Ahoj ☺som prvorodicka a chcela by som sa opytat skusenych zien....doteraz som netusila teda ze je potrebne este pred porodom vybavyt uznanie otcovstva 😮kedze nie sme zobraty myslela som ze sa taketo veci riesia az po narodeni dietata lenze neviem ako sa to vybavuje a kde 😕vraj s tym potom treba aj do porodnice ak mozem poprosit neake skusenosti ohladom toho budem vdacna☺
Dá sa to vybaviť aj po pôrode. Stačí zájsť na matriku kde priezvisko jednoducho zmenia. Alebo ísť pred pôrodom takisto na matriku. 😊 Je to už na tebe ako sa rozhodneš.
Dakujem pekne tak toto som nevedela napr.😕treba to vybavyt v meste trvaleho p.?
@katarinakacka1993 netreba. Ja som vybavovala na matrike v inom okrese 😁
@katarinakacka1993 da sa to vybavit predtym aj potom. My sme to tiez az po porode vybavovali, akurat mal syn par dni moje priezvisko
A nebol ziadny problem ohladom toho?ze teda malo dietatko najprv matkine priezvisko?
@katarinakacka1993 ak mas tu moznost lepsie je to obehnut ored porodom a ist uz s tymto papierom do porodnice
@katarinakacka1993 absolutne ziaden, to bolo ozaj len par dni, kym sme sli na matriku
@katarinakacka1993 je lepšie keď si to vybavíš pred pôrodom a potom už stačí keď pôjde iba otec dieťaťa na matriku pre rodný list inak by ste tam po pôrode museli ísť spolu ak by si to nemala vybavené.
@brigitka_12 ako je to v tom prípade, že sa dohodnú, že priezvisko bude po matke a spíše sa to na matrike pred narodením dieťaťa? Tak po narodení môže ísť vybaviť rodný list aj otec i keď bude mat iné priezvisko ako dieťa ale otcovstvo bude uznané?
@callisia áno, priezvisko si určite aké chcete.
my sme to riešili pred pôrodom, teda už v 20tt...boli sme obaja na matrike v mieste môjho trvalého pobytu, otec dieťaťa má tp v inom meste a nebol problém... z občianskych si pani odpísala naše údaje, museli sme uviesť meno aj priezvisko ešte nenarodeného dieťatka v mužskom aj ženskom rode, ale to nás ubezpečila, že pri pôrode meno môžeme povedať aj iné ak by sme si to rozmysleli...ono je to praktická vec, kebyže sa niečo pri pôrode alebo po skomplikuje, tak muž je uvedený ako otec a má právo na všetko ako rodič...a aspoň som ja po pôrode nemusela riešiť ešte aj matriku...a áno, chceli ten papier aj v pôrodnici a aj na matrike pri vybavovaní rodného listu bábätka
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Na mestskom urade na matrike. Ty das svoje udaje, on tiez, matrikarka to spise a vy to podpisete. Pokial to potom nemas pri porode tak dieta nebude mat priezvisko po otcovi.