DOBRY DEN 🙂 chcem sa opytat ci niekto rodil vo svajciarsku a ako cele tehotenstvo prebiehalo ? dakujem za odpoved
@betka26 Ja pred 4 mesiacmi.
Prebiehalo to vsetko normalne - prehliadky raz za mesiac az 6 tyzdnov, vzdy ultrazvuk. Porod bol spontanny, 4 dni v nemocnici a potom domov. V nemocnici je vsetko. Po porode si mozno zajednat porodnu asistentku, ktora bude za tebou chodit domov a kontrolovat teba aj dieta.
Zdravotna starostlivost vyborna, nemocnicny pobyt ako v hoteli, vsetko hradene poistovnou bez spoluucasti (tehotenstvo a porod je vynate zo spoluucasti).
Neviem, co ta konktretne zaujima.
Ja mam tiez dobru skusenost a to som nerodila v svajciarsku ale v rakusku rodila som cisarskym babo sa neotocilo ako malo a bola som velmi spokojna tiez nic netreba vsetko mi dali
@bosoriak
@slniecko35
@maminkaat
jej tak potom dobre neako som sa toho obavala 🙂
este mam otazocku 🙂 citala som ze dietatko treba poistit v ten mesiac ked sa narodi od zaciatku mesiaca . Takze to riesit dopredu netreba ? ako ste vy riesili?
@betka26 Dieta odporucam (velmi silno odporucam) poistit este predtym, nez sa narodi. Pretoze ano, zakladne veci spojene s porodom su hradene z poistenia matky. Ale ak sa cokolvek stane dietatku, aj banalna vec a bude ho treba nejakym sposobom osetrovat, to uz ide z jeho poistky. No a ak ziadnu nema, tak ta to moze vyjst celkom draho.
Napr. nasa krpana mala maly problem s dychanim, nic zasadneho, ale pre istotu ju previezli do inej nemocnice a tam bola na pozorovani. Ucet bol na 4800 CHF + 1200 CHF prevoz. Poistenie sme samozrejme mali este pred narodenim uzavrete, inak by som sa asi musela obesit 😀.
Ja som uzavrela poistenie pre nu v 24.tt (cisto pragmaticky, od tohto tyzdna uz lekari zacinaju riesit prezitie v pripade predcasneho porodu).
byvam v Zurichu zatial som nerodila ale mam vela kamaratiek ktore rodili a vsetko bez problemov 😉
@oli18 na vyssej urovni kvalita a starostlivost 😎
http://www.slovak.ch/zdravotnictvo-vo-svajciars... tu najdes vsetko ja som to citala len zbezne ale je tu vsetko rozpisane vela stastia ☺
do 12tt moc lekari toho neriesia nechavaju to na prirodu, pokial je vsetko v poriadku mas standardne tri ultrazvuky a raz za mesiac kontrolu...pokial nemas ozaj vazny problem tak na rizikovom nie si , a zvycajne materska zacina az dnom porodu ale mozes ist aj dva tyzdne dopredu, dceru som mala zdravotne poistenu asi dva tri mesiace dopredu - bola som pripravovana na to ze kvoli problemom bude musiet byt ukoncene tehu skor... s tym ze poistka bola uzavreta vopred s tym ze nadobudne platnost dnom porodu a az od toho mesiaca sa plati poistenie, robi sa to preto ze prve osetrenie ide este z poistky matky ale ak by bolo dieta chore alebo by trebalo nejake osetrenie tak uz to budes musiet uhradit z vlastneho ak dieta poistene nebude, moja dcera sa len narodila a bez poistky by nas stala par tisic len na osetreni...v porodnici mozes ostat pat dni, ale mozes ist aj skor ak je vsetko v poriadku, a mozes si vybrat ci budes rodit v porodnici, alebo len v porodnom dome ci ambulantne alebo len s dulou...samozrejme inak ako v porodnici mozes rodit len vtedy ked je uplne vsetko v poriadku, predpoklad ze dieta je otocene dolu hlavickou, vsetky vysetrenia boli v poriadku atd...pokial to nie je ozaj nevyhnutne cisarsky sa nerobi, ani sa zbytocne zena nedopuje oxytocinom aby sa to urychlilo, nastrih tiez len v uplne nevyhnutnom pripade...a pobyt ako v hotely, bufetove ranajky, obed vyber z troch jedal, vecera tiez , medzitym sa dal vybrat aj snak, alebo na chodbe bolo vzdy k dispozicii ovocie, caje , kava , kvety mozes mat na izbe, dieta mas tiez pri sebe , ak ho treba vysetrit tak mozes byt pri tom ....a rodit si mozes vybrat tiez ako chces teda polohu...
To je mozne ja som rodila v rakusku tu je troska ine mozno zato som aj pozerala tu stranku a poslala ju sem
Rado sa stalo 😉☺
Zdravim, chcem sa daco spytat, dufam ze bude mat dakto skusenost. Pracujeme s priatelkou vo svajci uz 4roky ale stale iba sezonne, takze pracovne povolenie mame L-ko. Priatelka je teraz tehotna a chcem sa poradit ci vie niekto ako to je s L-kovym povolenim.. ci ma priatelka ak si zaplati poistenie aj mimosezony narok normalne na matersku a ci potom neskor mozzeme dietatko aj dat do skolky a do skoly kedze mame len L-ko. Popripade nejake overene rady co a ako mame postupovat. Priatelka je v druhom mesiaci, sezona zacina v decembri do cca polovice aprila a termin je priblizne v juny. Viete mi prosim vas dakto poradit co a ako? Dakujeme velmi pekne
@riccardorozo predpokladam ze mimo sezony ste bez povolenia ... Kedze robite len 4,5mes.Najrozumnejsie by bolo sa spytat na migracnom a najjednoduchsie si najst pracu nesezonnu aspon ty...
@riccardorozo takze narok na matersku nema na stranke www.ch.ch sa pise aby narok vznikol musi zena 9mes. pred porodom platit AHV a min. 5mes. pocas tehotenstva pracovat. a dalej musi byt zamestnana v case porodu alebo poberat podporu
Voraussetzungen
Damit die Arbeitnehmerin das Taggeld erhält, muss sie während der neun Monate vor der Geburt bei der AHV versichert sein und mindestens fünf Monate während der Schwangerschaft gearbeitet haben. Ausserdem muss sie zum Zeitpunkt der Geburt immer noch in einem Arbeitsverhältnis stehen, als Selbständigerwerbende gelten oder im Betrieb des Ehemannes gegen einen Barlohn mitarbeiten.
Erhielt die Arbeitnehmerin schon vor der Geburt Arbeitslosengeld oder erfüllte sie die Bedingungen dafür, dann hat Sie ebenfalls Anrecht auf das Taggeld.
Sind diese Voraussetzungen nicht erfüllt, erhält sie kein Taggeld, darf aber auch nicht beschäftigt werden
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@betka26 Tehotenstvo vo Švajčiarsku prebieha rovnako ako na Slovensku a trvá 9 mesiacov 🙂