Ahojte baby,
som v 16tt a zistila som, ze gynekolog mi vobec nerobil test na rubeolu, ktora moze zavazne poskodit plod. V 86tom som bola ockovana, prekonat som ju asi neprekonala ... co mam robit, myslite, ze sa da o to poziadat dodatocne? Kamoske vysli hranicne hodnoty a tak som dosla na to, ze mne to vobec nerobil, v knizke to mam vyciarknute ... to ma kazdy doktor svoj postup ci co??
a načo?? nestresuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj
ja som tiež o tom nič nepočula.
Bola som tehu a prežili sme aj bez očkovania. Ale ak ti to tak vŕta v hlave tak sa informuj u svojho gynekologa a on ti povie čo a ako.
Prajem pekný deň 😉
mnerobil, spolu schlamydiami a inymi ochoreniami, ako sucast tripletestu.....
no a mne len hiv, syfilis a toxo ... triple mi dnes volali, ze je ok, tak sa tesim .. a vraj rubeolu standardne nerobia ... jaj toho citania mi treba asi ozaj menej 🙂
@lucy1311 - mne to robili v 10. tyzdni - urcite aj tebe, robi sa to standardne, teda... ja som bola obe tehu v nemecku, tak na slovensku neviem.. ja som protilatky v krvi mala, rubeolu som ako dieta prekonala. Ockovania z detstva su uz neaktivne. Takze teoreticky sa mozes rubeolou nakazit, keby ju stretnes.
@anjelicek26 no na SR sa to vraj standardne nerobi ... jaj vies co ... ja neviem,ci som ju prekonala, mala som kadeco, mama si nie je ista ...
@lucy1311 - ved prave preto sa robia tie testy, aby si si bola ista... ak si prekonala, mas protilatky. Ak neprekonala, protilatky nemas. Tu krv ti moze na to zobrat aj vseobecna lekarka, ked ju poziadas. Ja som neprekonala toxoplazmozu, tym padom mi kazdy mesiac brali krv, ci sa nieco nebude diat, ked by ano, treba okamzite podat nejaku injekciu - nepytaj sa ma aku, skleroza funguje 🤐 Ale bolo tam riesenie pri akutnom nakazeni.
@anjelicek26 jaj no ti uz si o mne pomyslia ... ja uz som hypochonder jak vyšity totizto :( ... uz sa tam hanbim ist ... tak ani ja som neprekonala ale na sR sa to asi tak nesleduje, spravia test raz a hotovo ... a uz potom si asi len pozor musis davat si myslim ...
Ahoj ja som pocas tehotenstva mala zistene, ze mam tie hodnoty pod 15 (hodnoty nad 15 su dobre - znamena, ze si imunna). Varovali ma a tak som sa snazila vyvarovat detom. Nastastie bolo vsetko ok a po porode mam ockovali opat. Tiez som bola ockovana v 1986, alebo nejak tak, ale nebolo to asi dostatocne silne.. Ale pocas tehotenstva ma nemohli ockovat a ani nic s tym robit. Len sa snazit vyhybat malym detom.. To bola jedina rada od lekarov.. Skus sa lekara opat opytat a sam ti odpovie..
@lenka_b - mmr ockovanie je imunita max. na desat rokov. Preockovava sa v 4 a 10rokoch. To znamena, ze najneskor 20 rocna zena nema imunitu na rubeolu, osypky, mumps... aj ked len ta rubeola je v tehu fakt nebezpecna. Ono to pred tehu ma fakt vyznam si tie ockovania obnovit. Mna to tiez caka 😝
Mne ho doktorka robila pri prvom odbere krvi. Mam to aj v knizke zapisane. Ked tam je ta kolonka tak by sa asi mal robit. 😕
@anjelicek26 Dakujem velmi pekne - to som nikdy nevedela a ani som sa s tym nezaoberala. A este pred otehotnenim som bola u lekara, ze chcem otehotniet a prezrel ma, ale o ockovani ani reci nebolo. A pocas tehotenstva, ked mi robili krvne testy, tak mi to zistili. Chceli by sme sa snazit o druhe babo niekedy ku koncu roka a tak som bola u lekarky na ockovanie aj vsetky testy s tym spojene. Ale vobec mi to nespominala, ze to tak je. Len vravela, ze som asi nemala dostatocnu davku ako 4 alebo 10 rocna... Vidis, ani doktorom sa asi poriadne verit neda :( Nie nadarmo sa vravi: ''Where doctors differ, patients die...'' Ale dakujem za odpoved 🙂
@lenka_b - mne ockovali tetanus a kiahne pred tym, nez som otehotnela z Maxom. Rubeolu som prekonala, tak to mi nehrozi a osypky VRAJ babo neohrozia, ale co v poslednej dobe citam, uz som o tom nie tak presvedcena a zvazujem MMR... uz kvoli tomu, ze to u dospelych moze mat zly priebeh a ja detom tu vakcinu nedam pichnut, takze je riziko, ze mi to domov donesu.
Ahojky akurát pozeram do knižky a zistila som že mi tiež nebral krv na rubeolu a viem že v prvom tehu mi robili aj tieto testy o tyždeň idem na kontrolu tak sa spýtam...a ako sa cítiš? 🙂
@anjelicek26 Teraz si asi pomyslis, ze som trafena na hlavu. Ale ja sa vazne v tych ockovaniach nevyznam... Co je take zavazne s tym MMR ockovanim pre deti? Pytam sa, lebo zijem v Dubline a zatial Zarka mala tu MMR vaccine ked mala 12 mesiacov.. ty si to odmietla?
@lenka_b - ano odmietla, u dcerky len preockovanie - prvu davku mala, to som este netusila, co to vlastne je a ake su mozne vedlajsie ucinky 😖 - maly nedostal ani tu prvu davku. Ono ked si precitas pribalovy letak, tak budes vediet, co vsetko sa moze stat, je tam vsetko od hluchoty po encefalitidu po osypky, mumps, rubeolu, vysyp, zapal mozgovych blan a este kadeco mozne... su to zive virusy a este kombinovane... skus sa zacitat do temy
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/ake-ste-mali-reakcie-na-mmr-ockovanie/
Lekari to velmi zjednodusuju, mavnu rukou, ale pravdou je, ze takmer kazde dieta aspon tie mierne ucinky malo a dve deti kamaratok dostali natvrdo osypky. Ja sama ako dieta som po ockovani dostala rubeolu, mama bola tehotna, vies si predstavit ten strach. Takze tak. Ja som radsej za to, aby to moje deti ako deti prekonali, ziskali tym dozivotnu imunitu, ako sa potom cely cas v dospelosti bat, ze to nachytaju. Nepresviedcam ta, nie som vseobecne odporca ockovani, ostatne ockovania moje deti maju, vzdy zvazujem pre a proti a toto ockovanie vzhladom na to, ako sa vakciny vyrabaju (kultivuju sa na kuracich a ludskych embryach), cim su lepene a ze su ZIVE, tak som od toho dala ruky prec 😔
no baby ja asi nepochodim ... no co uz teraz spravim, v 16 tyzdni ... keby to dostanem, hadam by sa mi to len nejako prejavilo ... s malymi detmi nie som velmi v kontakte, akurat sem-tam s krstnou dcerou, ta vyzera byt zdrava a teda ma 3 roky urcite bola ockovana ...
mne dnes volala gynekologička, že mám pozitívnu rubeolu, IgG pozit. a IgM negat. hodnoty neviem a ani neviem čo to znamená, že mi zopakuje odber o dva týždne, tak som zvedavá, nemá s tým niektorá skúsenosti?
@daimon Vobec sa nestresuj, IGG su protilatky pametove, cize po prekonanej rubeole v minulosti alebo po ockovani. Ja som mala pozitivne IGG a hranicne IGM, robili mi dalsie odbery o dva tyzdne, vysledok bol taky isty, nakoniec moju krv testovali na aviditu protilatok, z coho vyslo, ze protilatky su niekolko rokov stare, nie aktualne. Tusim vysoka avidita = stare protilatky, nizka=infekcia aktualna, prip. par tyzdnov dozadu. Nikomu neprajem tie dva tyzdne cakania na vysledky a potom cakanie na infekcnom a na vysledky avidity, ja som sa viac menej uz zacala zmierovat s tym, ze budem musiet na potrat. Tebe mozem len odporucit, zajst na infekcne a ak tvoja gynekologicka nedala testovat aj aviditu, dat si to otestovat na infekcnom, totiz tie testy robia len raz za dva tyzdne, aby si zbytovne nemusela cakat. Rubeola sa na SVK uz skoro vobec nevyskytuje, v MMR labaku mi dokonca povedali, ze robili teraz nejaky audit a premysla sa, ze namiesto IGM testov budu robit standarne tu aviditu, ma to vacsiu vypovednu hodnotu a hlavne zbytovne to nestresuje, ako teraz..
ahoj ,mne ako tehotnej tiež vysli testy na rubeolu pozitivne,nabehala som sa po infekcnom ,zo zaverom ked som bola ockovana a žiadne priznaky v tehotenstve na R neboli tak je to ok,vystresovali ma tym behanim a čakanim na vysledky.Po vsetkych vysetreniach na infekcnom hodnoty boli na hranici.Dietatko je v poriadku ,takže nestresovat.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Taky test sa ani nerobi, pokial viem. Klud a pohodove tehu zelam a menej citaj