Treba písomne oznámiť zamestnávateľovi nástup na materskú ?

smajluska
29. nov 2019

Dobry den, chcem sa spytat ci treba vopred pisomne oznamit mojmu zamestnavatelovi nastup na matersku dovolenku? Alebo staci iba doniest potvrdit tlacivo nastup na matersku, ktory mi da lekar? Dakujem za odpoved.

evittam
29. nov 2019

@smajluska Vid ZP. Si povinna písomne oznámiť predpokladaný nástup na MD aspon mesiac vopred. Rovnako ako prechod z MD na RD. Btw.v ktorom si tt?

smajluska
autor
29. nov 2019

@evittam Som v 27 tt

evittam
29. nov 2019

@smajluska To si dodnes neoznámila zamestnavatelovi tehotenstvo?

smajluska
autor
29. nov 2019

@evittam Zamestnavatel o tom vie, som na PN uz dlhsie

evittam
29. nov 2019

@smajluska Pokial nepodas písomne oznámenie nie si vôbec chránena ako tehotná.

smajluska
autor
29. nov 2019

@evittam Dakujem za info

pielka
29. nov 2019

@smajluska určite to ohláš písomne čo najskôr, aby si bola chránená ako písala evittam 🙂

sonnenshein
29. nov 2019

Ja ked som oznamovala tehotenstvo, napisala som aj predpokladany odchod na MD. Nieco taketo:

"V súlade s ustanovením § 40 /6/ ZP Vám týmto oznamujem, že som tehotná.
Predpokladaný termín pôrodu je určený na 8.4.2020. V súvislosti s termínom pôrodu je predpokladaný dátum odchodu na materskú dovolenku stanovený na 1.3.2020.
Zároveň Vás chcem požiadať, aby mi bolo umožnené absolvovať všetky povinné lekárske prehliadky, ktoré mi lekár určí.

Prikladam potvrdenie lekara o tehotenstve.

bubalea
29. nov 2019

Malo by to byť písomne, je to istota aj pre teba, nie len pre zamestnávateľa 🙂

fokuska
29. nov 2019

@sonnenshein Nemusis ziadat o umoznenie absolvovat lekarske prehliadky. To je povinnost zamestnavatela, nema na vyber ci umozni ci nie ;)

sonnenshein
29. nov 2019

@fokuska Ja viem, napisala som to cisto zo slusnosti. Inak samozrejme viem, ze nad ramec 7 x 8 hod bezneho lekara mam aj 7 x 8 hod navstevu lekara v tehotenstve...

fokuska
29. nov 2019

@sonnenshein Poopravim - Kazdy zamestnanec ma narok na neobmedzeny pocet navstev lekara - na nevyhnutny cas a ak nebolo mozne vysetrenie urobit mimo pracovnej doby. 7 takychto navstev je s plnou nahradou mzdy, dalsie su ospravedlnenou absenciou bez nahrady mzdy.
Tehotna zamestnankyna ma narok na neobmedzeny pocet navstev u lekara suvisiacich s tehotenstvom s plnou nahradou mzdy.

evittam
30. nov 2019

@sonnenshein A ja este dodam,ze nie 7*8h ale 7prac.dni.

smajluska
autor
17. dec 2019

Ahojte, chcela som sa este spytat ci pred nastupom na matersku si musim ist prihlasit aj dochodkove poistenie alebo to urobi za mna zamestnavatel? Takisto nahlasi aj mojej zdrav.poistovni nastup na MD? Dakujem 🙂

evittam
17. dec 2019

@smajluska Zamestnavatel

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre