Zdravá strava a priberanie v tehotenstve

29. máj 2020

Ahojte baby, ja viem nieje to najdolezitejsia vec na svete, hlavne je zdravie maminky a babatka, ale zalezi mi aj na tomto. Dost som si odmakala svoju postavu (schudla som 30kg), stravujem sa zdravo, neprejedam, hybem sa co najviac atd. No a planujeme babatko. A ja vsade citam tie pribehy zien ako vobec nejedli a pribrali 20-40kg a mam z toho celkom depku. Baby fakt je to mozne? Ze budem nadalej naozaj zdravo jest, tak aby som nebola v kalorickom nadbytku a aj tak tolko priberiem? Z coho vlastne, ak nezjem tolko aby som pribrala, fakt tomu nerozunien? 😟 Viem ze ine veci su dolezite ale cely zivot mam depky z postavy, konecne sa mi podarila velka zmena a bojim sa ze sa to stane aj mne

dublinka22
29. máj 2020

Ahoj, neni to pravda, je to velmi individualne. Ja sa tiez stravujem zdravo a pribrala som 9kg, a som v 37tt takze este asi kusok priberiem ale nebude to ziadnych 20kg. Ked sa zdravo stravujes nemala by si presiahnut 15kg

amelia000
29. máj 2020

No zober si to tak...3kg dieta..1kg maternica..x kg plodova voda...x kg vacsi obkem krvy..+ kooopec zadrziavanej vody. Cize tych 20kg nieje az taka katastrofa. Napr mne pribudlo za tyzden +5kg...a to viem ze tuk to nebude lebo som tolko nezrala 😁😆🤣

autor
29. máj 2020

@dublinka22 a potom vsetky tie pribehy v style nic nejem a pribrala som 30kg? Ci myslis ze je to potom take ze dana maminka si mysli ze nic ale je toho dost?

autor
29. máj 2020

@amelia000 ako voda mi samozrejme nevadi a jasne ze priberiem, skor sa desim tych pribehov ako zeny pribrali strasne vela aj ked nejedli a rok po porode to maju stale (cize to nebola voda ktora odisla ale tuk)

lenusr
29. máj 2020

Ja si myslim, že ženy čo priberu 25- 30kg je ozaj dosť veľa. Ja som minulý rok schudla 15kg. Na čo som bola fakt hrdá a teraz som pár dní pred pôrodom a mam 14kg hore. Ale tak niečo váži bábätko, podová voda atď. Takže snáď z pôrodnice pôjdem aspoň o 6kg ľahšia. 🙂 tiež sa stravujem zdravo a snažím sa dodržiavať pestrú stravu ale veľa závisí aj od genetiky. Tak držím palce a netreba sa tým trápiť.

titla
29. máj 2020

Ja som pribrala 11 kg a jedla som na co som mala chut. 6kg som nechala priamo v porodnici a kojenie sa postaralo onzbytok.
Mam ale aj kamosku, co pribrala 25kg a stravovala sa zdravo. Ibaze ona pred tehotenstvom intenzivne cvicila a naraz s tym sekla. Avsak do roka mala svoju povodnu postavu.

dublinka22
29. máj 2020

kazda je ina, a mozno si to len neuvedomuju ze jedia viac ako by chceli. ale ty ked vies kolko mas jest pretoze si si presla zmenou postavy takze presne vies kolko je v ktorej porcii kalorii vies presne ci sa prejedas alebo nie. Ja som si tiez presla zmenou postavy a preto som vedela ci sa prejedam alebo nie. Ja som na strave ze cele tehotenstvo nic nezmenila, proste jem presne ako predtym a mozno aj preto som tolko nepribrala.

ledgerka
29. máj 2020

Pozri ja som doslova zrala prve 3 mesiace :D viac ako moj 90kg muz, aj sladke si doprajem kazdy den. Pribrala som 15kg, som v 39tt, vidno ze nie len na bruchu ale nestresujem sa. Keby som jedla len zdravo a nie sladke tak by to bolo mozno o 2-3 kg menej ktore vidim na svojom zadku a stehnach. Ja ti radim nad tymto vobec nerozmyslat, mozno budes zvracat par mesiacov, mozno ani raz. Ak sportujes, hlavne pokracuj aj v tehotenstve. Robi to velky rozdiel, budes sa citit ovela lepsie. Tym ze si tolko schudla mas podla mna aj vyhodu. Najskor trochu rozumies strave a chapes vlastne telo.

kate_cs
29. máj 2020

Hlavne sa dopredu týmto nezaoberaj a nepocuvaj ostatných ako ťa strašia. Ja som pri prvom pribrala 5,5 kg, bábo sa narodilo zdravé a ja som všetko nechala v nemocnici. Počas tehotenstva som jedla ako aj predtým, zdravo a vyvážené, žiadne “veď jem za dvoch” a mala som stále veľa pohybu, cvičila som, robila v záhrade, v práci fungovala dokedy som mohla. Áno, mala som tehotenskú cukrovku a teda som si musela strážiť príjem sacharidov, ale to môžeš aj keď si úplne zdravá. Teraz som opäť tehotná a zatiaľ som pribrala 1kg a to si teda dávam menší pozor ako pri prvom, ale stále cvičím a mám veľa pohybu a jem zdravo.

paskolinka
29. máj 2020

ja myslim, ze pokial zena normalne je pred aj pocas tehotenstva, tak ziadne rapidne naberanie nehrozi, pribrat 10 -15 kg je v pohode, to polka ostane v porodnici a ostatne postupne zhodis. zeny co priberu vela podla mna bud naozaj vela (a nezdravo) jedia alebo to moze byt aj jojo efekt - ak pred tehotenstvom dietovali a cvicili a potom naraz s tym seknu, tak sa to prejavi...

haileybaileys
29. máj 2020

ja som si davala pozor na stravu aby som mala tych 2200kcal a max niektore dni 2500kcal. ale obcas som mala navaly hladu a musela som si dat kolac, trebars z bielkovin mi bolo zle. za cele tehotenstvo som bola 2x v burger kingu, co teda aj normalne idem raz za tri mesiace ani sa nestravujem z polotovarov. ale v tehotenstve kolace, sandwiche, ovocie a malo pohybu. normalne sa stravujem zdravo a cvicim, ale to bolo uplne ako ine telo. no a pribrala som 22kg, po porode odislo 10kg a teraz som 7m po porode a mam 3kg este navyse, ale teda s tym ze cvicim, cize dako mlandravo nevyzeram. niekedy sa s tym priberanim fakt nic neda robit

kiki68
29. máj 2020

To neni prirodzene naberanie v tehu, telo nabera dost vodu ku koncu. Ako ks dom 4kg pribrala kdesi v 4 mes zrazu a v podstate som futrovala zeleninu, ovocie, sojove maso, ziadne sladke a hovadiny. Teraz po 30tt uz zjem aj cosi sladke, ale stale ovocie a zeleninu a 12kg mam cca v 36tt na sebe. No co islo hore, pojde dole. Casto Baby naberie 25kg ked telo zadrziava vela vody a to aj ide zase dole. Kamoska da ale 25kg vyzrala doslova a ma to dole. Hlavne nech je babo zdrave, ver tomu, ze posledne tyzdne uz iba pozeras na to , ci je babatku dobre. Uz ta vaha ako ide je druhorada

natalala
29. máj 2020

Neboj sa ja som sa neprejedala a chodila som na tehu cvicenie, pribrala som 9,5 kila a schudla po porode do mesiaca 16kg (teraz cez koronu mi 3 kila vybehli hore). Ono je pravda ze ku koncu tehotenstva sa moze zena velmi zavodnit a tak narazovo pribrat ale to po porode ide prec. Sama si schudla vela kv tak vies ako to funguje, v tehotestve sice uraduju hormony ale to su kecy ze pribrala som 30kg a skoro nic som nejedla 🤦🏼‍♀️

marguay
29. máj 2020

Tak to je individualne. Ja som cely zivot stihla cca 53 kg a pocas tehotenstva som pribrala 18 kg. Jedla som celkom zdravo /pred tehu extra zdravo/, ale chutili mi aj veci, ktore bezne nejem a naopak. Nemohla som vidiet napr zeleninu surovu, ale chutil mi kebab a celkovo pecivo hoci inak malinko ho jem. Takze v prvom rade neovplyvnis tie chute. A prvych 5 mesiacov som mala take nevolnosti ze len jogurt, ovocie a trosicku jedla jednu porciu na 3 x. Akoze nemala som ani z coho pribrat a pribrala som, telo si robi aj zasobu tuku hlavne ak ho moc nemas a si kost a koza ako ja. V porodnici ostali 3 kila len a neverim doteraz, ze niekto tam necha 10 kg a podobne. No a do pol roka som bola na 50 kg zas takze neries to vobec.

panda21
29. máj 2020

Ja som jedla úplne všetko, sladké, slane, chipsy, zelenina a ovocie išlo mimo mňa, čo som jedla bežne som v tehotenstve nemohla cítiť. Pribrala som 15kg. Keď som prišla z nemocnice, doma som sa vážila a prišla som o 10 kil ľahšia (malý mal 4 200g).. 3 týždne po pôrode som o kilo ľahšia ako bola pôvodná váha 🤷 zasa kamarátka čo vážne skoro nič nejedla dala hore +35kg ak nie viacej a to keby ju nepoznám, poviem že klame.. 3 roky po pôrode sa nevie zbaviť tých kíl 😪

daganov
29. máj 2020

chápem, že nechceš prísť o ťažko vydretú postavu, ale podľa mňa sa zbytočne stresuješ. Možno budeš nakoniec prípad ako ja, že som prvé štyri mesiaca niekoľko krát denne objímala WC misu a v piatom som obliekla nohavice, ktoré som nosila na ZŠ. Nakoniec som aj tak pribrala 18 kg, ale myslím, že tiež bola časť voda, lebo som väčšinu nechala v pôrodnici. Ostatné ani za svet dolu, až po skončení kojenia, ale potom zleteli ani neviem ako. Známa pribrala takmer štyridsať kg, ale ona si zase prizná, že sa v noci zobudila a zjedla pol plechu buchiet. Teraz má hádam o 5 kg viac, ako pred otehotnením, prestala doma piecť úplne, ak chcel manžel, alebo staršie deti niečo sladké - smer cukráreň, alebo babka.

katarina9593
29. máj 2020

Ahojky rodila som vo februári a pribrala som za celé tehotenstvo 13kg...jasné že som sa aj ja strašné bála tiež mám komplexy roky z postavy ale je to v pohode a po pôrode som sa postavila na váhu a celých 13kg preč 😉takže. Žiadne také že 20a viac....môže sa stať ale myslím že to už je iný dôvod a maminky to zvádzajú na to že však som tehotná papam za dvoch 🙂✌️👍

autor
29. máj 2020

Dakujem baby, tak ste ma ukludnili celkom a utvrdili v tom co som si aj myslela

juliet86
29. máj 2020

pozri. uz pozitivum je. ze vies ako schudnut. jupiii mas s tym oriamu skusemost. plus mas uz natiahnutu kozu a lepsie takto zvaldnes strie mozno saim aj vyhnes. ja som tiez stresovala ako ty a mala som plan a tabulky ze rposte priberiem max 15kil. no trt. som v plus 20 :/ a naucila som sa ze je to uplne ze individualne... proste napr. ja som bola ok s vahoj do 25teho tyzdna. menej som pribrala cez vianoce ako cez bezne vianoce a to som uz mala po nevolnostiach a potom zrazu bum co tyzden to kilo. skoro ma drblo zrazu mi naskocilo nejakych 5-6kil za mesiac a pol. ale potom sa to zas spomalilo... ano vidim ze mi rozkysli trochu stehna ruky a boky ale velmi dufam ze to vykojim. a uprimne prisli na mna miestami take hlady ze som proste myslela zs odpadnem. hlad ako ciry fyzicky pocit nie psychickym proste to telo si pytalo jest. aj som bola sem tam hladna snazila som sa jest menej ale vzdy ma to dobehlo... ano sem tam som si dala aj nie zdravu volbu ale nie casto. proste niekedy si telo pyta. cize plany som mala nevysli. aktivna som stale. slapem 5km prechadzky v lese. dokopca z kopca. som zdrava tlak mam ok krcok mam ok dieta je ok. no. tak snad tie kila odidu ako prisli ;)

mnauu1
29. máj 2020

Ja som pribrala 20kg zo 60 na 80. Z pôrodnice som išla s váhou 66kg. Keď mal maly 5 mesiacov tak som už bola na pôvodnej váhy bez žiadnej zmeny stravovania. Niekedy sa priberaniu nevyhneme ale po pôrode to samé aj odíde pokiaľ si sa počas tehotenstva neprezierala. Ja som sa možno nie úplne zdravo ale stravovala som sa zdravšie, (veľa smoothies, zeleniny a ovocia) na začiatku som bola veganka a aj tak som pribrala mega vela.

monqy
29. máj 2020

Napríklad ja som pri prvom pribrala 30kg a jedla som a moc a nie zdravo . Aby som sa dostala naspäť tak som si to musela riadne odmakat .pri druhom som pribrala necelých 20kg ,tam som jedla pravidelne ,viac zdravo ale sem tam som si aj uletela. V pôrodnici som nechala rovno 10kg ,za pár mesiacov som bola na pôvodnej váhe bez akejkoľvek námahy a pri dvoch tornadach to išlo samé dole a váhu mám nižšiu ako pred otehotnením . Teraz čakáme tretie ,som v 16tyzdni zatiaľ mám plus 3kg hore a dufam tajne že na viac ako plus 15kg sa nedostanem 😂🙈

sofiia87
29. máj 2020

V tehu som pribrala 12 kil, z toho 3 za posledne dva tyzdne. Ono je zaklad nezacat sa prejedat, len preto, ze si tehotna a “jes za dvoch”. Niektore zeny nevedia co os dobroty, mala som kolegynu, ktora jedla dva obedy a popri tom zjedla cipsy a kopec sladkeho a vyzerala v 5 mesiaci ako tyzden pred porodom, co o mne do 5 mesiaca vela ludi nevedelo, ze som tehu. Vela som sa hybala, chodila na tehotenske cvicenia a jedla zdravo v ramci tehotenskych chuti. Nikto ti nezaruci, ze ale nepriberies 20 kil, hold su zeny, ktore priberu tolko aj keby sa na hlavu postavili. Hlavne sa nestresuj, po porode pojdu kila dole ani nevies ako.

ro_manka
29. máj 2020

Ja som tiež pribrala 25kg. Už veeeľa rokov sa stravujem zdravo. Sladkosti nekupujeme vôbec niekoľko rokov. Ale do pol roka bola väčšina nadbytočných kíl bez cvičenia preč. Teraz má malý 10m. Váhou som už naspäť a to cvičím ozaj len príležitostne ;)

leeo
29. máj 2020

Ja som pribrala 15 kil a po porode som takmer vsetky nechala na porodnom stole. Tie zvysne 2,3 som dorazila kojenim. Takze ti nemusia ostat.

autor
30. máj 2020

Dakujem, fakt ste ma ukludnili, ze ziadne priberanie aj zo vzduchu do tuku ktory namne ostane navzdy sa nebude konat. Budem sa samozrejme snazit jest zdravo a hybat sa.
A tie co ste cvičili tak pocas snazenia ste nieco zmenili alebo az ked ste zistili ze ste tehotne alebo vobec? Ja hlavne beh, bike a fitko. A to je vsetko take otazne, lebo skakat a otrasy napr sa neodporuca? Cize beh nie moc idealny? Bike tam je riziko padu a preto sa neodporuca, alebo neviem ci aj pre nieco ine? A fitko zas dvíhať vahy? Ci nemam to riesit a cvicit pocas snazenia normalne a poton tak pocitovo? Lebo seknut s tym nechcem to vtedy by sa asi konalo priberanie a aj by som sa zle citila a kondicka by padla atd. Ale zas nechcem uskodit. Alebo aj cvicenie brucha? Take klasicke cviky na brucho, ano ci nie?... Lebo pohyb taky ako sa odporuca ze rychla chodza, nejake natahovacky atd tak to somnou nic nespravi, ze nieje to nejaka pohybova zataz premna, to by som sa musela prechadzat donemoty

mnauu1
30. máj 2020

Môžeš skúsiť cvičiť pokiaľ ti dovolí telo. Ja som mala fyzicky namahavu prácu a robila som až do nástupu na md lenže chrbát ma nepustil. Nedokázala som dlho zdvíhať ťažké veci ani tak rýchlo utekať. Telo ti dá vedieť koľko zvládneš. Potom týždeň pred pôrodom som ledva došla do obchodu, všetko má už bolelo a cítila som sa jak slon :D

eliska13
30. máj 2020

Nie je reálne, aby niekto pribral 20 kg a povie, že neje viac😊ja som sa toho dosť bála, lebo som mala 65 kg a pribrala som 14 kg polku som nechala v pôrodnici, ale popri kojeni a strese pri babu som do pol roka zase pribrala 4-5 kg bábo spalo vonku v kočíku ja som sa nestihla doma najesť, tak do stánku kúpiť pizzu, sladké som vždy neznášala a vtedy sa mi žiadalo, lebo som nejedla pravidelne.Plus v noci,keď som odsavala som jedla jogurt, banán...musli....bicyklovala som do 7 m tt vôbec sa neboj, ale neprejedaj sa ja som chute nemala žiadne.

tulipanicek
30. máj 2020

Snáď ťa podporím. Jedla som zdravo ešte pred tehotenstvom. Asi mesiac pre otehotnením som to ešte zlepšila. Pred tehotenstvom váha 55, na konci tehotenstva váha 54 😁 trošku bol lekár pri príjme do nemocnice zmätený či mám správnu počiatočnú váhu v knižke alebo či ja vravím správnu aktuálnu váhu 😁
Ak chces kľudne napíš správu.
Pre tie čo by mali potrebu komentovať, neachudla som zámerne, nebála som sa že budem tučná alebo čo. Jednoducho som jedla extrémne zdravo a moje tehotenstvo mi ani nedovolilo iné dať do úst 🤷‍♀️ Babo sa vyvíjalo tabuľkovo a porodila som presne na deň TP. Takže komentáre si fakt nechajte pre seba.b

juliet86
30. máj 2020

tak ked uz budes tehotna najma v prvom trimestri bud opatrna... mozes sa prechadzat po lese. slapat do kopca. vo fitku skor bezkar. mne beh s bruskom nebol rpijemny. uz 12tom tyzdni som citila ze ma brusko taha prsia tahaju

daganov
31. máj 2020

@tulipanicek poznám dve také ženy, ako ty, tá prvá - moja suseda sa stravovala zdravo, ale počas celého tehotenstva jedla veľmi málo, lebo jej nechutilo, bývalo jej zle a mala veľké stresy s nastávajúcim. Keď išla rodiť mala o 2 kg viac, ako bola jej váha pred otehotnením. Dieťa zdravé, už je z nej slečna. A sestrička u môjho gynekológa zvracala celé tehotenstvo, ešte aj v pôrodnici a mala tiež menej kg, ako na začiatku tehotenstva. Dieťa v poriadku. Maminy bola vždy silnejšej postavy, kg dala dolu až keď dieťa išlo do školy a je štíhla stále.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre