Ako ste zvládli návrat do práce po potrate?

hwiezdinka
19. okt 2013

Hned ako som zistila, ze som tehotna, ma doktor nechal doma na rizikovom. Nanestastie som zase potratila. Teraz mi ukoncil PN a mam znova nastupit do prace, co si ale neviem predstavit a obavam sa toho. Ako ste to zvladli? Nechcem sa o tom s nikym v praci bavit, ale zrejme sa nevyhnem dotieravcom a ich otazkam. Ako reagovat? Dakujem.

sisaha
19. okt 2013

@hwiezdinka normalne, kazdemu povedz, ze sa o svojom sukromi s nimi bavit nebudes a ze chapes, ze ich klebety nesmierne zaujimaju, ale musia pochopit, ze ani ty sa ich na intimnosti nepytas

zuzkat1
19. okt 2013

@hwiezdinka normalne povedat ze sa o tom nechces bavit. Ja som sa tvarila ze sa nic nestalo a bavila som sa len s dobrymi kamoskami o tom-aj to len raz ze co sa stalo a hotovo.mne robota pomohla lebo som nemala cas na to mysliet

hwiezdinka
autor
19. okt 2013

@zuzkat1 Len ja zial v praci po odchode jednej kolegyne uz nemam taku blizku, s ostatnymi vychadzam tak vlazne, ze sa pozdravime, ale niake sukromne veci s nimi nepreberam. Ale su tam take starsie kolegyne, co riesia vsetko a vsetkych a z tych mam uz teraz zly pocit. Snad to v pondelok zvladnem..

zuzkat1
19. okt 2013

@hwiezdinka tomu sa nevyhnes ak sa nebudu pytat tak ich ignoruj a ak sa opytaju tak sa o tom odmietni bavit. To musia pochopit.

sisaha
19. okt 2013

@hwiezdinka tak ked sa ta ta starsia zacne vypytovat, tak jej daj protiotazku: A aky je tvoj sexualny zivot v tvojom veku?

zuzkat1
19. okt 2013

@sisaha to je naco dobre vyvolavat hadky? To jej nijako nepomoze. A ja mam skusenost ze ludia sa nevypytuje len chcu vyjadrit lutost. Co tiez nie je prijemne,ale da sa skusne povedat ze prepac nechcem sa o tom bavit.

sisaha
19. okt 2013

@zuzkat1 ja tam nevidim priestor na hadku... moja prva rada bola povedat, ze sa o sukromi odmietam bavit.. Ak niekto prejavi lutost, tak to prijat, ale nezamotavat sa do diskusie.. Reagovala som na nejaku starsiu kolegynu, ktora rada klebeti.. Niekomu treba asertivne dat najavo, kde je cesta..

zuzkat1
19. okt 2013

@sisaha tak ja tu vetu co si radila nevidim nijako asertivne skor agresivne.

sisaha
19. okt 2013

@zuzkat1 asi nemas skusenost s asertivitou na pracovisku.. ja ano..

zuzkat1
19. okt 2013

@sisaha ja som asertivitu aj na vyske mala cely semester. Ale hadat sa rozhodne nechcem. Pre mna je ten vyrok vylozene drzy ale ako myslis.

sisaha
19. okt 2013

@zuzkat1 ja sa takisto nemam zaujem hadat.. niekedy ti viac da prax, ako teoria.. 😉

mima4
19. okt 2013

@sisaha ta veta o sex. zivote kolegyni, ci otazna na nu nie je ani podla mna prejav asertivity, skor bezna citova reakcia... ublizim ti rovnako ako ty ranis mna.
Asertivita vychadza z poznania, ze mas pravo hovorit len to, co ty sama chces a hlavne nemas sa co ospravedlnovat za to, ze niektore veci nepovies, anpr. "prepac, ale je to moje sukromie, nechcem o tom hovorit". Ziadne "prepac", nakolko nie si povinna o tomto hovorit a teda ani sa za to ospravedlnovat. Asertivita je komunikacna technika na slusne odpinkanie a jasne vymedzenie hranic.No polozit urazajucu/hlupu otazku vedie iba k dalsim konfliktom, alebo verim ze starsia kolegyna sa skor na tom pobavi.

evelynm
19. okt 2013

@hwiezdinka , pokial v praci vedeli, preco si PN, zrejme sa nejakym "dabatam", ci otazkam nevyhnes. Ak by si im hned po navrate do prace povedala, zial, stalo sa, je mi to luto, ale idem dalej a nechcem sa v tom utapat a poziadala by si ich o respekt, verim, ze by to pochopili. Co si povedia mimo teba, to neovplyvnis.

sisaha
19. okt 2013

@mima4 ja viem o com je asertivita, mam na to potrebny papier.. Ta veta k starsej kolegyni je skôr nastavenie zrkadla o vhodnosti a nevhodnosti dalej rozoberat to, o co bola poziadana, ze sa k tomu vyjadrovat nebude.. Ak niekto odmietne respektovat zelanie, tak nastupuje reakcia "na hrubu dieru, hruba zaplata".. Netvrdim, ze sa ma hadat, alebo vyvolavat konflikty.., no s niektorymi ludmi je to tazke a ja presne viem, ktore typy ma na mysli.. Bohuzial na tie zabera, az takyto slovnik... Ale verim tomu, ze ta teta bude chapava a empaticka a nebude sa v tom "bahniť"..

tinushka13
19. okt 2013

@zuzkat1
@sisaha Baby tak osobne si myslím, že keby sa danú otázku spýtala.. tak hádka by iste nevznikla.. už len z toho dôbodu, že staršia kolegyňa by asi padla do kolien, so sklopenými ušami a hanbou odkráčala pracovať 😀 😀

@hwiezdinka asi sa budeš musieť v pondelok poriadne nadýchnuť a vykročiť do tohto dňa správnou nohou 😉 ja som povaha, že tiež by som mala obavy a rožieralo by ma to. Ale asi by som sa zavrela do kancelárie a nejako to pretrpela.. každým dňom by záujem o teba iste ustupoval a časom by ťa brali už ako samozrejmosť. Ak sa bude niekto pýtať, len povedz , že sa máš lepšie ako včera a hotovo.Nerieš s nimi to čo nechceš, hlavne ak ti nie sú blízke. 😉
a pri tých starších paničkách..klebetničkách.. takby som sa asi ja osobne neudržala a pri blbej poznámke by som asi niečo "múdre" povedala... ale to som zasa ja. Pretože ak raz si nevie niekto v takejto smutnej chvíli dávať pozor na ústa, nezaslúži si rešpekt 😒 držím palce

joely
19. okt 2013

Myslím si, že sa snažíš otehotnieť a je to Tvoja priorita. Preto si myslím, že nie je nič dôležitejšie ako harmónia v Tvojom vnútri. Nerieš absolútne vopred to, čo ešte nie je. Postavíš sa k tomu aktuálne, keď budeš v práci. Ak sú Tvoje kolegyne aspoň s priemerným IQ, tak to riešiť určite nebudú. Mám niečo podobné za sebou, a môžem Ti povedať, že keď sa mi to stalo, boli mi názory a mienky iných úplne ukradnuté. Hlavne zabudni čo bolo, a pripravuj sa na to, čo Ťa čaká. Moja kamoška potratila až 6 krát a má zdravé bábo. Tak prečo by to nemohlo vyjsť aj Tebe. Veľmi Ti držím palce a hlavne nerieš okolie, ale seba. Klebety vždy boli a budú, záleží len na Tebe do akej miery ich berieš vážne. Sú iné pekné okamihy v živote, ktoré prehliadame, lebo sa zapodievame nepodstatnými rečami, ktoré nemajú žiadnu hodnotu.
🙂 😉

irriss
19. okt 2013

@sisaha
Zrejme bude problem v nasich predstavach, ktere se nejen lisi se zkusenosti..ale i s predstavou dotycne "stare klebetnice"
nektere typy jsou az provokativni a radi se dloubou v bolestech a tim, ze zrani, uzdravi sve ego.. ☹
nekdo klebeti ze zvedavosti 😉
a nekdo si holt neda rict a dostane nalezitou odpoved..
To, ze jsem mladsi a momentalne zranitelna, to neznamena, ze starsi se musi citit moji lecitelkou a snazit se nahradit maminku..ci se snazit stat Bohyni situace , co nejen uzdravi, ale i ponese "svatost" (tajnost..intimitu..)dal.. 😒
souhlasim s @tinushka13
No a pokud si nekdo mysli, ze by se jednalo o urazku, tak mne to nuti si myslet, ze by tak sam zareagoval..😉

mima4
19. okt 2013

@sisaha
chapava a empaticka - prave toto je problem u vacsiny ludi.
Len vies ta otazka o sex. zivote, poznam x ludi, ktori by ti na to "joooj, uz nie ako za mlada ale tak ked si dame vinecko, pivecko, decka su u babky...tak sa nezastavime" a este sa budu na tom rehlit a potom "a teraz uz ty hovor". Tymto podla mna ty nic nedosiahnes.
Ja nemam papier na "asertivitu", mala som par skoleni a treningov pod vedenim Tatiany Lesayovej http://www.medifera.sk/index.php?id=280 a mne napr. to velmi pomohlo. A ona sama povedala, ze nema vyznam sa dat "zatahovat" do hier niektorych ludi.

evelynm
19. okt 2013

@joely , pekne si to 🙂

zuzkat1
19. okt 2013

@tinushka13 ja tiez mam starsie klebetne kolegyne a toto keby som nejakej povedala tak hadat sa so mnou nebude ale na druhy den by mal o mne cely kolektiv patricny nazor. Asertivna mozem byt aj slusne.

sisaha
19. okt 2013

@mima4 😀 😀 no a to je priestor, ked si dame pivecko a zacneme rozoberat to, co sa bude chciet kolegyna vyrozpravat aj nadalej riesit... tam uz nebude priestor "a teraz ty hovor". Vzdy sa da zo vsetkeho vykorculovat.. A elegantne.. Ale skôr som toho nazoru, ze vtedy, ta kolegyna pochopi, ze sa nevhodne pyta, ked dostane podobnu protiotazku... Aspon teda, ta inteligentnejsia by mala... Nepoznam, takze neviem.. Ja vzdy volim komunikacne strategie podla toho aky signal ten clovek ku mne vysiela.. Nie som ale zastancom hadky, to naozaj nikomu neprospieva...

mima4
19. okt 2013

@sisaha
bola by si prekvapena, ze niekedy mnohe veci ludia nechapu a ani nemaju zaujem pochopit a uz vobec vcitenie sa do pozicie toho druheho je im cudzie.
Asertivita je hlavne dobra voci takym ludom, ktori nechapu a nechcu chapat urcite veci 🙂

tinushka13
19. okt 2013

@zuzkat1 ja by som nemala na to "gule " povedat jej to.. ale myslela by som si.. asi by som jej slusne vysvetlila ze ju do toho nic a tam ma svoj pracovny stol..

hwiezdinka
autor
19. okt 2013

@evelynm Nikomu som nevravela, preco som PN (okrem sefa), ale zial, riaditel to rozniesol po firme aj bez mojej vole a suhlasu. Preto teraz ten strach. Ako som povedala, nechcem sa o tom v praci s nikym bavit, pre mna je to este cerstve a sukromna zalezitost..

natuska87
19. okt 2013

@zuzkat1 Rozumny postoj...apriori nemusim vidiet za otazkou nieco zle, jednoducho mozno podaktori chcu otazkou prejavit ucast na tvojom smutku...jednoducho ,odpovedz pravdu...nic netrva viac ako tri dni, pride ina tema na pretras

evelynm
19. okt 2013

@hwiezdinka , no to je neprijemne, chapem...drzim palce, mozno to nebude take neprijemne, ako sa obavas

hwiezdinka
autor
19. okt 2013

@natuska87 Presne to mi povedal aj manzel, ze kazde cudo trva 3 dni a potom si najdu inu temu na pretras. Tak snad tie prve dni vydrzim.

natuska87
19. okt 2013

Manzel ma pravdu, chlapci su v tomto smere daleko pragmatickejsi, ako my, zeny.Ver mi,ja som toto zazila trikrat a vobec som sa v praci zle necitila...jednoducho som povedala, ze to zase "nevydalo"...rozumni pochopili a blbci ma nezaujimali...ale faktom je, ze na druhy den uz "klebetili" o inom

zuzkat1
19. okt 2013

@hwiezdinka ja som tiez 2x potratila a nikoho to nejak dlho nezaujimalo. Prvy den bude cudny ale iste ziadna katastrofa.

hwiezdinka
autor
19. okt 2013

@zuzkat1 Cudny bude, po 3 mesiacoch PN, to je pravda. A budem si musiet znova zvyknut na pracovny rezim, asi aj preto uz dopredu stresujem.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre