Vyšetrenia v prvom trimestri

fazulkaaa
6. okt 2016

Ahojte dievčatá,
chcem sa Vás opýtať ohľadne vyšetrení v prvom trimestri. Prvý krát som bola v 7 týždni a zaplatila som si ultrazvuk a fotku, kde mi doktorka potvrdila že som tehotná (nič viac). Objednala ma o 3 týždne na odbery, dnes som bola iba na tých odberoch (10 týždeň) a objednala ma až o ďalšie 3 týždne. Tak sa Vás chcem opýtať, či ste vy absolvovali nejaké vyšetrenia (meranie tlaku, váženie, pýtanie sa na problémy, vaginálne vyšetrenie alebo či to je takto v poriadku). Lebo pani doktorka mi stále ponuká nadštandard za 70 €. Za každú odpoveď ďakujem.

zuzadula
6. okt 2016

Ahoj.. tu nájdeš kalendár vyšetrení v tehotenstve http://www.fertility.sk/sk_SK/tehotenstvo/vyset...

prípadne v článku o vyšetreniach v prvom trimestri http://tehotenstvo.rodinka.sk/kym-rastie-brusko...

V oboch je, že vyšetrenie tlaku, moču a krvi + ultrazvukové vyšetrenia by si mala absolvovať už pri prvej návšteve a hlavne toto je bežný a postačujúci štandard. Načo platiť za niečo naviac?

nivea777
6. okt 2016

@fazulkaaa odporucam necitat na nete..ja som sa pytala lekara kedy mi bude robit toto a toto lebo o tom pisali mamicky na nete a len sa usmial na mna,ze nemam citat,vie co robi a keby mal podozrenie na nieco tak mi spravi aj to na co som sa pytala.. mne v 8 tt potvrdil srdiecko,v 12tt mi merala sestricka tlak,brala krv na vysetrenia ohladom chorob matky.. spravil mi sono,dal fotku a urcil TP podla velkosti babatka.. v 16tt mi neplanoval robit sono,len brat krv na tripple testy...

monicm
6. okt 2016

@nivea777 To je pravda, ale tu ide o to, že jej nerobia ani základné vyšetrenia, ktoré sa robia pravidelne pri každej návšteve, aspoň na Slovensku. A to je zmeranie tlaku, kontrola váhy a kontrola moču kvôli bielkovine. Vaginálne vyšetrenie nie vždy je potrebné, uzv. je hradené poisťovňou 3x za tehotenstvo a opýtať sa, či má nejaké problémy je úplne bežné.

@fazulkaaa Ja byť tebou, tak si normálne zavolám, resp. napíšem do poisťovne, na čo máš nárok počas tehotenstva a s týmto zašla k dr. Tie vyšetrenia ti spraviť musí a nesmie za to pýtať ani cent naviac, lebo sú hradené poisťovňou v plnej výške.
alebo zmeň lekára.

fazulkaaa
autor
6. okt 2016

Dakujem dievčatá za Vaše názory, asi som dnes čakala iba niečo viac 🙂

Len minule som si zaplatila 10 € za UTZ (lebo mala prečerpané limity)+ 5€ za fotku a stále mi ponukala ten nadstandard. Dnes mi iba sestrička zobrala krv a ona sa ma pýtala od dverí či chcem aj nadštandardný test "presvietenie" (test na genetické ochorenia ako downov syndrom až doma som si vygooglila, čo to vlastne je). Som sa iba spýtala koľko to stojí ona že 70 €. Tak iba ďakujem netreba 😀

Jednoducho som dnes čakala, že dnes aspoň preberieme moje problémy. Ja viem, že sú to drobnosti (nízky tlak, vždy som mala ako bábätko 80/50 a minulý týžden som sa zložila, zápcha- nepomáha ani slivková dieta miešaná s acidkom 😀 ) a chcela som aby mi poradila ona a nie internety 😀

Ako ja sa len teším, že žiadne prstokladové vyšetrenia neboli 😀 Nabudúce len budem trvať na tom ultrazvuku lebo viem, že mám na to nárok (jeden v prvom trimestri) len dúfam, že mi nepovie že už som v 13 týždni tak na to nemám nárok a zase bude pýtať peniaze. Minule sa mi to veľmi páčilo, keď som ju videla a že všetko je v poriadku aj mi slzička vyskočila .

Tak ďakujem že som sa tu mohla takto vykecať a platiť navyše nebudem šetrím na pôrod 🙂

sashabb
6. okt 2016

@fazulkaaa NT vyšetrenie tzv. presvietenie šije som mala zadarmo. Každý dr. robí merania cez ultrazvuk aj meranie šije, no ak by ti vyšli zlé krvné testy tak posielajú na špecializované pracoviská. Neplatila som nič, je to divné že od teba pýtajú 70€

nivea777
6. okt 2016

@sashabb nie je pravda,ze kazdy robi meranie NT... mne to nerobil.. ani kamoskam to nerobili ich lekari..
@fazulkaaa

fazulkaaa
autor
6. okt 2016

@nivea777
@sashabb
Sestra mi tiež hovorila, že jej to robila doktorka zadarmo, ale tak dúfam, že taký test nebudem nikdy potrebovať 🙂

sashabb
6. okt 2016

@nivea777 tak zrejme ste mali dobré výsledky. 😉
Klasický gynekológ nieje školený na toto meranie, preto robí meranie len orientačne, čiže pri ultrazvuku to ani nekomentuje. Mne napr. vyšli krvné testy na DS 1:140 preto som bola aj u Dr. ktorý je špecialista na NT vyšetrenie.

nivea777
6. okt 2016

@sashabb tripple testy mi bude robit az v 16tt

sashabb
6. okt 2016

@nivea777 ano to je iné. Neviem presne ako sa volajú tie prvé testy ktoré sa robia okolo 10-12tt lebo napr. pri prvom mi ich nerobili. Robili až v tom 16-tom

fazulkaaa
autor
14. okt 2016

Tak dievčatá poistovna mi odpísala:

Preventívnu prehliadku počas tehotenstva vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo. Preventívna starostlivosť v materstve sa vykonáva u tehotných žien raz mesačne počas tehotenstva a raz do šesť týždňov po pôrode.

Kompletná preventívna prehliadka zahŕňa podrobnú anamnézu a celkové fyzikálne vyšetrenie, vrátane vyšetrenia výšky, hmotnosti, krvného tlaku a pulzu. Pri vyšetrení brucha a panvy lekár stanoví veľkosť maternice, vyšetrí kostenú panvu na symetriu a primeranosť, vyšetrí kŕčok maternice a od 6. týždňa vyšetruje aj ozvy plodu.

Súčasťou preventívnej starostlivosti v materstve sú aj:
•určené laboratórne vyšetrenia moču, krvi, krvnej skupiny a Rh -faktora,
•určené špeciálne vyšetrenia podľa potreby, vzhľadom na zdravotný stav tehotnej ženy alebo plodu:
◦externé kardiotokografické vyšetrenie,
◦ultrazvukové sledovanie tehotenstva vrátane biometrie a posúdenie vývoja orgánov vrátane obrazovej dokumentácie, a to najviac tri razy počas fyziologického tehotenstva,
◦vyhodnotenie nálezov so zreteľom na riziká tehotenstva,
◦rady v priebehu tehotenstva.

Na základe Odborného usmernenia MZ SR o prenatálnom multimarkerovom skríningu vradených vývojových vád sú z prostriedkov verejného zdravotného poistenia uhrádzané nasledovné:

· Prenatálny multimarkerový skríning v I. trimestri sa vykonáva na pracoviskách, ktoré spĺňajú príslušné materiálne a personálne kritériá na kvalitu. V 10+1 až 13+6 týždni gravidity sa ultrazvukom vyšetrí šijové prejasnenie – (NT) a stanoví sa sérová hladina PAPP-A a free- β-hCG.

· Prenatálny multimarkerový skríning VVCH v II. trimestri vykonáva ošetrujúci gynekológ povinne v období 14+0 až 15+6 týždni gravidity. Vyšetrujú sa parametre AFP a hCG, uE3 (čo je vlastne obsahom Triple testu).

fazulkaaa
autor
14. okt 2016

Neviem, či sa Vám to chcelo celé čítať, ale mne z toho vyšlo že prejasnenie šije sa hradí z poistenia a tehotná má nárok raz do mesiaca na preventívnu kontrolu, kde sa robia vyšetrenia uvedené vyššie. Už končím tretí mesiac a počet vyšetrení sa rovná nule.

Ako keby som nebola tehotná tak sa tam s nou aj začnem hádať, ale viem že iná doktorka ma nevezme a že ju ešte minimálne pol roka budem potrebovať 😖

nivea777
14. okt 2016

@fazulkaaa NT meranie mas preplatene ale vykonava sa len na urcitych pracoviskach a moze to robit len specializovany lekar co asi tvoja gynekologicka nie je.. ani moj na to nema papiere a vybavenie,tak mi NT meranie nerobil

zuzik198
12. sep 2018

Ja som platila za fotku z ultrazvuku 1,50€ 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre