Tehotenstvo a zmluva do 31.12 2017

ianka94
9. sep 2017

Ahojte potrebovala by som trosku poradit alebo pomoct. Pracujem ako casnicka od minulého roku februara , zmluvu mam na dobu urcitu to je do 31.12 2017 ale do konca roka budem v 4 mesiaci tehotenstva .... Neviete mi niekto poradit co mam robit ? ci som nejako chranena ? Lebo pochybujem ze zmluvu mi predlzia a neviem co mam robit ci mam uz potom narok na matersku ci este nie . Ale rada by som pracovala do kedy sa bude dat. Za kazdu vasu odpoved a radu dakujem 😉

evittam
9. sep 2017

@ianka94 Ano, nárok na MD mas. Si v ochrannej lehote. Len pisomne oznam zamestnávateľovi,ze si tehotna aj s kopiou prednej strany tehuknizky. Kopiu si daj potvrdit o prevzati.

ianka94
autor
9. sep 2017

Takze kedze mi konci zmluva tak tym padom uz koncim aj ja ? ze uz dalej nepracujem ?lebo rada by som este chcela ostat a pracovat pokial sa bude dat.A kopiu si mam dat potvrdit od zamestnavatela ?

evittam
9. sep 2017

@ianka94 Po skončení PP môžeš ist na PN az do nástupu na MD. Ak splnas podmienky nároku na podporu tak mas na nu narok do roka od skončenia PP, cize odporúčam po MD napisat RP na otca dietata a vycerpat podporu.

evittam
9. sep 2017

@ianka94 No ak ti nepredĺži zmluvu tak ano, PP konci dnom uvedeným na PZ. Tak ako som napísala-kopiu o oznameni o tehotenstve dat potvrdit o prevzati. Nech si chránena.

ianka94
autor
9. sep 2017

Myslim si ze podmienky splnam mam odrobene dni tolko kolko maju byt.A priatel je zivnostnik to nevadi ?

evittam
9. sep 2017

@ianka94 Nie nevadí,ze je zivnostnik.

ianka94
autor
9. sep 2017

Takze v januari mam sa dat na podporu(ako nezamestnana) ale rodicovsky príspevok dat na priatela ? prepacte ze tak polopaticky ale nevyznam sa v tom ... A ked sa dam na podporu tak to nebude vadit ze som tehotna ? ze moze to byt jedno s druhym skombinovane ?

evittam
9. sep 2017

@ianka94 Nie. V januari PN do nástupu na MD, po MD podpora. Lebo ak budes cca v januari v 4.mesiaci tak nestihnes vybrať celu podporu. Prípadne ak nechces PN tak teda tu podporu a dobrat po MD. Aj tak sa da.

ianka94
autor
9. sep 2017

@evittam Tak to uz sa mi skor pozdava .... lebo nechcela by som marodovat a nikam neist , tak skor by som sla na podporu 😉

evittam
9. sep 2017

@ianka94 Ako myslis. Takto si mohla mat peniaze z PN a po MD ešte celu podporu. Ale uz ako si zariadis tak budes mat.😉

ianka94
autor
9. sep 2017

@evittam Uvidíme, este daleko ale budem sa snazit co najlepsie urobit 😉

sasesoe
9. sep 2017

@ianka94 ono mozno by si sa so zamestnavatelom vedela dohodnut na predlzeni zmluvy aspon o 3-6mesiacov, teda ak chces robit. Ak nie, tak po skonceni zmluvy mozes ist na urad prace a potom na matersku a potom na rodicovsku. Al ako ti radili, ak by bol dovod na PN od lekarky, tak najskor tu a podporu si "usetrit" az po materskej. A otec dietata moze ist tiez na "matersku" po tvojej materskej kedykolvek na tusim cca 24tyzdnov al max do dovrsenia 3r veku dietata. Ty mas matersku cca 34tyzdnov ako slobadna tusim cosi viac. Materska davka sa vypocitava ako denny vymeriavaci zaklad a nasobi poctom kalendarnych dni. U zivnostnika zavisi od vysky odvodov kt si plati. U oboch sa vzdy berie bud predchadzajuci kalendarny rok al poslednych 270dni. Ak ti materske vyjde menej ako rodicovsky, tak je mozne poziadat o doplatenie rozdielu, ale standardne by malo vyjst viac. Rodicovsky je fixne tych 213€ pre vsetkych za kazdy mesiac v ktorom nan vznikol narok co i len jeden den. Nie je mozne poberat sucasne materske aj rodicovske ani na dvoch rodicov, ani na viacero deti - vzdy mas narok len na jedno, tak si to treba zvazit.

evittam
9. sep 2017

@sasesoe Otec pobera MD 28tyzdnov.😉

sasesoe
9. sep 2017

@evittam vdaka. Nepamatala som presne a cez mobil sa nic moc vyhladava aj pise 😉

ianka94
autor
10. sep 2017

@sasesoe Ono ide oto ze ze pocula som.ze.ked robis viac ako 270 dní tak vraj aj materska je vyssia a ked by som.sa aj dala napriklad na urad prace tak uz by som.tie peniaze asi nedostala ze ? Asi len ked sa dam.na PN alebo este ked by som robila aspon nejake 4 mesiace ....naozaj som.z toho jelen lebo nikdy som.sa tomu nevenovala a teraz som blba ja vedro gitu😂

evittam
10. sep 2017

@ianka94 Tu nejde o to ci máš odpracovanych 270dni. Ty musíš mat za posledne 2roky pred porodom 270dni NP. Otazne je len vzdy obdobie,z kt.sa ti bude počítať VZ pre MD. V tvojom pripade je to hruby prijem za r.2017. A je jedno ci ho mas odpracovaný cely alebo len polroka a polroka PN pri trvajúcom PP,nakolko PN je nezdanitelny prijem a nezapočítava sa do VZ a ani dni PN. Zjednodušene:
Tvoj hruvy prijem za mesiac je cca 1000Eur, odpracujes cely rok-vypocet pre denný VZ pre MD: 1000*12/365*75%.
Pri tom istom hrubom príjme ale polroka PN:
1000*6/182*75%. Samozrejme PP musí trvať alebo musis byt v ochrannej lehote.
Cize ty splnas ochrannu lehotu.

evittam
10. sep 2017

*hruby

evittam
10. sep 2017

@ianka94 Takže si zle pocula. Ty napr.mozes ešte dosiahnut max.MD ak mas takú možnosť-staci sa zamestnat u nového zamestnávateľa na min.90dni bez PN a OCR na max.VZ. Pripadne by ti aj pomohlo ak by ti pekne zvysili plat aspon od 9-12/2017.😉

ianka94
autor
10. sep 2017

a tiez prave ma napadlo ze na podporu mam vôbec narok kedze budem mat 23 a rodicia maju chovat dieta do 25? a ja som trosku komplykovanejsi pripad lebo mam k tomu aj ZTP ,nemam dôchodok len poberam kompenzaciu

evittam
10. sep 2017

@ianka94 Aha, tak to si musis zistit. Neviem ako je to teraz ale kamoske sa stalo pred cca 8.rokmi,ze mala odpracované roky a na UPSVaR a SP jej povedali presne sko pises,ze ziadna podpora,ze sa majú postarat rodicia ale ona zila s nimi v jednej domacnosti. Inak pekne svinstvo-odpracujes ako kazda ina a Hanka dostane podporu lebo ma 26.rokov a nežije s rodicmi a ty nie lebo mas menej ale odviedla si to iste....
@zalka Nevieš poradiť?😉

ianka94
autor
10. sep 2017

@evittam ja tiez zijem este s rodicmi 😀

zalka
10. sep 2017

@ianka94 no tak toto baby čo píšete je hlúposť @evittam na podporu v nezamestnanosti má nárok kažidý kto je poistený 730 dní v posledných 3 rokoch bezohľadu na vek.
Na podporu v nezamestnanosti nemá n árok starobný dôchodca a invalidný dôchodca ak je invalidita viac ako 71%, za týchto sa ani odvody do SP neplatia ... poistenie v nezamestnanosti.

To o čom píšete je dávka v hmotnej núdzi, tú naozaj vyplatia len človeku čo má viac ako 25 rokov a ide o sumu cca 62e mesačne a aj tu treba odpracovať .

evittam
10. sep 2017

@zalka Ako som napisala o tomto moc neviem. Len viem, že kamoška pred tymi rokmi o niečo ziadala fakt som bola v tom,ze o podporu a nedali jej ju ako som pisala. Ci to bolo nieco iné neviem, nejak som to neskúmala, ale ako pises tak pravdepodobne to bola hmotna núdza.
Tak je potom dobre pre
@ianka94 😉

ianka94
autor
10. sep 2017

@evittam a hmotna nudza ako pochybujem ze by mi dali lebo ja v nej nesom 😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre