Tehotná pracujúca v automobilke za vstrekovacím lisom

luu6662
23. feb 2016

Ahojte.
Som v 7 tt,pracujem v automobilke za vstrekovacím lisom. Zaujíma ma, či máte niektorá podobnú skúsenosť...či škodia výpary z plastov, materiál keď sa prepaluje tak dosť smrdí, vetráme na celej hale..Keď je lis v chode nie je to tak hrozné ako keď spúšťajú novú výrobu-vtedy je to naozaj smrad. Používame tam aj rôzne spreje na čistenie foriem, ktoré keď sa ho nadýcham,cítim ho v nose ďalšie 4 hodiny. Škodí to bábätku?? Ísť radšej na PN či sa nemusím báť? Ďakujem.

tajka1986
23. feb 2016

@luu6662 skusenost nemam. Ale ja by som ani neuvazovala pri takejto praci neist na PN. Celkovo vypary z plastov a spreje a co ja viem este co zdraviu neprospievaju nie este tehotnej.

ukulela
23. feb 2016

mas TPP? nemusis ist na PN, zamestnavatel je ta zo zakona ako tehotnu povinny preradit na vyhovujuce pracovisko. a ak pre teba pracu nema, je povinny dat ti normanle platene volno, viem, ze sa tomu mozno snazia vyhbut, no je to v zakone, podla mna lepsie, ako PN, kde mas menej prachov a hlavne vychadzky hodinu denne a mozne kontroly.
... a este ak by ta preradil na menej platene miesto, musi ti doplatit do povodne mzdy. nastudj si a ries. nejde o to, ci ma daka baba skusenost, to nie je prostredie pre tehotnu a basta.

kety123
23. feb 2016

Ahoj ja by som sa poradila so svojim gynekologom a asi by som isla radsej PN .. aspon ja si myslim ze vypary idu do krvi a ked skodi aj lak na nechty teda odklakovac, ktory sa tiez cez necht dostane do krvi tak aj tam kde robis do nebude vhodne prostredie pre tehotnu zenu .. dokonca som niekde citala ze aj lak na vlasy je skodlivy ak pracuje niekto ako kadernicka a dycha tie vypary denne .. sposobuje to rozne vyvojove vady .. napr. hypospadiu to ma moj syncek aj ked nie tu najhorsiu formu .. ale nechecm ta strasit to sa moze a nemusi stat .. ale prevencia je asi dolezita niekto na to moze mat vatsiu predispoziciu niekto nie ..

naninnnka
23. feb 2016

@luu6662 ahoj,neuveris ale tento pribeh poznam,aj ja som si nim presla.pracovala som v JIT plastic.utekaj odtial!!!

naninnnka
23. feb 2016

Ja som sa dozvedela ze som v 7tyzdni,mala super poziciu,ale dieta mi bolo prednejsie,pokial som nevedela co budem robit,tak som isla na PN od ginekologa na rizikove tehotenstvo.ja tie vypary a vsetko okolo toho som poznala 6rokov,nikto ti nepovie aky lacny material z ciny pouzivaju,moj partner je zoradovac,vie okolo toho svoje aj to co lisovnici netusia! Ak chces tak mi napis na mail dzajanka@res5ekt.com rada ti poradim aby si neprisla o slusnu matersku.

luu6662
autor
23. feb 2016

@naninnnka povedala som gynekológovi že robím za vstrekovacím lisom, neopisovala som mu to detailne,avšak mi povedal,že on toto ťažko posúdi, že zamestnávateľ musí vedieť či je tá práca pre mňa škodlivá alebo nie..Dr mi napísal potvrdenie,že som gravidná a že žiada o preradenie na prácu vhodnú pre tehotné.. no šéf povedal, že skúsi vymyslieť nejakú prácu pre mňa vhodnú avšak ešte sa nič nedeje a ja sa stále pohybujem v tom prostredí. Neviem práve, či je môj gynekológ ochotný vypísať má na PN. Ak ma on nevypíše, môžem ísť za obvodnou,aby ma ona vypísala?

luu6662
autor
23. feb 2016

@kety123 praveze mám z tej práce trochu strach, nakoľko ako píšeš, škodí I odlakovač alebo lak na vlasy...V piatok idem Dr tak sa s ním skúsim o tom ešte porozprávať.

ukulela
23. feb 2016

@luu6662 posli ziadost o preradenie oficialne. nie ze veduci slubil .... nastuduj si zakon a trvaj na tom. ako som pisala, ak t nevedia dat inu pracu, musia ti dat normalne platene volno. ono nie kezdy doktor je ochotny vypisat na PN bez zdravotneho dovodu. (a s tym suhlasim)

luu6662
autor
23. feb 2016

@ukulela tak to asi skúsim takto. myslím, že sa bude vykrúcať, ale to už nie je môj problém. Ďakujem.

kladina
23. feb 2016

@luu6662 pri skodlivosti chemikalii sa vychadza z kariet bezpecnostnych udajov. Pokial v karte nie su uvedene H vyroky, ktore by boli v nariadenie vlady pre zakazane prace tehotnym zanam uvedene ako nevhodne pre tehotne, tak zamestnavatel nema preradenie na inu prac. Poziciu dovod. Tieto spreje ale casto maju vlastnosti, ktore su v tehotenstve neziaduce. Treba sa pozriet aj na pracu v stoji, co je specificke riziko. Ak da gynekolog akekolvek odporucanie na preradenie, tak zena musi byt preradena. Poziadajte pisomne. Ak zenu nemaju kam preradit, tak je doma a pobera mzdu. Takze ziadna PN nasilu...

ukulela
23. feb 2016

@luu6662 ono jasne, ze akto inac nepojde, tak treba skusit PN. ale kym je sanca vybavit to bez PN, tak radsej to ... mne v zamestnani vysli v ustrety, no to je skor vynimka, ako pravido.

butterfly333
24. feb 2016

@luu6662 Vám dovolia v automobilke aby tehotna pracovala??Ja tiež pracujem v automobilke a unas je zakazané aby bola tehotna na linke,to ju firemna dokrotka nepustí na linku,unás je to zakázane.

1234lubka
24. feb 2016

@luu6662 v nasej firme vsetky tehotne presuvaju ku vstrekolisom. Cele tehotenstvosom od10ttsom robila pri lise..neviem s akym materialom robite u nas sa pouzivalo abs, taboren a novamid. Tiez tosmrdelo ked menili formu, aj sa niektore formu striekali, uz si neoametam nazvy ake raz som celu zmenu cistila vylisky s takym velkym bielym spreyom..neviem ako sa volal...nejaky odmastovac. Len raz. Bolo mi z neho blbo tak mi to uz nedavali. Zeby sme mali neviem aky smrad tak to sa mi nezdalo a predsa ked sa menila forma tak som nestala majstrovy za zadkom.keby to bolo take toxicke a skodlive tak pri tom nemoze robit nikto...moj nazor

1234lubka
24. feb 2016

@luu6662 a inak preco by ta doki nevypisal na pn? Je pravdazenasa firmami nedala (ani neni moznost) idelane miesto pre tehotnu kde by som sedela, len pri lisoch sa dalo lebo tam je najmenej narocna praca, ale tam sa vacsinou stoji. Zle som sa vyjadrila ze cele tehotenstvo som tam bola. Cely cas co som pocas tehu pracovala som bola pri tom lise. Potom som povedala doktorovy ze ma strasne bolia krize ze v robote musim stat a vypisal ma na pn...preco by malbyt "neochotny"? Po mesiaci a pol som sa do roboty vratila, odrobila dalsi mesiac a pol a tak mi vyprsala zmluva 😉

naninnnka
24. feb 2016

V nasej firme ked som povedala ze som tehotna,tak ma zbavili funkcie majsterky a odpratali za lis na dvojzmenku,ale tiez chceli aby som dala vypoved.tak len nebud naivna ze na tehotnu budu ustretovy,aby si dlho necakala,lebo prve tri mesiace su najdolezitejsie vo vyvoji babatka.kedze mi v praci nevyhoveli isla som na Pn,niektory ginekologovia chcu podplatit,moj nie!zatial som si vsetko pozistovala a v 3mesiaci som dala vypoved.z uradu prace som dostala davku v nezamestnanosti na 6 mesiacov a kedze som bola v ochrannej vypovednej lehote 8 mesiacov dostavala som aj potom matersku a krasne kludne som si uzivala tehotenstvo a moje dieta ma rok a este nebolo chore.

luu6662
autor
24. feb 2016

Ja potom vážne neviem, do akej miery je to pracovné prostredie pre mňa škodlivé...ale nakoľko sú prvé týždne u bábätka veľmi dôležité,vyvíjajú sa organy,nechcela by som niečo zanedbať.. priateľ robí tiež v tej istej firme, robíme spolu a podľa neho by som tam vôbec nemala robiť..ale dnes hovoril so šéfom a od pondelka budem mať vytvorené pracovisko v sklade, kde mi nehrozia výpary ani noc iné. Som rada, nakoľko tehotenstvo mám úplne bezproblémové...cítim sa ako netehotná, až sa toho začínam báť a už sa neviem dočkať piatka kedy idem gynekológovi , aby som zistila, ako na tom s bábätkom sme... A keďže mám zatiaľ bezproblémové tehotenstvo, nechce sa mi sedieť doma, človek potom rozmýšľa nad rôznymi vecami a začína sa zbytočne znepokojovať, nehovorím o tom, keď sa začítam do rôznych tých diskusií, kde kočky opisujú ich problémy a potraty a rôzne obavy a potom sa to prenáša aj na mňa...zakázala som si to čítať, snažím sa myslieť pozitívne. Ďakujem za vaše rady a názory.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre