Velká hlavička v 32. týdnu

beatax
5. dec 2014

Ahoj Holky,
potrebovala bych radu, na konci 32 tt jsem byla na vetsim utz, mimi melo stehenni kosticku, obvod briska o tyden vetsi, prumer hlavicky o 3-4 tydny vetsi a co me nejvic dostalo obvod hlavicky jiz 33,5 cm .... coz odpovida 39 tt !!! jsem z toho hodne spatna, a porad se mi honi hlavou, co to muze znamenat a jestli se nam narodi zdrave mimi ... Dr. mi rekl az jsem v klidu, nikam nas s tim neposlal, uz v 22 tt melo mimi na UTZ vetsi hlavicku o tyden, a pohlavi nevime, ale myslim ze jsem zahlidla pindu, takze asi chlapecek 🙂
prosim o radu zda to mel nekdo podobne a mel zdrave miminko?
diky moc B.

sonador
5. dec 2014

My sme boli na utz v 22 týždni a malý mal hlavičku väčšiu o 3-4 týždne. A klop klop je zdravý ako buk 🙂

sue
5. dec 2014

@beatax zaplat si UZV aj u ineho lekara a porovnaj vysledky. My ti tuasi velmi neporadime,len mozeme drzat palce...

lenka188
5. dec 2014

Ahoj, neboj, ono tie merania su niekedy uplne mimo, zalezi od lekara, od pristroju.. Ja ked som bola este nejako v 19 tt, tak doktorka namerala hlavicku ako na 23 tt. Bola som z toho na prasky, tak som isla na premeranie inemu lekarovi a tam bolo vsetko v najlepsom poriadku, hlavicka zodpovedala 19tt.. Tak pre tvoj klud skus zbehnut este niekomu inemu na premeranie... ono niekedy to meranie odflaknu a potom sme z toho v strese :-\

beatax
autor
5. dec 2014

no my jsme prave meli na podrobnem UZT v 30+3 odhad vahy 1610 g, a v 31+6 na zaklade velke hlavicky uz odhad 2180 g .. takovy skok za 10 dni se mi zda podivny, porad pevne verim, ze mel Dr. hlavicku natocenou nejak z boku... a ze ten druhy UTZ delal letem svetem... 😖
za tyden jdu k jinemu Dr. tak snad to bude ok, ale mam z toho desny stresy... ☹ rikala jsem si ze hydrocefalus by snad Dr. poznal...

mamulka211
5. dec 2014

mna poslal lekar v 36 tyzdni na prerusenie tehotenstva z dovodu, ze podla neho je babatko malicke a uz nerastie, lebo nameral dvakrat po sebe v priebehu mesiaca tie iste rozmery a ze mam male brucho a som otvorena. Prisla som do nemeocnice a primar, ktory ma prehliadal sa zhacil, ze podla jeho vysetreni je babatko normalnej velkosti a ja otvorena vobec nie som, ze moj gynekolog asi uz dlho nebol na porodnej sale a nevie, ako uz vyzera zena pred porodom. Narodila sa mi zdrava dcerka a mala 3350 gr. Ja by som zakazala preventivne prehliadky u gynekologa :D

nelamol
5. dec 2014

Vôbec sa nestresuj, aj moja dcéra mala väčšiu hlavičku v tom čase než priemer (a stehennú kostičku zas menšiu), narodila sa v 38 tt s obvodom hlavy 38 cm (!). Je úplne zdravá a normálna, len má skrátka väčšiu hlavu (po manželovi 🙂 Detská lekárka to riešila približne do jedného roka, chodili sme na kontrolu na neurológiu, tam jej vždy spravili ultrazvuk, ale zároveň nám povedali, že aj čiapky a klobúky majú preto rozdielne veľkosti, že každý má skrátka inú hlavu 🙂 Teraz má dcérka skoro tri roky a je zdravá, ako som už napísala, má obvod hlavy 54 cm (ja mám 56 cm), ale čím je väčšia, tým tá hlavička vyzerá menšia v pomere k telu. Som tehotná v 33 tt, minulý týždeň som bola na tom väčšom ultrazvuku a bábätko má všetky miery zodpovedajúce normálu. Takže záver je, že každé dieťa je iné a netreba z toho robiť veľkú vedu.

katarina644
5. dec 2014

@mamulka211 ako to je neskutocne s tymi ultrazvukmi. mne pred styrmi rokmi povedal doktor, ze budem mat chlapca s downovym syndromom, chcela som to ukoncit, ale boli sme este inde po vysetreniach a sice chlapec sa nenarodil zdravy, ale nemal ani downov syndrom. ja velmi tym ultrazvukom neverim. sice nam sa narodil chlapec s kopou diagnoz, ale dali sme sa do poriadku a vyzera ako zdrave dieta, ale kedze dva roky pomaly lezal, tak je trochu opozdeny, ale inak rozmysla aj vsetko uplne super. a pred porodom ten isty dilino mi povedal, ze bude trpaslik, sice je maly, ale je maly po mne. ja tymto kravinam neverim. drzte sa dievcata.

mamulka211
5. dec 2014

@katarina644 : najlepsie je odmietnut ich ultrazvuky, pokial je mamicka rozhodnuta prijat volu Boziu a aj tak si dieta nechat, tak sa moze vykaslat na vsetky ultrazvuky a prezit krasne tehotenstvo.

katarina644
5. dec 2014

@mamulka211 ahoj, ja som mala pekelne tehotenstvo, ale poviem ti, ak chces mat aj chore dieta, co zvlastnej skusenosti viem, je to velmi tazke, psychika odchadza kazdu chvilu. a to mam aj zdrave dieta. a poviem to kruto, keby som vedela do coho idem este raz, nejdem nikdy v zivote. ostarla som, depky kazdu chvilu...

mamulka211
5. dec 2014

@katarina644 ☹ , ale iste to aj nieco dalo, ze?

rebeka33
5. dec 2014

@beatax ja by somsi zajednala kvalitny morfologicky ultrazvuk ,kde tivedia pozriet prietoky mozgom aj pomerat jednotlive struktury mozgu a povedia ti ci je o.k alebo je tam vada. Ja som bola v.pondelok. nastastie sme o.k

beatax
autor
5. dec 2014

@rebeka33 je to je fajn, ze jste v poradku 🙂
@nelamol wow tak to je taky super rozmer 38 tt .. 38 cm 🙂 hlavne ze byla malinka zdravoucka 🙂

@mamulka211 nevedela jsem ze se v takto vysokem stadiu tehotenstvi da jit na preruseni 😕 ufffffff to bych toho gynekologa co to doporucil asi nechala povesit!!

nelamol
5. dec 2014

@beatax Ono je to všetko tvarom lebky. Ale veru teším sa, že druhé dieťa pravdepodobne nebude mať takú veľkú hlavičku, lebo pôrod teda nebol ľahký 🙂 Hlavne sa nestresuj. Ja som sa tým teda nestresovala, a najmä keď už bola malá na svete, mi boli aj smiešne tie stále kontroly na neurológii, lebo som videla, že mám zdravé dieťa, ktoré v ničom nie je oneskorené (to by bola, keby mala hydrocefalus), ale na druhej strane som si hovorila, že lepšie zbytočné kontroly než niečo zanedbať. Pokiaľ ťa to naozaj veľmi trápi, tak sa pre pokoj duše objednaj na dobrý ultrazvuk k nejakému inému lekárovi, ako radia baby. Uvidíš, že ti povie niečo úplne iné. Jednej mojej známej povedal doktor na ultrazvuku, že jej dieťa nemá jednu ručičku. Ti poviem, nebolo všetko jedno jej ani jej manželovi, ktorý tam bol tiež. Samozrejme, dieťatko je úplne zdravé. Ja si tiež niekedy hovorím, o čom tie ultrazvuky vlastne sú.....

