Ahojte kočky,
rada by som Vás poprosila o radu, ako odpovedať na nevhodné a netaktné otázky typu "A o bábätko už sa snažíte? A vy bábo kedy? Nedarí sa Vám?" a pod.
U mňa sa veci majú tak, že mám za sebou dva spontánne potraty, o ktorých vie naozaj minimum ľudí z môjho okolia. Mám sama so sebou čo robiť, aby som sa z toho spamätala. Tieto otázky ma vždy rozhodia a potom celú noc nemôžem spať a plačem.
Tento víkend sme boli na jednej akcii a tiež tam táto otázka padla, dokonca jeden rodinný známymi v snahe byť vtipný povedal, že keby bol mladší, už by mi dieťa urobil dávno (no idem sa od smiechu popukať, fakt!!!!). Som mu povedala, "už len od Vás by som chcela" a išla som preč. Dosť ma to však rozhodilo, celú noc som nespala a teraz ráno by som najradšej skočila z mosta (nebojte, neskočím). O týždeň ideme na jednu rodinnú oslavu, ktorej sa neviem vyhnúť. S manželom sme sa dohodli, že pôjdeme len na hodinku, no keďže tam všetci budú mať deti, presne viem, čo bude nasledovať.
Prosím, ako ste na tieto situácie reagovali vy resp. Vaši známi? Viete mi poradiť nejakú odpoveď, aby som im dala jasne najavo, nech sa do toho nestarajú a zároveň nevyzerala ako zúfalá hysterka? O tom, že som prekonala dva potraty im určite rozprávať nebudem.
Ďakujem Vám
@piacere dakujem, ale toto je pre mna prilis osobna vec, aby som to rozpravala len tak hocikde.zaroven dufam, ze my sa o babo nebudeme neuspesne snazit 20 rokov ;)
Ja by som odpovedala v zmysle "Aby ste mohli mať blbé reči"
Ahoj.. V prvom rade ak mozem byt uprimna, zapracuj na sebe.... Viem ze to nemas lahke sama mam 2 skore potraty za sebou. Stalo sa, boli to ale zivot ide dalej. Budes raz mamina urcite... Ostatnym by som povedala alebo... Mame cas dajte pokoj, buduci rok (o dva o tri...)alebo (to som ja vravela) ze deti nechcem (samozrejme to bola loz).... Ale v prvom rade je dolezite aby si sa ty zmierila s tym ze si o babetka prisla.
@sweetdreams v prvom rade je to absolutne netaktne a neslusne vobec sa na taketo veci pytat, naozaj nechapem, preco to ludia musia stale riesit, ked ani len netusia, co je za tym a ako velmi tazko dotycni taketo poznamky znasaju. Ak si to mozes dovolit, reaguj protiotazkou: A vy ako casto spolu spite? A kedy naposledy? Pretoze otazka A snazite sa o babatko? je presne tak isto intimna vec, do ktorej sa nikto nema co starat.
@sweetdreams ja som toto tiez v sebe riesila veľmi dlho. Snazime sa 8 rokov. Vacsinou bola odpoveď, ze dieta pride, ked bude ten spravny cas alebo ze nie vsetko, co v zivote chceme, mozeme aj mat. Ale to viedlo len k dalsim nezelenym debatam. Takze teraz hovorim na rovinu, ze to nejde. vacsina pochopila a dalej nerozoberaju.
Oni nemozu za tvoju bezdetnost, a aj ked je to nefer, ludia su proste zvedave tvory. Jednoducho povedz pravdu. Obcas stačí pustit na tych spravnych miestach, a dozvedia sa aj ostatni. Potom tie otazky ustanu, lebo to byva pre kazdeho neprijemna tema
@sweetdreams precitaj si clanok adely banasovej 😃
@hennyinnsbruck dakujem, snazim sa na sebe a svojej psychike pracovat ako sa da no ako som pisala, tieto otazky mi v tom naozaj nepomahaju
A vy ste kedy mali naposledy sex? 😅
Ja by som povedala: "Keby záležalo len a len na nás, určite by sme dieťa už mali." Stačí vám takáto odpoveď?
Ten fakt, ze si potretila uz proste nezmenis a mozno, ak by si bola natolko silna, ze by si im o tom povedala, isto by ti dali pokoj a bolo by ti lepsie. No neviem, mala by si byt aj ty silnejsia a nenechat sa tym az tak moc rozhodit
@sweetdreams to verim len musis aj tak mysliet ze iny iny nevedia ze si potratila inak by sa nepytali😒 suhlasim s @beata_ra
Ahoj. Poznam to. Tiez sa nas kazdy vypytoval a to dokonca aj ti co presne vedeli ze mam zdravotne problemy.robili to naschval mam pocit aby do mna s tym podpichli a aby som sa trapila. To boli proste taki ludia. Rodina a znamy co boli normalni a vedeli ze mam problem tak sa proste nepytali a boli taktni. Ono zalezi aj od toho ako a kto sa to pyta. Ja som ludi okolo seba uz poznala a viem ze niekto dal len tak otazku a ani si neuvedomil ze tym ublizuje ale presne viem ked niekto to robil naschval a opakovane....priatel mojej najkamosky sa ma pytal pri kazdom stretnuti ze kedy deti... A pritom ona vedela ze nemozem lebo mam zdravotne problemy a urcite vedel aj on.. Raz som sa uz neudrzala a vyletela som na neho. Odvtedy sa uz nepytal.a co sa taky odpovede ja som najcastejsie odpovedala tak:a vy kedy deti? Neviem niesom jasnovidec.... Drzim palce a netrap sa kazdemu sa svetko vrati... Teda ak to robia preto aby ti ublizili...
@beata_ra rozumiem, len toto urcite nechcem vesat na nos ludom, ktorych vidim raz za rok alebo za dva.... neviem, pre mna su toto veci ktore sa nemaju len tak riesit kade tade. ale dakujem za nazor
@sweetdreams Ja by som im povedala úprimne, hoci so slzami v očiach, tichým hlasom, že sa vám nedarí a veľmi túžite po bábätku a že by ti veľmi pomohlo, keby namiesto týchto otázok bral na teba ohľad a v tichosti myslel na teba a na to, aby sa vám to podarilo.
Alebo by mohla v rodine tvoja mama rozšíriť túto informáciu. Samozrejme nie o potratoch, ale o tom, aby sa všetci láskavo tejto otázke vyhli, lebo je to pre vás bolestivé.
urcite nevesaj hocikomu na nos co sa ti/vam prihodilo. to zas nie. ja by som drzo odpovedala, ze kym vy pojdete do truhly, urcite uz nejake budem mat.
a koniec.
Ja som tiez s tym isty cas bojovala, ked sa ma to pytali a bola som cerstvo po potrate ale po istych takychto plakaniach do vankusa vecer som sa rozhodla, ze o tom budem hovorit otvorene... nie je to moja vina, ani manzela, ze sa to stalo, tak preco by som sa mala za to hanbit a hanbit sa o tom rozpravat, kedze je to zial velka sucast nasho kazdodenneho zivota v dnesnej dobe, kolko parov tym trpi a vsetci sa hanbia o tom rozpravat... tak az sa ma raz jedna super zvedava teta na to spytala, otvorene som jej povedala, ze by sme velmi chceli a co sa stalo, hned zmlkla a zacala mi hovorit o svojich potratoch a utesovat ma, nie vzdy som mala naladu na taketo utesovanie ale aspon som mala pocit, ze nie som sama... jasne, ze som to nikomu sama od seba nevesala na nos, ale ked sa uz spytali, otvorene som odpovedala, myslim, ze to naucilo aj vela ludi nepytat sa uz na to
@sweetdreams ja suhlasim s Tebou uplne, prezila som si to sama. Snazila som sa sice “len” ani nie 3 roky lenze kvoli veku sa ma ludia presne takto debilne vypytovali a vo mne narastala panika a dockala som sa sa v 39 rokoch. Uplne ta chapem ja som tiez nikomu nechcela povedat ze sa nam nedari lebo som nechcela aby ma ludia lutovali. To neznasam uplne. Neviem fakt poradit - par ludom co mi neboli az tak blizki som povedala ze neplanujeme vobec - nie je to najlepsi napad a nebolo to prijemne ale aspon dali pokoj...
Je to tazka situacia a celkom nechapem ako mozu byt ludia tak necitlivi alebo hlupi alebo neviem.
Minule som čítala článok ako začala reagovať na tieto otázky žena čo tiež mala za sebou niekoľko potratov.
XY: kedy už budete mat deti?
Ona: 4x som už potratila
XY: (trápne ticho)
Ona: taaak sme sa naučili niečo z lekcie o kladeni intímnych otázok
Je to síce dosť drsne ale myslim že sa to ta osoba už druhý krát nespýta a navyše si možno z toho zoberie aj do budúcnosti!!!!
Mna ked bombardovali otazkami som povedala,ze som 2x potratila a potrebujeme cas....vsetci sanka doke, potom niekto sice preco tak som povedala vsetko je v rukach prirody a podla lekarov sa to stava....sice v dany moment som sa citila hrozne, ale potom prisla po par dnoch ulava a aj pokoj s otazkami
Tiez som to beala tak ze je to osobne a ludi do toho nic a lutost nepotrebujem....ale aspon ludia v mojom okoli to zobrali tak ze viac sa nevypytovali
@sweetdreams ja by som na otázku: prečo ešte nemáte deti? Odpovedala: Žiaľ, nie každý má toľko šťastia. Samozrejme ak to nechceš ľuďom hovoriť, tak nehovor. My sme sa tiež dlhšie snažili, chodili sme po lekároch, po CAR, takže po čase mňa omrzelo tváriť sa že máme čas a podobne a zvykla som povedať toto. Mne sa našťastie nestalo, že by mal po tejto odpovedi niekto ešte doplňujúce otázky. Každému došlo, že na tom pracujeme ale nejde to, tak už potom dali pokoj.
@sweetdreams chapem ze to pre teba nie je prijemna tema ale ludia su zvedavi. Blizsia rodina myslim pochopi pravdu, staci povedat nedari sa a ak by nebodaj zacali riesit detaily poviem nemam naladu to rozoberat, bodka. a cudzim staci povedat zatial nevyslo a dovidenia. Cim viac budes struhat utrpnu tvar tym viac budes ublizovat sebe.
ja soms a tiez bratrancovej zeny opytala ci neplanuju deti ( boli uz starsi ked sa brali) nie v zlom bezna konverzacna tema. Povedala mi ze ona by aj prijala ale nejde to. Povedala som ze drzim palce a viac sme sa o tom nebavili ( deti doteraz nemaju). a nikto sa neurazal.
@sweetdreams ja som mala svojho casu pripravene dve reakcie, ktore sa mi naozaj osvedcili...kazdu z nich som si vopred nacvicila... na otazku "Kedy budete mat babatko?, planujete mat babatko?, nedari sa vam?, atd..." som zvykla dotycnemu/dotycnej priamo pozriet do oci a zvucnym hlasom (a pozdvihnutym obocim) povedat "To je co za otazku?" a bud som zmenila temu, alebo som sa zapojila do inej konverzacie pri stole, pripadne zacala rozhovor s inou osobou v miestnosti. Druha reakcia bola (v pripade, ze sa pytal niekto, ku komu som nemohla byt priamo drza), ze som na podobne otazky odpovedala v zmysle "Ok, tak otazky ohladom sexualneho zivota by sme uz mali za sebou...a kam idete na dovolenku/mate uz vianocne darceky/...?" V kazdom pripade som sa ale vzdy snazila o to, aby bolo dotycnemu jasne, ze ma otazka velmi irituje, ze ju pokladam za maximalne nevhodnu a ze sa k nej nemienim vyjadrovat. Je ine, vyjadrovat sa k tejto teme v kruhu blizkej rodiny, kde clovek moze byt sam sebou a spokojne povedat, ako sa veci maju a je uplne ine, vysvetlovat podnapitemu znamemu, preco nekocikujes...takym ludom totiz vysvetlovanie nedlhujes...a nie som ani fanusikom nacvicovania si "vtipnych" protiodpovedi...je to citliva tema a celkovo si dodnes myslim, ze otazka planovania rodiny patri (s vynimkou najblizsich ludi) k tym najnevhodnejsim, ake clovek moze polozit a spolocnost, aj ta menej inteligentna, by sa mala naucit, ze k smalltalku taketo temy nepatria...je uplne ine, spytat sa nezavazne, CI clovek planujete deti...to pokladam za uplne ok. ale KEDY? ved ci uz sa par o babatko snazi, alebo ho este neplanuje, nikdy predsa nevie odpovedat, KEDY babatko bude mat a ani to, ako sa veci naozaj maju.
@popolusska dakujem, konecne konstruktivna odpoved ;)
asi som sa v otazke zle vyjadrila, tak to este upresnim. vsetci, ktori o tych potratov vediet maju, o nich vedia. najblizsia rodina a naozaj najblizsi kamarati. vedia o tom, respektuju to, drzia nam palce a neposuvaju tu informaciu dalej.
naozaj si nemyslim, ze je nutne, aby som o tom hovorila kamaratkinej svokre, sesternici ktoru som nevidela 5 rokov, svagrovmu svagrovi ci spoluziacke zo strednej, ktoru som od strednej videla 4krat. ani to pre mna nie je debata pri rannej kave v praci (vie o tom kolegyna, co je so mnou v kancelarii, naozaj to nebudem posuvat dalej ked viem, akou rychlostou sa u nas taketo klebety siria) ano, aj tito ludia sa pytaju....
@sweetdreams ked sa ta spytaju kedy... Odpovieš "to ani krtko netusi" 😂 skus humorom. Alebo im povedz ze "raz urcite, nebojte sa."
Odpovedala by som s úsmevom: ak to nie je len rečnícka otázka, pomodlite sa za nás 🙂
So zdvorilým úsmevom nepríjemným ľuďom, s úprimným úsmevom tým úprimným ľuďom ...
Absolútne nevadí či veriacim alebo nie. Reči sa môžu šíriť tak či tak, tí, ktorí sa nudia začnú "filozofovať" a rozmýšľať a ohovárať - tí mladí sú hrozní, takto odkladať tehotenstvo a podobné duchaplné yšlienky. Niekedy to nemyslia zle a skutočne im na vás záleží. Vtedy sa pomodlia a myšlienky majú veľkú silu. Otázka typu "kedy bude bábo?" má aj zdvorilostný charakter a neuvedomuje si dotyčný dôsledky
@sweetdreams ja si tiez myslim, ze vysvetlenia ohladom planovania rodiny nedlhujes cloveku, ktoreho vidis raz za rok na nahodnej rodinnej oslave...ved im predsa nevesias na nos ani info, kolko zarabas, alebo ake vysoke splatky mas na hypoteku...celkovo si myslim, ze spolocnost by mala byt konecne senzibilizovana neklast taketo otazky..nikdy nevieme, co dany clovek preziva, cim si presiel a existuje miliarda tem, ktore clovek moze prebrat a zabavit sa pri nich bez toho, aby sa niekto citil cely vecer zle a musel nasadit umely usmev...ludom, ktorym na tebe naozaj zalezi a ktori ta poznaju, predsa pravdepodobne vedia, aka je situacia...
Alebo ked to je fakt niekto co ho pomaly ani nepoznas, tak mu povedz "prepáčte, ale nechcem sa bavit na tuto temu". Tym mierne naznacis, ze zrejme sa nedarí a trapi ta to a hadam pochopi, ze prestrelil.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.