Ahojte. Ani neviem prečo sem píšem. Asi sa chcem len vyrozprávať. Neviem ako sa mam s tým vyrovnať. Vyzerá to ze moje vytúžené bábätko nebude. Je dva týždne pozadu a nebije mu srdiečko. Mala by som byť 8+5 ale je veľké len na 6+6 a bez srdiečka. Ovulaciu som nemala posunutu takže ty vyzerá na MA. Za jeden rok som už mala 2 mikropotraty a teraz toto. Je mi z toho zle keď si predstavím ze niekto ide z vlastnej vôle na potrat a ja zažívam toto. Kadejake individua ma zdrave deticky o ktore sa nestaraju a mne kazde odide. Ja neviem ako sa mam cez to preniesť. Ja neviem ci chcem do budúcnosti ešte dieťa. Cítim úplnú prázdnotu. Ako keby som nemala dušu. Ako by mi odišla tiež.
@trgypadl sme obaja v poriadku. Doktor mi povedal ze sa to stáva. Boli to najkrajšie Vianoce a teraz je to len smútok.
Gynekolog nemusi odhalit vsetko, uz Vam robil nejaka vysetrenia? Hlavne u Teba? Stitna zlaza, hormonalny profil, hematologia, reproimunologia? Partner spermiogram? Niekde moze byt naozaj problem a po opakovanych potratoch by mal zvýšiť pozornost Tvoj lekar a nepodcenovat to len tym, ze to sa stava
@trgypadl nie nerobili. Prvé dev boli mikropotraty čiže biochemické. Keby som nerobila test ani neviem. A toto bohužiaľ dopadlo takto. Ja teraz nechcem ani pátrať po príčine alebo probléme. Lebo sa necítim mat ešte niekedy dieťa. Cítim sa teraz prázdna a neviem ako sa mam s tým vyrovnať.
Navstiv psychológa, pomkze Ti to spracovat, drz sa
@trgypadl na to sa necítim. Ďakujem
Je mi luto, co sa ti stalo. V prvom rade prijmi fakt, ze si musis prejst fazami spracovania smutku. Stale si ale vrav ked ti bude tazko, ze raz sa zobudis a bude o trosku lepsie. Vsetko postupne. Konkrétne co robit - podla tvojej povahy - partnera zapajaj tiez - on smuti tiez, spracujte si to spolu, naozaj. Priatelku na kecanie, taku vo vie co potrebujes pocut. A bud k sebe dobra. Niektore veci neovplyvnime, a co sa stalo uz nezmenime. Objimam ta velmi.
@deny81 hovorím si ze je všetko ako ma byt. Ale ja cítim hnev na nespravodlivosť. Ten kto chce nemá. Ten kto nechce ma alebo si zabije. Ďakujem ti.
Moja, je mi to ľúto. Tiež som mala dva krát potraty MA a jedno biochemické. Vyrovnala som sa s tým že lepšie nechat to odísť ako mať postihnuté dieťatko. A pamätaj si že čas lieči..
A vypytaj si výmenný lístok od gynekológa na hematologicke, reprodukčné imuno.. a u partnera spermiogram.
Ja viem, tie pocity ze mas je normalne. Mas ich, prisli, ale nepodporuj ich. Nepomozu ti a tym ze ich budes v sebe zivit, ti budu prizivovat bolest. Clovek prirodzene hlada dovod, vinnika, preto su najhoršie situacie v zivote, kde nepozname pricinu a nemame nic pod kontrolou. U mna to bolo akoby davkovane, take ze chvilku som si myslela ze uz je lepsie a zrazu opat tie pocity ozvali. Akoby neodisli. Postupom casu som prisla na to, ze je to obranny mechanizmus hlavy, psychiky - nieco v tom zmysle ze potlaci negativne zranujuce myslienky, aby to psychika zvládla.
Urcite si najdi svoju spriaznenú dusu, urcite sa o tom rozpravaj s muzom a doslova bud k sebe mila. Na dalsie snazenie - ked to budes citit, potom budes riesit podla svojich pocitov. Najprv posmut a rozluc sa, ked budes mat na to sil. Bud v mysli, zapal sviecku, a nechaj babo naozaj odist.
@yamahka a mala si potom ešte dieťatko ci si to vzdala? Ďakujem ti.
@deny81 ja tak veľmi plačem keď viem ze mi odíde. Necítim sa vôbec už na ďalšie tehotenstvo. Nechcem prežívať znova pocit radosti ktorý sa zo sekundy zmení na toto. Nemám nikoho takého kto by ma chapal. Je mi zle zo všetkého keď viem co ma čaká keď pôjdem znova na kontrolu. Ale viem ze nechcem ísť na zákrok. Nech si telo poradí.
Môj muž má stále nádej ze sa to ešte zmení a ze na kontrole bude všetko ôk. On je veľký optimista. Nemôžem sa s ním rozprávať aku bolest cítim lebo ja už viem a nemám nádej na zmenu.
Daj tomu cas, aj sebe. Aj on potrebuje cas to prijat. A ano, niekedy sa naozaj stalo, ze bol vypocitany cas tehotenstva len z tabuliek a nie realne. Ma len este nadej. To je jeho sposob ako tu situaciu prezit
@deny81 ja mu rozumiem preto sa snažím vyrovnať s tým sama.
Chapem. Objimam ta a drzim palce 💓
Nebuď na to sama! Mne to ublizilo veľmi. Partner sa cez to preniesol, ja nie. Dusila som to v sebe a každá jedna tehotná mi bolo proti srsti sa s ňou stretávať... teraz s odstupom casu by som bola uprimna aj k tej tehotnej, ktorej som sa vyhybala... takže za mňa rozhovory rozhovory rozhovory. Bud s partnerom navzájom alebo aj psycholog alebo iné baby. Ja ti ponúkam pomoc. Ak chces, napíš IP a môžeme sa pobaviť troska hlbsie❤️ odporúčam ešte nájsť si nejakú zalubu. Tanečná, maľovanie, vyšívanie... neviem, podla seba😉
To co citis je uplne v poriadku, ja som po prvom potrate bola na tom lepsie, ale po druhom som sa citila rovnako ako ty, ze znova do toho ist uz asi nezvladnem...clovek sa musi vyplakat, pochopit a nejako sa snazit prezit kazdy ďalší deň...(ja som nastatsie uz mala doma jedno dieta,takze kazdy den som musela fungovat pre nu) s preto si najst kazducky den nieco, co stoji za to a postupne to spracovat a prekonat..snazit sa o tom rozprávať s tymi, co si to tiez zazili s kamoskami, vyplakat sa vzdy ked ti treba, poplakat si s muzom...a casom ti kazda z nas garantuje, ze to bude lepsie...ako nikdy nezabudnes, ale bude lepsie a mozno zmenis aj nazor na dalsie tehotenstvo.Ja som nabrala odvahu ist do ďalšieho tehu az po vysetreniach, kde sa nic zasadne zle nepotvrdilo, ale aj tak to bolo az po roku od potratu.Keby ma netlacil vek, tak mozno cakame aj dlhsie...takze tomu nechaj cas -to je najlepsia rada a neuzavri sa do seba,ale vsetko čo cítiš je uplne v poriadku a len čas ukaze,co budes citit o par mesiacov....
Nie vzdy to co chceme nam osozi a naopak.
No to je fakt ťažká téma, asi každý potrebuje niečo iné aby sa s tým vyrovnal. Mne pomohlo čítať o tom, pochopiť prečo sa to stáva a aké je to úplne "normálne", a nerobiť z toho tabu. Mam za sebou 3x MA. Pre mňa osobne bolo oveľa lepšie nechať tomu prirodzený priebeh, kyretaz som mala raz a bolo to pre mňa horšie ako keď som počkala.
@stannkal čakala si na samocistenie? Všetko v poriadku dopadlo? Lebo ja tiež nechcem zákrok. Tiež som hľadala i formácie prečo sa to deje. Ale ja som nasla len to ze asi bolo bábätko chybne.
mrzi ma to, hlavne verim, ze o to tazsie, ked to nebola jedina neprijemna skusenost...tiez mam za sebou 2xMA, prve tehu neuspesne, potom bezproblemove a narodila sa dcerka, tretie MA a teraz treti trimester 4. v poradi. Radsej som podstupila oba razy kyretaze, ale to ako kazda z nas citi. Malo sa o tom hovori, ale bohuzial vela zien si tym prejde. Vysledky z hematologie ok, tam je problem pri tej vyssej zrazanlivosti, ale urcite treba podstupit odporucane vysetrenia. U mna mozno nahoda, ale pri druhom a sucasnom tehu som uz min. 3 mesiace uzivala predtym kyselinu listovu, pri oboch MA som zacala az ked som uz vedela o tehu. Pred poslednym tehu som na upravu menstruacie a ovulacie uzivala vitex jahnaci, do dvoch mesiacov som otehotnela (od potratu cca 8 mesiacov) a pila alchemilku do ovulacie na posilnenie maternice. Skus si dopriat cas, vysetrenia, vitaminy, uzi volny cas s manzelom, je to zataz hlavne na psychiku zakazdym, treba odsmutit alebo aj psychologa vyhladat, ak su tam tazsie stavy. Ale urcite neprestavaj verit, ze aj zenam po viac potratoch sa moze narodit dietatko ...
@autorka: áno čakala, prvýkrát všetko úplne v pohode, plod bol veľký ca na 8-9tt, potratila som presne na konci 12tt. Teraz druhý krát to akurát prebieha, zatiaľ to vyzerá ok ale to musí potvrdiť doktor ci tam nic neostalo. Samocistenie je aj lepšie pre ďalšie tehotenstvo, rýchlejšie sa zregenerujes a mozes teoreticky hned zas otehotnieť ak sa na to cítiš. Ma to samozrejme aj riziká že sa niečo skomplikuje ale kyretaz ich ma viac.
U každého je to vysporiadanie iné, mne najviac pomohlo začať o tom rozrpavat...najskôr s kamarátkou,ktorá to tiež prežila, potom kamoškami aj napriek tomu že netušili že som bola tehotná..neviem, mne to pomohlo veľmi, predtym som to skúsila v sebe obviňovala sa..a časom som zistila že kopec žien okolo mňa to zažili tiež. No a hlavne, celé to riešenie lekárov a zákroku bolo veľmi boľavé...po tom všetkom som sa cítila už ľahšie a postupne som sa dostala do bežného života. Ale zabudnúť sa nedá...
Ahoj. Je mi to luto, ze ti to takto dopadlo. Viem ako sa citis. Nam sa nedari 3 roky - prirodzene ani raz. Potom sa stal zazrat a po IUI som otehotnela - no skoncilo to u nas velmi podobne ako ty - MA a nasledna kyretaz. Potom zopar mesiacov nic, ET nam nevysiel a pred vianocami som bola na KET - vysiel-krasny vianocny darcek...no par dni po novom roku som zacala spinit a nasledne aj krvacat a zase to skoncilo potratom :/ Neviem preco sa nam to deje, ze sa uz 2x aj podarilo, preco to skoncilo zle :( . Mame este 2 mrazacikov, ale po tych dvoch skusenostiach sa bojim aby zase radost z dvoch ciarok nevystriedal smutok. Drzim ti silno palce aby sa ti velmi skoro podarilo otehotniet znova a babatko uz s tebou tentoraz zostalo ❤
Ahoj, ja som potratila v polke januára, tiež sme sa počas Vianoc tešili, silvester sme si užili len spolu pri detskom šampuse a boli sme šťastný. Avšak po sviatkoch som išla ku gyn a mala som tam len gestacny vak ( v 9tt), bez krvácania alebo tak, proste nič mi nenaznačovalo, že by bolo niečo zlé 😔 rozhodla som sa pre samocistenie-už mám za sebou 3x kontrolné sono a už som čistá avšak pichli mi aj injekciu na vypudenie zvyškov a stiahnutie maternici na 2 sone. A co ma tak držalo bol asi snúbenec, práveže sme sa o tom rozprávali a objatie, pusa mi robilo dobre po psychickej stránke, že stále stojí pri mne... Rozprávanie a spoločný kontakt mi bol moc nápomocný. Nerozmýšľam nad tým, že svet je nespravodlivý.. Co neovplyvním.. Ale skôr nad tým aby som sa dala co najskôr do pohody ako zo zdravotnej tak aj psychickej stránky. Jasne, ze z ďalšieho tehotenstva mam strach-avšak ak to neskusim je 0 % pravdepodobnosť, že dieťa bude.. Ak to skúsim tak to je 50% na 50% ci sa podarí ( stále lepšie) ... Ak to dopadne zase zle tak si dám porobiť všetky vyšetrenia aby sa to už tak nestalo... Aj mňa to moc trápi.. Avšak treba ísť ďalej..
Treba si nechat cas na smutenie,vyplakanie sa.Dobre je aj rozlucit sa.Urobit nejaky ritual.Mne pomohlo zapalit si sviecku za babo.
Tiez som si hned potom myslela, ze uz nebudem chciet dalsie dieta,chce to len cas.
Po 3 cykloch sme skusili znova a podarilo sa. Mala ma uz 4 roky.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ahoj, velmi ma mrzi Tvoja strata. Bolo by dobre patrat po pricine a absolvovat vsetrenia aj s partnerom, drzim palce