mamulka211
5. dec 2014

@beatax prerusenie znamena, ukoncenie, nie smrtou ale narodenim

beatax
autor
5. dec 2014

@mamulka211 aha ja sem to spatne pochopila, vlastne je to logicke, kdyz mrnousek neroste, asi ho dostatecne nevyzivuje placenta a je mu pak lepe venku.. 🙂

holky jeste jsem premyslela, zda za tim rustem mimi, i te hlavicky nemohou stat castecne i vitaminy, do konce 32 tt jsem brala Femibion ... tedka uz tu radu s tim rybim tukem... a co jsem zjistila ze mimi je velike... tak jsem vysadila... ja sama jsem hubenour a brisko mam celkem male, oproti nekterym tehulkam... 🙂

beatax
autor
5. dec 2014

@nelamol uz jsem se i smirila s tim, ze spodem pude velika kebulka 🙂 mam pripraveny aniball a budem trenovat...
na druhou stranu, jak pises, ze je to tvarem lebky, otazkou je jak moc hlavicka roste kdyz je hlavicka v panvi, nebo napr. v KP poloze ... me se mimi do panve presunulo v 32 tt tedy tesne pred tim merenim, kdy nam bylo sdeleno ze je velka hlavicka...
asi uz vymyslim kraviny, jak pises, nestresovat se, stejne nic nezmenim, budu doufat ze mimi je zdravy a bude mit jen hlavinku jak reditel zemekoule 😀

nelamol
5. dec 2014

@beatax Je to podľa mňa aj tým, ako je práve hlavička natočená. Napríklad spredu a zozadu má dcérka vyslovene úzku lebku, ale z profilu ju má takú pretiahnutú, čiže širokú. Tak ak by napríklad v našom prípade zmeral doktor práve tento väčší rozmer, vyjde mu na základe toho veľký obvod hlavičky, asi aj väčší, než je skutočnosť. Si pamätám, ako jej lekár ultrazvukom zmeral všetky parametre, potom ultrazvuk vypol (bola som posledná pacientka) a šiel si to zapísať. Až vtedy si uvedomil, v ktorom som týždni, a so slovami "nie je možné, aby to decko malo takú veľkú hlavu!" ešte raz zapol ultrazvuk a meral znova. A vidíš, je to možné, má veľkú hlavu 🙂

lady511
5. dec 2014

@beatax ahoj,,moc ti s tým neporadím,,ale ako píšu baby vyššie,,pre tvoj pokoj si zaplat trazvuk u iného,,napríklad jasom bývala u rodičov v Martine,,a tam je centrum asistovanej reprodukcie,,kde sa dá zaplatit si čokolvek čo sa týka tehotenstva..ultrazvuk okolo 15e... (bola som na nom aj ja) su tam naozaj profesionáli s milým prístupom na vysokej urovni a myslím že tých 15e za to stojí 😉

severankasr
5. dec 2014

ahoj, aj my sme mali hlavičku vačšiu o styri tyždne a stehennu kosť velmi krátku, parameter NT sme nemali zmerany, nám hrozil dovnow syndrom- pozitivne tripple testy - opakovane, absolvovala som niekolko ultrazvukov aj morfologicky- ten bol najpresnejsi-bol v poriadku i ked aj tam malo babo tri tyzdne hlavicku vacsiu, nevedeli sme ako dopadneme do konca pretoze mam aj hypertenziu....maly sa narodil v poriadku

katarina644
5. dec 2014

@mamulka211 no dalo, zit pre svoju rodinu, muza a deti a pre rodicov. ja mam uz znicene nervy, ale lubim moje dve deti rovnako, sice sa viac o nich bojim, ale lubim ich najviac na svete. moji certici su pre mna vsetko...

kvietocek7
5. dec 2014

@beatax ahoj, to urcite bud v klidu, pretoze stresom babatku nepridas nic dobre-ono tie merania su rozne, ale ak je predpoklad vacsej hlavicky tak by bolo dobre informovat sa na cisarsky rez. Pisem z vlastnej skusenosti, nam merania nerobili a tak sa neukazalo ze ma velku hlavicku-az pri porode to bolo velmi obtiazne, tazko sa predieral - preto ak by som bola vedela urcite po tom vsetkom by som jednoznacne volila cisarsky porod.
Neskor nas klasifikovali,ze ma makrokraniu - zvacsena hlavicka,ale syn je zdravy.Je to vraj dedicne.
Drzim palce - a hlavne klud - no stress 🙂 😉
Odporucala by som ti ''morfologicky ultrazvuk'' -fak na nezaplatenie, mna tiez velmi upokojilo po konzultacii s lekarom a ked som videla malinkeho pohyby.

seahorse27
6. dec 2014

@beatax Nemyslim si, ze je to kvoli Femibionu. Ja som ho tiez brala a syncek bol pri porode celkom drobcek, aj hlavicku mal ok - primeranu telu. Praveze tieto tehulkovske vitaminy mi pridu menej nabite vselijakymi latkami oproti ostatnym, fakt len nevyhnutne veci obsahuju + tie omega 3 mastne kyseliny, ale tie za velku hlavicku urcite nemozu. Sko to bude genetika.

lenocka123
6. dec 2014

Nestresuj sa, mne pri tomto tretom tiez v 32 tt povedal,ze babo je velke, valibuk, 3-4 tyzdne vacsie, a ze ma velku hlavu. Vysledok bol taky ze maly sa mi narodil tyzden pred terminom s vahou 3250 gr. a obvod hlavicky normalny 35 cm. Tiez som bola do konca vystresovana uz,ake velke dieta porodim.

reni93
6. dec 2014

si mi pripomenula moje obavy, co som mala, rovnako ako ty🙂 hlavicka v 32 tyzdni o 4 tyzdne vacsia, noci preplakane, vkuse na nete som zhanala info, zaplatila vyse 120 eur za dalsi ultrazvuk u najlepsieho lekara v ba a narodilo sa mi nadherne zdrave dieta, teraz ma 3 a nikdy ziadne problemy nemala..inak ani jeden z lekarov to nepovazoval za problem, len ja. vedeli preco...🙂 drzim palce.

beatax
autor
6. dec 2014

holky moc vam dekuju za uklidneni, budu verit a doufat ze bude vse dobre... 🙂 uz jsem se trosku uklidnila, ale parkrat na me vecer padla depka, uvidime co rekne jiny Dr. za tyden, dam vedet...

kvietocek7
11. dec 2014

@beatax ahoj, tak ako - uz si bola u dr?verim,ze vsetko je a bude ok, len sa netreba stresovat 😉

beatax
autor
11. dec 2014

@kvietocek7 ahojky, jdu v utery a uz na me leze trochu nervozita 🙂 malinky skyta jak o zivot 😀

siska765
11. dec 2014

@beatax my sme na tom podobne ,ale nie len hlavickou , doktor povedal ze teraz je to uz o genetike a ze je rozdiel dieta v danom tyzdni a dieta zrelostou, nic si z toho nerob, bude v poriadku,ak ste s manzelom vysoky aspon jeden tak je to pre to, u nas je to pre to tak

beatax
autor
11. dec 2014

@siska765 pevne verim, ze to genetika bude, ja mam 173 cm a manzel je prirozene svalnaty asi 183 cm... tak bych skoro rekla, ze mrnouskove nejsme 🙂
a vy jste velikostne napred celym telickem? 🙂

ooo
11. dec 2014

@beatax chod este k inemu lekarovi. nam vychadzal rozdiel medzi hlavou (vacsia hlava) a bruchom (mensie brucho) 7 tyzdnov. merali dvaja lekari (v tej istej nemocnini). tam nam aj povedali, ze ma nejaky znak downovho syndromu. zaplatili sme si u ineho lekara s modernejsim vybavenim morfologicky ultrazvuk a ten nechapal, co tam namerali, lebo vsetko bolo ok. samozrejme syn sa narodil uplne zdravy.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre