Tehotná na maródke a kontrola zo sociálnej poisťovne

primadona
8. máj 2016

Baby som na pn ak ma nezastihne kontrola zo sociálky doma zanecháva aj neajký papierik v schránke alebo to posiela poštou?

janinah
8. máj 2016

v schránke,že sa im máš hlásiť a zdôvodniť neprítomnosť

alenah31
8. máj 2016

@primadona mne prislo predvolanie postou.....2 hodiny pred prichodom kontroly ma odviezla zachranka do nemocnice kde som zostala až do porodu😒 moja mama im tam potom niesla potvrdenie. Ešte podotykam, ze bola nedela-takže aj cez vikendy chodili.

primadona
autor
9. máj 2016

@alenah31 fu tak to si ma nepotešila a do kolkých dní ti to poslali?

alenah31
9. máj 2016

@primadona asi 10 dní potom. Mm bol pracovne v zahraničí tak tam šla moja mamina s potvrdením z nemocnice. Napr. sestra sa ako tehu na PN vydávala a keďže menila priezvisko a to nahlasuješ aj na maródku ihneď dostala predvolanie nech donesie potvrdenie či mala vychádzku v čase sobáša. Vtedy jej gyndoš normálne písal potvrdenie s mimoriadnou povolenkou - ale len to tam švagor doniesol spolu s kópiou sobášneho listu a boli v pohode. Asi len potrebujú mať vždy všetko nejako podložené.

primadona
autor
9. máj 2016

@alenah31 aha lebo ja mám podozrenie že u mna bola kontola len si nie som istá.v schránke som nenašla žiadny lístok tak len teraz trpnem či mi niečo príde poštou.

liuliu
9. máj 2016

Ja som sa vydavala na pnke ,menila som meno a nic po mne nechceli. Mne chodila kontrola kazdy mesiac v ten isty den a zavolali.

primadona
autor
9. máj 2016

@liuliu zavolali ti že prídu?

liuliu
9. máj 2016

@primadona zavolali ze nam vyjst z domu a podpisat papier, uz ma cakali. Ale vzdy zavolali.

primadona
autor
9. máj 2016

@liuliu tak to si mala v pohode

akinorevs
3. jún 2016

Ahojte..chcem sa spytat ci ste niektora boli na PN-ke z dovodu nevyhovujucej prace(praca s chemikaliami,tazke bremena a pod.) A ako ste to mali s vychadzkami-dal vam lekar celodenne?dakujem za rady

nina0987
8. jún 2016

Ahojte,prosim vas mate niektora skusenost s tym,ze by socialka prisla na kontrolu aj vo vecernych hodinach?

nyusika
8. jún 2016

@akinorevs v takom pripade nechod na PN. pokial ti zamestnavatel nevie poskytnut vyhovujucu a zdravotne nezavadnu pracu, normalne ostanes doma a beries plat.

nenechaj sa opinkat, mas na toto narok 🙂

akinorevs
9. jún 2016

@nyusika dakujem

pehavcek
9. jún 2016

@nina0987 áno mojej mamine prišli v nedeľu okolo ôsmej a ďalšej známej došli ráno a v ten istý deň podvecer.takze chodievajú hocikedy

lorela
9. jún 2016

@nina0987 Áno, aj večer, aj cez víkend, aj 2x v ten istý deň, aj dva nasledujúce dni po sebe... 🙂

nina0987
10. jún 2016

Dakujem pekne za odpovede,aj ked ma moc nepotesili🙂

laskac
16. júl 2016

mozem vediet odkial ste? ked vam chodia kontroly? ja som zatial nemala ani jednu a to som od maja na PN, ale to dodrziavanie vychadzok hlavne cez leto je dost tazke

laskac
16. júl 2016

@nyusika mozes mi to prosim ta upresnit? o takejto moznosti nwm ze mozem brat normalne svoj plat

stellaaa
16. okt 2016

@laskac aj mna to zaujima....ja mam tiez nevyhovujucu pracu pre tehu...tak nech viem sa branit keby nieco...vdaka. @nyusika

nyusika
17. okt 2016

@laskac
Pokiaľ ti zamestnávateľ nevie/nemôže/nechce zabezpečiť náhradnú a vyhovujúcu prácu, je povinný zo zákona vyplácať náhradnú mzdu. Koľko je aktuálne jej výška naspamäť neviem...cca 70 percent. Pozriem v práci do nového ZP.
Lekár ti vystaví posudok - pozor, nestačí obyčajne potvrdenie. On by mal vedieť, čo od neho potrebuješ.
Toto je úplne bežná vec, len málo žien vie, že na to majú nárok
Teraz mi z hlavy napadá len také, že čašníčky v menších prevádzkach (fajčiarske), krupierky...a kopec iných profesií

laskac
17. okt 2016

@nyusika fuha tak to je novinka u mna, dakujem za info

nyusika
17. okt 2016

@laskac nie je to veru ziadna novinka 🙂
Náhradná práca
Ak tehotná zamestnankyňa vykonáva prácu (§ 162 zákonníka práce), ktorá je pre ňu zakázaná, alebo ktorá ohrozuje jej tehotenstvo podľa lekárskeho posudku, zamestnávateľ je povinný dočasne vykonať úpravu jej pracovných podmienok alebo ju preradiť na inú prácu, než bola dohodnutá v pracovnej zmluve. Táto práca však musí byť pre zamestnankyňu vhodná aj vzhľadom na jej schopnosti a kvalifikáciu. Ak by malo dôjsť k zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ tak môže urobiť len po dohode so zamestnankyňou. O dôvode a trvaní preradenia je zamestnávateľ povinný vydať písomné oznámenie. Pri výkone náhradnej práce má budúca matka dosahovať rovnaký zárobok. Ak ho má nižší, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve. Ide o vyrovnávaciu dávku z nemocenského zabezpečenia podľa osobitného predpisu (z.č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení).

http://najmama.aktuality.sk/clanok/225841/na-co...

§ 47
Výška vyrovnávacej dávky
(1) Výška vyrovnávacej dávky je 55 % z rozdielu medzi mesačným vymeriavacím základom
určeným podľa § 56 ods. 1 a vymeriavacím základom, z ktorého zamestnankyňa platí poistné na
nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch po preradení na inú prácu.
(2) Výška vyrovnávacej dávky je 55 % z rozdielu medzi pomernou časťou mesačného
vymeriavacieho základu určeného podľa § 56 ods. 2 a vymeriavacím základom, z ktorého
zamestnankyňa platí poistné na nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch po
preradení na inú prácu, ak zamestnankyňa v kalendárnom mesiaci, za ktorý má nárok na
vyrovnávaciu dávku, nevykonávala počas celého kalendárneho mesiaca prácu, za ktorú má príjem,
ktorý sa považuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1.

stellaaa
17. okt 2016

@nyusika dakujem

laskac
17. okt 2016

@nyusika dakujem velmi pekne

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre