Strava v tehotenstve. Čo musím a čo nemusím?

permanentka
20. sep 2015

Ahojte dievcata, viem ze mozno budem riesit pre vas total trapnu vec ale pre mna to je dolezite 🙂 a kedze sa nie velmi vyznam v stravovacich oblastiach tak hladam u vas radu...viem ze v tehotenstve clovek priberie, ale nechcem pribrat 600kg :D
je toto dostacujuce ked budem jedavat alebo nieco (ak ano, tak co by ste pridali vy) dolezite chyba?
- jogurty
- mlieko
- cottage cheese
- syry
- sunka
- pecivo
- orechy
- ovocie, ovocie, ovocie
- zelenina
- orechy
- polievky
- kuracie maso na prirodno
- nejake tie suchare alebo polystyreny (pre mna je to ako sladkost, proste ich mam rada- nahrada za cokoladu/cipsy,...)

je tam vyslovene nieco co mi bude chybat? vie, ze asi strukoviny, s nimi nieco vymyslim, ale vidite prosim nieco co je total ze absentuje a je prudko dolezite? nemam rada ziadne mastne ani tukove veci, no nieco pridat musim, viem - snad tie orechy a maso to napravili :D

permanentka
autor
20. sep 2015

Budem vdacna za akukolvek radu, kludne mi prosim napiste vase jedalnicky ak vam to nevadi 🙂 a este jedna podotazka, sladkosti alebo cipsy clovek nemusi jest vsak? 😀

meluela
20. sep 2015

@permanentka celozrnny chlieb/pecivo, trochu ryb, mäso mozes zaradit aj kvalitne hovädzie/telacie a chude bravcove, kvalitne tuky/oleje (avokado, oliv. olej), strukoviny urcite zarad v roznych formach

siska53
20. sep 2015

@permanentka ja som teda jedla uplne normalne... Jedine,co som.vynechala,je samozrejme alkohol,kavu,plesnove syry a nepasterizivane vyrobky. A donutili ma.jest trochu masa. Inak som.jedla uplne vsetko aj o polnoci ci 4rano bez obmedzeni, koľko ma telo pustilo a babo chcelo. Rpi nalom sommrpibrala 17kg,pri malej 12kg a hadaj,pri kom som sa doatala skor na povosnu vahu? Pri malom,kde som pribrala viac! Ako urcite som.mohla obmedzit sladkosti a viac davat ppzor na "ecka",to som robila a ako-tak robim skor teraz od 1.prikrmov,nie ze by som zas nejak to s tymi eckami prehanala,aj tak mi viac chutili skor domace kolace ako sladkosti z obchodu a pri malej mi ani az tak nechutilo ako pri malom.

Ja osobne by som.nejedla sunku,ak teda tak trvas na maxizdravej vyzive,tak by som ak kuracie,tak jedine domace a inak akekolvek dusene maso typu telacie,hovadzie ci moracie.
Chyba mi tam.priloha typu zemiaky,pseno,cestoviny,pohanka,amarant atd... Ryby..
Jasne,vseobecne vsetko ovocie,zelenina,strukoviny a mliecne vyrobky. Ci orechoviny...
Na zelezo je obry kokos,cvikla a susene marhule.

siska53
20. sep 2015

@permanentka nemusi,ale ja sladkosti jem.a jedla som,ale ako som.pisala,pocas tehu mi viac chutili domace kolace.

sheila72
20. sep 2015

Ach bože, dobre, si tehotná, ale proste neovplyvníš všetko. Dnešné maminy narobia veľké haló okolo tehotenstva a pôrodu a pritom úplne zbytočne 🙂 moja známa nejedla takmer nič a pribrala dosť, nedá sa jej to ani po dvoch rokoch zhodiť, ja som jedla úplne všetko (a tým myslím aj to "zakázané"- citrusy, rajčiny, čokoládu)...po mesiaci som mala o 5 kg menej ako ešte predtým ako som bola vôbec tehotná a malá nemala z toho žiadne ujmy na zdraví, práve naopak, za 3 roky nebola ani raz chorá. Tejto dotyčnej známej dcéra má alergiu hádam na všetko a práve preto, lebo si dávala až príliš veľký pozor, všetko riešila podľa internetu a ja osobne si myslím, že kazdý extrém je zlý. Stravuj sa tak, ako doteraz, neprejedaj sa zbytočne ospravedlneniami že "dieťa si pýta" a budeš max ok ;)

permanentka
autor
20. sep 2015

@siska53 myslis ze ryza, zemiaky a cestoviny telo potrebuje? och tie tak nerada by som :( myslela som ze to su tie take zbytocne veci, no nevadi ale tak ked budem musiet tak pridam..a sunku nejedavam ale v tehotenstve som planovala pridat aj ju aj maso ale ak nie je dobra tak rada ju vypustim :D

@sheila72 ty kokso to fakt s tou alergou? nooo, nemozem sa stravovat ako doteraz praveze som slubila manzelovi ze pridam nejake veci 🙂 cize napr maso pridat + nebudem jest light jogurty ale normalne =/ + pridam polievky a maso, preto sa pytam ze co este surne treba pridat :D

bobulko
20. sep 2015

mala by si jest to,na co mas chut. tvoje telo si samo bude pytat co potrebujes. ja nevidim dovod si nedat aj nieco nezdrave, ved toho clovek neje na kila. ja som jedla,na co som mala chut a vela som nepribrala. dost spravia aj geny, ak mas predpoklad,ze priberies 25kg,tak s tym vela nespravis. ja som v prvom tehu pribrala 15kg. zhodila som to v pohode. po par rokoch mi pribudli 2kg. dieta mam zdrave, bez potreby uzivat atb. takze jedz vsetko,na co mas chut,len s mierou.

sheila72
20. sep 2015

@permanentka nestresuj sa zbytočne ohľadom dodržiavaní stravovacích pravidiel. Samozrejme, zdravá a pestrá strava áno, ale lámať si nad tým hlavu príliš nemusíš 🙂 ja som jedla mäsa teda dosť a dcéra bola aj tak chudokrvná, lenže to má dedičné. A tie alergie môžu byť tiež dedičné aj po dvoch generáciach, niekedy sa to proste ovplyvniť nedá. A to isté je aj s priberaním, niekto má rýchlejší metabolizmus a niekto má nadváhu už vrodenú. Pokiaľ si sa doteraz stravovala štýlom málo mastného a veľa zeleniny + doteraz si nemala problém si váhu udržať, myslím že bude všetko v pohode aj s tebou aj s dieťaťom ;)

majulino
20. sep 2015

poviem ti to takto do mesiaca som nepribrala ani gram od mesiaca kil stravu som nezmenila dokonca bola paradajkova sezona cize som vynechala kadejake polotovary a bola som na zelenine a domacom vyvare. neovplyvnila som ani chudokrvnost deti a ani alergie

siska53
20. sep 2015

@permanentka a co ty vlastne jedavas? Ty si akoby stale na diete..ja som.aj vajicka jedla,prosto normalna vyvazena strava apriloh je tolko typov akonsom.ti pisala..ved je aj ryza natural,cestoviny su tiez rozne typy,staci ist do bioobchodu,tam je vselicoho habadej..aj zdravsie sladidla..aj ked,damozrejme je to drahsie.

permanentka
autor
20. sep 2015

@siska53 a zdravsie sladidla sa mozu v tehotenstve? sory ja som uplne vedomostne pribrzdena ohladne stravy atd 🙂 a ano...mojich poslednych 10rokov bola len diéta a diéta, ale viem ze pocas tehotenstva to nemozem a nechcem! preto zistujem co je potrebne pridat a co nemusim 🙂 viem ze riesim hovadiny vo vasich ociach a zavidim vam postoj "jem co si telo vypyta" 🙂

kredog
20. sep 2015

ŽEna božia a z čoho si žila doteraz? hlavne jedz, pretože hladovkou ublížiš bábetku. Kamoška celý život hladovala a v tehotenstve si nevedela dať rady, pribrala 30 kíl, konečne sa najedla. Ja som vždy jedla normálne a pribrala som ani nie desať, pretože telo nepotrebovalo robiť zásoby ako u nej. vyhýbaj sa akože super bio náhradným sladidlám, čítala som , že je to len obchodný bum a menej škody si narobíš medom alebo trstinovým cukrom. Tiež sa vyhýbaj light potravinám, pretože sú oveľa škodlivejšie ako normálne. druhá kamoška ešte aj v tehotenstve bola postihnutá a vystrašená, aby nepribrala, tak nejedla skoro nič. Po narodení malý v poriadku, kedže nemohla kojiť tak prešla na obyčajné mlieko 0,5 % mlieko, aby nestučnel a nurtilon mu odmietla davať, pretože je to chémia. chlapec do dvoch rokov prišiel o všetky predné zuby. lekárka bola šokovaná, pretože tak zlý chrup u decka v jeho veku nevidela. Takže mysli aj na bábo, nie len na svoju váhu, tu pri malom zhodíš raz dva.

permanentka
autor
20. sep 2015

@kredog nikde som nenapisala ze planujem jest light, pisala som ze planujem nejest light, prave naopak normalne mlieko a jogurty a syry 🙂 ved a prave pisem si o radu ze co je dobre jest a co pridat 🙂

bobulko
20. sep 2015

@permanentka mne doktor povedal,ze mozem jest vsetko. jedine,co moze byt rizikove podla neho su morske potvorky. nic ine, dokonca ani plesnive syry, ani pastety. hlavne vsetko s mierou.

kredog
20. sep 2015

@permanentka pošli na nákup chlapa a uvidíš , čo máš jesť. 😎

siska53
20. sep 2015

@permanentka ja som jedla aj nezdrave.... Je to na tebe. Napr. Trstinova melasa sa pouziva ako nahrada sladidla (ale mna to do kavy ci caku neoslovilo), no ma vela vyzivnych latok,napr.aj vela zeleza. Cukor v podobe bielej telo nepotrebuje je aj v ovoci napr.a v podobe polysacharidov je v obilninach a inde.
Ty ani med,nic? Obdivujem..
Inak na stravu si treba davat pozor kvoli babatku. Jednak aby nedostavalo prilis vela somarin ale zas aby nestradalo kvoli extremnym stravovacim navykom matky. Jednak jemu moze daco chybat,ale aj samotnej matke sa moze zhorsit zdravotny stav.

permanentka
autor
20. sep 2015

@kredog 😀 😀

@siska53 ani med =/ ale ak zistim ze ho musim tak ho budem jest. preto zistujem co vsetko je dobre pridat, viem ze cokoladu a čipsy nepotrebuje pridat, preto chcem zistit co je dolezite a to budem jest aj napriek tomu ze doteraz som to nejedla 🙂 nechcem mu nijak ublizit kvoli mojej hluposti...to by som si neodpustila...a mozem otazocku? je prilis zle ked si zena da cez tehotenstvo napr na veceru len salat (ovocny ci zeleninovy)? je to prilis malo ked jedava cez den dost? alebo je to ok? fakt nemam ponatia co je dobre a co nie 😒 jem ale pravidelne, to viem ze je dobre 🙂

moni244
20. sep 2015

@permanentka preboha zena, ty mas hroznu zivotospravu

permanentka
autor
20. sep 2015

@moni244 tak dik za povzbudenie 🙂 viem ze som doteraz nemala ideal preto si pytam radu 😉

kredog
20. sep 2015

@permanentka šaláty sú v pohode, mne tiež večer bralo hlavne ovocie a šalat som jedla na tony, ale mala som na neho chuť, mala som málo železa. Jedz normálne na čo príde chuť, bábo ti povie. Pri prvom som mala neustále chuť na kuraciu pečienku, čo muž už pomaly nezvládala, pretože som si ju varila každý deň, pri druhom som bola závislá od cukety na akýkoľvek spôsob. Ako vravím, nesnaž sa až nasilu dodržiavať nejaké pravidlá, jednoducho choď do toho podľa vlastnej potreby, telo si vypýta, čo bude chcieť. Ja som do 6 mesiaca pri oboch pribrala 3 kg, no a za posledné mesiace u oboch po 6 kíl, pretože som neskutočne žrala, nie jedla mäso a pritom pred tým som bola skôr vegetarián. A čo už môjho muža celkom dostalo, pri druhom som jedla neustále zelené olivy, ktoré som dovtedy ani cítiť nemohla, nie to ešte dať do úst. Jednoducho v tehotenstve sa ti chute zmenie, tak sa tomu nebráň a hlavne neporovnávaj sa s inými koľko pribrali a blá blá blá, ako je to dnes moderné, všetko porovnať. Jedz častejšie, menšie a hlavne rozmanité porcie jedla. 😉 🙂

siska53
20. sep 2015

@permanentka vadit by to cisto teoreticky nemalo,ale viem,ze moje deti by ma.hnali do kuchyne neskor. A hnali ma aj tak hoci som vecerala normalne.
Pri malom som to mala.nasledovne - ranajky okolo 9tej, dakedy aj dvakrat,lebo prve si vypytal o 4-5rano., obed o cca 12tej-13tej, olovrant -povinny pomaranc,bez toho by to neslo. O 18tej cca prva vecera,o 21 druha vecera. Obcas okolo polnoci este daco. A castokrat aj pomedzi to si pytal,to uz ani nepocitam. A to som.bola doma a malo sa hybala!
A to ta prepadne taky hlad,ze nechapacka,lebo ja som.nezvykla neskoro jedavat kvoli kyseline a bolestiam.brucha,takze ja vecer pred prvym.otehotnenim som.len tiez zeleninu ci ovocie jedavala,ale pocas tehotenstva by som to nevydrzala. No a potom uz tiez nie,telo si prosto pyta,lebo som.stale v pohybe,dost dlhu dobu som dojcila. A to jem o dost viac nez predtym a vaha rovnaka ako pred detmi.

lubka1983
20. sep 2015

A kde je normalny segedìn,madarsky gulas,gradatir,slepacia nedelna polievka,parene buchty...atd polovicka MK sa tu hra na spravnu zdravu zivotospravu a potom ste chudokrvne,nervozne,unavene.....do konca zivota nic take neochutnate??to hovorte viete komu....pritom mizte jest vsetko s rozumom a male porcie....

zuzi0911
20. sep 2015

Ja som jedla to co aj pred tehu naco som mala chut to som si dala...tehotenstvo nie je choroba a mozes jest to co chces...mastne slane sladke kysle vyprazane dusene atd.... A samozrejme aj zdravsie veci 😉 pribrala som 10kg z toho vacsia cast bola iba v bruchu 😀

bobulko
20. sep 2015

@lubka1983 moje oblubene veci v tehu. segedin,gulas a dalsie mnamky 😀 😎

permanentka
autor
20. sep 2015

@mamadoma jeeej super dakujem 🙂

fivecat
21. sep 2015

strukoviny? (ja mam na fazulovu polievku chut kazdy druhy den ;0)

kiara032
27. feb 2020

Ahojte maminy...
Som v 10tyzdni tehu a chcela by som sa vas opitat ci by som si mohla dat fajnu domacu gulasovu polievku ? Dik za info 😊

evittam
28. feb 2020

@kiara032 Dovod prečo by si nemohla?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre