Žijem v UK, rodiť chcem na SK.Chodíte niekto na vyšetrenia aj na Slovensku?

vorosen
22. sep 2018

Ahojte,
zijem v UK, momentalne som v 6 tyzdni tehotenstva a chcem rodit na Slovensku. Este len zacnem chodit na prehliadku v UK, ale kedze chcem rodit na Slovensku, tak som rozmyslala nad prehliadkami aj tam. Mate niekto skusenost ze je potrebne riesit kontroly aj na SVK? V ktorych tyzdnoch vas chce vasa gynekologicka vidiet? A kolko za to platite? Mne zatial navrhla 6 kotrol v: 12, 16, 20, 24, 30 a 32 tyzdni.

Dalsia moja otazka, kedze matersku chcem poberat z UK, co viem ako si vybavim (teda dufam), cez formulare S1 a S2 a teda nebudem mat poistenie na SK, ci je mozne poistit dieta na Slovensku po porode (pokial partner na SK este nebude)

Dakujem

nikola217
22. sep 2018

@vorosen podľa mna ne lepšie rodiť v Uk, Slovensko má horšie zdravotníctvo. Teda podľa mojich skúsenosti.

luliu
22. sep 2018

@nikola217 isto nie, neporovnateľne lepšia starostlivosť je na Slovensku

nikola217
22. sep 2018

@luliu ako píšem moja skúsenosť. 🙂

nikola217
22. sep 2018

@vorosen ďalšia vec že keď budeš rodiť v uk dieťa bude mT aj aj občianstvo a pokial by si rodila tam tak sa dá vybaviť poistenie aj tu

ivkazba
22. sep 2018

@vorosen čo sa týka poradní na Slovensku, tie sú tu každé 4 týždne a od 34tt každé 2 týždne. Neplatia sa nakoľko ich prepláca poisťovňa. Ak ich budeš platiť sama, čo v tvojom prípade budeš, tak záleží od cenníka lekára alebo súkromnej kliniky. Kde chodím ja, je vyšetrenie tehotnej 40 eur bez ultrazvuku, s ultrazvukom 50, 3d ultrazvuk 50. Čo sa týka platby pôrodu, neviem poradiť.

stormie
22. sep 2018

@nikola217 dieta v uk neziskava obcianstvo narodenim, pokial su obaja rodicia sk nemaju “ settled status (or receives indefinite leave to remain”

erikavesela
22. sep 2018

@nikola217 zdravotnictvo v uk je jedno z najhorsich v europe

takaaa
23. sep 2018

@vorosen Ahoj, ja som bola v tej istej situacii. Tiez pracujem v zahranici a rodila som na slovensku. Vsetko sa dalo vybavit cez formular E106/S1. Ten som dostala potvrdeny uradmi v krajine kde pracujem. A isla som s tym do poistovne na SK, ja som si vybrala vseobecnu. Na zaklade toho formularu mi vseobecna vydala preukaz poistenca verejneho zdravotneho poistenia poisteneho v zahranici s oznacenim EU. Pripajam foto. Dieta ma automaticky tu istu poistku ako matka. Po narodeni dietata mi vseobecna vydala aj preukaz pre dieta.

takaaa
23. sep 2018

@vorosen Ahoj, ja som bola v tej istej situacii. Tiez pracujem v zahranici a rodila som na slovensku. Vsetko sa dalo vybavit cez formular E106/S1. Ten som dostala potvrdeny uradmi v krajine kde pracujem. A isla som s tym do poistovne na SK, ja som si vybrala vseobecnu. Na zaklade toho formularu mi vseobecna vydala preukaz poistenca verejneho zdravotneho poistenia poisteneho v zahranici s oznacenim EU. Pripajam foto. Dieta ma automaticky tu istu poistku ako matka. Po narodeni dietata mi vseobecna vydala aj preukaz pre dieta.

stormie
23. sep 2018

@erikavesela myslim ze az tak zle to nie je, co sa tyka systemu a pristupu personalu je daleko za slovenskom, co sa tyka konkretne tehotenstva tak z toho nerobia chorobu ako na sr - vlastna skusenost, co mi pride v pripade bezproblemoveho tehotenstva lepsie ako x vysetreni a kontrol

erikavesela
23. sep 2018

@stormie pozri, ja len pisem to, co je verejne zname...samotne zdravotnictvo je tam katastrofalne...to nie je moj vymysel..to je verejne znama informacia, ktoru priznali samotni briti

najinka
23. sep 2018

@stormie pokial tu rodicia ziju aj pracuju viac ako 5 rokov, dieta tu narodene narok na britske obcianstvo ma. Aj na slovenske.
A tiez suhlasim s tym, ze rodit radsej tu. Je to uplne o inom ako na sk..ano, predporodnu starostlivost mas inu na sk, viac scanov atd, ale pokial nemas ziadne komplikacie, zbytocne ti je ist rodit na sk..

najinka
23. sep 2018

@erikavesela ano, to je pravda, ze system maju otrasny, co sa tyka gp a zakladnych vysetreni, ale ked sa uz raz dostanes k odbornikovi, tym, ze maju v nhs ovela viac penazi ako slov.zdravotnictvo, tak ta starostlivost je ina. Neviem, kolko krat si v uk bola v nemocnici a pod., ja dost vela a uz len tie priestory su neporovnatelne so sk

stormie
23. sep 2018

@erikavesela tak to aj samotni slovaci priznaju ze nase zdravotnictvo je katastrofalne 😂
@najinka ale aj taky rodicia musia mat “settlef status” - zila som tam 7 rokov a dieta narodene tam

erikavesela
23. sep 2018

@najinka nie, v nemocnici som tam nebola, iba par krat u lekar...no..to bol zazitok..mala som chripku a vysetroval ma gynekolog....mame par znamych, co tam ziju a tiez spekuluju ako ist na sk k lekarom, lebo na sk nie su poisteni, jeden znamy, je skot, zije v edinburghu sa tiez uz zaujumal ako ist k lekarom v europe, je cukrovkar a teda zdravotnictvo nechvali ani nahodou, ja to neriesim, len konstatujem a opisujem, co som pocula

erikavesela
23. sep 2018

@stormie to je.jasne, ale aby pacienti zomierali na chodbach nemocnice..to uz je silna kava

babatkoling
23. sep 2018

@erikavesela ty si zila v UK a mala moznost to zdravotnictvo vyskusat? Lebo urcite to musi byt otrasne, ked do teba za cele tehotenstvo nikto nestrka paprce, nikto ta nenuti rodit na koze nedajboze ta ani neuviazali, otrasni anglicania ta nechaju vybrat si svoju polohu, mas dieta na tele po porode ako dlho chces aj ked muselo hned po porode na chvilku pod kyslik, hrozne, ze nemusis doplacat za manzela pri porode alebo si nosit vlastne nemocnicne vybavenie a uplne najhorsie sa ti otrasni anglicania k tebe nespravaju ako k dobytku, hmmmm...???
Vies, na SR im zeny pri porode umieraju priamo na sale, keby som sa riadila len tym, co niekto povedal bez vlastnej skusenosti...☹ Na chripku ti aj tak nemal co dat, je to virus...

najinka
23. sep 2018

@stormie musim sa na to pozriet, zatial som vsade nasla len tie podmienky, ze tu musis byt viac nez 5 rokov..a na settled staci, ze jeden z rodicov to ma? A je to len nejaky formular vypisany/poslany?

nikola217
23. sep 2018

@erikavesela každý mame na to iný názor. A hlavne skúsenosť.

najinka
23. sep 2018

@erikavesela neverim, ze ta vysetroval gynekolog..ja som mala gyn.problemy a gynekologa som tu v zivote nevidela..ja hovorim, ze system tu je otras, ale rodit tu a na sk je velky rozdiel..

erikavesela
23. sep 2018

@najinka never...ja som len opisala svoju skusenost

katko999
23. sep 2018

@vorosen halooo v ziadnom pripade rodit na SVK ked uz zijes v UK ja som obe porodila v UK a som max spokojna,s dcerou som bola v nemocnici na SVK nejaky bacil ale plakala som 2dni v nemocnici ani sme jest nechceli to co tu na SVK predvadzaju je humus.teraz tu zijeme koli skole ale inak tu je bieda,hrozna bieda

stormie
23. sep 2018

@najinka js len viem ze cisto narodenim dieta obcianstvo neziska, rodicia musia uz tych minimlane 5 rokov v uk zit (robit a platit dane?) mat vybavene veci ... my sme to neriesili lebo sme vedeli ze pojdeme byvat na sr a nechceli sme aby dieta bolo na sr “cudzinec” - neviem ake su medzinaridne vztahy medzi sr a uk a za akych podmienok je mozne a ci vobec je mozne si nechat obe obcianstva pre dieta

stormie
23. sep 2018

@erikavesela a u nas sa to nestava? Pomaly kazdy tyzden v mediach nejaky pripad zanedbania starostlivosti zo strany dr a nemocnice s nasledkom smrti

babatkoling
23. sep 2018

@stormie 5 rokov dokazat vyplatne pasky v UK a dieta ma narok na UK obcianstvo...

babatkoling
23. sep 2018

@stormie a zatial plati, ze dieta moze mat dve obcianstva, po brexite ani srnka netusi, ci to ostane v platnosti...

najinka
23. sep 2018

@stormie ved prave preto, ze dieta narodenim moze mat aj britske a ponechat si slovenske, to chceme aj my (narodenie v uk a sobas s britom su jedine dve vynimky, kedy moze mat slovak 2 obcianstva). Planujeme sa vratit na sk, ale kvoli brexitu a do buducnosti chceme, aby mala aj britske obcianstvo, ked bude chciet raz zit v zahranici, bude to pre nu jednoduchsie..no my tu zijeme a pracujeme uz 11 rokov, cize to nie je problem, len mi treba vybavit to potvrdenie, to si teda pozistujem..

babatkoling
23. sep 2018

@najinka dokladujes 5x P45, to rocne zuctovanie...

najinka
23. sep 2018

@babatkoling vy ste vybavovali babatku pas ako obaja rodicia slovaci? Takze treba mi to, ci netreba? Lebo teraz som zmatena z toho 😀

najinka
23. sep 2018

@babatkoling p60 myslis

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre