Dobrý deň prosím o radu Užívali ste niekto v tehotenstve azithromycín sandoz 500 v tehotenstve???????? Som v 10 týždni tehotenstva.
Dnes som bola u doktora a zistil mi streptokokovú angínu a dal mi liečbu týmto liekom a ja som spokojne odišla od doktora k druhému dať mu výsledky no keď vydel ake lieky mi dal tak sa pýtal či som mu vravela že som tehotná a ja na to že ano. No išla som do lekárne a tam mi nechceli liek vydať že si to nezoberú na svedomie.
Tak som išla do ďalšej a tam mi liek vydali. potom som bola za gynekologičkou ale sestrička ma otočila vo dverách že to nie je v jej kompetencii aby mi určovala takéto veci či môžem jesť takéto lieky. Ako som v šoku neviem čo mám robiť ešte k tomu je aj víkend tak sa mi nedá nič riešiť. Strašne ma to vystrašilo.
Teda prosím vás o radu ak máte niekto skúsenosti
Ahoj no ja som bola hneď za nou osobne ale sestrička ma obrátila vo dverách že to nieje v jej kompetencii že to má vedieť ten doktor čo mi ich predpísal či ich môžem jesť alebo nie. ako bola som zhrozená.
@simiasofiprincezne je zvláštne, že Ti na streptokokovú angínu dal azitromycin, ktorý je len bakteriostatický (neusmrtí baktérie, len zabráni ich rastu a množeniu) a nie klasický penicilin, ktorý je baktericídny (zabíja baktérie) a pri streptokokoch liekom prvej voľby.
neviem ani ja ale tá lekárnička ma tak vystrašila že sa bojím si dať ten liek aj reakcia môjho doktora bola velmi zvláštna.A ten krčiar mi povedal že to beru aj deti tak ja neviem. traja ludia mi povedali že by to nebrali ked bola taká reakcia na to.
@simiasofiprincezne
ja som v tehotenstve uzivala antibiotika na penicilinovom zaklade (amoxicillin). Je to kategoria B a povazuju sa za bezpecne v tehu. Tie tvoje som nasla vedene tiez ako kategoriu B. Ak uzitok antibiotik prevazuje riziko ktore moze nastat bez uzivania tak sa to povazuje za spravny krok.
Nechapem preco ti ich v lekarni nevydali. Na svedomi to bude mat lekar ktory lieky predpisal. Zavolaj jemu. Suhlasim s tym ze gynekologicka (alebo jej sestra) alebo ktorykolvek lekar nie je kompetentny za rozhodnutie ineho lekara.
Urcite to treba preliecit, su antibiotika ktore su ok aj pocas tehotenstva
@liebling98
tak to som nevedela (aky typ atb je najvodnejsi na strep), ale urcite viem ze penicillin je najbezpecnejsie v tehu. Aspon momentalne podla sucasnej literatury
@prego81 Áno, streptokoky sú ešte stále dobre citlivé na PNC, napriek tomu, že si už veľa baktérií na atb tohto radu vytvorilo rezistenciu. Sú liekom prvej voľby pri streptokokovych anginach, šarlachu, ale aj napr pri syfilise. Iné atb, napr aj autorke predpísané makrolidy sa dávajú pri alergii na PNC.
Čo sa týka bezpečnosti, PNC patria k najbezpečnejším v tehotenstve, makrolidy sú tiež OK.
Ahoj. Mne pri mojom prvom tehotenstve zistili streptococcus B. Cele moje tehotenstvo som musela brat ATB. Nepamatam si nazov pretoze to bolo pred 8 rokmi. Syn sa narodil cisarskym rezom pretoze sa neotocil. Na ukor tych ATB, ktore som ale musela brat, mal oslabenu imunitu, nabeh na astmu a do roka sa mu nevytvarala protilatka na vakcinu konkretne na Hep B. Do dvoch rokoch sme sa z toho vsetkeho dostali. Teraz je do zdravy 8 rocny sportovec ;)
Ďakujem babenky za názory ste super že ste mi napisali vaše poznatky. Tak z tohto mi vychádza že si mam ist radšej pýtať penicilinove ant. Ale aj tieto môžem strašný mi nahnala strach v tej lekárni.
@simiasofiprincezne hlavne kľud, infekciu v tehotenstve treba riešiť. Ešte ma napadlo, ten krčiar Ti robil aj vytery na kultivaciu a citlivosť? Ak áno, zrejme preto zvolil to atb, ktoré zvolil. Je možné, že u Teba vykultivovane baktérie mali vyššiu citlivosť na azitromycin.
Držím palce, aby si čím skôr bola fit! Bábätko bude OK, neboj sa.
Ja mam ešte písať ma ostatne výsledky meil tak neviem či to bolo aj na citlivosť ale streptokok sa potvrdil jeden deň zobral výter ba druhy deň ráno som tam bečala a to som vyriešila a ostatok meilom.tak neviem ďakujem za odpoveď mam už. 2 baby ale toto som ani nemala ponatia ani som nič také neriešila ale staršia chodi do škôlky a nosí s tade všelijaké pliagi.
@simiasofiprincezne
bude to ok! Hlavne nezabudni na probiotika nech sa ti az tak nerozhadze crevna flora.
Drzim palce 🙂
Ja som brala presne tieto antibiotiká, ale nie v 10 týždni. Doktor hádam vie čo ti predpisuje, nemyslíš?
No neviem dnes som bola so svojimi deťmi u detskej doktorke a ta mi tiež povedala že mi ich neodporúča brať to sú 3 ľudia zo 4 čo mi to neodporučaju a 2 s tých troch sú lekari. Tak si nemyslim že je to až tak v pohode!!!!;!
Máš ťažkú dilemu, každopádne chorobu liečiť treba... zajtra hned ráno by som skočila za lekárom, spýtať sa, že " v letáčiku píšu , že tehotným sa neodporúča"... ale zarazlilo ma, že ťa sestrička u gynekologa otočila v o dverách.. ja by som ju asi zvalcvoala a predrala sa k lekárke. moja mi vždy poradí ohladom užívania liekov, aj ohladom užívania týchl iekov, ktoré mi ona sama nepredpísala...
@simiasofiprincezne v prvom rade treba zistit,ci sa jedna o bakterialnu infekciu...urobit aj odbery na zapal.faktory...crp.leukocyty brali/?
No v kazdom pripade brat atb v tehotentstve nie je to prave orechove, ale niekedy nie je ina moznost. Ja som brala, no bola som uz na konci 5 mesiaca a na penicilin mam alergiu. Samozrejme som o tom informovala mojho gynekologa. Ako si vlastne na tom teraz? A preco si vlastne nedostala penicilin?Drzim palce aby ste boli aj s babom ok 🙂
Najlepšie na tom je že mi včera napísal že v konečnej kultivacii sa nič nenašlo že to teda nie je potrebné liečiť antibiotikmi ale ake teda lieky si môžem na to dať to mi nenapísal a odoslá ma na dolšie vyteri ku svojmu lekarovi. Takže keby mi nerobili také problemi v tej lekárni tak ja by som jedla tie antibiotika a ohrozovala babätko a na nič teda toto som nezažila. Čo sa týka môjho zdravotného stavu je mi lepšie ale hrče za ušami pred ušami mam stále na krku je to lepšie. Tak asi takto som dopadla budem to musieť riešiť z obvodnym .
@simiasofiprincezne. Ries to a zelam vela stastia....a zdrqvia
@simiasofiprincezne
tak vidis, nie kazdy lekar je az taky velky odbornik. Nevravim ze sa hned treba s kazdym lekarom hadat alebo mu citovat co sme nasli v elektronickych zdrojoch, ale je dobre mat nejake vseobecne znalosti a pytat sa na vsetko co nam nie je jasne.
Dufam ze sa coskoro vyliecis 🙂
Ďakujem všetkým za prispevky. Zajtra mam ísť na vyteri. Tak som zvedava.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@simiasofiprincezne ahoj, neporadim ti konkretne s tymi antibiotikami, ale ja som tiez uzivala antibiotika hned na zaciatku, nevedela som este, ze som tehotna. A mojho gynekologa to dost znepokojilo a on ma potom poslal na konzultaciu k jednej lekarke, ktora presne vyratavala, v ktore dni tehu som brala lieky a ze co sa vtedy prave dietatku vyvijalo a ci tie lieky mohli mat na to vplyv.
Takze ja by som s liekmi opatrne. Nemas cislo na svoju gynekologicku?