Ahojte, ako sa vyrovnať zo znásilnením? Stalo sa to pred 9 rokmi a ja som sa s tým stále nevyrovnala. Mávam stále nočné mory, jednoducho to už celé psychicky nedávam. Poraďte mi prosím :(
@ruzasipova Bojím sa tam ísť a hovoriť tam o tom. Mám z toho celého veľký strach.
no ked nepôjdeš, tak ťa to bude trápiť možno ešte celé roky, treba si nájsť dobrého psychológa a on ti pomože, aspon to skús, 9 rokov je veľmi dlho
@janickacrazy ja si to uvedomujem, že je to veľmi dlhá doba. Dávala som si to za vinu veľmi dlho, že sa to stalo. Po dlhom čase som sa zverila kamarátke čo sa mi stalo, ona namiesto pochopenia má ešte viac dala dole psychicky, povedala mi, že keby som sa viac bránila, tak by sa to nestalo :(
V BA je Centrum Nadej, je to pre obete domáceho násilia ale aj pre obete násilných trestných činov
Su tam psychologovia/cjy, ktiri pracujú so ženami, ktire zažili aj sexuálne násilie
Znásilnenie je ťažký trestný ci , devastačný voči obetí, urcite s tym nieco rob, aby si si nenudila zivot tym, ze si sa nepokúsila to nejak vo svojej duši vyriešiť
Drzim palce
ANONYM no to ti tá kamarátka nepovedala dobre. Píšeš, že si to dávaš za vinu. Neobviňuj sa, nemáš sa prečo. Sebaobviňovanie ti ešte zhoršuje celú situáciu a tvoje pocity. Nehanbi sa vyhľadať psychológa, tí ľudia sú tu pre to, aby ti pomohli. Viem, že sa ti o tom bude ťažko rozprávať, ale nikto na teba tlačiť nebude, všetko pozvolna postupne, koľko budeš vládať ...
Hovor o tom, povedz to niekomu normálnemu, priateľovi, mame, normálnej kamarátke, časom to bude lepšie. Ale potrvá to dlho.. Neobvinuj sa, ty si za to nemohla, nemal na to právo.. Je mi to ľúto.
sama si nevies pomoct, kamoska ti nepomohla, ku psychologovi nechces. nevycitaj si to a chod k psychologovi, ina moznost uz nie je. alebo sa trap dalej
Chapem, ze sa bojis a asi aj hambis rozpravat taketo veci cudziemu cloveku. Ale on ta neodsudi, pekne zvolna ti pomoze najst cestu sa tym vyrovnat. A vyhodou je tiez, ze potom mozes od neho odist a uz sa neuvidite.
No práve preto je chyba zdôverovať sa hocijakej kámoške, lebo to vôbec nemusí pochopiť a už vôbec ti nevie pomôcť. Jednoznačne treba ísť k psychológovi a riešiť to, to sú ľudia školení na takéto veci, a stretávajú sa s nimi, takže určite nebudeš prvá ktorá tam bude o takom niečom rozprávať, sú na to zvyknutí. Takže neváhaj a cho´d, lebo ti to bude ničiť celý život a to nestojí za to.
Ja by som len chcela vidieť ako by prežívala tvoja ,,kamarátka,, keby ju znásilnili...stáva sa, že žena to chce a v určitom okamihu si to rozmyslí ale chlap už neustúpi...a dôjde k sexu nasilu, ale v žiadnom prípade to nie je tvoja vina, neviem za akých okolností k tomu došlo ale ženu viniť za to, že muž si ju nasilu poddal....to je hyenizmus.
V takýchto ťažkých situáciách treba hľadať pomoc u odborníkov a nie tuná mk. Nikto nevie celý príbeh a určite to všetko nechceš verejne rozoberať. Toto je na dlhšie a nie na pár riadkov tu na mk
ono často sa stáva, že obeť akéhokoľvek násilného činu si to určitú dobu vyčíta a viní aj seba, že možno mohla urobiť toto a možno tamto a vtedy by sa to možno nestalo...lenže to je to zrádne "možno" a "keby". jednoducho násilník je on, on spáchal ten čin a špekulovať o tom či by sa to stalo "keby" toto a hento, je proste irelevantné. Keby dotyčný nebol násilník tak to proste nikdy neurobí aj keby čo. Neospravedlňuje ho nič.
Bože, to je hrozné ☹ Pozri.. Keď si chorá, tak ideš k lekárovi. Keď ťa bolí brucho, ideš na ku gastroentrológovi, keď máš chorú hlavu, ideš k neurológovi, keď máš chorú maternicu, ideš ku gynekológovi. A keď máš chorú dušu, ideš ku psychológovi. Nehanbi sa, neboj sa. Žiješ neplnohodnotný život už 9 rokov, je čas to zmeniť, urobiť to pre seba a preto, aby si mala pokojneší život. Škoda, že to nejde z hlavy vymazať, ale aspoň vyrovnať sa s minulosťou. Naozaj to skús. Držím palce aby si našla silu a vytúžený pokoj v duši. Bože, toto je jeden z dôvodov prečo som normálne rada, že nemám dcéru (i keď aj chlapcom sa môže hocičo zlé stať, ale tak dievčatá sú predsa rizikovejšie). Škoda, že pre dievčatá nie je povinný nejaký kurz sebaobrany. Ja keby som mala dcéru, tak by som to riešila určite.
Ahoj,určite psychológa skús,veď by mal mať tiež lekárske tajomstvo. A najlepšie by bolo nájsť nejakú skupinu žien s tou istou traumou, možno nebudeš mať také zábrany medzi nimi a uvolnis ľahšie to trápenie.
@black_olive Keď sa to stalo, bola som panna. Nechcela som sex, bránila som sa, prosila som ho že nech prestane, ale strašne silno mi držal zápästia, prosila som ho, že nech ma pustí, ale on mi iba povedal, že je to iba na mne, či to pôjde po dobrom alebo po zlom, myslela som vtedy nato, že ma zabije, veľmi som sa bála. Jeho fyzická sila a kondícia ako profesionálneho vojaka bola úplne niekde inde ako moja..
Mno ale kamarátka ti bude vtĺkať, že si sa dosť nebránila. Povedz mi, či je ona vôbec v poriadku v tej jej hlavičke. Ktorá žena by sa ubránila profes.vojakovi?...je normálne že si sa bála o život, veď máme prirodzený pud sebazáchovy. Škoda, že toľké roky to neriešiš s odborníkom alebo...kňazom, s rodičmi tiež ktovie aké vzťahy máš, no si zrelá na kvalitnú pomoc. Tá tvoja tzv. kamarátka by si zaslúžila preplesk.
@black_olive S rodičmi nemám dobré vzťahy, oni ma bili celé detstvo, kvôli tomu chcela aj moja triedna učiteľka na základnej škole zavolať sociálku na mojich rodičov, takže u nich sa na pomoc spoliehať nemôžem, a ani nechcem.
Neboj sa psychológa, ti sú zvyknutí na kadečo. Vyhliadni si nejakú ženu, najlepšie je vyhľadať priamo organizáciu, ktorá sa na to zameriava. Uvidis, že sa ti uľaví, určite ti nebudú hovoriť také dristy, ako tvoja kamarátka, ktorá by sa mala nad sebou silno zamyslieť. Život ťa už dosť otlkal, je čas vydať sa na prijemnejsiu cestu. Je len na tebe, aký život budeš žiť. Či sa budeš tyrat skaredymi spomienkami, alebo najdes pochopenie a odpustíš si, časom možno aj jemu a oslobodis sa od tej tarchy. Nemusíš sa ničoho báť, určite ta nebudú do ničoho nútiť, vedia ako pracovať s obeťami násilia.
Je to strašne ťažká téma a je mi ľúto, že sa ti také niečo stalo. Sama si už ale musíš uvedomiť, že za tých 9 rokov si sa s tým jednoducho nedokázala vysporiadať sama a že to proste nejde, takže najlepšie bude ak vyhladáš psychológa a budeš to riešiť touto cestou. Môže ťa nasmerovať možno aj na nejaké skupinové terapie keď na to budeš pripravená, to už bude všetko na ňom. Neboj sa, všetko sa to prispôsobí tebe a pomôže ti to práve aj s tým pocitom hanby
Áno !
@saluda má právdu, pomoc si musíš vyhľadať sama, ale už nie je čas otáľať. Čím skôr tým lepšie.
@tanalyn plne si uvedomujem, že je to veľmi ťažká a náročná celá táto situácia, ktorá sa mi udiala, preto som dala aj príspevok anonymne, aby zostala na verejnom fóre moja identita utajená.
@saluda Ďakujem za radu, tak teraz mi už ostáva nájsť toho "správneho" psychológa, ktorý bude empatický.. Len ako nájdem toho správneho?
Vyhladaj v okolí nejaké centrum na pomoc obetiam násilia, možno najdes aj niekoho, kto sa venuje znasilneniam. Konkrétne ti poradiť neviem, ale skus to v skupine tvojho mesta, alebo pohladaj, či tu nie je nejaká sukromka, tam ti najskor poradia 🙂 . Neboj sa, to zvládneš, je to cesta za lepším zajtrajskom. Asi to ešte bude bolestivy proces, ale ak vydrzis, na konci príde úľava a sloboda 🙂
musis si najst psychologa, sama to nedas! je potrebne, aby si o tom niekomu povedala, aby si sa vyrozpravala. to ti mozno pomoze!
nevahaj a hlavne sa neboj,vyhľadaj psychologa a ten ti určite pomôže,ma na to odborne skusenosti,inač sa budeš ešte stale trapiť len ty,neboj sa daš to a bude dobre😉
Skúšala si sa spojiť s nejakou organizáciou ktorá sa venuje obetiam znásilnenia? Myslím že by ti vedeli pomôcť aj ta nasmerovať na odborníkov. 9 rokov je dlhá doba, ale určite niesi sama ktorá takéto niečo zažila.
Bohužiaľ obete znásilnenia často zažívajú nepochopenie, obvinovanie, zlahcovanie situácie, hlavne v prípade ze sa rozhodnú trestný čin nahlásiť. To co zažijú na výsluchu na polícii je častokrát oveľa horšie na psychiku ako samotné násilie.
Ja som zažila tiež nedobrovoľny sex, u mňa sa to ale skôr prejavilo neuveriteľnou agresiou voči tomu človeku. Chcela som ho dat zmlátiť na objednávku, všetko bolo už dohodnuté ale našťastie som z toho na poslednú chvíľu vycuvala. Nikomu by to nepomohlo a mne najmenej, ešte by som mala zbytočne výčitky.
Ver tomu ze v tom niesi sama, veľa žien (ale aj mužov) ma s týmto skúsenosť. Naozaj dosť pomôže sa vykecat, ale skôr 3 osobe, nie niekomu známemu ci s rodiny. Prajem veľa sily aby sa raz vedela so všetkým a hlavne sama so sebou zmierit
Veľmi ma mrzí, čo sa ti stalo... je to čosi hrozné... ale nedefinuje ťa to, to nie si ty, nie je to tvoja vina, ty za to nemôžeš, neprivolala si to, ani nespôsobila, ani nezapríčinila... rozhodol o tom ten chlap, čo ti tak ublížil. Na takú "kamarátku" zabudni. Presne ako radia žienky, určite psychológ... a láskavý prístup k sebe. Neobvinuj sa prosím že si sa mala viac brániť atď.... ten chlap je hovädo a mal by sedieť...
podľa mňa sa s takýmto niečím nedá nikdy vyrovnať! to proste ostane v tebe, keď sa ti to stalo. je mi to ľúto. no odborná pomoc by ti isto aspoň trochu prospela. vyskúšaj nejakého psychológa navštíviť.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Skus navstivit psychologa. Oni su skoleni na to, aby vedeli cloveku v tomto pomahat.