Zdravim,mám 16 rokov mám váhu 87,2 výšku 159
Veľmi ma to trápi je to nadváha a voči ostatným dievčatám,ktoré sú ako modelky sa cítim škaredá a menejcenná😔nemôžem to zmeniť spôsobom cvičenia, behania moje zdravie mi to nedovoľuje čiastočne som na vozíku takže cvičenie nie...skôr by som veľmi pekne poprosila rady ohľadom toho čo jesť čo nie z čoho sa najviac priberá,aby som to nejedla lebo veľmi má trápi moja váha..nechcem mať takú váhu veľkosť oblečenia mám l,xl chcela by som mať s,m nakoľko také vecičky sú krajšie ako to zmeniť, či zmieriť sa s tým? Každý večer preto plačem ďakujem veľmi pekne všetkým za každú radu a podporu
@klarissa25 mám chorobu s názvom mystemia gravis je to skôr výnimočná choroba dedičná vraj (z mojej rodiny ju nemá nikto) a ja predsa áno existuje na ňu iba jediný liek s názvom mestion ktorý posilňuje svalstvo a teda vládzem ak liek vypijem neskôr,či vôbec svalstvo sa úplne oslaby a ja neprejdem ani kúsok,ak liek vypijem prejdem v dome,na dvor dlhšie trasy však s vozíkom chodením sa oslabím musím ísť pomocou barli, ak lieky pijem ako mám je to celkom fajn no nemôžem utekať,či robiť niečo iné namáhavé,tiež bývam často chorá hlavne v zime myslím chrípku vtedy mi ani lieky nezaberajú a svalstvo je úplne oslabnuté bez pomoci neviem robiť základné veci obliecť sa,okúpať,očesať...
ahoj, urcite sa tym netrap vsetko sa da zmenit. 🙂 strava tvori 80% pri chudnuti, cize ak to zmenis urcite pekne schudnes. Skus aa najprv porozpravat s maminou. jedine co pomaha a je dlhodobo udrzatelne je kaloricky deficit. stiahni si aplikaciu my fitness pal, na zaciatku si budes musiet jedlo aj vazit aby si ziskala prehlad. aby si chudla, mala by si konzumovat o 500kcal menej ako je tvoja kaloricka spotreba - na tvoju vahu by si mala jest priblizne 1800kcal. treba papat aj sacharidy aj tuky, pridat bielkoviny. ono je to celkom komplikovane na zaciatok, treba si o tom vela nastudovat, pripadne sa obrat na vyzivoveho poradcu alebo trenera. obcas si budes moct dat aj sladke alebo svoje oblubene nezdravsie jedlo a budes stale chudnut. tak vseobecne co treba jest: zelenina, ovocie, chude maso, celozrnne vyrobky, mliecne, ryza, zemiaky vsetko pripravovane na troske oleja ak treba. vela vody, zeleny caj, bez cukru. dolezite je ale aj mnozstvo, treba si sledovat kcal a makra - pomer bielkovin, sacharidov a tukov. drzim palce 🙂
@lovely5 ďakujem veľmi pekne
No určite netreba preto plakať, neboj, všetko je v tvojich rukách, čo je dobrá správa, takže to môžeš zmeniť. Len sa treba pripraviť na to, že je to trošku dlhodobejšia práca a vysledky nebudú ani za 1 týždeň ani za 1 mesiac, ale za rok kľudne môžeš mať 12-13 kilo dole. Dobre je chudnúť radšej pomalšie, aby sa telo s tým postupne vyrovnávalo, lebo ak by si schudla rýchlo, telo by to mohlo zobrať ako akútny stav a zas by si rýchlo potom nabrala späť. Takže, treba si hlavne zrátať koľko máš pohybu. Ak máš pohybu málo, nedá sa nič robiť, musíš jednoducho aj menej jesť. Všetko je to len rovnica príjem a výdaj. Keďže nejakým cvičením to urobiť nemôžeš ak si na vozíku, tak musíš jednoducho ubrať zo stravy. Skus si čím ďalej tým menej nakladať na tanier, uberaj len po troške, nemusíš si hne´d ubrať polovicu, stačí o 2-3 lyžice menej, potom o nejaké 2-3 týždne si zas uberieš a tak. Všetko pomaličky postupne, aby si telo zvykalo. Zo stravy jednoznačne uber čo najviac mäsa, daj si zásadu, že len 2x týždenne si ho dáš, viac nie. Uprednostňuj hydinu a ryby a príprava by mala byť skôr dusené, varené alebo max. na grile, čo najmenej tuku. Skús nekombinovať sacharidy s bielkovinami, teda to ako je u nás zvykom mäso z ryžou alebo zemiakmi alebo knedľou. Jedz skôr len mäso so šalátom. na večeru si daj zas napr. pečené zemiačiky tiež so šalátom, proste niečo ako delená strava a dopĺňaj množstvom šalátu. Ak máš chuť na sladké dávaj si sušené ovocie alebo čerstvé. A piť veľa vody. A lepšie je jesť viac porciií a menších denne ako len 3 a veľké. Častejšie jedenie malých porcií zrýchľuje metabolizmus, kdežto opačný prístup - čiže len 2-3 veľké porcie denne metabolizmus spomaľuje - človek priberá. Neboj, hlavne pomalými krôčkami a uvidíš, za rok budeš kočka😉
@halienka no my máme mäso každý deň skoro lenn1-2 dní v týždni máme jedlo bez mäsa takže tam je problém? Máme ho väčšinou zo zemiakmi, ryžou ja z toho jem len prsia iné mäso nezjem
Raňajky nejem vôbec až obed a potom na večer nejaký jogurt rohlík s maslom...
ranajky su zaklad,a davaj si ich bielkovinove a sacharidy pridaj az po 12h a na večeru
hlavne musíš jesť pravidelne a v menších porciach. Ku masu namiesto zemiakov zeleninku napríklad. A piť veľa vody, čistej samozrejme žiadne sladké vody
@tamichloe takže raňajky jesť áno? A okolkej?
A čo také?
no malo by byť menej toho mäsa, no a aj to že neraňajkuješ je problém, ako som písala radšej 5x denne jesť a menšie porcie, ako len 2x denne.
Máš 16nast. Viem že je to vek kedy ťa trápi najmä výzor, ale ty mysli najmä na zdravie.
Preto chudni nie kvôli tomu že chces veľkosť S, ale pre svoje zdravie.
Máš problém so svalstvom. Určite sú fyzioterapeuti ktorí by s tebou primerane cvičili a to by si mohla aplikovať doma..
Čím viac svalov budeš mať, tým isto aj tvoje prognozi budú lepšie.
Tvoj stav konzultuj najmä z lekármi.
Videla som takých makačov bez rúk či nôh. Byť na vozíku a v tvojom prípade len čiastočne, tak to nie je dôvod na to, aby to nebolo možné.
Treba sa len zaťať a urobiť niečo pre to. Svoje šťastie a zdravie je v tvojich rukách.
A čo sa týka stravy, isto vieš že chipsy a cokoladky asi zdravé nie sú.
Základné potraviny isto vieš rozlíšiť sama, že čo je asi ozaj zle a z čoho sa priberá
Problém nastáva skôr v dodržiavaní jedálnička, než v jeho zhotovení.
Tam je to o tvojom sebazapreni..
Veľa šťastia.
@halienka tak snažila som sa jesť menej často myslela som.ze to pomôže takže radšej menej ale viac krát?
napríklad ranajky o 9:00 o 13:00 obed a o 17:00 večera, a medzi tým nejaka desiata a olovrant.....
@ivca88 čokoláda mi nechutí celkovo sladké moc nejem občas nejaký keks,koláč keď mama urobí ale nie často a chipsy tiež vôbec nekupujeme a sama si ich nemám kde kúpiť keďže nechodím nikam...
@klarissa25 a čo je vhodné na raňajky?
Inak aj na YouTube je toho dosť, napríklad aj Bukovský co je štvrtky v teleráne vie dobre poradiť v zdravom stravovani/chudnútí. Musis jest veľa zeleniny, menej ovocia, žiadne sladké, musíš kukať zloženie, cukor pchajú do vsetkeho! Piť len čistú vodu, žiadne jusiky, kolu a alkohol....
áno určite raňajkuj, lebo tvoje telo je stále v pohotovostnom móde a všetko čo môže ukladá na tuk, keď ješ len 2x denne. Na nete je kopu zdravých receptov, napr. raňajky jogurt s plátkom celozrnného chleba, desiata banán s jablkom nastrúhaným, obed zapečená brokolica+zemiaky+ syr napríklad, olovrant sladká ryža alebo raw tyčinka, večera dusený ryba so šalátom. To len tak na ukážku. Popozeraj si na nete recepty a povypisuj si také čo vieš, že by ti chutili, urob si taký jedálniček na týždeň z tých receptov a môžeš začať.
do hodiny po prebudeni sa treba naranajkovat,sunku(kvalitnu najviac % masa)vajicka,syra.....a vela zeleniny
@halienka to bude dosť náročné...
U nás vari len mama a kupuje potraviny finančné na Tom nie sme tak,aby sme navyše kupovali zvlášť potraviny a mamu moja váha netrápi iba mňa...
