Ahojte, neviem presne do ktorej skupiny by som toto mala dat tak skúsim sa opýtať tu, či by mi vedel niekto poradiť. S priateľom nie sme manželia len žijeme spolu a ma sa nám o mesiac narodiť dcérka stačí ísť len na matriku pred pôrodom aby nám dali papier ze on bude otcom mat jeho priezvisko? Alebo aky je postup aby on mohol vybaviť malej kartičku poistenca a tieto veci okolo keďže kvôli tejto situácii sme si nestihli vybaviť trvalé bydlisko tam kde budeme bývať ale zatiaľ si necháme každý u rodičov ale on je z iného okresu
A priezvisko sa nahlasuje pri tom priznaní otcovstva a tiež v nemocnici pred pôrodom. Tam je tiež treba doniesť si ten papier o priznaní otcovstva. Dávajú 3 kusy.
A ešte ma napadlo, ten papier o priznaní otcovstva musíte vybaviť spolu, podpisuje ho aj matka, že áno, on je otec dieťaťa a spoločne ste sa dohodli na priezvisku pre dieťa.
Teraz matriky funguju v obmedzenom rezime cize je mozne ze nic nevybavite. Najskor si zavolaj ci ti to vybavia.
Staci potom prist na urad a poziadat o papier o otcovstve. Musite obaja ist predlozite OP a podpisete papier.
Ten papier si vezmes potom do nemocnice. U nas chodila po porode potom pani z uradu. Na dalsi den isiel muz potom pre rod list.
Trvale bydlisko bude mat tam kde ty. Cize z toho mesta ,dediny potom pride aj sek na smeti.
My sme maleho nenahlasovali nikde prislo to same.
A poistovna platila mesiac na matku cize tam ma cas.
@ivanak49 Na matriku môžeš ísť hocikde nemusí to byť podľa trvalého pobytu. Musíte tam ísť obaja tam sa spíše, že uznáva otcovstvo a priezvisko si vyberiete aké chcete buď po tebe alebo po ňom. Ak budeš mať toto vybavené tak potom stačí keď pôjde iba partner po pôrode na matriku a vyzdvihne rodný list a s ním potom pôjde do poisťovne a vybaví dieťaťu zdravotnú kartičku. Bez rodného listu nevybavis nič.
@ivanak49 ja som to vybavovala ešte vo februári kôli priateľovi lebo máme iné občianstvo na matrike sme boli max 15 minút prv sa opýtajú na priezvisko a potom na mená pre obe pohlavia aj keď viete že to bude 100% dievča dajú jeden papier a ten treba vziať do nemocnice a potom už po pôrode môže priateľ vybaviť všetko sam
A ja mám takú otázočku..s priateľom čakáme dieťa, nie sme zosobášení, s tým, že chcem/chceme aby bol zapísaný ako otec dieťaťa ale priezvisko by som bola radšej keby malo aspoň zatiaľ po mne, s tým, že ak by sme sa zobrali tak by sa zmenilo aj jemu, len zaujíma ma ako to potom prebieha či sa dieťaťu zmení potom automaticky po otcovi ak by sme sa zobrali, resp.ci znova všetko vybavovať a čo všetko treba a či je to aj za poplatok - zmena v občianskom preukaze/pase, zdravotnej karte dieťaťa a čo všetko treba potom aký je postup. Ďakujem
Pripnem sa tu... Aj my to teraz budeme riešiť.. Keď priateľ má trvalý pobyt inde ako ja, on musí ísť na obecný úrad trvalého bydliska pre ten papier alebo to stačí na jeden úrad práce kde nám to urobia
@niki_9 je jedno kde pôjdete na matriku vybaviť papier na priznanie otcovstva môj priateľ je český občan z trvalým bydliskom v inom okrese ako ja boly sme u nas na matrike a žiadny problém .... to už potom pri zapise po narodení sa ide na matriku v ktorom meste sa dieťa narodilo ak posielajú elektronicky a idete po rodný list
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Dieťa má automaticky trvalý pobyt tam, kde matka. Aby priateľa zapísali do rodného listu, potrebuje otec z obecného úradu prehlásenie o otcovstve, že proste priznáva, že je otcom dieťaťa. Neviem presne ako sa to vola. S tým pôjde na matriku po narodení a zapisu ho do rodného listu. Co sa týka kartičky poistenia, nám v nemocnici priamo, teda mne ako matke, dali podpísať prihlášku do poisťovne hneď v deň pôrodu. Jedine, co musel priateľ vybaviť bol ten rodný list na matrike (a k tomu potreboval to prehlásenie o otcovstve), lebo rodný list sa dokladá k prihláške do poisťovne. Kartička prišla domov poštou.