Zmeškaný tripple test

ivanya
21. apr 2015

Ahojte. Stala sa mi taka vec. Dnes som prisla na poradnu a doktorka so sestrou na mna pozeraju, ze kde som bola. Mala som totiz termin 2.4.! Pozeram na karticku a ta dvojka mala este taky chvostik, ze to vyzeralo ako 21. Uznala aj sestra aj doktorka, ze to naozaj vyzera ako 21. Ale co je podstatne - zmeskala som druhy odber - triple test. V tej dobe som totiz mala byt 14+1. Teraz som 16+6. Doktorka povedala, ze samozrejme na testy poslu, ale ze je uz dost neskoro, ze mozno "ich neurobia". Povedala, ze sa nemam stresovat, ze podla nej je naspolahlivejsi morfo utz. Co si o tom myslite? Mam ist na morfo v 19tt, aby som pripadne este stihla amniocentezu?

elizabethia
21. apr 2015

@ivanya Ahoj, ziadne panika prosiiim 🙂 Mozno aj lepsie, ze si nebola. Mne vyslo v triple teste stredne riziko na downov syndrom, teraz, aj pri prvom synovi. Odprucam objednat sa na 3D ultrazvuk a morfologicke vysetrenie, ja som bola teraz v 20tt. Lekar uplne vyvedeny z miery sa rozculovat o zbytocnosti triple testu, ze zbytocne stresuju maminky, pritom sa vsetko da krasne 3D ultrazvukom a morfologiou zistit uz v 12tt. Teraz v 20 tt mi urobil podrobnejsi ultrazvuk kvoli tomu riziku, cize som si strochu priplatila (namiesto beznych 35 € som zaplatila 40€). Po vysetreni mi hned povedal, ze dieta nema ziaden rastep chrbtice, ani downov syndrom nehrozi. Ze mam byt uplne pokojna, vsetky organy su v poriadku. Takze by som sa netrapila tym, ze si zmeskala triple test, mozno si si usetrila nervy a objednala by som sa na 3D, pokial ho tvoja gynekologicka nerobi.

janickacrazy
21. apr 2015

@ivanya Ked som čakala prvé dieťa, žiadne tripple testy neboli, aspon sme sa nestresovali. Ked som čakala druhé, bola som v zahraničí, kde mi takisto žiadne tripple testy nerobili, lebo v tom čase tam neboli povinné a ked som prišla na SK, bolo už na ne neskoro. Išla som potom na 3D a tam mi povedal doktor, že všetko je v poriadku. Teraz čakám tretie a vlastne pojdem na tie tripple testy prvý krát, tak som zvedavá, dúfam, že to dobre dopadne. Ja osobne sa na amnio nechystám, je tam riziko potratu a toho sa obávam. Podľa mna ten morfo utz alebo 3D úplne stačí, tam pekne vidno všetko. Držím ti palce.

mary75
21. apr 2015

dr.má pravdu nestresuj tím testom sa nedá veriť,len čo zbytočne vyplašia mamičku.Na 3d chod to je vecsia istota.

tanickaskorokubikova
21. apr 2015

@ivanya Buď rada ze si nestihla ja som tiež jedna z tých ktorú tripple testy akurát tak riadne vyplašili riziko 1:25 na rázštepy a malý je uplne zdravý 😉 Absolvovala som potom 2x morfologicky ultrazvuk ktorý tieto testy nepotvrdil a môžeš ho absolvovať do konca 19tt 😉 . Drzim palce

s_mt
21. apr 2015

Triple testy by mali zakazat.. Staci,ked sa nespravne zada tyzden tehotenstva,alebo iny nespravny udaj a hned vychadza riziko postihnuteho dietata, je to skor taka tabulkova statistika,tazia z toho len farmac.firmy. A hned,ako vyjdu zle,mamicky nutia ist na amnio. Ja som mala pri oboch detoch zle testy,pri dcere az 1 ku 10 down, pri prvom som bola na amnio,ale bala som sa koli tomu potratu. Pri druhom dietati a zlom triple ma zase hnali na amnio,odmietla som a mam obe deti zdrave. Triple testami len stresuju tehotne zeny a moze sa to odrazit,ten stres, aj na dietati. :( Tak bud rada,ze si ich nestihla,chod na morf.ultrazvuk.. Vela stastia

dzejn80
21. apr 2015

Ze vraj tripple testy su v mnohych krajinach zakazane, lebo casto vychadzaju falosne pozitivne, staci aby sa nespravne uviedol tt alebo iny parameter ... ja mam pocit, ze sa u nas pouzivaju, aby baby isli na amnio a kedze sa 3-4 tyzdne caka na vysledok, tak si uhradili 300€ za zrychleny vysledok ☹(((((

nanervy_2
21. apr 2015

@ivanya popozeraj si tu fora, kolke nastrasili skrz tripple testy a nakoniec nic. ultrazvuk je veru presnejsi... a ak si dieta nedas vziat, aj ked bude postihnute, urcite nechod na amnio... je tam asi 1% moznosti potratu a asi 5% moznosti zanesenia infekcie.. a aby si ublizila dietatu, tak nestoji ani 0,5% za to...

natassa
21. apr 2015

Ahoj, ja keby som nahodou bola ešte raz tehotná, určite tento test odmietnem. Pri dcerke mi vyslo vysoké riziko na Edwardsonov syndróm, amniocentézu som odmietla, lebo aj tak by som dieťatko nechala aj keby bolo choré. Bola som 2x na 3D a morfo. ultrazvuku, tam bolo všetko v poriadku. 😉

trgypadl
21. apr 2015

@ivanya ahoj II.skrining Ti vysetria aj,ked si bola 16+6

lavinis
21. apr 2015

@ivanya kamoška doktorka tiež nestihla triple testy, lebo sa sťahovala zo zahraničia na SVK a už na ne ani nešla, rovno na morfologický uzv 😉

ivanya
autor
21. apr 2015

Jeej dakujem baby, ste ma ukludnili. Ja som vedela, ze nejak extra sa kvoli vysledku triple testu nemam stresovat, lebo ten vysledok moze casto vyjst skreslene negativny, ale toto ma teda ani vo sne nenapadlo, ze ho mozem zmeskat 😀 Na morfo sa urcite chystam, na 3D som povodne nechcela, ale pre istotu pojdem aj tam.

trgypadl
21. apr 2015

@ivanya v ramci morfologie sa robi 3D

s_mt
21. apr 2015

@dzejn80 presne,to je aj moj nazor,potrebuju nahnat co najviac zien na amnio,tak mi to pripada. Mna dovtedy otravovali,ze ci chcem mat postihnute dieta,ze je to nezodpovedne,az som sla na amniocentezu :( Ale pri druhom som ich mala na haku ;)))

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre