Som telesne postihnutá a čakám bábo. Ako to budem zvládať?

barbora1992
2. jún 2014

Ahojte! Mám 21 rokov, som šťastne vydatá, som v 34 týždni tehotenstva a som naozaj šťastná, že mi bolo dopriate stať sa matkou, ale narodila som sa s Detskou mozgovou obrnou a v šiestich rokoch sa mi objavila epilepsia. Tá je síce momentálne na ústupe, ale kvôli svojmu postihnutiu často premýšľam, aká budem pre svoju vytúženú dcérku matka.. Som síce samostatná a aj verím, že sa o ňu dokážem postarať, ale čím viac sa mi blíži termín pôrodu, tým viac sa obávam, že moja dcéra bude trpieť preto, že jej matka je postihnutá.
Ste tu niektorá na tom podobne, že máte nejaké zdravotné problémy? Ako zvládate starostlivosť o dieťa?
Za každú odpoveď naozaj vďaka..

PS: Mám zdravého, úžasného manžela, ktorý mi bez problémov rád zo všetkým pomôže a blízka rodina takisto, ale dieťa potrebuje predovšetkým matku. Matka mu má byť schopná dať najviac a ja sa chcem o svoje dieťa starať čo najviac sama, len sa obávam, ako to budem zvládať..

rohypnol1
2. jún 2014

Držím palce...už len podľa úvodných slov budeš skvelou mamou 🙂

zutera
2. jún 2014

@barbora1992 myslím že to zvládneš! Určitě ano! Maličké miminko potřebuje hlavně lásku a tu mu ty určitě daš a je jedno že ho bude přebalovat víc manžel než ty 🙂 .Jinak udělala si mě dnes neuvěřitelnou radost, mám dcerku s lehčí formou DMO a věřím že bude jednou taky takovou úžasnou mámou jakou budeš určitě ty.Držím pěsti 😉

petrapod
2. jún 2014

Aj ja mam nazor, ze budes skvela mama citit to z tvojho prispevku 🙂 ,

mircalla
2. jún 2014

Barborka, urcite to zvladnes. Pises velmi rozumne, urcite sa o nu dokazes postarat a manzel ti pomoze. Sama pises, ze si samostatna. Dietatko urcite pociti tvoju lasku, to je najdolezitejsie je vidno, ze sa na babo velmi tesis.
Inak som pozrela fotecky, si velmi pekna zena

jahodka8
2. jún 2014

@barbora1992 To každá matka má takéto pochybnosti. Ked sa vieš postarať sama o seba a máš manžela, ktorý ti pomáha, tak to zvládneš. Tá DMO sa teraz nejako prejavuje? Si na invalidnom dôchodku alebo pracuješ? No a že tehotenstvo dokáže pomôcť voči veľa chorobám. Tá epilepsia sa aj nejako prejavuje teraz? Možno to bolo len prechodné z nejakých zlých zážitkov v detstve.

barbora1992
autor
2. jún 2014

Bože môj... Žienky, čakala som všeličo, ale takú obrovskú podporu určite nie a ani si neviete predstaviť ako ste mi veľmi pomohli.. Ešte raz vám všetkým ďakujem..
@zutera Nepoznám tvoju dcérku, ale myslím si, že nemusíš mať obavy, určite aj ona raz bude mamou a ty babičkou... Držím palce!
PS: Nechtiac som založila namiesto diskusie otázku a už som písala aj admínovi aby ju zrušil, tak keď, tak píšte sem... Ešte raz ďakujem..

barbora1992
autor
2. jún 2014

@jahodka8 Ahoj, som síce na invalidnom dôchodku, ale zvládala by som chodiť pokojne aj do práce, u mňa je DMO skôr už taký estetický problém, že teda inak chodím, je to vidno, lebo krčím kolená, ale inak sama ani nepociťujem, že by mi niečo bolo.. Ide skôr o postoj okolia, každý sa ma pýta ako to chcem zvládnuť a už mi to niekedy pripadá akoby som bola z inej planéty a nemala nárok byť matkou...
Na epilepsiu beriem lieky a dodnes lekári nevedia, z čoho to mám... Ale momentálne mám od toho pokoj...

ematko29
2. jún 2014

Napíšem Ti takto,raz sa mi môj ocko mi o svojej diagnoze povedal ked som už bola dospelá,lebo chcel byť premna takým otcom ako ty píšeš,že chceš byť mamou.A vieš čo môjho otca tak milujem,že aj keby trpel neviem čím nikdy premna nebude menším človekoma vždy si ho budem vážiť aj s mojou mamou najviac na svete.Ak svojmu dieťatu vštepiš spravne hodnoty nezáleží na tom akú máš diagnozu tvoje dieťa si ťa bude vážiť rovnako .A nikdy sa nebude za teba hanbiť 🙂

jahodka8
2. jún 2014

@barbora1992 Ja som tiež mala trochu zdrav. problémy, tiež poznámky okolia a vôbec tie zdravotné problémy nevadili, len tie reči ľudí ma znervozňovali. Tiež som našla podporu tu na mk. No ked si už v 34tt, tak to je pokrok, to už veľa žien aj rodí predčasne a pritom nemaju nejaku diagnozu. To je ťažko povedať ako to pôjde aj pri zdravej žene, veľa robí psychika, podpora okolia, manžel, rodina, materiálne podmienky.

