Ahojte,bolo fajn sa chvíľu cítiť tehotná, bohužiaľ to v 7tyzdni skončilo potratom. Malo to byť prve vytúžené dieťa po vyše 2 rokoch snaženia s pomocou lekárov. Tie čo ste si to zazili,ako ste sa s tým vysporiadali tak,aby ste sa začali znova snažiť? Lebo momentálne na to nemám ani pomyslenie. Viem že je to čerstvé ale neviem si predstaviť že by som si na štedrý deň nespomenula,že som mohla držať svoje bábätko. Vyhľadali ste pomoc psychológa?
@barju ja som to síce nezažila, ale ak máš pocit, že psychológa potrebuješ tak ho určite vyhľadaj. Je to hrozne, ale deje sa to často najmä takto v začiatkoch. Prajem vám veľa síl 🍀 a verte, že vaše vytúžené dieťatko si ku vám cestu nájde ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Prvé tehotenstvo sa skončilo MA. Bolo to smutné, ťažké, ale brala som to, že priroda si robí očistu a keď je zárodok slabý a poškodený, nech radšej odíde skôr.
Potom som po pol roku znovu otehotnela a už bolo všetko v poriadku. Dnes mam aj ďalšiu dcéru, čiže tri tehotenstva a dve deti. Takisto bolo všetko bez problémov.
Bola to len skúška na neostro a teraz už vieš, že tvoje vajíčko a partnerova spermia sa môžu spojiť a vie sa to aj uhniezdiť. Akurát pri tomto pokuse to nebolo to správne vajíčko s tou správnou spermiou. Nabudúce to už bude fajn. 😉
@natali1991 je hrozne že sa to deje aj v takom vysokom štádiu. Viem že som v relatívne ľahšej pozícii.
@jaskolka áno toto je to čo mi hovorí rozum,že boli poškodené chromozómy alebo bolo choré. Čo ma však stavia pred ešte väčší problém,čo keď sa to zopakuje,alebo nie som schopná donosit zdravé bábo. Už máme výmenný lístok na genetické vyšetrenie. A tiež sa bojím že mne tak ľahko otehotnieť znova nepôjde,lebo aj toto sa podarilo vďaka centru asistovanej reprodukcie po 26 mesiacoch.
@tanyan áno keď sa mi nedarilo otehotnieť tak som hovorila že aspoň keby som vedela že to ide. A zároveň som dodala že keby sa potom stalo také ako sa stalo,že by som zase padla na dno a začínala odznovu. Lebo to že sa dokážu spojiť nezaručuje že sa spoja správne.
Ďakujem všetkým inak
@barju Som po dvoch MA... jul 2022...april 2023..
Žijem pre syna 12 rocny...pracujem, fungujem..
Ale hlava je stale niekde inde.. boli to a boliet bude.
Idem podstupit vysetrenia s nadejou, ze dalsie tehotenstvo dam..ale pravdu povediac po tom co som si prezila, mam strach a to obrovsky.
Kym nebudem mat vysledky od vsetkych odbornikov, preco sa mi to deje, nechcem na tehotenstvo ani pomysliet. Iba žena co si tymto vsetkym prejde vie ake je to tazke. Chlap ta podpori, podrzi, ale nevie ake to je vidiet na sone srdiecko a o tyzden na to tam uz je iba skvrna..lezat na stole ked ti davaju anestezu a ides podstupit kyret..zobudit sa a vies ze uz nic nie je..ze uz nie si tehotna.
Prajem vela sil 🙏
Prave si tym prechadzam..
@bebaa momentálne si neviem nájsť nič také čo by ma držalo nad vodou ako teba tvoj syn. Všetko je zanedbateľné a banálne oproti tomu. Pracujem ale neviem sa poriadne sústrediť. My budeme mať s manželom už 34 prvé dieťa som si nepredstavovala mať tak neskoro. Na vyšetrenia nás poslali automaticky z centra asistovanej reprodukcie. Začíname odkladať na IVF keďže mám PCOS a už tento pozitívny test bol pre mňa zázrak. Muža mám najlepšieho na svete. Rozprával sa s tým čo ešte sa nedalo nazvať ani embryom. Držal za ruku pri každom ultrazvuku. Ale k srdiecku sme sa ani nedostali,aj preňho to bolo sklamanie a trpí so mnou. Teraz sa bojím či nebudem potrebovať kyretaz,hľadám spôsoby ako rozbehnúť krvácanie spontánne.
@barju tiež to mam za sebou.. V 6tt som potratila, našťastie všetko prebehlo spontánne doma vklude a po 1 menštruácii som opäť otehotnela - je to ideálny čas snažiť sa opäť a dosť vysoká šanca ze tehotenstvo bude úspešné.. Nesmieš sa utapat v smútku, proste nebolo to zdravé tehotenstvo keď sa dopadlo. Musíš to prijať tak ako to je. Držím prsty 🙂
@barju hlavu hore,chce to len cas,tym ze to bolo este v rannom stadiu nie je to taka trauma,...ja som si to zazila v 25tt,19tt a 16tt...nie je nic horsie ako pprodit mrtve dieta a ten pristup personalu ked sa k tebe chovaju ako k handre a nechaju ta na lavicke v krcoch pred salou cakat v ukrutnych bolestiach..
@julliska tiež dúfam že to bude spontánne,keďže na Slovensku nie sú schválené potratove tabletky. V podstate som rada že to nie je mimomaternicové a neprídem o vajcovod,čím by sa mi zase zmenšila šanca na otehotnenie. Gratulujem že sa podarilo,dúfam v šťastný koniec,ale u mňa tomu nedávam šancu,keďže mám PCOS a bez doktorov by som ani teraz nemala pozitívny test.
@lucyjka6 obdivujem každú ktorá si to zažije ako ty a nezlomí ju to natoľko aby nevzdala snaženie. Čítala som už hororové zážitky z takýchto pôrodov a nie je to nič príjemné,ako keby ten personál neboli ľudia,pritom niekedy stačí nehovoriť nič ako hovoriť zlé veci. Toto by sa mohli učiť na školách.
@barju Pravdu? Psychicky sa mi doposiaľ nepodarilo dat sa dokopy. Potratila som 3x. Po druhom potrate sa mi po ťažkom tehotenstve (preeklampsia) narodila dcérka a pred 3 mesiacmi opäť potrat (kyret v 12tt po trojtýždňovom čakaní na samočistenie). Nechcem, aby to vyznelo zle, no tie prve dva potraty vyliečila až dcéra a na tento tretí, čerstvý, skôr dopláca, hoci za nič nemôže. Neviem sa akosi dat dokopy, som zlá, nervózna aj na ňu. Tú najväčšiu bolesť otupí čas. Hlavne zamestnaj hlavu, no na druhej strane smútok nepotláčaj. Bábätko oplač a nechaj ho odísť ❤️ Prajem Ti, aby si čoskoro mala doma takú loptošku (alebo loptoša) ako ja a verím, že tomu tak bude.
Je dobre sa vyplakat,smutit, prezit emociu celu. Najhorsie je tvarit sa akoby sa nic nestalo. Stalo. Bolo s tebou kratko,ale bolo. Je dobre si odpustit. Aj ked si nic zle nespravila- sebaobvinovanie je hrozne- nemala som robit toto, mala som robit to a to.......Je dobre sa rozlucit, ukoncit tehotenstvo aj v srdci. Je to proces, ktory trva nejaku dobu. Cim viac vytuzene babo- tym vacsia bolest. Ja som po potratoch 3 roky. Citim, ze mi " stvrdlo" srdce. Uz ma nedokaze dojat a rozplakat to, co predtym. Dalsie babo, nenahradi to stratene. Rana na srdci ostava. Navzdy ich budem lubit, a vzdy mi budu chybat. Takze asi sa s tym vyrovnat neda. Da sacto prijat a akceptovat. Drzim palce.
Och, to ma moc mrzi :( viem si predstavit, ze ked takto prides o prve, spochybnujes vobec svoju schopnost otehotniet a donosit... ja som prisla o jedno babo medzi druhym a tretim dietatom. O 5 mes som bola tehotna opat... velmi mi pomohlo hovorit o tom s ludmi. Pohlady boli rozne, niekto pokrcil plecami, ze by bolo aj tak chore, ine zeny si tym tiez presli a ine bolest prezivali so mnou. Daj tomu cas. Az cas otupi vsetku bolest. Postavis sa opat na nohy a naberies silu snazit sa dalej. Zivot pise rozne pribehy, verim, ze vam bude dopriate dietatko - a nielen jedno. Treba verit!
@zuzinka888 To neviem či som nespravila nič zle, lebo test bol negatívny ešte keď som bola na rontgen zubov , ale na druhý deň už bol duch. Stále si kladiem otázku či som mohla spraviť niečo inak ... Lepšie aj keď som sa snažila ako som vedela
@basska_b presne tak to cítim, pochybujem o sebe. Doktori to tak veru že to sa stáva, lebo sa s tým stretávajú na dennom poriadku. Mne by stačilo len to jedno zdravé, lebo vieme od začiatku že to nebude prechádzka ružovou záhradou sa k nemu dopracovať,myslela som že sa na mňa šťastie usmialo, o to je ten pád asi horší
@barju takmer na chlp presne to bolo aj u nás, dva roky snaženia a asi v 6tt potrat... bolo to ťažké...skoro nám krachlo manželstvo lebo sme obaja tu bolesť dusili v sebe...také určite radím rozprávať sa aj doma s mužom aby ste to zvládli spolu...teraz si spomeniem, veľmi často, ale našťastie už máme vytúžené bábätko pri sebe...ale ten strach čo som prežívala celé tehotenstvo a hlavne začiatok bol strašný...pred mužom som skrývala že som tehotná ak by to náhodou zase nevyšlo...no katastrofa...ak chces, kľudne napíš správu
@barju zažila som to po prvom synovi, v 8tt, v apríli 2020, ale nemusela som ísť na kyretaz a áno, doteraz to mám všetko pred očami; ale nemyslím na to denne. Chvíľu po tom som mala také smutnejšie obdobie, moj dr ma odhovaral, že mame čakať aspoň pol roka, dala som na reči iného odborníka a pockala som len 1 cyklus. Nejako zázračne som na to prestala myslieť, prijala to s tým, že pre niečo sa to stalo a zrejme preto, aby sa stalo ešte niečo oveľa lepšie a hneď na další cyklus som otehotnela a už mám druhého 2 ročného zdravého syna🙏Človek cíti bezprostredne po tom taký veľký pocit krivdy, sklamania, niečoho, čo poriadne nevyslo, ešte chvíľu po tom som mávala take sny, ako pozerám na rozšírené more sama ďaleko od ľudí a strašne si prajem byť opäť tehotná..🥹A teda vyšlo to a oveľa rýchlejšie; ako som si dovolila dúfať🙏Drž sa, všetko sa deje z nejakej príčiny, skús to prijať, buď za to dokonca vďačná, nemaj myšlienky v štýle čo ak, vypustí to z hlavy že čo ak..len to proste prijmi, aj keď je to sakra ťažké..Nie na všetko prídeme, niekedy nemusíme vedieť príčinu, prečo sa niečo deje..A potom budeš pripravená na ďalšie tehotenstvo. Držím Ti silno palce, aby si do roka mala doma bábätko🙏
@natalia912 my sa o tom rozprávame veľa, len neviem kedy to naňho bude už príliš, on to spracovava inak. Ale keď som ja smutná aj on je smutný a neviem ako dlho mi potrvá sa dať dokopy a či dovtedy vydrží. Brala som si ho lebo som vedela že to je človek s ktorým chcem zostarnúť ak dieťa mat aj nebudeme,bola som pripravená na takú možnosť lebo mám PCOS,možno aj kvôli tomu som potratila lebo vtedy je vyššie riziko.
@29simona29 najmä tej krivdy. Pred tehotenstvom som mala zopár veľkých projektov a všetko som to musela zavesiť na klinec zo dňa na deň kvôli prísnemu kľúčovému režimu. Hovorila som si nevadí že to nebude,bábo je lepšie a ten zhluk buniek nemal ani toľko výdrže aby 9mesiacov v kľude nevydržal. Projekty sú stále dostupné a mohla by som sa k nim vrátiť ale nič z toho mi zrazu nepríde dôležité a všetko mi je jedno.
Mne pomohlo sa psychicky sustredit na dalsie dieta. Urobit hrubu ciaru a ist dalej. Jasne ze si spomeniem a mam zlomene srdce, ale nesmies si hyckat tu krivdu a ranu, musis ist dalej, inak sa v tom budes cyklit a neposunies sa. Do roka a mesiaca som drzala zdravu dceru v naruci. Viem, ze som mala stastie a prislo to rychlo. Netreba sa vzdavat.
Co sa tyka roboty, kvoli praci a stresu z nej som o to prve babo prisla. Uz mam inu robotu.
@barju nič si nevycitaj.. To sú veci ktoré vôbec na začiatku neovplyvnís ani tým ze by si celý deň ležala.. Práve naopak, treba normálne fungovať.. Neviem odkiaľ si, ale mne keby sa to to nerozbehlo samé tak mi dajú tabletku na vyvolanie potratu, nie sú ani nutné kyretaze v takomto skorom týždni..
@barju nevysporiadas, naučíš sa s tým žiť. Aspoň u nás to tak bolo. Milované, vytúžené, po 3 rokoch a skončilo v 9tt. Psychika v prdeli, myšlienky strašné… Žiaľ, u nás rovnako skončilo aj druhé po ďalšom bolestivom roku. Zvláštne, s tým druhým som akoby už rátala. Milión vyšetrení, vďaka ktorým viem, čo bol problém. A potom prišlo ďalšie tehotenstvo, vôbec som si ho neuzila, vždy čakala, čo zle príde… neprišlo. Mame zdravé dieťatko. Až to pomohlo zaplátať dieru v ❤️, napriek tomu mame svojich anjelikov, na ktorých si spomíname ,
@lucyjka6 Ja nesúhlasím s tým, že "nie je nič horšie ako porodiť mŕtve dieťa." V 33 tt som mala fetus mortus a utešovala som sa tým, že sa to celé odohralo vnútri. Trvalo síce 6 dní, kým sa im podarilo vyvolať "pôrod," ale postupne som to vytesnila ako spomienky na nehodu, ktorá bola len súhrou nepriaznivých okolností bez vinníka.
Oveľa väčšia bolesť je podľa mňa, keď sa narodí dieťa, počuješ ho, objímeš a potom stratíš. Teda aspoň pre mňa bola útecha, že som nenadviazala vonkajší vzťah.
@barju
mrzi ma co prezivas a viem sa vcitit…
2021- MA v 10tt, 2022- porod v 20tt, momentalne som tehotna v 18tt. a to sa nam prve nedarilo asi 2roky.
Ja osobne chodim ku psychologovi, nie je to hanba vyskusaj, mozno ti to dobre padne, neviem si predstavit nemat ho, lebo tehotenstvo po strate uz nie je to co predtym… min pre mna to teda nie je najkrajsie obdobie v zivote zeny, bohuzial :( strach valcuje vesele myslienky
a jasne ze si spomenies na vianoce na den ked si mala // na teste, na den ked ste sa dozvedeli tu hroznu spravu…. neda sa zabudnut, od teraz je ta mala fazulka sucast teba a vasich zivotov ❤️
verim ze na druhykrat to vyjde, nenahanajte sa, mozno sa budete na to citit o mesiac a mozno az o rok, obe varianty su ok, kazda to citime inak.
drzim palce 🙏🏻
@barju nie, nie, nic zle si nespravila. Musis vypustit tieto myslienky, lebo su znicujuce. Ja som si vycitala aj to, ze som v lete nenosila ponozky, ze som stala v autobuse pri nafajcenych ludoch- pasivne fajcenie, ze som zjedla jogurt 3 dni do konca zaruky. Je to nezmysel. Musis to nechat preboliet a verit, ze babo si k vam najde cestu. Vypni hlavu a nechaj srdce nech sa vylieci. Ja ked som moc planovala tak sa nedarilo. A ked som si naplanovala super rok, kde budem vela pracovat, vela cestovat a spoznavat svet - otehotnela som. V praci mi povedali, ze to akoby" naschval"- lebo som musela vsetko rusit. No ja viem, ze to bolo v ten pravy cas. Sice bolo tehotenstvo plne strachu a uzkosti ale mame zdrave babo.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@barju ahoj ja som pred rokom rodila v 20tt mrtvu dceru a o druhom som nechcela ani pocut a dnes som v 17tt ale neni den kedy si na malu nespomeniem .. chce to iba cas a hlavne bud rada ze sa to este udialo tak skoro ako ked odide uz neskorsiom tyzdni abty rodis babo s tym ze je mrtve .. pockaj chvilu a skusajte znova