Mám strach... neuveriteľný strach. Po dvoch nociach neustaleho kaslu som nejak bez rozmyslania sihla po stoptussine. Dala som si iba lyzicku. Dostala som vsak strach, a na internete som si precitala, ze v prvom trimestri sa nesmie uzivat (sposobuje vraj novorodencom tazke postihnutie). Prosim: je tu mamicka, ktora v prvom trimestri uzila stoptussin a nic sa jej nestalo? Co by ste mi odprorucili teraz urobit?
@adetka prosím Ťa - nemaj strach. To je tak zanedbateľné jednorázové množstvo. Veď len vezmi v úvahu koľko horších drog nie jednorázovo- ale kontinuálne užíva množstvo tehotných žien: narkomanky, alkoholičky, fajčiarky a tam je riadne riziko postihnutí. A predsa sa niektorým narodia zdravé deti. Tá lyžička čo si užila, koľko to bolo kvapiek? 30? Veď to je naozaj zanedbateľné množstvo. Čo prichádza do úvahy v zložení sú tam liečivá: butamirati dihydrogenocitras (butamiratiumdihydrogencitrát) 4 mg, guaifenesinum (guajfenezín) 100 mg v 1 ml. Na jednu lyžičku to je málo. A v 30 kvapkách si užila len necelých 0,27 g etanolu. Uvedené je na príbalovom letáku, že NEMALI by užívať tehotné ženy, takže je to vždy lepšie než by tam bolo nejaké varovanie, že NESMÚ užívať tehotné ženy 🙂
Zbytočne volať doktorke, tá Ti iba povie, že aby si to ďalej už neužívala a iba Ťa upokojí. Nestresuj sa. Radšej dávaj pozor čo ješ. Vyhýbaj sa surovej šunke ako je napríklad schwarzwaldská a podobne, plesnivým syrom, konzervám treščej pečene a iným konzervám pochybného pôvodu - tam hrozia väčšie riziká (boli už prípady chemickej kontaminácie, výrobky stiahli z trhu, ale viem o jednej pani čo potom potratila). Neboj, Tebe sa nič z toho Stoptussinu nestane, mysli pozitívne Papa
panebože, je kopec žien, aj tu na mk čo brali v rpvom trimetri antibiotiká a kadečo a majú zdravé deti
pre jednu lyžičku sa nezblázni, súhlasím s maggie, ale prepána nerieš somariny a užívaj si tehu...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
No ja by som zavolala zajtra doktorke bud obvodnej alebo gynek. alebo aj obom...drzim palce, nech sa Tvojmu babenku nic nestane. Dala si si len lyzicku, tak snad to nesposobi nejake velke zlo, akoby si ho brala tyzden 3x denne...no nevyznam sa, tak nechcem byt za mudru. Ale moj nazor je, ze sa nic nestane. Davaj si na kasel Hedelix, mne pomohol, ja ho zvyknem bravat, ked kaslem, kedze pri kojeni tiez nic nemozem...drzim palceky 🙂