Ja som rozmýšľala nad nejakými liekmi na chudnutie,ale obávam sa,že by mi ublížili
lieky na chudnutie je strasna blbost a zbytočne vyhodene peniaze...ani nad tym neuvazuj
tak aspoň pridaj tie raňajky a všetky porcie trochu zmenši. Čudujem sa, že tvoju mamu to netrápi, aj pre tvoje svaly by bolo lepšie nemať nadváhu, mala by ti s tým aspoň trochu pomôcť. Navyše nie je treba kupovať, tým že znížite kúpu mäsa ostanú peniaze na viac zeleniny. Ale ja chápem, že stravovacie návyky sa strašne ťažko menia, no keby existoval zázračný liek, tak by ho užívali všetci. Bohužiaľ stále je to len o strave.
@halienka u nás sa žiadna zelenina neje iba v polievkach žiadne šaláty ani nič podobné v lete iba rajčiny,paprika ale iba v lete ostatné iba v polievkach...
Najviac sa u nás je to mäso a zemiaky cestoviny tiež veľmi málo...
pocuj... toto najlepsie riesit s lekarmi. s dietologom. dietologickou sestrou. nech ti predpisu redukcnu dietu. jedz tak aby si nebola hladna. to nastane jojo efekt. urcite to ries cez lekarov. nec mamina dostane jedalnicek nech ma oredstavu co a kolko mozes papat. ak telo dovoli na youtube mas take ze chair work out. ze vies sa hybat aj posediacky. do ruky si napln dve flasky s vodou a hyb sa. strava je zaklad. potrebujes jest pravidelne aby sa metabolizmus nastartoval. najma co sa zeleniny tyka. uhorky paradajky brokolica vyber si taku co mas rada a co vam nezruinuje rozpocet a skus mat ku kazdemu jedlu dna zeleninu. pripadne aj paradajkovy pretlak s mletym masom soenatovy privarok to nie su drahe jedla a su vhodne na stravu
Urcite ranajkuj, je to skutocne najdolezitejsie jedlo dna.
A nemozes hladovat, nikdy by si nemala mat pocit hladu. Ak rano nejes, telo sa rano zobudi a nedostane ziadne "palivo", tak musi fungovat a brat neergiu zo zasob. Nastavi sa do nudzoveho rezimu - potrava neprisla, ale fungovat treba. Preto potom ked zjes prve jedlo pocas dna, tak z neho telo okamzite uklada tuky na horsie casy. Pretoze je naucene, ze zajtra zas nepride potrava a bude musiet fungovat "na dlh".
Takze zakladom su ranajky - vyzivne a vyvazene. Urcite neuvazuj nad ziadnymi liekmi.
Daj si napriklad vajicka na rozne sposoby, k tomu vela zeleniny, tvrdy syr, mozes aj pecivo, len toho si daj menej. Dostatok tekutin - cista voda a nesladene caje.
Potom doobedu si daj este desiatu - staci nieco male, lebo z ranajok by si mala byt dost syta, takze trosku ovocia, alebo za hrst orieskov.
Potom zaradom obed, olovrant a vecera.
Mala by si jest priblizne kazde 3 hodiny. Pocas dna pit dostatok tekutin.
Uplne vyluc sladkosti (radsej raz za cas doma upeceney kolac, alebo si urob tvarohovy dezert na posob termixu, daj si ovocie, alebo urob ovocne pyre, dren...). Ziadne chipsy, slane tycinky a podobne pochutiny.
Tiez ziadne polotovary, kupovane pastety s pochybnym zlozenim, tavene syry, spracovane potraviny ako vela udenin, parky, salamy.
Trosku obmedzit zemiaky a ryzu, cestoviny a o to viac pridat cerstvej zeleniny.
@fokuska s tým sladkým problém nie je nejem to,chypsi úplne že výnimočné údene rada nemám smrdí mi to parky tiež nie aj keď môj brat ich miluje ja ich ani cítiť nemôžem paštéty tiež nemám rada nechutí mi to skôr nejaké nátierky,alebo máslo syry milujem všetky okrem údeného a plesnivého
A čo také ješ, lebo z toho čo píšeš by si mala byť chudá ( teda až na tú zeleninu, to je teda bieda ).
Ja sama som schudla vyše 25 kil, a viem ako som papkala keď som bola pribrata a viem ako jem teraz.
Zo vzduchu sa nepriberá.
Ak chces naozaj svoj problém riešiť, tak si treba byť vedomí toho, z čoho priberás.
Alebo si daj vyšetriť štítnu žľazu teda
Odporúčam zistiť si možné vedľajšie účinky Mestinonu. Lieky na nervovosvalové ochorenia môžu mať ako jeden z vedľajších účinkov aj vplyv na trávenie a teda aj hmotnosť.
Chceš typ na raňajky ? Ovsené vločky s mliekom sú lacné a vhodne pri úprave hmotnosti podporujú trávenie a zasýtua
Obed kľudne papaj aby si nerobila problém mamine a na večeru si daj vajcia na tvrdo bez pečiva
Desiata a olovrant by bol ozaj vhodný jogurt , zelenina , ovocie
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
a aké máš zdravotné problémy, ked si skoro na vozíku??