Prečo gynekológovia neodporúčajú aj trisomytest namiesto amniocentézy , keď je 100% bezpečný aj keď sa hradí z vlastného vrecka a cena je 350e plus DPH. Verím tomu, že 80% mamičiek radšej zaplatí vyššiu sumu bez rizika, keďže sa to robí z odberu krvi ako riskovať ihlu v bruchu keď sa dieťa hýbe. Vlastne aj v trisomyteste sa dajú zistiť všetky choroby dieťaťa tak ako v amniocentéze už od 12. týždňa tehotenstva. Pozrite si: www.trisomytest.com. Zaujíma ma Váš názor.
@gyurusiova udajne nie je az taky presny ako amniocenteza. A stoji 350 aj s dph
trisomy testsa rovná detekcia trizómie najčastejšie vyskytujúcich triz=omii chromozómov, t.j. 13,21 a 16(18?), nevyšetrí sa všetko, zameriava sa len na tieto 3 a na zistenie pohlavia.
@bonaqa2013 ty si mozes vybrat, ake vysetrenie absolvujes a ci vobec. Je to na rozhodnuti zeny, aspon u mojich lekarov to tak je, aj ked niekedy si to musim doraznejsie vydiskutovat. Som predsa svojpravna osoba a toto nie su zivotne dolezite vysetrenia 😉
100% tna je len amniocenteza,pokial bude trisomytest pozitívny,tak sa odporucuje ešte amniocenteza.cize niekedy zbytočne vyhodené peniaze.kamoška toto riešila nedavno, lebo podľa morfologie a AFP to vyzeralo,na dawn,tak sa rozhodla pre trisomytest,ktorý vyšiel negatívne a už sa jej aj narodila zdravá dcéra,čiže v jej prípade sa to,oplatilo
@bonaqa2013 Praveze si mozes vybrat, ake vysetrenia si prajes, konkretne v tomto pripade. Amniocentezu mozes odmietnut a podla mna je urcite lepsi trisomy test, ak ide o vylucenie/potvrdenie tych troch najcastejsich trizomii. Az po pozitívnom vysledku totho testu by som uvazovala nad amnio, inak ani nahodou. Vôbec mi nejde o to, ci je amnicneteza neprijemna - ked som prezila porod, tak toto by bola malina...mna desi riziko potratu.
Nie som odborník, ale nie je odber choriovych kolkov prednejšie a bezpečnejšie vyšetrenie ako amniocentéza ?
Nie kolkov, ale klkov, mobil si pise co chce
@pribinak Urcite nie...robi sa to v skorsich stadiach tehotenstva, ked este nie ej tolko plodovej vody, aby mohla byt odobrata. princip je ten isty, riziko rovnake, ak nie aj vyssie 😒
@gyurusiova moj gynekolog mi to odporucil hned bez akychkolvek vysetreni.lepsie im vraj ale preplacaju amnio.okrem toho pri zlych vysledkoch trisomy musis ist na amnio lebo bez toho nemozes nic riesit.asi amnio je osvedcena metoda a lekarom je jedno ze riskujes.neni to ich dieta
@anakristina Presne tak, amnio je dobre preplacana postovnou, preto lekari maju taky zaujem ju vo velkom robit - ved je to ich zarobkova cinnost, cisty biznis. Okrem toho je vacsina z nich velmi konzervativna a neradi prijimaju nove metody. Jasne, ze im je jedno, ci potom zena potrati alebo nie..ved predsa ona podpisuje papier, ze si je vedoma rizika potratu, vsetku zodpovednost teda berie na seba, oni su chraneni. Aby som nehadzala ale vsetkych lekarov do jedneho vreca, su aj taki, ktori amnio neodporucaju robit pausalne - stretla som aj takých (jeden z nich velka kapacita) 🙂
@gyurusiova uz je tu tema o trisomy.. naco dalsia duplicitna????
okrem toho , toto je ako reklama...
trisomy je super, bola som na nom, amnio som odmietla, som rada, ze tato moznost existuje. POnukli mi to na genetike v BA, ked som amnio odmietla.
platila som len 100E, lebo sme mali riziko vysoke na DS 1:45 ... testy ukazali zdrave dietatko..
a bude casom aj preplacany poistovnou.. momentalne prebiehaju odbery u niektorych mamiciek, co idu na amnio, tak im aj beru krv, ak to dovolia, aby porovnavali stastisticky vysledky, pre blbu poistovnu.... lebo inak je to roky vo svete uznavana metoda, ktora funguje a vacsina amniocentez je len dobry biznis...
Ja som pred časom riešila presne ten istý problém, lekárka mi odporučila ísť na amniocentézu alebo poprípade na trisomy test. Po porade so svojou gynekologičkou som však zmenila názor, nakoľko ona ma od trisomy testu odhovorila, nakoľko je to vraj iba skríning, tak ako aj predchádzajúce testy robiace sa v tehotenstve (skríning v 12. týždni tehu, krvné skríningy a pod.). Takže som "ušetrila" peniaze, aj keď som bola rozhodnutá dať si ten test urobiť a na amniocentézu som sa kvôli rizikám rozhodla neísť, takže teraz len dúfam, že všetko dobre dopadne 🙂
@katarinkakrajnakova nie je to vobec len skriining.... je to normalne vysetrenie DNA dietata z krvi matky, vedia to oddelit... lekarka ma v tom mišung...
akurat momentalne to POISTOVNOU nie je uznane ako diagnosticka metoda este, cize ak by boli zle vysledky , tak to nestaci na ukoncenie tehotenstva a musi ist zena este na amnio.... preto to volaju " skriiining", hoci je to normalne realny diagnosticky vysledok....
aj ty si lekárka Katrin21? Moja lekárka mi snáď neklame, veď platba 350 € nejde do jej vrecka... a povedala, že keď ten test prišiel na trh, potešila sa, že konečne prišla náhrada amniocentézy a keby to bolo naozaj tak, tak by ju určite odporučila každej žene, ale keď zistila o tom teste podrobnosti, tak ho neodporúča vôbec....
@katarinkakrajnakova
Je to vyšetrenie z odberu krvi takže to vobec nie je nebezpečné. Nebezpečné je amnio a vobec nie 100%-né.
Veď ja som nepovedala, že je ten test nebezpečný. Len to, že aj tak amniocentézu nevynahradí.
@katarinkakrajnakova Je to sice skrinig (zatial), ale ovela citlivejsi ako bezne skrinigove metody, ktore nepracuju s DNA plodu. Tu sa izoluje DNA plodu, ktora je pritomna v krvi matky. Bezne skringy pracuju len s pritomnostou AFP, Hcg a pod., co ma dost nizku vypovednu hodnotu...takze toto by som urcite neporovnavala. DNA je DNA a je predsa jedno, odkial je ziskana - ci z plodovej vody alebo z krvi matky. Ja osobne by som si urcite vybrala ten bezpecnejsi sposob, ked je uz taky dostupny aj u nas.
dievcata, ako dlho ste cakali na vysledky testov, po odbere?
@bonaqa2013 Preco vam nepomohol amnio? Ved to uz je definitivna odpoved, ci?
Maju dost vysoku falosnu pozitivitu takze su to zbytocne vyhodene prasule a iba to robi stres mamickam
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ja o tom počujem prvý krát. na amnio som bola - nič príjemné, ale dá sa prežiť. Aj keď nám veľmi nepomohlo, ale to je už na inú tému. K Tvojej otázke by sa mali skôr vyjadriť lekári, medici, sestričky a pod., prečo robia amnio a nie trisomytest. ešte nie sme tak ďaleko, aby pacientka prišla na vyšetrenie a už od dverí kričala aké vyšetrenie si bude priať....