Test HIV

naykupa
3. jan 2017

Dobry den mile mamicky, rada by som sa s Vami podelila o moju skusenost, aby som Vas tak mozno usetrila stresu a strachu ktorym som si ja presla.
Moje prve vytuzene tehotenstvo sa skoncilo velmi skoro, no napriek tomu, ze som celkom rychlo znova otehotnela, uz som nedokazala byt taka bezstarostna ako pri prvom tehotenstve. Strach z dalsej straty ma stale sprevadzal. Pri kazdej navsteve poradne som sa modlila aby nam bilo srdiecko. Ako takmer 35 rocna som vedela o zvysenej moznosti pozitivneho testu na Downov syndrom aj o moznosti falosne pozitivneho. Bola som na to pripravena a babatko by som prijala akekolvek.
No to co prislo som necakala ani vo sne. Doktorka mi oznamila, ze uz mi dva krat vysiel reaktivny test na HIV. Od vtedy viem, ake to je ked Vam pred ocami prejde cely zivot. Ziadne rozumne argumenty ako to, ze sme obaja s muzom darcami krvi a ani to ze uz sme spolu dostatocne dlho sa mi do mozgu nedostali. Obrovsky stres vystupnoval sposob, akym mi to doktorka oznamila, ktory podla mojho nazoru postradal empatiu. U nej som uz bola zaskatulkovana a kedze som o danej teme nic nevedela bola som zufala.
Doma som zacala citat, vyvolavat a vypisovat kam sa dalo. Takmer vsade, kde o danej teme nieco vedeli, som sa stretla s nazorom, ze v tehotenstve je reaktivita bezna, dokonca aj pozitivita "rychlotestov"
Isla som teda na vlastnu past na odber do NRC pre prevenciu HIV/AIDS do Bratislavy, kde bola uplne uzasna pani doktorka, ktora ma upokojovala, ze urcite to bude v poriadku, ze sa to v tehotenstve stava a ze ked sme aj s manzelom darcami krvi tak je riziko minimalne. Keby ma takyto pristup moja gynekologicka usetri ma velkeho stresu. No nemala, ci dostatok informacii alebo sucitu, neviem. No nemienila som u nej cakat na dalsi rychlotest a dala si urobit komplexny.
Toto cele sa dialo pred Vianocami takze som mala ozaj "okorenene" sviatky.
Asi Vas neprekvapi, ze test bol napokon negativny a gynekologicku som okamzite zmenila.
Pre tie, ktorym by sa stalo nieco podobne, nezufajte. Reaktivita alebo pozitivita prvotnych testov moze byt falosna, na zaklade toho sa potom robia komplexne testy, ktore uz ukazu realny vysledok. Preco mi vsak robili trikrat rychlotest neviem. Ani preco ma neupozornili hned po tom prvom. Co ak by som bola rizikova?.. pre svoje okolie. Kym sa nas takyto problem nedotkne, myslime si, ze je na mile vzdialeny.
No kolki sme kedysi doverovali svojim minulym partnerom no dnes uz by sme ruku do ohna, ci nam boli verni, nedali. Ale clovek nemusi byt hned promiskuitny, aby sa ho HIV dotklo. V dnesnej dobe, ked mame strach nechat deti sa hrat na verejnych ihriskach moze byt HIV blizsie nez si myslime. Pre mna ziskalo novy rozmer, akysi zvlastny druh respektu, vaznosti a hlavne vdacnosti voci ludom na infolinkach poskytujucim pomoc a informacie, na klinikach pre prevenciu s neuveritelne ludskym pristupom.
Pisem to preto, ze sa o tom velmi nevie, nehovori a aj ja som nasla na internete velmi malo informacii a skusenosti, co je vzhladom na vaznost tejto temy dost smutne. Tak snad Vam tieto riadky budu uzitocne aj ked Vam zelam, aby ste nikdy po tejto teme patrat nemuseli a tiez iba pokojne a stastne tehotenstvo, skvelych osetrujucich a zdrave deticky.

pribinak
3. jan 2017

Idem hádať meno doktorky v NRC, moj tip MUDr. Stanekova?
Ak som aj neuhadla, je to skvela osoba a tebe zelam vsetko dobre a zdravé babo

ukulela
3. jan 2017

ty brdo, tesim sa s tebou, ze vsetko dobre dopadlo a zelam, nech uz dokonca tehotenstva nemas ziadny stres ... tvoju exgyndosku nakopat do prdele a zavesit do prievanu ..... a teda chvalim ta, ze o tom pises. ja som o tom este nepocula.

bluka2
3. jan 2017

Mne sa stalo nieco podobne a ani tehotna som nebola. Zili sme v zahranici a jedna vesela kamoska, co mala rada vselijake dobrodruzstva chcela ist na hiv testy, ze mam ist s nou. Myslela som, ze u mna riziko nie je, ale ze ked tam uz idem a je to zadarmo, preco sa neotestovat. Volala kamoska, ze aky je vysledok - negativny. Volala som vzapeti ja a povedali mi, ze vysledky v ziadnom pripade nehovoria po telefone. Ze sa mam dostavit zajtra do nemocnice st. Pierre (uplne inde, nez kde sme testovali) na oddelenie infekcnych chorob, kde mi povedia vysledok a budem mat rozhovor s doktorkou. Ta noc bola asi najhorsia v zivote, ale po pol hodinke v cakarni mi dr. povedala, ze negativ a poucila ma o bezpecnom sexe. Zmohla som sa len na dakujem, dakujem, .... Vsetky ostatne cudzie slovicka mi vypadli. Chapem, ako si sa citila...

libawet
3. jan 2017

@naykupa fúúú, tak toto som ešte nepočula, to čo bolo za lekárku? A dá sa tak nazývať, že nepovedala aj to B a nechala Ťa tak? Asi by ma tam rovno vystrelo a mozog mi nebral vôbec nič...toto sa fakt deje?! A že choď k lekárovi a ešte mu aj dôveruj...páni moji.

darling16
3. jan 2017

V tomto prípade by som normálne podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou... Verím, že tehotenstvo bude už len príjemné! 🙂

naykupa
autor
3. jan 2017

@pribinak Bohuzial meno nepoznam, boli tam dve a obe boli uzasne 🙂
Dakujem krasne 🙂

naykupa
autor
3. jan 2017

Dakujem Vam 🙂 ❤

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bobulazelena
5. mar 2017

@peter952 ak sa budes tymto riadit, tak moc dlhy zivot mat nebudes.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
5. mar 2017

@admin, pls, tzablokujte o cloveka.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirka17
21. apr 2017

ahoj @naykupa . Na modrom koníkovi som často, čítam si rôzne diskusie a zaujala ma aj táto téma, čítala som ju hned ako si ju vytvorila, To som ešte vtedy netušila, že ma možno tieto informácie ušetria infarktu. Stalo sa mi to isté. Išla som pred 2 týždnami k svojmu gynekologovi, dobre naladená všetko v poriadku si myslím, nie je čo riešiť. Vošla som do ambulancie a namiesto toho aby som hned "vyhupla" na kozu, mi doktor akýmsi vážnym tonom povie nech si sadnem na stoličku. Hned mi prebleslo hlavou že asi so mnou nie je niečo v poriadku, lebo viem že mi naposledy brali krv aby vedeli v akom som stave, ale to čo mi povedal ma uplne zaklincovalo. Ze vraj mi vyšla reaktivita na HIV. V tom momente ako keby sa mi na chvíľu zastavilo srdce, Keby mi dal na mieste facku, tak ma to menej zaskočí ako táto informácia. Hned som si spomenula na túto diskusiu a tvoju vetu že reaktivita je v tehotenstve bežná, tak ma to na chvílu ukludnilo a povedala som si že ešte nie je nič stratené, že to je určite nejaká hovadina. Avšak na rozdiel od tvojej lekárky, môj gynekolog bol uplne super, povedal mi že nech sa nestresujem, že to bude určite nejaký omyl, že to sa vysvetlí, že pravdepodobne sa jedná o skríženú reakciu, a bla bla bla, ani neviem čo všetko hovoril, zobrali mi znova krv a sestrička hned utekala ju odoslať. lekár mi pre istotu v ten den na poradni ani nemeral tlak. Vyšla som z ambulancie, zobrala taxík a utekala domov, akonahle som zavrela dvere na byte som sa rozplakala. A to nehovorím že v ten den som mala meniny, ludia mi volali a blahoželali , že vraj veľa zdravia, musela som sa strašne premáhať a to nehovorím že v ten den som cestovala aj domov k rodičom na oslavu, bola som uplne hotova. Večer ako sme autom cestovali na za našimi na oslavu mi prišlo tak náhle zle, že som bola rada že som stihla otvoriť okno a počas jazdy zo mna všetko vyšlo von, naštastie za nami nikto nešiel 🙂. v ten večer som spala asi hodinu, další den to isté, večer zvracanie, a celú noc hore. Prečítala som všetko o hiv a nech som kombinovala ako som chcela, vyšlo mi že šanca aby som to niekde chytila je proste nulová. Jeden večer som začala aj špiniť, uplne ma to vydesilo, a povedala som si že dosť, dosť bolo pochybností, strachu a obáv, proste šanca je nulová, to som si vsugerovala a tak som fungovala dalšie 2 týždne, až do včera kedy mi zavolal môj lekár a povedal že môžem byť kludná výsledky sú negatívne, No dakujem pekne za také omyly. Píšem to preto, lebo ako uvádzaš, je veľmi málo informácii na nete o tomto a slabšie povahy by to mohlo aj "zabiť".

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirka17
21. apr 2017

@peter952 nehnevaj sa, ale mal by si prestať spamovať túto diskusiu, toto nie je sranda, ten kto nezažil nepochopí

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
naykupa
autor
22. apr 2017

Mirka som rada, ze ti to dobre dopadlo a aj to , ze ta moja "barlicka" niekomu pomohla. Tvoj lekar mal skvely pristup, klobuk dole. Drzim palce aby si po zvysok tehotenstva mala klud, ktory je pre nas tehule taky dolezity 🙂
Peter ja som z tych co medicinu moc neuznavaju a teda by ma vobec neprekvapilo keby to, co sem davas bola pravda. No aj tak ta chcem poprosit o miernost. Jeden, dva prispevky na vytvorenie si predstavy staci.Menej je niekedy viac a kto bude chciet si tieto infosky dalej vyzisti. Ten moj prispevok je viac urceny mamickam, ktore moze tato sprava vydesit a ktorych by urcite v tejto situacii neupokojil tak kontroverzny nazor, aky tu prezentujes. Dakujem za pochopenie.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre