Ako sa vyrovnať s potratom?

4. apr 2022

Da sa to vobec? Odpustit si, zmierit sa s tym? Nezalezi na okolnostiach, zdravotne, psychicke, financne, egoisticke. Nezalezi, na tom, kto vas podporoval, nepodporoval, prehovaral, neprehovaral, stal pri vas, nestal pri vas. Posledne rozhodnutie som spravila ja. Nedala som sancu na zivot, nazabojovala, nehladala moznosti, riesenia, podporu, podlahla som strachu, pohodliu. Ako by som sa vtedy pozerala inymi ocami. Vzdy, ked sa teraz pozriem na svoje deti, vidim tam to pomyselne tretie, predstavujem si, ake by asi bolo.

loliki
4. apr 2022

Asi ťažko. Kiežby človek rozmýšľal nad touto otázkou skôr. Prepáč, neviem ti poradiť. Možno úprimne oľutovať.

meluela
4. apr 2022

Rozhodla si sa tak, ako si v tom okamihu najlepsie vedela. Skus mozno par sedeni u psychoterapeuta, to by mohlo pomoct vyznat sa vo svojich pocitoch, odsmutit si to.

blaazi
5. apr 2022

Ahoj ♥️ mrzí ma, čo prežívaš. Na Slovensku sú terapeutické programy. Napr. tento, skús, možno nájdeš úľavu a podporu v smútku. http://rachel.rodinabb.sk/

mirro
5. apr 2022

S touto pani by sa mala porozprávať každá jedna,ktorá nad niečim takým ako dobrovoľný potrat uvažuje...
Autorka,ty si urobila rozhodnutie, ktoré je nezvratné a iné ti neostáva ako naučiť sa s tým žiť.

annamalaga
5. apr 2022

Napísať na Alexis poradňu.

annamalaga
5. apr 2022

Určite ti pomôžu, hlavne po tej psychickej stránke.

ruzasipova
5. apr 2022

Napis mi spravu, ak sa chces porozpravat. Viem, o com pises.

any_soj
5. apr 2022

Ahoj. V prvom rade úprimnú sústrasť. Si veľmi statočná, že si si toto priznala. Mnohé ženy to v sebe nosia hlboko skryté a nikdy ani sebe nepriznajú. Toto je dôležitý krok ku zmiereniu. Mrzí ma, že ťarcha rozhodnutia bola na tebe. Túto ťarchu si si ale na seba nevzala ty - vnucuje ju spoločnosť tým, že je potrat legálny, rečami o tom že "je to tvoje právo a tvoje rozhodnutie". Tehotenstvo je obdobie, kedy ja osobne mavam kvôli hormónom a čojaviem čomu pocit, akoby som sa dívala úplne inými očami (niekedy zbytočne tragickými, niekedy vzletnymi). Od mojej psychologicky viem, že v strese či depresii sa nemaju robiť vážne rozhodnutia, lebo nemajú potenciál byť slobodné. Preto je úplne cynické nazývať to slobodou ženy. Nebudem ťa presviedčať, že si urobila dobre. Neurobila. Otázka dobra a zla je čiernobiela. Otázka viny nie je. Bez ohľadu na veľkosť tvojej viny tu je Boh, ktorý ju môže vziať prec. "Ani ja ťa neodsudzujem. Chod a už viac nehreš." - sú slová plné lásky, zároveň ale aj pravdy (nehovoria je to ok, nič sa nestalo). Pomáha dať dieťaťu meno, priznať si smútok a právo naň. Odporúčam kontaktovať poradňu Alexis, sú skvelé .. Nám veľmi pomohli, zomrela nám dcéra v 38.tt. Existuje aj víkendovka, býva raz za pár mesiacov - Rachelina vinica. Veľmi dobrá vec.
Možno raz budeš mať silu pomôcť iným ženám nedostať sa do tejto situácie...

marca12
5. apr 2022

Ako vsetko v zivote,chce to len cas. Teraz places nad predstavami,ale ked si sa rozhodovala videla si vsetko,co si vidiet mala..vedela so,ze by bolo tazke vychovat dalsie dieta,mala si dovod rozhodnut sa pre potrat. Musis sa prinutit nefantazirovat,ale narabat s faktami. Neobvinuj sa. Vsetko je tak ako ma byt. Mas dve krasne deti,daj im vsetku lasku sveta a bud stastna. Ak ti pride myslienka na potrat,povedz si stop a zaved myslienku na nieco ine. Zakazdym,ked ti pride mysel na to znova stop a zase na nieco ine mysliet. Metoda stop je vynikajuca pre vsetky tazke zivotne situacie a postupne sa vytrenujea a budes vediet ovladat svoju mysel. Drzim ti palce,bud silna a neopustaj sa,odpusti si a zi dalej.

any_soj
6. apr 2022

@marca12 metóda stop a popieranie pocitu viny neviem či je zo psychologického hľadiska zdravé...

marca12
7. apr 2022

@any_soj mna osobne to zachranilo a velmi pomohlo

any_soj
7. apr 2022

@marca12 rozumiem. Ja som skôr zástanca toho, že nechcem mať veci v sebe, ktorým sa vyhýbam. Chcem byť slobodná sama pred sebou aj pred druhými, mať veci spracované, aj keď to znamená uzdravujucu bolesť.

emenia
12. apr 2022

Veľmi ma to mrzí, čím teraz musíš prechádzať. Skús kontaktovať Poradňu Alexis, určite ti nejako poradia.

andreaejc
4. máj 2022

Ahoj, ja to práve čerstvo prežívam a mám pocit, že zomriem od smútku a že nič na svete má už nikdy neurobí šťastnou. Ak máš chuť, napis mi…ja nedokazem zdieľať smútok s nikým doma, aj keď sa všetci snažia, nemám chuť sa s nikým, kto to neprežil a neurobil to rozhodnutie on sam, rozprávať či zdieľať smútok :(…..Budem rada, ak napíšeš, či už si to nejak prekonala a bola by si ochotná mi dať nejaké “rady” alebo len ak chceš smútiť/ pisat s niekym, kto prežíva to iste čo ty….

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre