Ahojte, chcem sa spytat, ci je tu nejaka mamina, ktora predtym niekedy bola/musela ist na upt? Mne sa to bohuzial stalo a chcem vediet, ci zaznam o tom musi byt uvedeny v tehotenskej knizke, zdravotnej karte dietata a inych dokmuentoch. Nechcem totiz, aby sa o tom dozvedela moja rodina, aj ked partner o tom vie. Ma niekto skusenost? Mozete zanechat aj IS. Dakujem
@sasaa zaznam o UPT musi byt v tvojej dokumentacii, takze bude aj v tehotenskej knizke....pravo nahliadnut do tvojich zdrav. zaznamov ma len tvoja najblizsia rodina, samozrejme kym zijes tak mozes odmietnut aby ich videli....ale v pripade tehu knihy by sa asi divili preco im ju nechces ukazat. v zdravotnej karte tvojho dietata nebude pisane nic o tvojom UPT
manzel, tvoji rodicia a tvoje deti urcite.....ja som nevidela zeby sa udaje o matke pisali na vrch karty dietata 😅
@sasaa Po prvé: A prečo by sa mal niekto diviť, že im neukážeš svoju tehotenskú knižku? Po druhé: nie je pravda, čo Ti napísala latvia. Sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie upravuje zákon 576/2004 § 25, čo si sama môžeš overiť na internete vyhľadaním si obsahu tohto zákona a paragrafu. Podľa tohto zákona, KTORÝ JE ZÁVäZNÝ pre každého zdravotníckeho pracovníka (všakže latvia, aj pre Teba), nesmú byť údaje zo zdravotnej dokumentácie sprístupňované bez súhlasu pacienta ani jeho manželovi/manželke, ani jeho deťom, ani jeho rodičom. Bolo by to možné iba po smrti pacienta/pacientky. Ale za jej života k tomu treba jej SÚHLAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Preto možno naopak odpovedať na túto otázku, že sasaa-ina rodina nemá nárok na prístup ani informovanie zo zdravotnej dokumentácie nejakým zdravotníckym pracovníkom a nikto žiadny lekár ani nik nesmie bez sasaa-inho súhlasu podávať rodinným príslušníkom o nej informácie zo zdravotnej dokumentácie vedenej na jej meno !!!!!!!!!!
@sasaa vsade gyn.zaznamoch to budes mat Uvedene.Je to speci kolonka a kazdy lekar sa ta na to bude pytat.Pokial si pri plnom vedomi a nepodpises informovany suhlas o posk.informacii o tvojom zdr.stave ci povolenke k nahliadnutiu do zdr.dokumentacie inej osobe,tak ti nikto mimo os.personalu nesmie do tvojich zdr.zaznamov nazriet.
@maggie2 ...neviem ako inde ale u nas by sa nasi asi divili, keby som im knizku neukazala.....vsak to bolo prve, co som ako tehulka urobila...ze hura , mam to aj na papieri..a kazdemu som ju ukazovala...vsak je to normalne, ci nie? 😅 ..a co sa ostatku tyka...neviem naco by tvoja rodina chcela pozerat alebo chodit za tvojim doktorom, nech im ukaze tvoju kartu...takze toto by som asi neriesila...to , ze si upt podstupila, je tvoja vec, uz to nezmenis...a nikomu to nemusis vysvetlovat...inak na karte mojich deti tiez nie je nic take pisane, teda ze som potratila, je tam len udaj o dietati a ze kolko ma surodencov 😉
@traktor na mojej karte je, ze hrozil prdcasny porod v osmom mesiaci alebo tak nejako 🙂
inak ja som tehotensku knizku nemala - tu nie su - takze som nemohla nic ukazovat 🙂 tehotensku knizku som videla prvy krat, az ked mi ju moja sestra ukazala - som chcela vidiet, ako vlastne vyzera 🙂
@traktor Nie, nie je to normálne že hurá každému ukazujem knižku. V živote by ma to nenapadlo, nech by tam bolo alebo nebolo napísané hocičo. Sú to osobné veci. Poslednú listinu čo som rodičom ukázala bolo vysvedčenie. To isté platí o účtoch, výplatných páskach a zdravotných problémoch v detailoch.
@bubelko tak ja to mam len na karte od gynekologa, obvodaka...pisane...u deckara nie...
@maggie2 no u nas je to normalne,ze s rodicmi sa o takych veciach bavime, ...aj sesterky -nemamicky, kamosky-nemamicky....boli zvedave , ako taka tehu knizka vyzera, tak preco neukazat...ale beriem, nie u kazdeho je to tak 😉
@traktor ono to hrozilo mojej mame a ja to mam na svojej detskej zdravotnej karte - odtial to viem, inak by som nevedela, ze som sa skoro narodila predcasne 🙂
a suhlasim s tebou, ze keby som mala knizku, tak ju ukazem 🙂 tak ako som ukazala mame moju prvu vyplatnu pasku, cela hrda 😉
nemusis to udavat je to tvoja osobna vec, kamoska bohuzial bola na upt, ale nesla cez svojho gynekologa a tak to nema uvedene nikde...a svoje osobne veci si nechaj pre seba, nikto o tom nemusi vediet....
@sasaa s personalu daneho odd.ano.Aj ked je to o profesionalnej cti.Ja som tiez z maleho mesta kde personal doniesie zo spitalu aj to co sa vobec nestalo.Tu sa moc nehraje na zaloby ale v CR kde som 10 rokov robila to bolo relativne bezne.
v tehu knizke to musi byt napisane.Je to tvoj sprievdoca pocas tehotenstva a sluzi ako kompas pre lekarov.Je tam zapisane cele tehotenstvo.Ja som svoju knizku nikdy nikomu neukazala.Ani moj muz ju nestudaval.Ja som schovavala svoju vahu 😉
Zaznamy o umelom preruseni tehotenstva sa vedu vsade, ci si uz musela podstupit zakrok alebo si na neho sla sama. A prave na tehu knizke musi byt uvedeny. Ja som bohuzial o dietatko prisla medzi prvym a tretim tehotenstvom a mala som to na tehu knizke uvedene. Lebo potom aj po narodeni dietatka sa do spravy o narodeni dietatka pise, z kolkeho tehotenstva sa narodilo.
myslim ze to v knizke uvedene byt musi. to nie je doklad na zabavu rodiny a kamaratiek a pacientka si nemoze len tak povedat co tam mat chce. to by si ziaden lekar nezobral na zodpovednost.
je to predsa relevantna informacia pre kazdeho lekara kdekolvek keby sa v tehotenstve stalo nieco necakane.
jednoznacne si v osemetnej situacii lebo aj mojej mame by pirslo divne ze pred nou schovavam tehu knizku. samozrejme je to kazdej zeny intimna vec ale my mame take vztahy ze by to proste bolo zvlastne. nenaliehala by ale asi by ju prve napadlo ze tam mam nieco co nechcem zverejnit a kym by som porodila salela by strachom. alebo by vycitila ze tam moze byt aj to coho sa bojis ty.
nechcem tu moralizovat ale taketo tajomstva nikdy nerobia rodine dobre. ono to akoze nikto nevie ale zvykne to plavat a nejakym sposobom sa to nakoniec prejavi. Ak mas s mamou taky vztah ez jej budes ukazovat knizku , nestalo by za to nabrat odvahu a povedat jej to? Z pohladu zakona samozrejme nemusis. Ale mozno vnutorne by sa ti kusok ulavilo.
ostatnych by som neriesila. Tych do toho naozaj nic.
Hmm, no v dnešnej dobe, kedy baba môže ísť na UPT do vzdialenej nemocnice a zákrok si hradí sama, tak o tom vedia len v centre a v poisťovni... a je len na nej, či to svojmu gynekológovi nahlási alebo nie (o dôsledkoch a rizikách nehovorím).
myslím, že raz to bude aj v zdravotnom zázname budúceho dieťaťa, píše sa tam totiž, z koľkatej gravidity je
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
ahoj, ja som sice na upt nikdy nebola ,ale o babo som prisla a mam to vedene vsade, aj v kartach aj na tehu knizke som to mala...myslim, ze v zaznomoch to budes mat vedene stale , aby vedel doky , ze uz nieco take mas za sebou , keby boli dake komplikacie alebo tak....ale na tehu knizke si myslim, ze by si sa vedela dohodnut, nech ti to tam nepisu...skus sa opytat svojho doktora...