marianax
2. jún 2014

ahoj ty budes uzasna mamina! to som si ista a mala bude na teba pravom hrda 🙂

dobromila1111
2. jún 2014

Ver,ze kazda maminka ma takto - cim blizsie k porodu - pochybnosti ako Ty.Je to normalne.Urcite budes pre svoje babo ta najlepsia maminka na svete🙂

vladka306
2. jún 2014

@barbora1992 Ahoj som tiež na plnom invalidnom dôchodku.Mám 7 ročnú dcéru a moje postihnutie je viditeľné na chôdzi.Ako okolie si nevšímaj po mne pozerajú ľudia stále.Dôležité je to čo cítiš ty a ak sa vieš o bábo postarať to je to dôležité a nie to čo si myslia ostatní. 🙂 Myslím si že moja dcéra netrpí tým že mám postihnutie práve naopak je vo veku ked sa mi snaží pomôcť.

zuzulik22
2. jún 2014

Ahoj barborka, ja mam svalovu dystrofiu, som na invalidnom voziku, mam zdraveho manzela a uzasneho syna. Ver mi budes dobrou matkou. Ja som nikdy nedokazala vziat svoje dieta na ruky a som jeho maminka. Samozrejme bez uzasneho manzela by to neslo. Nas syn je samostatny, lebo musel, ale mame uzasny vztah. Nicoho sa neboj, dieta je ten najkrajsi dar a radost. Kludne pis do ip.

barbora1992
autor
2. jún 2014

Nemám čo dodať baby... Som až v šoku, koľko podpory a dobrých ľudí tu človek nájde... Ste úžasné.. Ďakujem... @vladka306 Ďakujem za podporu a držím palce aj ja Tebe a tvojej dcérke... Asi by bolo naozaj namieste ignorovať okolie čo sa týka nemiestnych narážok..

zuzulik22
2. jún 2014

Na okolie kasli. Vzdy budu ludia s pochybnostami. Doleziti budete len vy 3😄😄😄😄😄

natinka86
2. jún 2014

Ahoj Barbora1992 neboj nic zvladnes vsetko🙂) Ono si to netreba pripustat si myslim🙂) Dianka si Ta vybrala za maminku a hotovo🙂 Ja mam 9 mesacne dievcatko a mam DMO tiez sice nastastie bez epilepsie ale mamm kamosku co ma aj aj a zvlada 2 deticky🙂) V podstate ona mi dodala odvahu pustit sa do toho. Neboj sa zvladnete zvladnes vsetko ja mozem za seba povedat ze mi vela pomaha partner ale na malu sme sami starkych mame daleko 🙂) Takze vypusti zle myslienky a uzivaj si brusko🙂) pekny dnik a ak by si chcela kludne napis

vladka306
2. jún 2014

@barbora1992 Ak by si niečo potrebovala alebo len tak popísať môžeš IP. 🙂

moni244
2. jún 2014

@barbora1992 držím ti palce a také obavy má každá, ja som nestresovala z pôrodu ale z toho, ako to preboha zvládnem a to nemám žiadny hendikep a ako píšeš, ak je to viac menej estetické, žiadny problém nebude, uvidíš 😉 a ľudí okolo s blbými narážkami odstráň zo svojho života, každá mama je úžasná, je jedno, či je na vozíku, slepá, hluchá, každá máme to, čo majú takmer všetky matky a to je materinská láska, ktorá ti ukáže čo a ako

kacena4
2. jún 2014

ahojko tusim ta v poslednej dobe chytaju depky ako ta citam (prepac) ale ale mi trostu ta podpichnut. 😉 😉 😵 😵 ty si uz teraz uzasna matka ved si to vydrzala do 34 tt. ja som v tomto case vzdy lezala s vylozenymi nohami v nemocnici modliac sa aby babatko este chvilu vydrzalo v brusku 😅 tiez som invalid a mam 3 deti + stvrte z domova a zvladam to neboj zaciatky budu tazsie budes sa to len ucit ale po par tyzdnoch uz to budes mat v malicku a pojde ti to lavou zadnou ako na beziacom pase a budes sa sama sebe smiat ako si sa zbytocnne strachovala a stresovala. a aka je z teba uzasna mama. kazda sme si tym presli nie len tie "ine" ale vsetky mamy ktore cakali prve babo, proste ake to bude ci to zvladneme, ci neutopime svoje mimco vo vanicke 😀 😀 😀 ci bude dost teple mliecko ci ho bude dost ci budem vediet kedy a ako place neboj vsetko sa naucis chce to len cas a neboj mas pred sebou min. 18 rokov na ucenie sa materstva tak hor sa do toho
drim palceky

kacena4
2. jún 2014

@barbora1992 prosim ta trosku odveci nevies mi poradit na kramaroch nejakeho neurologa? potrebujem ist s dcerkou ohladom epi a nepoznam tam nikoho. vdaka za hociaku radu

jahodka30
2. jún 2014

Neboj zvládneš to, budeš dobrá maminka... Myslím, že pred pôrodom máme každá pochybnosti ako to budeme všetko zvládať... Drž sa.

barbora1992
autor
3. jún 2014

Kočky, dodali ste mi neskutočne veľa odvahy, tak dúfam, že už ma nebudú chytať zbytočné stresy a strach, už mi zostáva iba veriť, že maličká bude zdravá a všetko nejak zvládneme. Máte pravdu, môžem byť šťastná, že mám bezproblémové tehotenstvo a to teda aj som a radšej si budem užívať plnými dúškami posledné týždne ako sa stresovať... Ďakujem za podporu baby!
@kacena4 Rada by som Ti pomohla, ale žiaľ, akurát na Kramároch žiadneho neurológa nepoznám, iba ortopéda a očného, neurológovi som ako dieťa chodila do Trnavy. Prečo hľadáš práve na Kramároch? Inak tam by mali byť všetci odborníci......

pribinak
3. jún 2014

Uz len to, ze sa nad vsetkym týmto zamýšľas, je znamenie, ze budes dobrá mamina pre svoje dieťatko 🙂)

7zahrad
3. jún 2014

@barbora1992 Prepac, ale zasmiala som sa. Ty mas pochybnosti, ci budes dobra mama, lebo chodis s prikrcenymi kolenami? 😀 Tvoje babo Ta bude brat ako svojho najblizsieho cloveka.. A bralo by Ta tak aj keby si kolena vobec nemala. ;) Pren budes velmi, velmi dlho normalna.. A az pride na to, ze ostatni chodia inak, tak uz bude davno vediet, ze dolezite je to co k tebe citi v srdiecku.. lebo Ty ho to naucis.

Drz sa. A kvoli tomuto sa vazne netrap. V Anglicku je maminka, ktora nema ruky a plienocku menila zubami. To je problem. Nie prikrcene kolena.. ;) Syncek ju miluje aj bez ruk.

ejuska79
3. jún 2014

@barbora1992 si jedna inteligentná, uvedomelá a milá žena, a budeš super maminka 😀 ... moja sestra bola epilepticka, zistili jej to v 2 rokoch, brala cele detstvo lieky, chodili sme s nou do BA, jej to nejak ustupilo tak 17tich, uz neberie ani lieky, ma 2 rocného syna, a tiez mala obavy rozne... ja ti velmi drzim palce, ty nemusis mat vobec obavy ci to zvladnes, lebo ty to zvladnes hravo 😀 😀 a mas uzasny potoj k zivotu, to nam zdravym casto chyba..

ivetz
3. jún 2014

@barbora1992 Síce Ťa nepoznám, ale som presvedčená, že budeš super maminou! Iba hlupáci a necitliví ľudia sa môžu zamýšľať nad tým, či to zvládneš! Takí dokážu riešiť rôzne veci - zdravotný handicap, vek budúcej maminy... Názorom týchto ľudí sa nezaoberaj. Veľa šťastia 🙂

zuzanaf
3. jún 2014

Barborka-budeš úžasná mamina, neboj! Čaká Ťa to najkrajšie na svete, nerieš nepodstatné veci a užívaj si bábätko. Strašne Ti držím palce 😉

evitana28
5. aug 2014

Barborka neviem ci sem este chidis ale ak ano, chcem ti napisat, ze sme na tom rovnako, mozno ja o nieco horsie lebo chodim s barlou a tiez cakame vytuzenne miminko. Mam tiez DMO a zdraveho partnera, a tiez ma obcas oremknu pochybnosti aka budem mamina a ci vsetko zvladnem a to som este iba na zaciatku tehotenstva, kym ty uz mas svojho anjelika skoro mesiac pri sebe a verim, ze je vsetko v najlepsom poriadku a budem eprada ak sa mi niekedy ozves. Termin mam koncom marca a budem rodit v galantskej nemocnici, kde si asi rodila aj ty, tak by som sa potesila nejakym tvojim skusenostiam 🙂 papa

marlene
5. aug 2014

@barbora1992 ,moja mama bola sluchovo postihnuta a my ako deti sme to brali uplne normalne . ja som teraz mamou postihnutej dcery a na zaciatku ma trapili tiez otazky ako to ja ako matka zvladnem. drzim palce !

evitana28
5. aug 2014

Barborka neviem ci sem este chidis ale ak ano, chcem ti napisat, ze sme na tom rovnako, mozno ja o nieco horsie lebo chodim s barlou a tiez cakame vytuzenne miminko. Mam tiez DMO a zdraveho partnera, a tiez ma obcas oremknu pochybnosti aka budem mamina a ci vsetko zvladnem a to som este iba na zaciatku tehotenstva, kym ty uz mas svojho anjelika skoro mesiac pri sebe a verim, ze je vsetko v najlepsom poriadku a budem eprada ak sa mi niekedy ozves. Termin mam koncom marca a budem rodit v galantskej nemocnici, kde si asi rodila aj ty, tak by som sa potesila nejakym tvojim skusenostiam 🙂 papa

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre