Co sa vlastne deje s plodom po interupcii, resp.spontannom potrate? Kam ide, ako sa s nim vynalozi po takom zakroku? Alebo ako to vlastne prebieha v oboch pripadoch? Mam za sebou oba pripady v poslednych mesiacoch ukoncenia tehotenstva po zdravotnej stranke a zaujima ma to. Nikde na nete som sa k tomu nedopatrala. Snazim sa so situaciou bojovat, no chcem to proste vediet. Ak je tu niekto z "fachu" gynekologie, resp. vie mi posunut, objasnit tuto info, budem rada. Dakujem
Plod ide do organického klinického odpadu
uplne dehonestujuco...preto som to v ziadnom pripade nedovolila a normalne ho pochovala
@stellarstar
@simona20201309 dakujem vam. A ak ide o kvazi, zijuci plod, postuje sa rovnako?
Interupciu žiadne dieťa prežiť nemôže.... ☹
Keď sa narodilo ťažko postihnuté dieťatko, ktoré ešte žilo, nechalo sa dôstojne umrieť ale to sa jednalo už o väčšie detičky.
A inak naozaj žena môže po spontánnom potrate požiadať o plod a pochovať ho.
Po interupcii si takúto žiadosť neviem predstaviť...
Tento žijúci plod,nie je samostatne životaschopný, preto si myslím, že ide do biologického odpadu
Interrupciu ti plod neprežije lebo ho celého roztrahaju a pri resp po potrate tiež nežije
Moja mama porodila pred viac ako 40 rokmi mojho brata este v tyzdni, ked sa porodene dieta vtedy povazovalo za potrateny plod. Zil 5 dni!!! (Dnes by ho mozno aj zachranili...). Napriek tomu s nim nalozili ako s bio odpadom, no socik...ale dnes uz aspon mame viac informacii, ona bola tam v tej nemocnici sama, zdrvena, obaja s ocinom hotovi, ani ich nic nenapadlo...Bolest bola ochromujuca. Dokonca o tom ani teraz nevie rozpravat...
@domka222
@magimi to mi je jasne. Len ak zilo este v maternici, ako vlastne to prebiehalo? Citi ten zijuci plod nieco? Gynekolog sa mi vzhladom na moj zly psychicky stav nechcel ani vyjadrit k tomu, no proste chcem to vediet. Ako to babo ktore zilo, reagovalo, co robilo, ked ho odtial vyberali, dolamali na smrt? Su nejake videa ?
Urcite to bude riesit s psychiatrom, no dovtedy sa zblaznim, ked nebudem mat aspon zakladne informacie
Áno, je pár videí,ktoré pozorujú správanie plodu počas interrupcie. Ale ak si psychicky na tom zle,tak to vôbec ani nehľadaj a radšej choď za psychiatrom
Pre tvoje dobro to ani nerozoberaj ďalej lebo sa zrútiš
Zavolaj do poradne Alexis,určite pomôžu aj v tejto situacii
@gelifil Moja babka mi vravela ze nevedela ze cala dieťatko absolútne už piate malo byt na ceste...
A išla po vodu do studne zrazu bolesť a začala krvácať...vzali ju rýchlo do nemocnice vzdialenej asi 20 km. Povedala ze v živote to nikomu nepraje odpadla od bolestí ona nevie definovať co jej robili len si pamätá krik bolesť a už len ako sa prebrala prišiel lekár a dal jej facku ze to spravila nárokom lebo nechcela Mat ďalšie dieťa...socik
https://alexisporadna.sk/ poskytujú pomoc (aj info) aj po potratoch. Odporúča sa deťatku dat meno, a obslúžiť zádušnú omšu, aby si sa s ním rozlúčila...
Možno ti to pomôže... nenarodené tvory, či ľudia alebo zvieratá, nie sú v plne bdelom stave. Ináč by predsa nemohli čušať niekoľko mesiacov poskladané v malom priestore.
Pri pôrode (stlačení) sa vyplavia hormóny, ktoré mozog naštartujú. Takže nie, nenarodené dieťa nevníma ešte poriadne svet a veci, čo sa okolo dejú.
A plod po 22 týždňoch dostáva aj narkózu pred zákrokom. Videla som videá potratov a najprv mu dajú smrteľnú dávku narkózy a potom ho "roztrhajú".
@refly vdaka. Jedna som o 8tt
@refly no zamyslam sa nad tym, co to babätko si utrpelo😢😢😢
Je mi luto,co prezivas,aku bolest. Ale plod nic neciti,nema vyvinute nervove zakoncenia,mozog,organy... Snaz sa nemysliet na to,inak sa zblaznis. Nezaoberaj sa takymito myslienkami aj ked je to velmi tazke.
Je mi luto, co prezivas. Na Slovensku je zakon podla ktoreho ti dieta na poziadanie vydaju. Ja som prisla o dve deticky. Jedno 18tt to zomrelo uz skor asi 15-16,tt ale kedze som odmietla zistovat pricinu pitvou urcili to len orientacne. Dietatko som porodila,kedze uz nezilo dostala som vyvolavacku a potom cistenie. Druhe so. Potratila v 7tt a bola som na cisteni. Kamaratka mala vaxnu vyvojovu chybu- cakali kym to babo vzda a tiez porodila. A co sa tyka umetlych ukonceni tehotenstiev tak tam je to krute koncia v biologickom odpade v kafilerke.
Ja som to trocha poplietla...podľa toho, čo som pozerala sa dávajú lieky proti bolesti od 22 týždňa. To kvôli tomu, že predtým plod nie je dostatočne vyvinutý a nemá veci potrebné na vnímanie bolesti. Je diskutabilné či plod aj potom môže niečo vnímať, ale od toho termínu sa to dáva, aby išli na istotu.
A čo som pozerala pred pár rokmi ultrazvuk potratu.... najprv dieťaťu dali smrteľnú dávku narkózy, dieťa sa pomaly prestalo hýbať a bolo preč. Až potom ho vybrali. Určite nič "netrhajú za živa".
Je mi veľmi ľúto čím ste si prešli, je strašné že aj také veci sa dejú, ale nemusíte sa zbytočne ubíjať niečím čo sa nestalo. Nemohlo trpieť, lebo práve od toho 8 týždňa vzniká v mozgu ešte len prvotná, aká-taká elektrická aktivita. Od vnímania to má na míle ďaleko.
Bio odpad
@autor já som videla potrat raz a stačilo mi. Pustali nám to na základke. Pre mna trauma na celý život.
Ahoj. Veľmi ma mrzí tvoja situácia. Prosím, skús kontaktovať poradňu Alexis, ako ti tu už písali. Sú tam naozaj veľmi fajn psychologičky. Mne pomohli, keď nám zomrela dcéra tesne pred pôrodom.
Píšeš, že potrebuješ informácie, poznám ten pocit. Preto ti píšem, nie aby som ťa deptala. Telo ide do biologického odpadu. Čo dieťa cíti a vníma počas potratu, je otázne. Bolesť podľa súčasných výskumov nie. Vníma ohrozenie (nazvala by som to strach, ale samozrejme ťažko povedať ako a čo vníma, len na základe vonkajších prejavov sa to dá) - zrýchli sa mu tep ako nám v stave ohrozenia, vníma, že v maternici je niečo cudzie a uhýba sa pred tým. Pozývam ťa pustiť si túto pieseň a prajem ti pokoj a odpustenie.
A do budúcna - možno zváž iného doktora, nejakého, ktorý sa snaží riešiť problémy pre neho ťažšou cestou, lebo potrat je pre lekára to najjednoduchšie riešenie problému. Napríklad Wallenfels v Žiline (chodia k nemu z celého Slovenska), alebo Dráb v Bratislave (kde iní pri rázštepe robia potrat, on vybavuje ženám úspešnú operáciu počas tehotenstva vo Švajčiarsku a už ju prináša aj na Slovensko) a podobne...
@refly v 22. tyzdni?? To si kde videla. Nic z toho, co puses, nie je pravda. Nezavádzaj.
Tu, po vyhľadaní či plod je schopný cítiť bolesť.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC14...
Na otázku "to kde si čítala?!" odpovedám na koňovi asi miliónty krát. Neviem či je fakt tak ťažké napísať otázku do googlu, prečítať odpoveď a sprostredkovať to ďalej...
Nehovorím že sa mi nemôže podariť nájsť aj chybný alebo nie už aktuálny fakt, ale bola by som rada keby človek, čo má chuť opravovať dal aj zdroj/vysvetlenie, nech si to môžem aspoň opraviť.
Toto nie je téma v ktorej by som sa nejako extra moc rýpala, akurát že som vtedy videla to video ako to prebieha (čo považujem za pravdu, bolo to sono skutočného potratu) a ako bonus som si vyhľadala ako je to s bolesťou a narýchlo ako sa vyvíja mozog a prišlo mi to ako fajn informácia, ktorá by mohla autorke pomôcť, lebo očividne sa trápi viac než dosť.
Plod nič cítiť nemohol. 1)nebol dosť vyvinutý aby mal kapacitu cítiť a vnímať, 2)za živa sa to fakt nešklbe, 3) kým dieťa nie je vonku, tak nie je úplne bdelé. Už som videla aj deti narodené cisárom, v neporušenom plodovom vaku a kým bol ten vak v celku a neporušený, tak to dieťa absolútne nereagovalo a "spalo". Aktivovalo sa až po puknutí, veľmi zaujímavé videá, mimochodom.
Aj tak je to veľmi nešťastná situácia a nechcem to zľahčovať, ale trauma plodu je tá jedna vec, kvôli ktorej sa autorka fakt ubíjať nemusí.
Ahoj autorka. Poviem ti to, čo povedal mne môj láskavý gynekológ. My ľudia sme proti prírode bezbranní. Ak sa dieťatko neudrží, je to aj preto, lebo by bolo slabé, malo by zdravotné defekty a telo sa týmto snaží chrániť aj teba. Je to možno kruté, ale treba to takto prijať, poďakovať mu, že ti dal aspoň na chvíľu možnosť cítiť ho, no už navzdy budeš jeho mama a mať najkrajšieho anjela v nebi. Zameraj sa na budúcnosť, nájdi si terapeuta a neskôr možno skús opäť otehotnieť. Držím ti palce a veľmi ma mrzí tvoja strata. Ja som prišla o 2 bábätká, čiže veľmi presne ťa chápem, preto z vlastnej skúsenosti - choď ďalej❤️❤️
Podporovatelia potratov tvrdia, že plod necíti bolesť, odporcovia potratov tvrdia, že už aj 8.tyzdnovy plod bolesť cíti... obe skupiny sa odvolávajú na štúdie....môžeš si vybrať. Pre mňa osobne je to plnohodnotná bytosť, ktorá dokáže vnímať všetky modality...strach, neprijatie, pocit ohrozenia, bolesť...
Prepáč, ale nad týmto všetkým si mala rozmýšľať predtým, ako si sa rozhodla...teraz je už neskoro a len sa zbytočne tyras.
Určite vyhľadaj psychologickú pomoc, prajem veľa síl!
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Je mi to ľúto. Nie som z fachu, ale možno pomôže
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...