Ahojte žienky. zhruba pred týždňom aj pol som zistila že som tehotná. Samozrejme sa veľmi teším je to vytúžené dieťatko..ale zároveň mám starosti, lebo neviem čo spraviť..chodím do práce kde ťahám 12-13hod zmeny a celý deň musím stáť na nohách. Som na začiatku 6tt a začína mi bývať dosť zle, mávam aj závraty a prepadáva ma únava a je to skutočne tažké vydržať v práci... Ale problém je že som ešte v skúšobnej dobe ktorá mi končí až za mesiac.. v práci to zatial nechcem oznamovať bojím sa že by ma vyhodili a nechcem byť tehulka na urade prace a skončiť bez materskej. chcem počkať do konca skušobnej doby a potom sa dať prípadne na PN , ale bojím sa že to nevydržím pri mojom aktuálnom stave :( Čo by ste mi poradili? Čo by ste robili vy? alebo prípadne máte s tým niektorá skúsenosť? Ďakujem za každý jeden komentár
@safranca15 tak ja nerobím v pajzli ani v zafajčenom priestore takže v tomto to je iné.. a na matersku by som mala narok jedine ak by som ešte robila nejaké 4mesiace lebo čo som čítala tak je treba mať 270dní platene nemocenské v uplynulom roku..čiže to by som splňala ale musím ešte pracovať nejaké tie 3-4mesiace..teda ak to spravne chapem to materske .. preto neviem čo robiť..či by sa do toho počítala aj pn alebo nie.. tú skúšobnú už budem musieť nejako dotiahnuť a vydržať ten mesiac aspon do konca skušobnej lenže čo potom..či isť na tu pn alebo nie?.
Musis robit 270 dni za posledne dva roky...PN sa ti do toho nerata....
Ja som tiez robila 12tky a aj ked som nemala fyzicky namahavu pracu, ale sedavu, bol tam psychicky tlak...kvoli ktoremu som aj odisla...snazili sme sa o babo skor ale ja som vedela, ze ked som nebola psychicky ok, nepodari sa a ver ci never, hned po mesiaci jak som ostala doma v klude a pohode som otehotnela, takze ja som max.spokojna, ze som tam neni a aj keby som bola a zistila, ze som v tom, minimalne na pn by som isla a aj musela ist, kedze mi byva zle este doteraz, nezvladala by som to...ak by mi aj pn dr nedal, dala by som vypoved...mne ziadna robota nestoji za to, aby som potratila, alebo sa mi pohorsilo....na druhej strane ta chapem....asi nemas odrobene dva roky....ja mam...musis si to dobre rozmysliet co je u teba najdolezitejsie, aby si nelutovala akokolvek sa rozhodnes...drzim ti palce 🙂
@iwka242 musis to co najrychlejsie oznamit zamestnavatelovi s tym, ze mu das aj dokaz - tehotensku knizku, cim skor to bude mozne. Potom ta tak lahko nebude moct vyrazit a bude ti musiet dat take pracovne podmienky, aby to pre teba a dieta nebolo riskantne. Je mozne, ze ti aj skrati pracovnu dobu respt. miesto 12 hodin rozlozi na 5 dni po 8 hodin... kazdopadne, daj mu vediet o tehotenstve, ved nikto iny o tom nemusi vediet....ale nie ustne, treba pisomne emailom/postou, aby si mala dokaz...
Ahoj zatial mu nic neoznamuj pokial si nezistis vsetko na co mas narok a co bude pre teba lepsie. Precitaj si toto, hlavne poslednu vetu v tretom stlpci. http://praca-ako.sk/matka-v-pracovnom-pomere/te...
Ak mozes zavolaj v pondelok na Urad prace socialnych veci a rodiny (mozno by bolo lepsie ist osobne) a poradit sa. Drzim palce a vela zdravia. Eva
Napriek tomu, že si v skúšobnej dobe by som si na tvojom mieste skúsila vypýtať dovolenku, je to možné so súhlasom nadriadeného. Určite by som to neoznamovala počas skúšobnej doby, ani vtedy a síce nemajú právo vyhodiť pre tehotenstvo, ale neviem, ako by si im to dokázala. Držím palce, nech je celé tehu bez problémov. 🙂
I keď reagujem trošku neskôr tak poviem to takto ja mám podobnú prácu kde stojím na nohách 8 a niekedy aj viac hodín a taktiež som v skúšobnej dobe ale ako náhle im odovzdáš papier s tým, že si tehotná s prefotenou tehotenskou knižkou tak automaticky si krytá a nemôžu ťa vyhodiť aj keď si len v skúšobnej dobe 🙂 vyhodiť by ťa mohli v tom prípade ak by s tebou neboli spokojný ak by si mala veľa absencií alebo zanedbávala prácu čo určite nie 🙂
@adka7295 to mas zle info... pocas skusobnej doby s tebou mozu rozviazat pracovny pomer aj ked si dolozila zamestnavatelovi ze si tehotna. Kedze sa pocas skusobnej doby sa neuvadza dovod ukoncenia pracovneho pomeru a tehotenstvo ta nechrani.
V skúšobnej dobe ťa môže prepustiť, to máš aj keď máš dobu určitú, že jednoducho to skončí A nikoho nezaujíma že si tehotná
A pozor skúšobná doba sa predlžuje O pn, ale ak si myslíš, že ťa prepustí aj mu to povieš, ja by som sa hodila asi na rizikové až do materskej
Určite sa poraď na úrade...
@loginexistuje nemas pravdu: podľa § 72
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodnieť, inak je neplatné.
je to zo zákonníka práce, platí to možno ani nie rok...
Keď zamestnávateľ chce tak dôvod si nájde
Ja som v takej situácii, po podpísaní zmluvy na druhý deň mi potvrdili tehotenstvo a rovno na PN, zatiaľ neviem čo a ako, asi skončím len na dohodu, zamestnávateľovi som povedala, robím v jasličkach, že po 3 týždňoch sa porozprávame
Baby a nebude problem, keď po podpísaní zmluvy nacupitam že som tehotná... Nemože ma nejako vyhodiť, že som klamala? Som v tej istej situacií a mám stres 🙂 nemám fyzicky náročnú prácu, preto by som rada robila kým môžem...
Tiež som otehotnela súčasne s nástupom do novej práce. Keďže mám sedavé zamestnanie, nemala som problém s namáhaním sa a dalo sa to vydržať v pohode až do 12 tt, kedy som dostala tehotenskú knižku a rozhodla som sa teda, že to už môžem oznámiť zamestnávateľovi. ( to mi skončila skúšobná doba). Len som sa ešte ďalšie 3tt "okúňala" kým som vyšla s pravdou von pred mojim šéfom. Ono to všetko záleží od ľudí, nadriadených. Niektorí to nemusia zobrať dobre a môžu sa cítiť podvedení, iných to ani nenapadne a sú rady, zablahoželajú, neriešia....
@zellvicka
@sladkamiki veď toto nechcem aby si mysleli, že som sviňa. Plánovala som tehotenstvo nieje to náhoda, ale že sa to podarí na prvý mesiac som tiež nemohla vedieť....predtým sme to mali na štvrtý mesiac, len to dopadlo zle v 8tt
Hm....tak ja vam poviem kočky - mam znameho čo ma firmu, je teda zamestnavatel, aj moj svokor je zamestnavatel a ak niekoho prepustiť chcu tak si dovod najdu. Ziadne tehotenstvo vas nezachrani pretoze dovod najdu - ste pre nich neperspektívny pracovník a nemozete vykonavať pracu na ktoru ste boli povodne prijatí...ale je to celé o ludoch - zamestnavateloch ale aj o možnostiach firmy atd.
V skušobnej dobe moze zamestnavatel len tak za vami prísť a povedať vam ,,ze dakujeme, zajtra uz nemusite chodiť...,,
@zellvicka samozrejme ze to moze byť problém...a fer človek toto neurobí, že zatají vazne skutočnosti. Pre mna b yto bolo nefér jednanie.Uz to len to moze byť dovod na ukončenie pomeru...možno do oči ti to nepovedia len povedia dovidenia. Za chvilu pojdeš na RD a zamestnavatel bude zase niekoho hladať? Samozrejme zavisí od typu práce, či sa da aj z domu..ak ta niekto vyslovene potrebuje mať v office, pri linke, pokladni alebo neviem kde a nedaj boze aj zaučať, tak to nevidím ružovo, ak mozeš pracovať aj z domu tak je to len na ustretovosti zamestnavatela, ale ten skor robí taketo veci pre zamestnancov, ktorých už pozná, pracuju pre neho, má ich odskušaných, poznaju pracu atd...
ked si v skusobnej dobe, tak ta moze zamestnavatel vyhodit zo dna na den...
@sardinka335 takže každá fér žena, ktorá si hľadá prácu je povinná oznámiť zamestnávateľovi (potencionálnemu budúcemu), že sa snaží o dieťa? Alebo si ani nemáme hľadať prácu? Predsa otehotnieť nie je niekedy jednoduché. Jasné, že všetko je to diskutabilné....
@sladkamiki to je kravina, preco by mala nejaka zena oznamovať, ci sa snazi od dieta? hlavne v dnesnej dobe, ked sa niektore snazia aj ROKY:.. je to irelevantne a diskriminacne..
nie je povinné oznamovať zamestnávateľovi, že sa žena snaží otehotnieť a keď sa tak stane po podpise zmluvy, tak je to ok a môže to kľudne oznámiť aj po skúšobnej dobe, ale zasa si myslím, že je nefér, keď už pred podpisom zmluvy vie, že je tehotná, to by som aj ja bola nahnevaná ako zamestnávateľ...
z profesnej skusenosti, ak nechcete byt vyhodene v ramci skusobnej doby tak o tehotenstve nikomu nehovorte...ani kolegom...klient, velky zamestnavatel, sa dozvedel ze ma tehotnu zamestnankynu, ktora je v skusobnej dobe, od jej kolegyn, a na druhy den uz nepracovala, nakolko do oznamenia tehotenstva sa na zenu pozera, ako by tehotna nebola....
@sandey a keby bola len v cca 6-7tt...Keď sa môže čokoľvek stať?
@dominikav123 keby to aj oznamila oficialne v skusobnej dobe, tak jej to nepomoze, lebo pocas skusobnej ju moze vyhodit
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som tak bola na tom 2 ,5 roka dozadu zistila som ze som tehu v 8tt robila som v paizli barmanku kde sa fajcilo a este aj sudy piva som si musela sama davat zo skladu k baru robila som cca 2tyzdne tam este ale kedze som sa obavala aby som koli tym sudom nepotratila a tak ci tak mi cugaretovy dym zacal viac smrdiet a ostavalo mi zle dala som vypoved no ja som narok na matersku mala odrobene z inej roboty pred tym ale tiez som chcela urobit to tak ze do skudobnej ostanem a potom pn no nevyslo