Ťažká fyzická a psychická práca v tehotenstve

rebbecah
2. jan 2014

Ahojte, rada by som počula vaše názory na ťažkú fyzickú aj psychickú prácu v tehotenstve? Tehotná ešte nie som, ale skôr zisťujem nejaké názory tu na fóre 🙂 Pracujem v hypermarkete, kde denne dvíham ťažké škatule, alebo ťahám paletu cukru, čo má skoro tonu - áno je to paleťákom, ale takú váhu človek pocíti aj tak. No a ešte k tomu moja práca je aj veľmi stresujúca, lebo robím zástupkyňu vedúcej. Nie raz som išla domov s plačom z nervov a stresov, že to už asi nezvládnem. Doma som stále nervozna a podráždená a je mi stále do plaču odkedy robím túto prácu. Problém je aj v tom, že ked otehotniem, tak mi ani nemôžu nájsť lahšiu prácu. Chcem teda počuť názory, či je na mieste pýtať u gynekológa hneď PN. Ja som názoru, že to netreba v práci riskovať a radšej si budem doma v kľude užívať tehotenstvo, na ktoré sa už teraz veľmi teším, ako sa stresovať a báť v robote o bábätko. Nechcem ale vyzerať, že to je len z vypočítavosti, že chcem byť doma, to určite nie, mne práca nevadí, je tam fajn kolektív a všetko, ale proste sa bojím. V mojom okolí som často počula názory typu, že nemusím ostávať doma a preto by som rada počula rady a povzbudenia, že nie som až taká divná, že sa mi zdá zlé riskovať zdravie bábätka. Ďakujem všetkým 🙂

martinkatinka
2. jan 2014

Ahoj, podľa mňa ti môžu dať ľahšiu prácu, jednoducho pri pokladni.... to je len ich výhovorka... ak nie, potom to gynekologovi vysvetli a uvidíš, čo ti na to povie, ja som pracovala v múzeu, robili sme výstavy, tiež dom dvíhala kadečo ťažké, ale ja som bola rada, že som tehotná, doktor mi bez opýtania vypisoval PN? že ak to chcem udržať, nech pekne ležím, mala som teda na to dôvod, lebo som bola predtým na dvoch operáciách vaječníkoch a mám endometriózu, takže u mňa bol jasný dôvod PN, nebolo to len kvôli práci.

darina1952
2. jan 2014

@rebbecah nemusíš mať zlý pocit z toho že sa chceš dať vypísať kvôli tehu - veď predsa tvoje tehotenstvo a zdravie budúceho dieťaťa je prednejšie 😉 ...aj zákonník práce na to myslí a pokiaľ je žena tehotná a má namáhavú prácu, tak má právo požiadať zamestnávateľa o preradenie na pozíciu s nižším fyzickým nárokom...s tým je samozrejme spojený aj nižší plat - pokiaľ ide o nižšiu pozíciu ...takže je to na tebe či uprednostníš ľahšiu prácu (možno s nižším príjmom) alebo ostaneš doma v tepľúčku na PN-ke 😉

ematko29
2. jan 2014

podla mna ,ked otehotnieš povedz o tom ginekologovi on ta určite vypíše na pn.Ja soom bola tiež z podobného dôvodu celé tehu doma ajednoznačne si myslím,že pri takých robotách sa neoplatí riskovať ked budeš tehu.Najdôležitejší je život dieťaťa atvoja uloha je starať sa onho už od počatia. 🙂

rebbecah
autor
2. jan 2014

@darina1952 ďakujem ti za milú odpoveď, fakt som si myslela, že je to v dnešnej dobe zlé sa báť o zdravie bábätka, ked som uz počula vela nazorov, že prečo PN, ale ako vidím, aj iným záleží na tom 🙂

lubka1983
2. jan 2014

@rebbecah v hypermark.,ked si na pokladni tak si aj na ploche,nie????proste sastriedate....neviem aky maju pristup v tvojej robote k tebe,alebo k tehotnym,ale mozno ti sami navrhnu,aby si sla na pn.ja pracujem v automobilke a stat tam 8 hodin s bolestami podbruska a krizov neni sranda takze idem na pn a vobec ma nezaujima co si kto mysli,predsa nebudes sa namahat s paletami cukru muky atd....a ked si v robote aj ked tehotna si zamestnanec ako kazdy iny .....

rebbecah
autor
2. jan 2014

@ematko29 aj tebe veľmi pekne dakujem za povzbudzujúcu odpoved, veľmi si vážim každú odpoved 🙂 tiež si myslím, že je lepšie neriskovať 🙂

rebbecah
autor
2. jan 2014

@lubka1983 no u nás je to tak, že ked nie su ludia pri pokladni tak nemôžeme sedieť ale musíme vykladať....

lubka1983
2. jan 2014

@rebbecah no ved toto.....tym som chcela povedat,ze ja by som sla na pn...

linda20111
2. jan 2014

@rebbecah ahoj, ked budes tehotna tak cim skor ku gynekologovi, tam poziadaj o potvrdenie (mne to napisal asi takto: potvrdzujem ze menovana je gravidna, ide o rizikovu graviditu, doporucujem vyradit z nocnych sluzieb a fyzickej zataze) toto odnesies zamestnavatelovi a od tej minuty uz nemusis dvihnut ani jeden karton malinoviek, nic proste mas tam oficialne potvrdenie. Ziadna PN!!!!!!!!! Tym by si len zbyocne prisla o peniaze. Zamestnavatel je povinny ta preradit na inu pracu - kde nebudes potrebovat fyzicku silu alebo ta poslat domov a za cele tehotenstvo do vypisania materskej ti platit mzdu. Takze oni ti radsej najdu nejaku lahku pracu v kancelarii, nez by mali platit za to ze sedis doma 🙂 To potvrdenie hned na zaciatku tehotenstva si musis vypytat ty od doktora, on nevie ako ty pracujes takze to nedava automaticky. Mysli na to ze prve tri mesiace su tie naj, vtedy sa hlavne musis setrit, takze od 1dna kedy zistis ze si tehotna radim ist hned k doktorovi.

rebbecah
autor
2. jan 2014

@linda20111 no keby tam nejaká lahká práca je, tak by ma mohli preradiť, ale tam žiadna práca v kancelárii neexistuje 🙂 do kancelárie sa skoro ani nechodí, najlahšia práca je tam za pokladnou a aj to ked nie su ludia tak pokladničky nesedia ale vykladajú...

lubka1983
2. jan 2014

@linda20111 nie kazdy da pracu v kancli.....

lubka1983
2. jan 2014

@rebbecah
@linda20111 no ved to,ze hypermarket je hypermarket.ved nam potom napises ked to bude aktualne ako to dopadlo

rebbecah
autor
2. jan 2014

@lubka1983 dúfam že to bude čoskoro 😉

lent1lk4
2. jan 2014

Co sa nizsieho platu tyka, pokial viem, podla zakonnika ma tehotna narok na vyrovnavaciu davku. To v pripade, ze na pozicii na ktoru je preradena by mala dostavat nizsi plat, rozdiel preplaca socialna poistovna. Ide o zmenu pozicie, ak praca ktoru bezne vykonava je zakazana pre tehotne zeny (rozne labaky a pod.) alebo gynekolog potvrdi ze vykon danej prace moze ohrozit tehotenstvo. Neviem ale, nakolko je to aplikovatelne v praxi v tvojom pripade, asi zalezi aj od ochoty gynekologa.

cmulinko
2. jan 2014

@rebbecah urcite vyuzi sancu ktora sa len tak nenajde v kazdej krajine a to je moznost ist na PN od zaciatku tehotenstva az do konca a dokonca ti to este aj platia...siroko daleko na zapade nic take neexistuje a zaidne vypisovacky na rizikove tehotenstvo.....takze ak sa to da vybavit,tak si to vybav.Ja by som bola stastna ako blcha ak by som taku moznost mala.Tu som po 2 potratoch isla na druhy den do prace,lebo potrat nie je dovod na praceneschopnost a pri hroziacom predsasnom porode som makala do posledneho dna pri pasovej vyrobe .Piatok som skoncila v praci a v sobotu som isla rodit....a pocas tehotenstva som chybala v praci viac ako 5 krat a uz mi posielali domov listom upomienky.takze rozhodne vyuzi to co sa vyuzit da.

bibsy
2. jan 2014

písala, si že nie si tehotna...dovolim si napísat moj nazor na PN.....každá žena preziva tehotenstvo inak...aj ja som si povedala, že budem pracovať dovtedy kým budem vládať v praci (nie je fyzicky narocna ale skor psychicky) a musim povedat ze v 2.trimestri uz take frajerske reci o tom ze budem pracovat kým pojdem na matersku nemam.....priprava v domacnosti na Vianoce a Silvestra ma zmohla fyzicky natolko, ze keby som nemala dovolenku asi by som sla na PN minimalne na tyzden..boli ma vsetko co ma svalstvo a klby cize cely clovek po nasom som dobita ako kôň...len lezim a oddychujem.....a po nastupe do prace uvidime ako to budem zvladat...cize hned po tom ako zistis ze si tehotna urcite oznamit zamestnavatelovi ze si tehotna a mas plne pravo odmietnut dvihat tazke veci..myslim ze kolegyne by mali byt na tolko lojalne ze by ti mali pomoct...a ak to nebudes zladat proste šup na PN....ty budes prednejsia a aj tvoje babo pred čím a kýmkolvek

jul11
2. jan 2014

@darina1952 nizsia pozicia neznamena nizsi plat,zamestnavatel musi dorovnat.teda jednoducho plat musi byt rovnaky

linda20111
2. jan 2014

@rebbecah ked ta nepreradia, tak plati to co som pisala, ze budes doma a dostavat plat. pre nich je to nevyhodne takze budu sa snazit ti nejaku pracu vymysliet podla mna 🙂 🙂 🙂 Inac tehotenstvo nieje choroba, aby si mala ist na PN, len ti maju prisposobit v praci podmienky. Takze ak by ta aj posielali na PN tak sa nedaj lebo by to nebolo pre teba vyhodne.

bibsy
2. jan 2014

@linda20111 to ked niekto napise ze tehotenstvo nie je choroba tak mi dvíha tlak.... totiz tvrdila som presne to isté kým som nezistila, že nosiť topanky s opuchnutými nohami je nezvladnutelne, ze stat, robit a chodit s opuchnutými rukami a clenkami spôsobuje bolest....ze aj ked tehotna spi 8 az 9 hod denne aj tak vstava dobita a este viac unavena ako si ľahala spať....tiez som si myslela že tie co su tehotne vo vyssom stadiu tehotenstva su len citlivky, ktoré sa snazia na seba uputat co najviac pozornosti aby sa cely svet tocil kolo nich a ,,lutoval ich´´ ake maju tazke tehotenstvo...uz si to nemyslim.....a zmenila som nazor..nie som citlivka a nesnazim sa stazovat vsetkým naookolo, že sa miestami citim ako zbity pes ze su dni kedy by som najradsej v robote zaliezla pod stol a spala kým nepride cas odchodu domov....niekto zvlada tehotenstvo v pohode plny energie a elanu, ale zial nie vsetky sme na tom rovnako....myslela som si ze budem patrit práve k tým s neutichajucou davkou energie ale nie je to tak... staci jeden narocnejsi den a citim sa taka dobita ze si zakazdym poviem ze na tu PN idem ze mi za to nestoji....ale na chvilu to prejde a stale to iste dookola.....nie nie je to choroba...je to ta najuzasnejsia vec na svete aka sa moze stat....ale ako sa v pozmenenom stave vravi....co zena mieni to jej tehotenstvo aj tak zmeni.....cize nech kona kazdy tak ako moze..a ak mame v nasej republike moznost vyuzit to, že mozme ist na PN predcasne treba za to len dakovat, ze aspon nieco v ttomto state sluzi na dobro veci

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rebbecah
autor
3. jan 2014

@dominika1988 no veru, aj za pokladnou sa da namáhať, hlavne ked niekto kupuje aj 6 balíkov malinoviek a povykladá to na pás 😀 no a zákazníci, no comment, tí dokážu niekedy riadne vytočiť človeka 🙂

rebbecah
autor
3. jan 2014

@bibsy aj mne ide tá veta, že tehotenstvo nie je choroba už na nervy....síce to choroba nie je, ale je to stav, kedy je žena zodpovedná už aj za iného človeka, nie len za seba a preto treba byť opatrnejší ako normálne...no mne veru stačí tlačiť paletu mliek alebo cukru....koľkorázy sa stalo, že sami zákazníci mi pomohli potlačiť paletu a sami nadávali že také veci by žena vôbec nemala robiť a nechcem si to predstaviť robiť tehotnú také veci

luciahromadkova
3. jan 2014

ak to ZP umožňuje požiadaj o preradenie na inú prácu...určite fyzicke náročné práce nie sú vhodne pre tehotnú... a uvidiš aj ako budeš znašať tehotenstvo a ako ty sama budeš chcieť ďalej... ja som pracovala do poslednej chvile a ešte aj neoficiálne na MD /kvoli administrative/, som učiteľkou MŠ a v začiatku som bola aj PN cca 10 dní, lebo moje nevolnosti boli take, ze fungovanie v triede s 24 detmi bolo narocne, kedze som potrebovala odbiehat na toaletu a bolo by to nezodpovedne voci detom, nemohla som ich nechat bez dozoru... potom to bolo lepsie... ale niekedy som bola unavena... posledne 2 mesiace, uz boli tazsie...kedze mala som vacsie brusko a bolo treba pomahat detom s obliekanim...najviac som sa bala ale infekcných chorob a vedela som, že ak by to bolo pre mna a moje dieťa ohrozujuce urcite by som zostala doma

ushuaia
3. jan 2014

@rebbecah hovorim z vlastnej skusenosti, pracovala som ako zdravotna sestra v zahranici, v krajine kde maju ,,ich vlastne prava,,a ako sa povie jednou nohou stale v kriminale...s partnerom sme sa pokusali o dietatko, tym ale ze som bola pod neskutocnym stresom sa mi otehotniet nepodarilo... obaja sme odisli, partner 6 mes. predomnou, v decembri min. roku som prisla na SK, doma som mala uplne ine myslienky a hlavne som si oddychla, Novy Rok 2013 som stravila u partnera (nieje Slovak ) a postastilo sa nam, dnes ma dcerka 3 mesiace a 2 dni...:o))), tym chcem len povedat, ze si absolutne nemusis robit tazku hlavu z toho ako sa na teba bude pozerat okolie, a praca v hypermarkete urcite nieje najlahsia. Tehotenstvo je zataz a najhlavnejsie je aby ste boli ty a tvoje dietatko - ked otehotnies, v pohode a zdravi...U nas na SK kde som pracovala, tehotnu zenu okamzite preradili z 12 hod. sluzieb na 8, to ale bolo par rokov spat, neviem ako je to teraz...Zelam vela stastia...!

katrin35
25. jan 2014

@rebbecah. Ahoj, tiez pracujem v obchodnom retazci, ako predavacka pokladnicka... pred tyzdnom som veducemu doniesla potvrdenie ze som tehotna a odvtedy mam zakazanu akukolvek pracu na predajni... proste len musim sediet na pokladni a hotovo... co tiez nie je nejaka vyhra, pretoze ma po chvili sedenia zacne boliet cely chrbat, takze tiez uvazujem nad pn... na predajni mame aj jednu tehotnu zastupkynu, papier sice nedoniesla, ale dohodla sa s veducim, ze tazku pracu vykonavat nemusi, takze vacsinou robi objednavky a vyklada lahsie veci...

betunka39
25. jan 2014

Ja pracujrm v sklade v jednom podniku.denne dvihame tazke krabice vykladame s poletakom.hore dol rebrikom chodime aj 20x dene kym povyklafame a dodame tovar.Bolasom piaty krat tehotna a lekar ma hned posirlal narizikove kedze som bolaskoro styridsiatnicks.Odmietla som.ze skusim pokial budem zvladat.Jasom nazoru zepokialnie su komplikacie netreba sa vyhybat pohybu apraci.Je to urcite lepsie a lahsie pri porode.Aj pri ostatnych tehotenstvach som sice bola doma.sle robila som vsetko.kedze sme dona mali gazdovstvo.Aj teraz pri tomto posledmon kedze som zaroven aj veduca v sklade.tsk som tie taxsie veci uz nezdvihala.robila dom skor pracu papierovu ale vykladala som aj dokladala lahsi tovar a vsiedmom mesiaci som este aj na rebrik vysla.Ale potom ku koncu mi zacsli opuchat nohy tak som uz bola len pri papieroch.co sa mi zdalo este viac unavne.Taktiez stresov som mala dost.ale pocas tehu som satomu vyhybala.amusim povedat.ze mamaj super kolektiv takze ma z toho vynechavali.ak sa nieco riesilo.Ale tym nechcem povedat ze som nejaka hrdinka.Kazda mamicka musi sama vediet naco sa citi.Jasom bola radsej v praci v pohyba.lebo doma by som asi umrela od nudy.Tam by mi nedovolili noc.kedzemam valke deti.Ale ked sa zena neciti.alebo jej v praci nevyjdu v ustrety.je lrpsie ist na Pn ako riskovat.Uvidis sama.ked budes tehotna ako to bude.Pohyb v tehu je velmi prospesny.ak nie su zdravotne problemy.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre