Čo by ste robili vy na mojom mieste . Ja by som chcela ešte jedno po dlhšej dobe ..vekovo akurát stíham :/ len môj nechce. .a ešte aj rype do mňa že mám tučné brucho aby som schudla ..a ja myslím na iné 🙊ja a mám pocit že som nedopriala dieťaťu súrodenca .. výčitky mám s toho ..(ale asi to tak malo byť ..)dlhoročné užívanie tabletiek 😾už som ich vysadila a hotovo !
a zda sa ti fer, ze on nechce a ty ho k tomu tkato dotlacis? ja napr. druhe nebudem chciet ale chlap ho chce urcite... myslis, ze je to fer, keby on rozhodoval za mna?
mne sa toho môjho nepodarilo presvedčiť...nemáme žiadne problémy v manželstve, ale jemu stačí jedno....
Tak to je tazo, lebo nasilu sa to vynutit neda. Mozno chce uz mat aj trcoha casu pre seba a pre vas. To, ze by si mala schudnut, tak to si moc k srdcu neber, chlapi nevedia, co si vsetko zena pocas tehotenstva prezije a to, ze jej ostane nejake to brucho je podla mna najmenej.
Ja vzdy vravim, ci zena dieta bude mat je de facto v "rukach" zeny 🙂 druha vec je, ci tvoj mm nechce, lebo je uz je zabehnuty v inom rezime, nechce sa mu vyjst z komfortu, financne by to neslo, zdravotne problemy alebo nieco ine. Z mojej skusenosti, zena si musi byt ista,ze chce a uvladze dieta, lebo starostlivost je na 90% na nej, takze naopak (ked muz chce a zena nie)je podla mna trochu rozdiel, lebo muz nebude 9 mesiacov nosit a dalsie roky v noci nespat a podobne. Takych hrdinov,co by aj 5 deti mali,ale starat sa to uz ani velmi nie, takych by bolo. Iste,ze sa treba aj s muzom nejako dohodnut,ale aby si ty nebola dozivotne nestastna,ze si nemala este jedno,lebo si sa prisposobila jemu a preco by sa vlastne on nemohol prisposobit tebe a tvojej tuzbe?
je to ťažké, lebo tu nie je možný kompromis...u nás rozhodli moje zdravotné problémy počas tehotenstva, že druhé nebude a že vraj som bola aj trochu hysterická pri prvom dieťati, hoci ja som si materskú maximálne užívala...takže môj muž si povedal, že vysnívanú dcéru má, aj by chcel ešte jednu dcéru, ale nechce riskovať moje zdravie...takže babo raď...je to už vyše 10 rokov, a ešte stále ma to neprešlo...bolí to pri každom tehotenstve inej ženy, pri každej sprostej otázke "a kedy bude druhé?...keď prídem domov večer unavená z práce a čakajú ma povinnosti doma, moja dcéra sama doma a ja si poviem, tak do riti, naozaj si toto dieťa nezaslúži viac? naozaj musí mať rodičov do večera v práci a nemať pri sebe aspoň súrodenca? otázok veľa, odpoveď žiadna...nepoužívam žiadnu ochranu a napriek tomu pán božko strojí na strane môjho muža...nie som už ani najmladšia, mám 38 rokov a neverím, po týchto dlhých rokov, že mám šancu otehotnieť, či nejakým zázrakom alebo že sa mi podarí presvedčiť muža, že sa nie je čoho báť...
dufam ze si ho o vysadeni aspon informovala aby to nebral ako podraz.... ake su dovody preco dieta nechce...a uprimne tvoj dovod trochu nechapem, beriem keby napises tuzim po dietati ale nie to ze dieta nema surodenca, to ze bude mat surodenca nezaruci ze budu spolu vychadzat....a nakoniec aj tak neostanu sami...
@zuzulk pokial si muzovi povedala, ze uz tabletky neberes, a on vie ze tuzis po druhom dietati, tak uz je ne nom , ako sa zariadi, a ci sa ustriehne.
ja ti aj rozumiem, a na druhej strane sa hovori, clovek mieni a pan Boh meni. napr. my sme chceli druhe dieta, ale som zial potratila. potom sme sa znova pokusili a bum dvojicky. takze mame nakoniec 3 deti, co sme nikdy nejak neplanovali a nemenili by sme. tej lasky mame nadostac pre vsetky. takze sa to urcite aj u vas zariadi samo. 😉
My sme druhe neplanovali a raz ani "nevieme ako" sa zadarilo....uprimne rozdychavali sme to obaja....akedsme predychali azacali sa tesit tak bol MA, a na dalsie si netrufam...ale nikdy nehovor nikdy...
Kedze chlap vie ze neberies hak je to na nom....ako sa vie chranit
Ja som muza nahovarala tiež. Nakoniec pomohlo. napr. : Maly odpienkuje zhruba v case,kedy sa babo narodi,takze budu rovnake vydaje na mlieko, oblecenie, podedí po staršom. Zahrajú sa časom, budu mat k sebe blizsie ked bude maly rozdiel...atd.zabralo. mame rozdiel 18mesiacov a som spokojná a aj on. Urobili sme dobre 🙂 skus ešte vypocitat,kolko bude mať rokov ked mladšie dieťa dosiahne 18rokov. Budete mat čas na seba.ja budem mať 39 ked bude dcera maturovat, co je supeer a vyhoda sama o sebe
Tak jaa si myslim ze aj muz ma co k tomu povedat, pri jeho voly by som urcite nesla.
@sense nechapes dôvod autora , ze kvôli prvemu dieťaťu chce mať druhé, aby malo súrodenca???? teba zas nechápem úprimne ja a chápem autorku tohto článku. My sme tiež mali jedno dieťa a kvôli tomu jednému sme spravili to druhé. NIkto nemal svetácke reči o tom, že túžime po druhom, jednoducho sme to brali tak, že aby sa dcéra mala stále s kým hrať, stále s kým byť a nebyť odkázaná celý život len na náhodných kamatátov, ako som bola ja, viem, čo to je, byť jedináčikom. Teraz má dcéra 5,5 roka, malý má 2,5 roka a aj sa vybijú a aj sa pohrajú. Nebudem rozprávať učené a knižnicové výrazy, že "túžim po druhom dieťati, po ďalšej a ďalšej robote a drine", to nie, to si odpustím a nebudem chniapať a chytať za slovíčka autorku článku, ktorá tu chcela poradiť , nebudem sa s ňou hádať a znepríjemňovať. A je jasné, že súrodenci sú aj proti sebe, ale aj vždy pri sebe, si myslím, vidím to na sesterniciných už odrastenejších deťoch a je jasné, že žiť spolu na veky vekov v jednej domácnosti nebudú, ale každý si nájde svojho partnera, ako si ty načrela túto tému autorke, opäť. Toto nám hádam vysvetlovať nemusíš. Vieme to. Máme kopu známych, ale nikto nám ešte fakt knižne nikdy neopisoval ich postup k druhému dieťaťu slovami: "veľmi túžim po druhom dieťati", Myslím, že žijeme v modernej dobe a každý z nich naopak povedal: áno, chceme ešte druhé, nech má to prvé súrodenca, takže autorka článku a celého tohto poradenia a problému je cool a fandím jej, že sa to nejako vyrieši.
@kassandra25, neviem, co si svojim elaboratom chcela dokazat, ale dovod na druhe dieta “aby prve malo surodenca“ pripada aj mne totalne mimo. “Druhe“ dieta nie je plysak, ktoreho darujem prvemu, aby sa malo s cim hrat. A veru nepoznam nikoho, kto by takyto pochybny dovod mal a este bol aj nan hrdy. Asi mam okolo seba “divnych“ ludi, ktori maju druhe deti preto, lebo ich chceli a nie preto, aby sa zbavili tych starsich.
@kassandra25 ????????????????????????? ja som z teba zostala mierne mimo 😀
@kassandra25 A prečo by niekto normalne nemohol chcieť druhé dieta a aj po nom tuzit?! U nas to napr.tak bolo. Chceli sme druhe dieta a nie "plyšáka" pre staršie.😉
@kassandra25 nemusis ma chapat....ale ja nepiznam nikoho koho dovod dalsiejho dietata bol aby sa prve malo s kym hrat.... ale poznam inedovody .... dokonca aj jeden velmi bizarny....a to ze keby sa jednemu nieco stane aby este sspin jedno ostalo a to uzmi ako dovod prislo chore
@salamistka veľmi podobné mojej situácií🙂 Navyše u mňa to je tak, že ani ja som si nie istá tým, čo chcem.
@vroni podla man sa da pochopit aj dovod, ze chcem dalsie deita aj preto, aby to prve nebolo jedinacik. kto si tym neprejde a nepozna ten zivot, ten tomu nerozumie. moj oco je jedinacikom a viem ake to pre neho bolo tazke aj potom ked prislo na osetrovanie rodicov a vsetky starosti mal na pleciach sam. celu tarchu.
zivot je o radostiach a starostiach. a ano je spravne mysliet aj na to, ze ked jedneho dna uz my nebudeme, tak hadam nase deti si budu navzajom aj oporou a pomocou v pripade ked to bude treba.
ona urcite nechce pre to starsie plysaka, ako sa to vyssie napisalo, ale chce pre neho partaka, kamarata na hranie, s ktorym ho bude spajat nieco take vynimocne ako surodenecka laska. a zial v dnesnej dobe, ani ta casto nepostacuje, ale hadam vo vacsine pripadov predsa len ano.
sama mam kamosku jedinacika, prisla o oboch rodicov ked mala cca 30. a kebyze zila sposobom ako dnes moda diktuje a este by nemala rodinu, lebo ved az v 42, tak potom by bola sama ako prst. ☹ a pamatam sa ako dieta v skole sme sa rozpravali o surodencov a ona mala slzy na krajicku, lebo ona nemala
@meusicka, pochopit sa da vselico. Zdaleka to ale neznamena, ze “vselico“ je aj spravne. Primarnym a hlavnym dovodom narodenia dietata by podla mna mal byt fakt, ze po nom jeho rodicia tuzili a nie poradove cislo. Moja mama je jedinacik a tiez vzdy slintala po velkej rodine. Mam dve sestry a su to asi posledne osoby, na ktore by som sa v pripade nudze obratila. Vychadzame spolu uplne normalne, nemame a nikdy sme nemali ziaden konflikt. Ale nie sme si blizke, nemame spolocne temy, priority, nic (ani ony dve medzi sebou, takze chyba nie je len v mojom primaci). Keby nas nasi boli byvali mali “do poctu“ a nie preto, ze chceli, asi sme (minimalne cislo 2 a 3) na antidepresivach. Takze chapem, ale nesuhlasim. Mat surodenca moze byt bonus navyse, nie zakladna priorita.
@vroni ved hadam autorka aj citi tu potrebu v sebe mat dalsie dieta, ale nejak potrebuje ten cit vysvetlit aj svojmu muzovy a vieme, ze kym sme my zeny emotivne, tak muz je tvor racionalny. takze na neho asi budu platit ine pravidla.
niekedy vyhravaju city a niekedy rozum..... ja som napr. ako 33r, strasne tuzila este byt tehotna, mat este dalsie dieta.... doma ale uz boli 3, takze vyhral nad tuzbou a citom rozum. jo a moj muz to samozrejme tiez hned zmietol zo stola. co aj chapem.
@meusicka ja suhlasim s @vroni. Argumentujete tu partakom... ja som si ista ze prvy kto by na hodil cez palubu je moje sestra. Neznasala ma od detstva a dodnes tvrdi ze jej detstvo sa skoncilo ked som sa ja narodila. Bola som pre nu ten zly smrad kvoli ktoremu uz nie je vsetko pre nu, fackala ma, bila, zatvarala do skrine, volala na mna chalanov zo skoly aby ma uskrtili a ine 'detske vylomeniny'. A to ju nasi nosili na rukach a robili pre nu prve posledne, aby sa chudatko necitila odstrcena. Keby mi niekto este povedal ze som sa narodila ako partak pre nu, asi si aj teraz v dospelosti strelim gulku do hlavy. Kazda zijeme v inom state a vidime sa raz do roka. A takych pripadov surodeneckej lasky poznam neurekom, aj ked nie v takej extremnej forme, lebo cela nasa rodina bola extremna. Dakujem, neprosim. Druhe dieta ako kamarata pre prve NIE. Iba ak rodicia chcu druhe.
@vroni tiez mam druhe dieta hlavne koli prvorodenej. ale nie aby sa mala s cim hrat ale proste preto aby tu niekoho mala ked my tu uz nebudeme. sama mam 3surodencov a drzime spolu v dobrom i zlom. zivot bez nich si neviem predstavit. naopak muz je jedinacik. to som svojmu dietatu fakt nechcela urobit. takze aj to bol 1 z mnohych dovodov preco sme sa rozhodli pre druhe 😉
Tak okrem tej emocionalnej casti toho, ze clovek chce mat viac deti, je tu este nezanedbatelna prakticko-ekonomicka cast. My mame tri deti. Mame ich z lasky, planovane a povodne sme chceli 4, ale po tretom uz som sa citila jednoducho tak, ze staci. Ale k veci - az budeme s manzelom stari a chori, ale este nie mrtvi 😀, budeme potrebovat niekoho, kto nam pomoze. Sem-tam, nespolieham sa na to, ani to neplanujem zneuzivat, ale je prijemne vediet, ze ak sa nase deti rozhodnu nam v starobe pomoct, budu na to 3 a nie jedna sama. Robime vsetko preto, aby sme pomoc nepotrebovali, ale pozname - clovek mieni, panboh meni, vsak.
Rozhodne nemam iluzie o tom, ako surodenci drzia spolu a ako sa budu spolu hrat, pretoze su to ludia a nie kazdy clovek ma ineho cloveka rad alebo si s nim sadne. Snazim sa ich ucit, aby sa respektovali a pomahali si, ked treba. Ale skutocne si myslim, ze mat surodenca a ocakavat, ze sa automaticky budu deti milovat, je trochu naivne.
@zuzulk Takze ak potrebujes cisto racionalne zdovodnenie dalsieho dietata, tak toto. Az bude mat jedno dieta samotne doplacat a pomahat svojim rodicom v starobe, bude ho to stat ovela viac energie a penazi, nez ked si to bude mat s kym podelit.
Inak si ale myslim, ze rozhodnutie mat dieta je vecou tak sukromnou a intimnou, ze nikoho do toho nic. A najma, ma to byt rozhodnutie DVOCH zucastnenych, nielen zeny.
@meusicka ja mam surodenca a nevideli sme sa uz asi 10 rokov a ten kto sa staral o rodicov som bola ja, cize vsetko okolo starostlivosti o mamu bolo na mne a otcovi. Sestra mojej mamy ju ako dieta nahanala vidlickou po dome ked rodicia odisli do obchodu, aby ju zapichla vidlickou. Jej "surodenecka laska" vyvrcholila tym je mamu obrala o majetky... No co ti poviem, niet nad milujucu sestru...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Nespravila by som to hneď tak, že by som vysadila tabletky bez toho aby o tom muž vedel. Spustí to len zbytočné hádky a obviňovanie. Treba sa dopátarať dôvodu prečo ďalšie dieťa nechce, či má na to nejaké ozajstné dôvody a podľa toho to potom riešiť. Netreba na to tlačiť, veď by si predsa nechcela aby ste mali dieťa, ktoré si ty chcela a on nie, či?