Tedi práca a tehotenstvo

21. feb 2023

Ahojte baby potrebujem poradiť. Pracujem v Tedi a zároveň tehuľkujem. Problém však je že pri nástupe do práce som u doktorky obvodnej dávala potvrdzovať papier či som schopná vykonávať tú prácu- rizikové faktory boli v papieroch uvedené ako “chemické faktory”. Nie som si istá čo to znamená ale myslíte si že by to mohlo nejako ohrozovať priebeh môjho tehotenstva? Najbližšie keď pôjdem k lekárovi tak sa ho na to spýtam ale kde inde by ma mohli preradiť na inú pracovnú pozíciu? Tam je len jedna jediná pracovná pozícia a to predavačka.

baska_nice
21. feb 2023

istotne sa na to opytaj, aj ked si nemyslim, ze sa ti v Tedi nieco vazne moze stat. neviem, nerobila som este v takej predajni, ale tam sa asi dost natahujes aj s tazsimi krabicami, nie? mylim sa? ale to ta asi ako tehotnu nenechaju robit a daju ta robit nieco menej narocne predpokladam.

autor
21. feb 2023

@baska_nice To je všetko čo sa dá dohodnúť plus služobky ešte ale mne ide o tie chemické faktory hlavne. Čo som si zatiaľ pozerala na internete tak to neznie moc fajn

lujziana44
21. feb 2023

Po dohode so zamestnávateľom sa dá fakt docieliť čokoľvek🙂 Samozrejme, že ak je natoľko ochotný. Ale keďže si tehotná, myslím si, že by to nemal byť žiadny problém.

autor
21. feb 2023

@lujziana44 Oveľa radšej by som bola ak by som pracovala niekde kde by ten zamestnávateľ bol “poruke”. Tým že je to nemecká firma tak majú len sídlo tu na Slovensku a keďže majú pod sebou strašne moc zamestnancov tak je to pre mňa také neosobné. Neviem poriadne ani na koho sa obrátiť

amelie2017
21. feb 2023

Tak ja neviem, ale chemicke faktory ohrozujuce tehotenstvo v obchode Tedi? Chemicke faktory podla mna max cistiace prostriedky, prostriedky na dezinfekciu a potom ak sa predava nejaka kozmetika.

konikkon
21. feb 2023

A s akým chemickým nebezpečenstvom prichádzas ako predavačka v tedi do styku? Ja teda navštevujem tedi len ako tehotná zákaznícka, ale žiadne nebezpečenstvo som tam nepostrehla. Avšak, môžem sa mýliť.

Zamestnávatelovi oznamujes tehotenstvo písomne spolu s priložený potvrdením od lekára o tehotenstve. Zamestnávateľ musí zabezpečiť, aby charakter tvojej práce bol v súlade s tvojim stavom. Ak nemá takúto prácu pre teba, ty si doma a poberas plat. Ale myslím si, že sedieť za pokladňou a blokovať tovar budeš môcť robiť.

alenah31
21. feb 2023

v Tedi sa predávajú napr. aj vonné sviečky, potreby na kreatívne tvorenie - drobné lepidielka, farby., spreje. To sú tie chemické faktory. Všetko tento tovar je ale zatvorený a otvára ho až spotrebiteľ doma - čiže preto ti odporúčanie pracovať dala - v pohode tam môžeš normálne pracovať. Len to tam musí byť spomenutú. Sesternica pracuje v KIK a kolegova žena zasa v drogérke - tá mala presne to isté a pýtala sa na to. Ani ju nenechala doma, len dostala odporúčanie na obmedzenie dvíhania ťažkých bremien - všetok tovar je predsa zabalený a priamo k tomu nečucháš. Doma sa k tej chémii v tomto prípade dostaneš viac ako v práci.

autor
21. feb 2023

@konikkon no neviem či niekde to tak funguje ale v tedi u nás si normálne celý deň na nohách nesedíš za pokladňou. Aj moja doktorka sa čudovala nad tými chemickými faktormi ale jasne to tam bolo písané a keďže aj na tej predajní to cítiť a niektorí ľudia sa nám aj sťažovali na to že tá predajňa tak smrdí tou chémiou tak asi na tom niečo bude. Veď to sú všetko čínske výrobky a všetko čo prichádza do styku s pokožkou môže prenikať do tela. Preto som sa iba opýtala pretože sama tomu nerozumiem ako to mám chápať.

konikkon
21. feb 2023

Obracias sa na svojho nadriadeného, prípadne na osobu, ktorá bola pri podpise pracovnej zmluvy. Vedenie v Nemecku takéto veci nerieši.

autor
21. feb 2023

@alenah31 Dobre ďakujem za odpoveď ja ani doma byť nechcem z toho by ma porazilo len prvýkrát tehotná tak ma to zarazilo či to nemôže byť niečo zle

konikkon
21. feb 2023

Veď ti píšem, že zamestnávateľ prispôsobi tvoju prácu, čiže ak nebudeš vládať stat na nohách 12 hodín, sadnes si.

autor
21. feb 2023

@konikkon Áno ale keďže sa to musí dávať poštou to oznámenie tak som nevedela či ho zasielať na sídlo alebo ho poslať poštou na našu predajňu našej nadriadenej

lobic
21. feb 2023

@konikkon to je fakt, tam je to trosicku inak🙂 kazdopadne si myslim, ze si v stave, kedy by ti mali vyhoviet vo viacerych veciach, takze by som sa vobec neobavala, ze tam nejakym sposobom budes ohrozovat seba alebo svoje dietko🙂

luccija
21. feb 2023

Pytaj sa nadriadenej kde poslat potvrdenie.Chemicke faktory sa uviest musia, ale urcite Ta to nijako neohrozi

amelie2017
21. feb 2023

Nemusi sa posielat postou. Mozes dat aj osobne, ale vytlac si to dvakrat. Jednu kopiu odovzdas nadriadenej, druhu nech ti podpise a tu si uchovas ty.

konikkon
21. feb 2023

Nie, nemusí sa poštou. Adresáta uvedies presne toho, koho máš na zmluve. 2 x tlačivo odovzdas nadriadenému, ktory svojim podpisom, pečiatkou potvrdí jeho prijatie. Jedno tlačivo si zoberieš späť, druhé zostane u zamestnávateľa/ nadriadeného.

autor
21. feb 2023

@luccija Ďakujem za odpoveď len mi to prišlo iba zvláštne pretože keď som pracovala predtým v jednej firme ktorá sa sústredila na farby a tam teda tie výpary škodlivé boli tak som to v tej preventívnej prehliadke u lekárky vôbec nemala tak som netušila že v Tedi sa niečo také nachádza ale aspoň budem vedieť teda budem pokojnejšia. Ďakujem

autor
21. feb 2023

@konikkon no budem to musieť poslať poštou pretože na zmluve mám napísané sídlo prevádzkovateľa ktoré sa nachádza v Bratislave to že mám nadriadenú vedúcu na predajni nič nemení na fakte že v zmluve vôbec nie je napísané jej meno. Takže mi asi neostane nič iné iba napísať oznámenie a poslať ho do Bratislavy na personálne.

martinkatinka
21. feb 2023

Nemas veducu? Oblastnu manazerku?

autor
21. feb 2023

@martinkatinka máme ale v zmluve je proste to sídlo v BA takže reálne neviem ale veď popýtam sa našej vedúcej že komu to oznámiť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre