Prosim, potrebovala by som najst niekoho, kto absolvoval interupciu kvoli tomu, ze uz nechcel dalsie babo kvoli tomu, ze uz proste nechcel druhe, alebo tretie babo... Druhykrat som necakane otehotnela akurat v obdobi, kedy sme sa s manzelom urozumeli, ze dalsie dieta nechceme. Mame 2,5 chlapca, s ktorym to bolo vesele. Teraz som v 6tt, a absolutne neviem, co robit. Diskutujeme s manzelom aj o preruseni. No bojim da, ze to nezvladnem a cely zivot ma to bude ppreprenasledovat
Mozes byt rada ze to dieta cakas ,co maju hovorit ti co deti mat nemozu
bude ťa to trápiť do konca života, a na smrteľnej posteli sa zblázniš pre výčitky svedomia. A keď sa ho rozhodneš mať, uvidíš koľko ti dá radosti
Nevieš čo robiť? aby jedna zdravá žena,ktorá má "až" jedno dieťa nevedela čo robiť?no donosiť,porodiť a tešiť sa,že si dostala taký Dar.nie každému je toto dopriate.A nemýľme si pojmy,nie prerušenie,ale ukončenie.A ak ti bude niekto písať,že bol a neľutuje,tak to len klame sám seba.Neprežila som,prežil niekto mne veľmi blízky.
Moja sesternica bola na interupcii keď mala 17, s chlapcom sa rozišli, ale tak posledný sex a bum. Nemohla nikomu nič povedať, zdôverila sa nam až neskôr a prežívala to veľmi zle psychicky. Neskôr sa vydala mala dcéru, ale aj problémy s krckom maternice, chceli jej všetko vybrať. Či sa ten kŕčok poškodil pri interupcii alebo nie, to už sa nedozvieme. Každopádne si myslím že to budeš ťažko prežívať, tvoj syn dostal šancu a druhe dieťa nie, prečo? Prečo si v dnešnej dobe plnej rôznych druhov antikoncepcie nedáte pozor ak ste sa dohodli na jednom dieťati. Mala by si to oveľa ľahšie ako teraz. Ale možno to nebudeš vôbec tak prežívať a budeš to brať ako fakt. Moja mama mala dve inyerupcie medzi sestrou a mnou a brala to ako fakt. Nikdy žiadne emócie. Ale to takto nedá každý.
Ja mam síce len jedno dieťa,a veru som nakolena k tomu,ze bude jedináčik,ale!! Ak by som ostala neplánovane tehotná dieta by som nezabila, je to nase dieta, nesplodi sa zo sexu na jednu noc, znásilnenia..aj ked aj toto su strasne situacie,ktore musi riešiť iba žena... muž nic nenesie,jeho sa to bytostne nedotýka, ked posle zenu na interrupciu...ale uplne inak to prežívaju partneri ktorim babo umrie videla som na vlastné oci bolesť otca,ked sa dozvedel ze babo sa narodí mŕtve.
Na druhej strane poznam zenu co bola uz minimálne na 5 potratoch,a ver mi,jej dusa je mrtva, usta,tvar sa usmieva,je zovialna kto ju nepozna si mysli,ze slobodny zivot si vybrala ale....toto su tak emocionálne situacie,ze sa ti budu same vkladať do mysle navždy. Ktora by tvrdila,ze zabudla! Sprosto klame.
A este jednen zo zivota...robim so starými ľuďmi,aj alzhaimerikmi...jedna pani stale plakala za dieťaťom, rodina jej doniesla babiku a pani sa ukludnila, jej syn nam povedal ze mama mala potrat ked mala úraz,a toto jej utkvelo tak silo v pamäti ze ani ochorenie Alzheimer jej to "nevytlacilo" z pamäte. Neprispievam sem vela,ale toto napisem,nie ako strasenie lebo rozhodnutie je iba na Vas rodičoch.
@lele10 Ahoj, a čo ti to pomoze? Každý má na to iné dôvody. A len jednu vec ti napíšem, ja som bola zač.roka na kyrete v 13tt......už v 7.tt sa prestalo mimi vyvíjať. Bola so mnou na izbe 30.r. baba, ktorá si išla dať zobrať zdravé bábo a to len preto,že druhé nechceli. Tak sa k sakru pýtam,prečo sa nechranili,keď druhé dieťa nechceli?!!! Smutné,veľmi smutné...niekto sa snaží o bábo celé roky a nedarí sa otehotnieť, a druhý sa nevie rozhodnúť,či si to dieťa vôbec nechať. Ano, moralizujem a súdim. A čo? Dieťa nie je vec!!! A za to,že sa zodpovedne neviete chrániť, dieťa nemôže.
neviem či je tu to správne miesto , lebo čast je tu silno proti lebo sa to nemá, žena život hore dole to je jedno
polož si otázky či to zvládnete finančne, pracovne, a hlavne zdravotne, či chcete aby bol jedinačik alebo aby ked bude dospely a vy tu nebudete mal niekoho blízkeho , bude tu sám
ja mám 3 deti a 4 by sme zo zdravotnych, pracovnych a hlavne finančných dôvodov nedali , toto máme jasné vražda nevražda nebudem chodit do 2 prac a deti vidiet len fotkách aby sme to utiahli
urobte si pekny večer každy na papier odpovedzte na otázky kludne aj tie čo som tu dala a potom urobte záver
dve deti do pohody , je to ohromne fajn aj sa zahraju ,niekedy neviem čo je horšie ked sa klbčia alebo šaleju, , však bude v škôlke takže druhému sa budeš môct venovat
@lele10 ahoj skús porozmýšľať prečo nechcete druhé bábo...je to strach, že to nezvladnete emocionálne, finančne, priestorovo? Jasné, že to rozhodnutie je na tebe a manzelovi, ale len ty sa s tým budeš musieť citovo vysporiadať...možno keď si v "hlave všetko racionálne usporiadaš" môžu výčitky prísť neskôr...ja ťa vôbec neodsudzijem, lebo viem, že ty sama sa s tým musíš vysporiadať...skús si to ešte raz premyslieť a zváž všetke "pre a proti" držím palce
@lele10 to je vsetko pravda, ja som urcite za moznost vyberu ale....ale je to nezodpovedne..naozaj nerozumiem ako sa da otehotniet neplanovane s manzelom, s priatelom sme vyse 7 rokov fungovali len s metodou preusovaneho sexu a ked sme sa rozhodli ze chceme babo tak sa podarilo na 1x....spolahlivost antikoncepcie je teda len na dvoch ludoch. Kvoli vlastnej nezodpovednosti ste sa dostali do takejto situacie, ktora je ovela vaznejsia... Privadzat vsak na svet dieta ked si nerozumiete a nebodaj uvazujete nad rozchodom je tak isto nezodpovedne.... Mas este cas nad tym premyslat, urcite toto rozhodnutie spravte spolu s manzelom, drzim palce nech to dopadne pre vas dobre (nech uz sa rozhodnete akokolvek)
Pozri sa, tak ako píšeš, že nikto to dieťa nebude za teba vychovávať, tak ti nemá právo nikto vravieť čo máš robiť. Ak to cítiš tak, že to dieťa nechceš, nechcete, tak bohužiaľ je tu možno interrupcie. Vždy, keď sa opyta niekto na sociálnej sieti takú otázku, strhne sa strašne silná diskusia o tom, prečo nie a pod., a keci o morálke a pod., ako niekto nemôže mať deti atď., ta žena, ktorá deti môže mať nemôže zato, že niektorá ich mat nemôže alebo ze sa nedarí. Každá mame slobodnú vô ľu, vieme sa každá za seba rozhodovať a ak sa žena rozhodne ísť na potrat, ona s tým bude musieť žiť, nie iné ženy , nikto.. Len ONA. pozri. Ešte máš čas na rozmyslenie, veľmi dobre si to premysli a daj len na SVOJ vnútorný pocit. Nie na nikoho tu na MK, ani na mužov!!!! Ty máš v sebe dieťatko, ty sa musíš rozhodnúť. Nikto nevie a nemôže vedieť ako budeš znášať psychicky to, keď to urobis. Nikto to nevie. To ze suseda je z toho na liekoch alebo ze ďalšia je uzavretá do seba ešte neznamená, že tak skončíš aj ty. Veľmi dobre si to premysli a ser na to co hovoria druhí. Lebo nikto to dieťa nebude vychovávať, len ty
@lenkasgt dakujem. My sme takto fungovali 6 rokov, kym sme mali planovane dieta. Tabletky som nechcela brat s vedomim, ze ak sa stane nehoda, nevadi, potesime sa. Nikdy som ani len neuvazovala predtym, ze by ma napadlo ist na potrat. Sakramensky sme to podcenili, a teraz budem v kazdom pripade niest za to nasledky. Ono, ta sanca je primala k tomu, aby som na ten potrat isla, ale chcela sa realne porozpravat s niekym, kto to prezil. A vobec mi to teda nie je jedno, ze by som ho mala zabit.
@lenkasgt na margo chranenia sa. Brala som antikoncepciu, vysokohormonalnu, a cuduj sa svete otehotnela som. Nebola som chora, nebrala atb ani ziadne ine lieky. Dnes ma moj poklad 8 rokov. Druhe dieta sme sa snazili 4 mesiace, kym sa postastilo.
Nie na kazdeho plati ze ochrana pomoze
Je to čisto tvoja vec co urobíš. Nikto nemôže rozhodovať za teba 😉 a keď sa akokoľvek rozhodnes odporúčam chrániť sa aby si sa už takto rozhodovať nemusela...
@klarissa25 tak to sa neboj, dokonca uvazujeme aj nad sterilizaciou...
@lele10 to ze sa zatiaľ netešís je normálne a ľudske. Ani ja som sa netušila a to som čakala prvé. Síce nie v tej chvíli plánované ale... Desilo ma ake to bude mať dieťa, ako ho pôrodim s mojim zdravím, čo s ním budem vôbec robiť. Búria sa ti hormóny, si v situácii ktorú si nečakala. Keď babo začne kopkat už nebudeš chápať ako si mohla uvažovať ze si ho nechcela a nehovorím už o tom keď sa narodí. Držím palce
Ja poznam babu ktora bola 3x na potrate. 1x ked študovala na VS a nechcela si sťažiť štúdium
2x rozišla sa s priateľom
3x dostala skvelú ponuku v praci
Dnes ma dobrú pracu, skvele zázemie, dobrého muza, je materiálne a finančne zabezpečená, ALE
Aj ked nema problem zostať tehotna, nedokaze dieta donosiť a vzdy potratí
Lekári tvrdia, ze je uplne zdrava, ziadne jazvy na maternici ci poškodený krčok, alebo čokoľvek
Ale bola v Nemecku na sluzobke, tam sa psychologovia velmi venujú ženám, ktire podstúpili interupciu a tvrdia, ze toto je skrytá trauma po interrupciách
Ona si ich vtedy nevycitala, vzdy mala Dobry dovod. Ale teraz sa nieco ozýva a výsledok je ten, ze nedokaze donosiť
Cakas len 2. dieta, namas ich 12nast, dieta je dar.
Niekde som raz čítala múdry názor :"čo keby si zabila to prvé dieťa, svojho syna a nechala žiť to druhe, ktoré nosíš pod srdcom?" ak teda si presvedčená, že nezvládne dve deti ale iba jedno.. Prečo ten prvý môže žiť a to druhe nie?
@lele10 bola som v podobnej situacii. mala som tri deti, najstarsi 6 rokov, najmensi ani nie dva. a zistila som, ze som tehotna. tiez som zvazovala interupciu,lebo, predsa len, 4 deti je uz celkom zahul. mam o tom aj clanok u seba v blogu. vobec som sa netesila na babatko. tehotenstvo som si odtrpela. ani pohlavie som si nedala povedat.
narodilo sa mi dievcatko. po troch chlapcoch. nedala by som ju za nic.
ked som rozmyslala nad potratom, tak moj muz sa ma opytal, ze ci by som este niekedy chcela to stvrte dieta. a ja som povedala, ze asi ano. a on na to, ze tak preco nie teraz? 🙂
kratko pred tym, nez som otehotnela, otehotnela aj moja sesternica. a ta na potrat isla. lutovala. lutuje dodnes. je na antidepresivach a nevie, ci este vobec bude moct mat niekedy deti. bolo to dva roky dozadu. teraz uz by dieta chcela.
co ked rok dieta budes chciet? z pohladu nasho zivota, celeho, je to uplne jedno, ci mas to dieta teraz alebo o 5 rokov. vsetky problemy, co to so sebou prinasa su len malichernosti, na ktore casom zabudnes. ale dieta Ti ostane. navzdy.
@lele10
si pripravena na to, ze mozno raz ti tvoj syn bude vycitat, ze nemal surodenca...a mohol mat...
ze jeho deti nemaju bratrancov, sesternice...
ze vnucatka atd.
Zial interrupcia zasahuje cele generacie rodin, tvojej rodiny,viem o com hovorim.
To nie je len o tom, ze teraz mam ako tak usporiadany zivot a nechcem ho komplikovat,
praveze si paradoxne si ho skomplikujes, ved vies...a niet cesty spat
Uprimne, bude ta to prenasledovat cely zivot. Najma ak uz teraz uznavas, ze ti to nie je lahostajne. Budes rozmyslat ake by to bolo, ake by malo vlasky, usmev, akoby ta pohladilo.. Budes na to mysliet kazdy jeden den. Urcite druhe dieta zvladnete a budes ho lubit rovnako ako prve, najviac na svete.. Je to teraz len prvotny sok zo zistenia neplanovaneho tehotenstva, uz coskoro sa budes z babatka tesit a lubit ho 🥰
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@lele10 nepytam sa prosim na nazor, ci si babo nechat, ale niekoho, kto sa s tym realne musel vysporiadat. Prosim, hoci aj anonymne cez spravy