Záťažový test na cukrovku

25. júl 2021

Dievčatá, viacrodičky. Absolvovali ste tento test pri každom tehotenstve,alebo nie? Ja sa pri tomto (štvrtom) už nechystám nakoľko to nie je povinné a rozhodne tehotenskú cukrovku nemám. Lekár bol s vaším rozhodnutím ok?

lucjja
25. júl 2021

len zo zvedavosti - ako vies, ze cukrovku rozhodne nemas? ☺️

autor
25. júl 2021

@lucjja trikrát som nemala, veľa športujem, zdravo sa stravujem. Viem.

liesik
25. júl 2021

A ako vieš že ju nemáš? Ja som si bola tiež istá, že mne to nehrozí. Stravovala som sa zdravo a striedmo. A pred sa som ju mala a musela som si dávať pozor. Ako je to nechutné to vypiť, ale nie je to také príšerné pre zdravie dieťaťa. Pokial by si ju mala a neobsovovala by si test, môžeš riskovať život svojho dieťaťa

autor
25. júl 2021

@liesik a prečo to trápi vás?

janai1
25. júl 2021

Tak keď si si taka istá, načo sa pýtaš? Veď si rob čo chceš.... Asi ti 3 deti stačia no 🤭

lucjja
25. júl 2021

jasne, chapem.. ja som na tom rovnako, nastastie mne sa cukrovka tiez opakovane vyhla.. avsak je kopec pripadov okolo, ktore to mali naopak, aj napriek strave a zivot.stylu ☺️ ale to nebola tvoja otazka ☺️ drzim palce 🤞

sisa_s
25. júl 2021

Jasnovidka 😀

autor
25. júl 2021

@lucjja Dakujem.

autor
25. júl 2021

@sisa_s nie, len viem ako zijem... nie ako poniektore vykysnute kraby co sa nehybu, iba cely den sedia na MK a komentuju prispevky, na ktore nevedia odpoved ;)

zuzanka.zuzu
25. júl 2021

ja vykysnuta baba som ju nemala (a ta malinova glukoza bola mnamka), kamoska co sa ozaj zdravo stravuje a pravidelne sportuje (a bude zit o 20 rokov dlhsie nez ja) mala z glukozy zavrate a vysla jej opakovane vysoka cukrovka s dietou a babo nakoniec muselo von predcasne... drzim palce v spravnom rozhodnuti a verim ze dieta bude milsie nez jeho drza mater 😘

sisa_s
25. júl 2021

A co si lekarka? Gestacny diabetes nemaju len "vykysnute" kraby...ale ty si zodpovedna za seba a svoje dieta...nie my ostatne..tak si rob, co chces

lucjja
25. júl 2021

@zuzanka.zuzu akoze preco drza mater? 🤔🙈 ved sa normalne spytala na skusenost - kazdy (vratane mna😅) ma pocit ze musi doplnat vlastne rady, ale tak neznela otazka ☺️😉 #peace

lorin29
25. júl 2021

To ze sa zdravo stravujes a sportujes neznamená ze ju mat nemôžeš 🙂

zuzanka.zuzu
25. júl 2021

@lucjja tak mala som radšej napísať že hlúpa? že nevie že aj napriek jej zdravej strave a trom predošlým tehotenstvám bez cukrovky ju môže mať?

hailey1
25. júl 2021

Test je povinny a predpokladam, ze ked ho odmietnes, lekar ti o tom da podpisat papier - ides na vlastne riziko, nakolko nekompenzovany diabetes moze poskodit plod. Ja som mala uz aj s bruchom 50 kil a mala som cukrovku, kamoska pri dvoch nemala a pri tretom mala. Nerozumiem, naco vymyslat, nie je to nic strasne, ale tvoje dieta, tak sa rozhodni.

lucjja
25. júl 2021

@zuzanka.zuzu ale to nie je Tvoja starost ☺️ pani polozila otazku, nepytala sa na nase nazory, co si myslime o tom, ze neplanuje ist na test 🤷🏼‍♀️

vilma7
25. júl 2021

Tehotná som bola 2x a 2x som test absolvovala a dokonca som ju 2x aj mala, a to nie som žiadna...ako si to nazvala? Vykysnutý krab?

konikkon
25. júl 2021

Tehotensku cukrovku nemajú len vykysnuté kraby, ale aj hlúpe kravy, čo nevedia vypiť jednu malinovku.

rivini
25. júl 2021

Ahoj, super tema. Ja som sice prvorodicka, ale pred tehu som vazila 46 kil, nejem maso, chem. spracovane potraviny, ani sladkosti a hluposti, pijem len cistu vodu a celkovo sa stravujem uz aj tak velmi rozumne. Cize aj keby mi nejaku cukrovku (neviem z coho) nasli, viac uz obmedzit nemozem😂. V rodine cukrovku nemame, ani ziaden pripad tehu cukrovky. Cize ja na test nejdem. Z tej glukozy by som tak maximalne dostala sok. A uprimne, pre babatko to tiez nie je bez zataze, tolko glukozy cez placentu prefiltrovat...v zahranici sa ten test uz rutinne tiez nerobi, len pri viacerych rizikovych faktoroch.

marvin1234
25. júl 2021

No...ja som pri prvom cukrovku nemala. Otehotnela som s miernou nadvahou, zivotny styl nezdravy, stresy atd. Pri druhom som otehotnela s idealnou vahou, strava top, vitaminy, cvicenie silove aj kardio skoro denne, citila som sa skvele. Na test som isla vysmiata ze cukrovka nehrozi, cukor na lacno som mala az fest nizky. A mala som ju 🤷 GDM sposobuju hormony placenty. Nie strava a zivotny styl...

rivini
25. júl 2021

@liesik no ja sa napriklad stravujem uz teraz velmi striedmo. Pozerala som si dietny zoznam, co nesmu jest zeny, ktore tehu cukrovku maju. A teda nic z tych potravin nejem ani bezne. Tak by ma zaujimalo, aky vyznam by mal napriklad pre mna pripadny pozitivny test. Navyse, pri tehu cukrovke su aj symptomy ako rychly narast hmotnosti, bielkovina a cukor v moci...to mi lekarka kontroluje pri kazdej navsteve, cize ak by nieco bolo, aj tak si to vsimne...

marvin1234
25. júl 2021

@rivini ja som z tych priznakov co si napisala napriklad nemala ani jeden. Vyznam je v tom, ze hoci stravu zmenit nemusis, musis si strážiť intervaly jedenia a podiely sacharidov. Nejde len o to jest ich malo. Ich prijem musi byt rovnomerny. Nekolisat.

rivini
25. júl 2021

Este k tomu, ze clovek bez testu ohrozi babatko, som nasla toto: Zvýšené množstvo glukózy v krvi voľne prestupuje placentou do krvného obehu dieťaťa. Glukóza je malá molekula, prejde placentou. Matkin inzulín je väčšia molekula, neprechádza placentou.
Detský organizmus sa musí so zvýšeným prísunom cukru vyrovnať sám. Zareaguje zvýšenou produkciou vlastného inzulínu, pretože v tomto období má už dávno vyvinutú vlastnú podžalúdkovú žľazu (pankreas, zastarano slinivku). Neboli urobené dostatočné výskumy, aký vplyv na plod má takýto jednorazový vysoký príjem cukru.

ajka0207
25. júl 2021

Tehotenska cukrovka veľmi málo súvisí so životným štýlom rodičky, podľa mňa zbytočne riskujes, aký máš dôvod ten test nepodstupit? Inak riziko rastie s vekom.

surama
25. júl 2021

Nie som si ista ci sa nemylis v tom, ze to nie je povinne. Dnes uz na ten test automaticky posielaju kazdu zenu, kedze cukrovka suvisi so zmenou hormonov (+ vyssie riziko, ak to ma v rodine niekto).

Ved skus sa na to vopred opytat svojho lekara. Myslim si, ze ti neda na vyber alebo ti mozno da podpisat papier, ze si to na vlastne riziko odmietla.

luccija
25. júl 2021

Tak to ries s lekárom, že odmietas načo sa tu pýtaš???

ajka0207
25. júl 2021

@rivini je síce pravda že nevieme či OGTT nemôže poškodiť bábo, čo však vieme je že neliečená tehotenská cukrovka vedie vo vyznamnom percentné prípadov k umrtiu plodu

ajka0207
25. júl 2021

@rivini ty nejes žiadne sacharidy?

oblecenie99
25. júl 2021

Tuším to nie je povinné, ja som išla, mala som pri sebe muža, v labaku boli pohodlné kreslá, čítala som si, kecali sme, ten čas rýchlo prešiel.. Na druhej strane, nechápala som, že sa to robí akože paušálne, pritom je to zatazovy test, u mňa bol problém s odberom (celé tehotenstvo som mala dopichanu ruku so všetkých strán pomaly, lebo mam blbé žily a sestričky majú potom problém zobrať tu krv, mam to tak celý zivot) plus mi bolo v kuse zle a ak som sa hneď ráno po zobudeni nenajedla, tak ja som si ani netrúfla tam ísť sama bez prípadnej pomoci.,. Cele tehotenstvo som sa cítila nekomfortne, veľké brucho od začiatku, večne nafúknuta pomaly zo všetkého, a to khm nikdy som nebola ani nie som vykysnuty krab 😀 práve naopak, veľa som športovala predtým cvičenie, beh a plávanie, zdravá strava a aj tak ma to tehotenstvo dostalo 🤷‍♀️ a nebola som až taká nadšená, že ešte mam ísť na zatazovy test.. Hlavne, že som odovzdávala pravidelne moc, to by tuším ukázalo, keby niečo a najmä, na tomto teste trvali, ale ze v moci mi ku koncu vyskakovali bielkoviny a aj môj tlak, to ich netankovalo 😕, . Teraz osobne by som sa bála aj kvôli tomu, či niečo nepochytam pri dvojhodinovom cakani.. Ja aj chápem, že až tak nechceš. Ci s tým bude mať problém lekár, netuším, ty ho/ju poznáš, môj by vtedy mal, minimálne krútenie hlavou a očami by ma neobislo 🙄

matkahelka
25. júl 2021

tehotensky diabetes nema nic spolocne s tym, ci si stihla, ci obezna, ci sa stravujes zdravo, ci fungujes na fast foode. je to o hormonoch. Neviem, ci ti hovori nieco meno Denisa Lipovska. Je to slovenska fitneska. Sportovala este aj v tehotenstve, stravuje sa tak zdravo, ze zdravsie to uz nejde. a v druhom tehu mala tehu cukrovku.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre