Ako priať iným tehotenstvo?

10. nov 2024

Ahojte, musím sa už niekomu zdôveriť s mojimi pocitmi, myslím, že tu nájdem niekoho kto si prechádza/prešiel niečim podobným, a možno mi pomôžete posunúť sa ďalej. Pred dvomi rokmi som bola tehotná, žiaľ skončilo to spontánnym potratom. Tento rok v lete som si po takmer ročnom snažení našla dve vytúžené čiarky. Tehotenstvo však skončilo opäť skôr - zamlčaný potrat v 8tt, nasledovala kyretaz. Začali sme už hľadať kde je problém, priateľovi vyšiel zlý spermiogram, ja som relatívne v poriadku. Čaká nás prvá návšteva CAR, nakoľko sa nám aj napriek kadejakym vitamínom zatiaľ nepodarilo, avšak.. prisaham bohu každá druhá v mojom okolí je tehotná. Bezproblémové krásne tehotenstva, takmer okamžite počatie… v priebehu tohto týždňa mi dokonca poslala test najlepšia kamarátka, a ja sa s ňou naozaj neviem úprimne tešiť 😕 Nedokazem sa pretvarovať a zdieľať s nimi nejake pocity radosti, keď my prežívame nekonečné trapenie, príde mi to všetko nespravodlivé, neviem sa s tým zmieriť, že dokonca oni s ich životným štýlom či “zázemím” budú mat rodinu skôr ako my, čo po nej túžime a bojujeme za ňu niekoľko rokov.
Mali ste to niektorá podobne? Čo Vám pomohlo posunut sa ďalej? Veľmi ma to trápi, pretože za iných okolností by som sa s nimi naozaj tešila, ale momentálne to proste nejde, bojím sa, že nám to naruší vzťahy a podobne.. Neviem akosi vyjsť z tohto začarovaného kruhu, a obávam sa, že ani z neho nevyjdem pokial znova neotehotniem, a nedopadne to konečne všetko dobre. Ďakujem za Vaše príbehy a rady ❤️

ivik4
10. nov 2024

Neporadim Ti, presla som si tym istym. Mne naozaj nepomohlo nic ine len moj syn . Plne Ta chapem a vobec neodsudzujem ze sa nedokazes s nikym tesit.
Drzim Ti palce 🩷

kitycat
10. nov 2024

Vies tehotne okolo teba su asi preto, ze nadisiel ich cas, rovnako ako ten "tvoj" uz pred dvomi rokmi, ale nedopadlo to. Teraz uz vies preco.
A co ty vies, ci si nepresli niecim podobnym aj ostatni.
Ak je to naozaj blizka kamaratka, preco sa nepodelis aj ty o tvoj smutok? Urcite pochopi.

Moja velmi dobra kamaratka mala zaciatkom roka kvoli pretrvavajucim myomom odobranu maternicu, vy mate velku sancu vdaka car.
Drzim palce

martinkatinka
10. nov 2024

Ja som to mala takisto... Neurobis nic. Je to niekde v tebe ukryte a pokial sama nebudes stastna a nebudes mat to, po com tuzis, tak sa nebudes tesit z inych. Je to taky vnutorny boj. To nepochopi nikto, kto to nezazil.

gaia14
10. nov 2024

tiez som si to zazila, pomohol az porod po zdlhavom IVF procese... o kamaratku som bohuzial prisla, nie sme uz v kontakte, ona nedokazala tam byt pre mna v mojom smutku, ja zas pre nu v novej zivotnej situacii z ktorej sa tesila, bohuzial.... Nemam jej to za zle, ja sama som tiez nevedela lepsie, beriem to ze taky je zivot.

autor
10. nov 2024

@kitycat Mám v pláne porozprávať sa s ňou po našej konzultácii v centre, chcem najskôr vedieť na čom naozaj sme, možno nám dodajú novú nádej a pomôže mi to. Každopádne sa obávam toho, že ten čo si neprešiel niečim takým to naozaj nepochopí, a to platí aj v ich prípade. Uvidíme.

@gaia14 @ivik4 Ďakujem! ❤️

autor
10. nov 2024

@martinkatinka Máte pravdu, s jedným takým nepochopením som sa už tento rok stretla bohužiaľ, a kontakt sme nakoniec prerušili úplne. Ďakujem ❤️

kavasmliekom
10. nov 2024

Ja by som napísala kamarátke, že blahoželám, ale momentálne jej k tomu neviem viac napísať, lebo som smutná z toho, že nám sa nedarí. A každému, kto sa pýta, alebo oznamuje tehotenstvo. Chápem, že je to ťažké, ak ako naschvál teraz všade vidíš tehotné ženy, a tiež viem, že by si nepriala nikomu nič zlé. Ale tiež by mali vedieť, že sa s nimi nevieš tešiť a zdieľať s nimi pocity. 🙂 Niekto pochopí, niekto nie.

autor
10. nov 2024

@kavasmliekom Áno, skúsim to nejak tak, snáď pochopí, že bude lepšie, keď bude tie pocity šťastia zdieľať s niekym iným. Horšie je, že sa s nimi aj pravidelne stretávame, uvidíme čo prinesie čas 🙂

zuza265
10. nov 2024

Podla mna su tvoje pocity zatial primerane. Presla si si stratami a velkou tuzbou a bolestou. Podla mna je normalne co citis. Toto chce asi len cas kym sa akoby vyrovnas s minulostou a poviem ti 1 je to velmi dolezite 🙏🏼 presli sme si niecim podobnym, takze nehovorim to len tak..
chce to cas, mozno pochopit alebo prijat preco sa veci deju. Pomaly posunut dalej. Mozno prave v car ta to nakopne inam a prijmes situaciu aka je a idete dalej. Verim, ze to dopadne tak, ze mozete ist dalej a babatko bude dohladne ❤️ ak su to dobre kamosky, urcite pomoze vypustit to zo seba. Ak sa na to este necitis, tak by som volila nejaku tretiu nestrannu osobu - napr kludne aj psychologicka a podla mna to velmi pomoze.

maryetta
10. nov 2024

Ak je to tvoja najlepsia kamaratka mozno vie o tvojich pocitoch. Ak nie mozno si mysli ze takto sa budes tesit spolu s nou…
Niekedy ozaj vypnut hlavu (ano je to tazke) prist na ine myslienky a pride to ozaj ked to najmenej cakas.

Ja sice patrim k tej druhej strane ale… ja neviem, niekedy som sama mala “vycitky” ze z druhych tehotenstiev som sa vzdy tesila viac ako z tych mojich.
Tak mozno to vyznie blbo ale aj vyraz-dopraj abude ti dopriate asi ma nieco do seba.

Kazdopadne vam prajem aby to do tretice vyslo. Mozno prave vtedy ked to budes najmenej cakat ❤️

malalienka85
10. nov 2024

Chápem Ťa 🫶🏽 a jediné čo pomôže bude tvoje dieťatko. Priprav sa na to.. všetci budú tehotní a chápať ta nebude nikto lebo tým neprešiel. Ja ti radím nezdôverovať sa príliš s pocitmi a situáciou. Tvoj ciel je bábätko a chod si za ním, držím palce.

simca115
10. nov 2024

Ja síce potraty za sebou nemám ale som neplodná jedinou cestou je cesta CAR tiež som premýšľala nad tým čo som komu urobila alebo sme že sa nam toto stalo ale bohužiaľ trebalo sa s tým zmieriť a ísť ďalej. Tiež ma to niekedy štve že niekto má také šťastie a my nie ale dávam nádej že cez car to raz vyjde.

zuza265
10. nov 2024

@maryetta s tym, ze dopraj a bude ti dopriate - absolutne suhlasim. Ale to treba najskor dospiet k prijatiu situacie a to jw sakra tazke 🙏🏼❤️

maryetta
10. nov 2024

@zuza265 ano to nie je lahke. Hlavne samotna situacia bez ohladu na to ako si napisala-dospiet.
Prijat to vsetko tak ako je. Vsetko ma svoj vyznam. Nevieme co. Ani preco… casto nikdy nedostaneme ani odpoved. Proste sa udeje ….
Naposledy moja skusenost ked mi kamoska napisala ze je tehotna. A ja som cela hotova ze waaaau. Ake je to super. Ako sa tesim s nou. (Predtym sme boli na izbe V porodnici spolu a dohodli sme sa ze ak tak pojdeme spolu).
Nooo a o 5 dni nato som si nasla tehu test pozitivny😂🙈

camelie12
11. nov 2024

Uplne vam rozumiem, tiez som to citila podobne pred niekoľkými rokmi.
Je to náročné 😪

Mozem vam poradit, co pomohlo vtedy mne - fertility koucing s pani psychologickou Marcelou Korcekovou 👍🥰
Najdite si ju, ma aj referencie na jej pracu.
Sama prechadzala velmi tazkou cestou za babatkom.

V prvom rade je dolezite pracovat so psychikou. Ked je ona v poriadku, vsetko ostatne je vdaka tomu lahsie/"ulahcene".

Drzim vam palce! 🙏

neviem_123
11. nov 2024

Ahoj ja som z druhého brehu, dufam ze ti neublizi moj pohlad na vec..tiež som otehotnela na prvú supu, veľmi dobrá kamarátka si prechádzala potratom vo vysokom štádiu tehotenstva, napisala som jej to veľmi opatrne, čítala a hľadala spôsoby aby som jej co najmenej ublížila.. už to bolo na mne vidieť tak som musela..výsledok? Po 15r kamarátstva ma vyghostovala, medzi tým porodila a vydala sa ale mne sa už neozvala. Ďalší prípad kamarátka je v životnej situácii kedy ešte nemá dieťa,ale chcela by (študuje ťažkú vs a chce to dokoncit) odkedy ho mam ja tak sme obmedzili kontakt na minimum. Ďalši prípad moja sestra si prešla niekoľkými potratmi a odkedy som otehotnela je ku mne neuveriteľne chladná. A tak som zostala úplne sama, len preto,že som si dovolila mat dieťa. A prečo ti to píšem? Chcem len povedať ze ani ženy ktorým sa podarí babo hneď nežijú na duhe s jednorozcami...
Prajem ti aj všetkým ženám ktoré túžia po babatku aby sa im sen naplnil❤️

jablkovastrudla
11. nov 2024

Neporadim, drzim iba place nech sa dockate vysnivaneho babatka ❤️
@neviem_123 sme na tom rovnako. Ja som sa to kamaratke aj bala povedat, citila som sa vinna ze ja uz cakam druhe a im sa nedari. My sa nastastie bavime dalej ale obcas je tam citit take napatie. Akurat riesia IVF tak im strasne silno drzim place nech I'm to konecne vyjde.

kiki68
11. nov 2024

Treba sa odputat od tohto, ziadne tehu, rob vsetko tak, aby si bola mimo toho. Proste zabavy, kluby, dovolenky adults only. Uvidis ako k tomu prides a zrazu sa podari s pomocou lekarov. Zivot bez deti je pekny, sak ich o par mesiacov uvidis ake budu znicene z toho. Moja kamoska tiez takto bola a potom videla ake su tie baby na srot.

michaela329
11. nov 2024

Ako niekto, komu sa nedarilo 11 rokov Ti môžem napísať len jedno: cítiš to úplne prirodzene a časom začneš veci vnímať inak, jednoducho si zvykneš a uvedomis si, že porovnávať sa s niekým je úplne zbytočné.

zuzi0911
14. nov 2024

Ja keď som cakala 3 -tie dietatko ,mala som rovnaký termín s mojou najlepšou kamarátkou. Roky sme sa nevideli . Proste rodiny ,bydliska atď..smiali sme sa,ze takto sa v pôrodnici stretneme keď sa neviem dokopat inak 😅 ...

Ju muz posielal na potrat a my s muzom sa neskutocne tesili ...žiaľ naše dietatko odišlo v 11tt ...

Boli chvíle keď som to nedokázala pochopiť...niekto sa teší a niekto proste dieta nechce ....

V tom čase boli ďalšie 4 moje kamarátky tehotné s rovnakým mesiacom porodu ako som mala byt aj ja ...

V práci som nedokázala obslúžiť tehotnú zenu ...proste pohľad na ňu, ma jednoducho mucil...už keď aj kolegyne videli ,že ide tehotna ...prevzali to za mňa....

Toto ,ale trvalo možno 3 mesiace kým som si uvedomila ze oni za to nemôžu....
A ze chvalabohu ,že sa to nestalo tej kamarátke lebo jej muz by už ďalšie nechcel a ona tak túžila po ňom ...

Opäť sme boli v kontakte a ja som sa uprimne s nou tesila a čakala kedy sa narodí...🥰 a nekontaktoval som sa aj na ďalšie 🙂

My sme obaja chceli takže bola len otázka času, kedy budeme môcť znova sa snažiť...trvalo to rok a počas toho roka boli dní keď som to opäť nezvládala s tehotnými.
Však boli úplne všade 😅

Treba to len prijať. Tie tehotné za tvoju bolest nemožu ..a nemôžeš vedieť ako k dieťatku prisli ..aká cesta stala pred nimi ...
Veľmi držím palce ❤️

mmm2mmm
20. nov 2024

Ja ti rozumiem a podľa mňa to zvládaš skvele. Mám za sebou 5 rokov snaženia dufania a bolesti ... nikdy to nepochopi človek čo také niečo nezažil ....my dieťa doteraz nemáme, ani raz som si nenašla dve čiarky ....zato z rodiny už maju po tri deti... Prisla som o kopec kolegýň co isli na matersku a kamaratok, ktoré majú deti a teda iine zaujmy ...k tomu dopraj a bude ti dopriate sa radsej nevyjadrujem.... Pre mňa je najťažšie zmieriť sa s tým že nikam nepatrím v tomto smere- nie som matkou , nie som ženou čo o dieťa prišla a ani takou čo aspoň raz videla dve čiarky ....takže kym všetci sa posúvajú od toho ešte nemáme k tomu už sme rodičia ja zostávam sama niekde uprostred ... nemáme chceme ale nebolo nám dopriate....V každom prípade nikdy sa s tým podľa mňa nedá úplne vyrovnať ...len naučiť žiť ...

caar_oliine
20. nov 2024

@mmm2mmm Ahoj, velmi ma mrzí tvoja situácia. Skúšali ste aj centrum reprodukčnej medicíny? Pýtam sa preto, pretože tiež mám kamarátku ktorá sa roky snaží o bábätko a nefunguje im to. Po pár rokoch som ju už konečne “prinútila” ísť do toho centra, kde konečne prišli na dôvod problému a konečne ho môžu začať riešiť. Velmi jej a aj tebe a ostatným ženám držím palce.

autor
20. nov 2024

@mmm2mmm veľmi ma mrzí tvoja situácia, a silno držím palce, aby to aspoň raz vyšlo ❤️🍀

A pre ostatné update… kamarátke som sa zdôverila s mojimi pocitmi, najskôr tvrdila ako ma chápe, a nechce si ani len predstaviť, aké psychicky náročné to pre nás musí byť a bla bla.. v skratke, že drží s nami a nemusím sa báť,že by sa naše vzťahy tým narušili.
No a o dva dni nato, sme sa stretli na pár hodín aj s priateľmi ako inokedy, logicky som sa tvárila, akoby tehotná ani nebola, však podľa MS je to nejaký začiatok 6tt a žiaľ na sone ešte nič potvrdené nemala.. a zrazu vyhlásili pred všetkými, aby sa išlo “zapijat”, že je dotyčná tehotná. No ja som skoro na riť padla 😀 Jednak oznamovať verejne takuto vec tak skoro, a zapijat nenarodené dieťa? Vtedy som si povedala, že toto asi nie sú ľudia vhodní pre naše okolie, a stránila som sa debaty na tuto tému. No a čo sa nestalo? Slečna sa na mňa urazila, že sa “netesim” aj ja 😀 Takže asi tak… našťastie, sme mali konečne lepšie výsledky z CAR, takze nám svitá nová nádej, a mne začínajú byt ostatní ukradnutí a sústredím sa len na nás 😊🍀🙏🏻

zuza265
20. nov 2024

Niekedy sa ludia ukazu a precisti sa nam okolie. Uz ok ak oznamila a chceli oslavovat, ale to, ze sa na teba urazila aj napriek tomu, ze vedela cim prechadzas? Tak to nie 🙌🏼 extremne sebecke. Urcite budes radsej za kamosku, kt chape. Nic viac nepotrebujeme od kamaratov nez pochopenie

simca115
20. nov 2024

@zuza265 to si napísala pekne. A nie len kamaráti aj rodina by toto mala chápať aké je to náročné obdobie pre každú ženu aj muža

mmm2mmm
20. nov 2024

Tak vidíš nakoniec sa to v podstate vyriešilo samé ...prajem Vám veľa trpezlivosti odhodlania a verím že k Vám bábätko pribudne čoskoro 😉

mmm2mmm
20. nov 2024

@caar_oliine ahoj samozrejme a nie jedno .... vieme kde je problém ale rovnako vieme aj to že CAR zázračné nevyrieši všetko ...a že podstupovanie hormonálnej stimulácie prináša so sebou kopec zdravotných rizík a hlavne zataz na psychiku človeka....vieme aké to je dúfať modliť sa aby to vyšlo a potom sa znova vyrovnať so "stratou" ( neviem či to môžem počítať ako stratu keďže nikdy som nemala pozitívny test takže som nemala čo stratiť ...okrem nádeje ) ....

caar_oliine
20. nov 2024

@mmm2mmm velmi velmi ma to mrzi. Verim naozaj, ze jedneho dna sa dockate aj vy ❤️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre