Spinálna alebo celková anestéza?

salome15
4. júl 2022

Ahojte baby, prosím o pomoc pri rozhodovaní, vo štvrtok mám naplánovanú sekciu kvôli polohe KP...neviem sa rozhodnúť, či ísť do spinalu alebo do celkovej... prosím o Vaše skúsenosti a rady čo je lepšie.Vrelo ďakujem

kittykat22
4. júl 2022

@salome15 ja so mala spinal. Ten ale nezabral, tak som musela do celkovej.

aliaray1
4. júl 2022

@salome15 o tom co je konkretne pre teba to najlepsie spolurozhoduje lekar, ten pozna tvoj zdravotny stav. Celkova anesteza je pre organizmus narocnejsia podla mna.

didi2102
4. júl 2022

@salome15 ja mám 2x spinal, švagriná 2x úplná, obe spokojné 😄 ja som sa bála zaspať,ona je dost v zdravotných veciach citlivá žeby to nikdy nedala len v spinale a doteraz hovorí že.nechape ako som to dala , ja mavm migrény a po oboch mi nič nebolo, samotné vybratie bábätká je v podstate chvíľka, vtedy sa ale nič nemôže dať na ,,nervy,, , potom ti už mozu dať ale zbehne to rýchlo, pri hlave máš anestéziológa so sestričkou a vždy sme kecali ,zabávali má a max sa spýtala či som ok , dobre sa mi dýcha atd- som astmaticka, nepoznám mamičku čo by ľutovala spinal ale záleží ako to cítiš

luccija
4. júl 2022

@salome15 aj ked sa velmi bojim narkozy dala by som si celkovu.Kamaratka mala spinal s vadilo jej, ze vsetko pocuje

zuzanka.zuzu
4. júl 2022

dosť smutné ak lekári nechávajú rozhodovať o operačných postupoch ale o voľbe polohy pri prirodzenom pôrode ani pocut 😥

jarnajar
4. júl 2022

Ak môžeš, tak spinál, mala som 2x a je super vidieť dieťatko v okamihu príchodu na svet. Je to trochu čudné, že všetko počuješ, ale anestéziológ ťa zabaví, prejde to rýchlo. Som dosť citlivá, no dalo sa to. Mne pri druhom aj anesteziologička vravela, že pre dieťa je lepšie, keď má matka spinál a nie celkovú (neviem prečo, bola som smutná z druhej akútnej sekcie, tak ma utešovala, že som spravila maximum a dobre, že stíhame spinál, pre bábätko lepší).

marrilyn
4. júl 2022

@aliaray1 to som si aj ja myslela, ze to lekar na zaklade nejakej anamnezy urci a ked za mnou prisli a opytala som sa, co by bolo lepsie ci spinal ci celkova, nech mi to v rychlosti zhrnie, tak sa na mna prekvapene zadival s otazkou, ze ci ja nechcem spinal, ze ved vsetky pacientky ho chcu. A bola som vybavena. Tolko k praxi..
@salome15 aby som aj na otazku odpovedala, tak ja som so spinalom ani po nom nemala ziadne problemy, dietatko ti hned ukazu. Len mne bolo neskutocne zle na vracanie, ked mi ho pichli, vraj z dehydratacie a musela som to tam na stole rozdychavat, nemyslela som, ze sa mi to podari, ale chvalabohu, podarilo. Mne ani nevadilo, ze by som vsetko pocula, anesteziolog ma asi okrem ineho pacientku aj rozptylovat pocas zakroku, ale to ked som citila ako maleho vyberaju, to ma sokovalo na chvilu, som mala pocit, ze sa mi tam prehrabavaju vo vnutornostiach. Samotny vpich ma nebolel, vobec som ho necitila. Ale co je lepsie ci spinal, ci celkova, netusim.

dominikak4
4. júl 2022

Mala som spinál a krásne na tom bolo to, že som ten pôrod vnímala, lekár komentoval celý priebeh ako vyťahoval bábätko, napr. už máte otvorené brucho, už vidím riťku, áno je to chlapec - idú guľky... a naraz plač, ten najkrajší zvuk aký som kedy počula, neskutočný pocit, v živote mi tak netrieskalo srdce ako v tej chvíli, sám anestéziológ ma upokojoval, aby som sa ukľudnila lebo ma porazí...a ten pocit keď mi ho ukázali, no tak na to myslím dodnes a napĺňa ma to šťastím.... Ja som rada, že som to podstúpila, tiež som sa toho strašne bála, ale som rada, že som sa prekonala a neprišla o tie úžasné chvíle s mojím synom. Síce som mala potom strašné migrény, ktoré začali 2. deň po pôrode a trvali 7 dní a úplne ma paralyzovali a keď k tomu pridám bolesti z rany (boli to dni neskutočného utrpenia), ale aj tak by som do toho išla zase, znovu by som to rada prežila a podstúpila, pretože tie minúty neskutočného šťastia stáli za tie následky. Keď už žiaľ nemôžeš rodiť prirodzene, tak sa nenechaj pripraviť aspoň o tieto chvíle.

sofia1979
5. júl 2022

@salome15 za mňa určite spí al všetko krásne prežívaš s mimcom samozrejme ak lekár nepovie inak. A čo malickemu sa nechcelo pretočiť? Držte sa

barborachors
5. júl 2022

@salome15 celkova. tych par minut das a nebudes citit rez, ani trhanie ked ho budu vyberat. Je to mäsiarina, tak je to na tebe, za mna celkova. Ale ja znasam celkovu velmi dobre, takze ja by som do spinalu nesla, aj kvoli triaske, zimnici. A treba si vybavit dobreho anesteziologa.

paladia
5. júl 2022

Mala som pri oboch sekciách spinal. Pri prvej som cítila tlak a také kyvanie, kým lekár robil sekciu. Pri druhom,dvojičky, som necítila vôbec nič. Záleží asi,ze ako napichuje alebo aký máš strach. Ja som sa pri prvom hrozne bála. Pri druhom som bola v pohode,kľudná. Potom som zažila aj 2x celkovu narkozu pri iných operáciách a osobne sa mi lepšie zotavovanie zdalo po spinale. Hlavne bolesti boli menšie. Kým spinal vyprchá,už účinkuje infúzia. A hlavne,videla som deti a hneď som vedela,že sú ok.

beata_k
5. júl 2022

Daj si spinal a popros o rajsky plyn. Pri celkovej uspia aj babatko.

johaninka
5. júl 2022

@salome15 Ja som mala 2 sekcie, jednu v celkovej a druhu spinal. Keď mi pri druhej povedali spinal tak som vravela ani náhodou, som taký vystrašený človek 😂 a nevedela som si predstaviť že to všetko budem vnimať, dnes viem, že to bolo najlepšie rozhodnutie, kedže tam mas plachtu pred sebou vobec nevieš čo sa deje, a oni s tebou budú rozpravať, asi do 3 minut je dieťatko vonku a potom si taká šťastná, že už ti je jedno čo tam robia, oni mi tvrdili, že potom ešte ma zašivali 45 minut, ale mne sa to zdalo fakt krátko, lebo ja som už bola z dcérky cela paf...ak by niečo uspia ta ihneď celkovo, lebo celý čas más v ruke infuziu, spinal je určite lepší ani nevahaj, bola som rychlejšie fit, po celkovej som chodila 3 dni ako zombik 😂

salome15
autor
5. júl 2022

@sofia1979 žiaľ nie....☹ neviem čo je dôvodom... že prečo sa niektoré detičky proste neotocia...inak som nemala žiaden problém v tehu :-/

salome15
autor
5. júl 2022

Baby ste strašne zlaté všetky.....naozaj poctivo si čítam každú vašu skúsenosť a veľmi ma to povzbudzuje... 🙂)) ”

tahomi
5. júl 2022

Urcite spinalna anestezia. Celkova anestezia u tehotnej je vysoko rizikova plus anestetika idu aj do dietata.
Som anesteziolog, hlavne odporucam neradit sa o tomto na MK, ale priamo s lekarom, ktory bude na sale.

veroonikadan
5. júl 2022

osobne by som sla do celkovej, ale to z toho dovodu, ze ja sa takychto veci bojim a nie som typ, ktory by to zvladol v spinale, aby som vsetko pocula a tak

martinaju
5. júl 2022

@beata_k no to je celkom blbost maly vrieskal teda riadne vobec nebol uspaty. Robia vsetko preto aby sa dostalo k babu co nejmenej anestezy mna uspavali na poslednu chvilu. Jeden anesteziolog doporucoval spinal druhy uz na sale ho odmietol a dali ma do celkovej tak ja neviem ci sa radit aj s lekarom ked co lekar to nazor. Napr. Mne na sale bolo vysvetlene ze v ziadnom pripade ja spinal mat nemozem. 2tyzdne pred tym ma na pouceni o celkovej nechceli ani pocut. Tak ja uz naozaj neviem.

katka086
5. júl 2022

urcite spinal, mala som 2x, sama som lekarka, takze mne nevadilo,ze pocujem tie veci okolo...mas pocit,ze si pri porode, v celkovej si zas nebudes nic pamatat, babatko ti daju,az ked budes zobudena, pri spinalke mas trocha pocit,ze si pri porode, aj ked nerodis priamo, hned ho vidis,pocujes,mozes sa ho dotkut

beata_k
5. júl 2022

@martinaju Pichali ti chrbticu? Ak ano, tak si mala spinal. Mne ked dali rajsky plyn, tak som tam odkvecla. Uplna tma. Ked mi dali dieta, tak som sa ich pytala, ci ma uspali. Vraj nie, ze len rajsky plyn.

tara42
5. júl 2022

Spinal určite. Mne dala po umyti, odvazeni atď aj sestrička babatko k hlave a mam s tým krátke video.

martinaju
5. júl 2022

@beata_k ja viem aky je rozdiel medzi spinalom a celkovou anestezou. A ano uspavali ma uplne. Anesteziolog na sale nesuhlasil v mojom pripade so spinalom nakolko tam boli kontraindikacie ale na poučeni chceli spinal ktory som im aj podpisala. Tomuto anestezilogovi stavi slovny suhlas v pritomnosti ostatneho zdravotneho personalu.

danusskaaa
5. júl 2022

@salome15 mala som aj aj a jednoznačne spinál. Rýchla rekonvalescencia, jednoduchšia komunikacia pri aj po pôrode, pocit z porodu úžasný

sofia1979
5. júl 2022

@salome15 nevadí hlavne nech ste zdraví

nykkushka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oblecenie99
5. júl 2022

@kittykat22 ja detto, v podstate mám vyskúšané aj aj :D

kaciato
21. júl 2022

@salome15 ja 2x celkova a tretia spinal nakolko som bola akurat po covide a nechceli ma intubovat a vsrtky 3 v pohode dve som prespala pri tretej som si celkombuzivala ze som maleho hned pocula a videla zotavovanie som mala cca asi rovnake nijaka extra zmena ja osobne som si spinal uzila viac ale zase mna asi potom aj uspali lebo som mala vela zrastov a pamatam sa ze ma dlho sili a nepamätám si ako som sa dostala na jisku🤣tam mam nejaky vypadok takze pravdepodobne ma pricmurili lebo viem ze mi zacalo byt uz nepohodlne a miesila som sa 😆 jedina neprijemna vec bola ked som sa prebrala ze som si este necitila nohy to bol desny pocit

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre