Smie sa tehuľka zdržiavať v blízkosti ožarovaného človeka?

matula123
8. júl 2013

Máme rodinného priateľa, ktorý je chorý na rakovinu, chodí na ožarovanie. Počula som, že tehuľka nesmie byť v jeho blízkosti. Čo o tom viete?

samantha185
8. júl 2013

to by aj mna zaujimalo ako to je, pretoze tiez mam v rodine takuto osobu

monci8888
8. júl 2013

to je asi jedna z top sprostosti,ake som kedy pocula 😀

katren
8. júl 2013

pocula som.....to je ako keby Jedna Pani Povedala......keby to bol tvoj manzel, odstahujes sa????
@matula123 @samantha185
tu je diskusia https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/moze-byt-tehotna-v-kontakte-s-ozarovanou-osobou/

barny
8. júl 2013

no a leto je tu 😕

kveta
8. júl 2013

Male deti a tehotne nemaju byt pri ozarovanych. Je to pravda.

savanah111
8. júl 2013

Ja som čítala, že ožratého 😀 nemáááám slov............ 😨

martinkatinka
8. júl 2013

Moja mamina bola na vyšetrení, kde ju mali ožarovať, tak mi nakázali ostať pred budovou. Ona musela byť v miestnosti pre to určenej, pokiaľ to z nej nevyprchalo... to je cca dve hodiny. Keď mala kontrastnú látku, nemohla opustiť budovu.

trinka
8. júl 2013

No nie je to až taka blbosť baby 😕 . Ja som bola na scintigrafii a nesmela som 24h k malým deťom a tehotným. A kedže ma v ten den prepustili, spala som u svokrovcov... 😔

cecil36
8. júl 2013

suhlasim s kvetou, deti a tehulky by sa nemali zdrziavat pri ozarovanych ludoch a tych co beru chemo, Ked sa lecila moja mama tak dr, povedala, ze 48 hodin po by nemali byt v kontakte s detmi.

lin123
8. júl 2013

ziadna hlupa otazka...niektore by sa tu mali zdrzat svojich hlupych komentarov...urcite sa nesmie zdrziavat...a na ako dlho, to uz by bolo vhodne sa opytat dr.

kika112
8. júl 2013

Treba dodrziavat zasady ktore urci lekar. Keby to bolo prilis nebezpecne pre okolie, asi by si ho nechali v izolovanej miestnosti. To, ze ho ozaruju neznamena ze sa nabije ako nejaka fosforova nalepka /prve co ma napadlo/ a bude potom okolo nas behat a svietit. 🙂 Z TV ide tiez ziarenie, tiez mame kozmicke ziarenie a elektrosmog... a z nich nema nikto strach?

albao
8. júl 2013

Moja mama bola na takom nejakom vysetreni, ked som k nej ako tehotna nemohla. A to bolo myslim az 2 dni po ozarovani. Ale to nebola kvoli rakovine, ale specialne vysetrenie stitnej zlazy. Neviem, ci je to to iste

linda20111
8. júl 2013

Vobec to nieje sprostost, keby ste mali moznost zistit aku davku radiacie este telo vyzaruje tak by ste sa prestali smiat!!! Ja som pracovala na colnici kde sme mali pristroj ktory to meria (nie kvoli chorym ludom ale to bolo skratka kvoli bezpecnosti) a by ste sa cudovali ake vysoke ziarenie mali ludia lieciaci sa formou chemoterapie. Lekari im po tychto davkach neodporucali chodit medzi ludi aspon dva dni. Ale slovaci su sprosty narod, kvoli dvom krabickam cigariet ohrozia zdravie inych.

srdiecko9
8. júl 2013

Záleží od toho aj čo je ozarovane , ktoré miesto. Ak je to stitna zlaza, tak tam viem na isto, že človek nesmie byt v kontakte s tehotnymi a deťmi. Aj keď by to bol manžel.

euka210
8. júl 2013

pri chemoterapii urcite moze, svokru mam choru. Ale ked bola na nejakom vysetreni s kontrastnou latkou, tak den nemohla byt s detmi a tehotnymi. Najlepsie ked sa on opyta lekara.

abbey1
8. júl 2013

Na to je najlepšie spýtať sa konkrétne ošetrujúceho lekára. Nie je to sprostosť, ako tvrdia tu niektoré. 😒
Náš syn sa liečil agresívnou chemoterapiou a pri niektorých liekoch a ožarovaní naozaj dochádza k nebezpečenstvu pre okolité osoby, hlavne malé deti a tehotné ženy-teda pre ich plod. musí sa dodržať určitá časová hranica.
Avšak ak nedôjde k okamžitému stretnutiu s liečenou osobou, ale až o pár hodín, či dní, nič nehrozí.

pralinka25
8. júl 2013

moj manzel bol na radioterapii 10x po sebe a nas maly mal vtedy necely rok. specialne sa na to tam lekarov a onkologa pytal ze ci moze byt v jeho pritomnosti a povedali ze moze. ono asi dost zavisi od druhu mozno sily tazko povedat. niekto smie niekto nie. to treba asi jedine prebrat s lekarom ten konkretny pripad. mal by sa vas kamos spytat lekara ktory mu to robi

olienka12
8. júl 2013

viem,ze ked bola teta na radiojod nesmela 2 tyzdne k detom a tehotnym, neviem ako je to s radioterapiou a budem to tiez zistovat, lebo ju caka teraz ozarovanie :((

kris557
9. júl 2013

Moja kozmetička sa ma pýtala, či nie som tehotná, lebo bola na nejakom vyšetrení v tuneli a tiež jej hovorili, že sa nesmie niekoľko hodín stýkať s tehotnými.

darka2001
9. júl 2013

Nie nesmie,aj svokra bola na vysetreni stitnej zlazy kde ju ozarovali a 24 hod mala zakaz sa stykat s tehulkami

mircalla
9. júl 2013

@katren @monci8888 Uzasne odpovede skutocne, naco sa vobec zapajate, ked nemate ani najmensi zaujem odpovedat aspon trochu slusne.
@matula123 Njalepsie sa opytat lekara.

monhla
9. júl 2013

Záleží na tom čo povie lekár.
Manželova babka nemohla 24 hod k deťom a ani k tehotným.
Môj brat nesmie ísť 2 týždne k deťom a tehotným. Dokonca nechodí nikam 3 týždne aby nikoho neohrozil - ani k vlastnej dcérke sa nepriblíži.

Radšej byť opatrnejší, než si niečo vyčítať.

sedmokravka
9. júl 2013

@matula123 u mojho gynekologa vedla zriadili nove pracoviska, vsetko Onkologia a pacientkam, takze aj tehotnym neodporucaju chodit na spolocne wecka, ktore tam dovtedy boli pre vsetkych, maju vlastne dole, takze asi na tom nieco bude ☹

zonjushe
9. júl 2013

podla mna je to individualna zalezitost, moj dcerka mala 3 mesiace a bola v kontakte s ozarovanou osobou, specialne sme sa nato pytali lekara..asi zalezi od druhu a intenzity ozarovania..

ooo
9. júl 2013

zalezi od ozarovania. moja mama ide buduci tyzden na oziare, ale bude hospitalizovana, aby nemusela dochadzat 5 dni v tyzdni po 5 tyzdnov. nejak jej to skratili a zmenili typ oziarov. bude tam tyzden a bude dostavat 2x denne oziar a ja sa k nej nemozem priblizit cca 2 mesiace na menaj ako 2 metre a ani nemoze brat na ruky ziadne deti.

nijka
24. júl 2013

@monci8888 top sprostost je ked sa vyjadrujes k niečomu o com prd vieš.... Ak si chces nechať oziarit vlastné nenarodene dieta je to tvoja vec ale nerad blbiny!!!!!! K ľuďom po vysokých dávkach oziarov malé deti a AJ tehotné nesmú. Ako dlho je individuálne , treba sa informovať u lekára. A @katren samozrejme ho nevystahujes ale prvý den dva sa po nom liepat asi v záujme toho plodu asi nebudeš, ci ano?

diusik
24. júl 2013

@monci8888 jaka top sprostost?tak akurat by som tym mohla nazvat tvoju nevedomost.Som zdravotna sestra a je to pravda

cejara
24. júl 2013

Chemoterapia, ani ožarovanie neškodí bábätku!!! Veď to by sme potom nemohli nikam chodiť. Viete koľko ľudí stretneme v meste, ktorí sú ožarovaní a berú chemoterapiu? Tehotné ženy by museli byť izolované. V prípade, ak pacient ide ožarovanie (berie kontrastnú látku - vyšetrenie sa volá počítačová tomografia), tehotné a malé deti, sa nesmú pri dotyčnom zdržiavať 2 dni. Posielam aj link, kde sa to rozoberalo:
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/moze-byt-tehotna-v-kontakte-s-ozarovanou-osobou/
nick: pavlina05 je lekárka. Skús jej napísať. Vie toho určite viac ako my 🙂

cmulinko
24. júl 2013

posnazim sa vysvetlit rozdiel medzi jednotlivymi oziarmi..je totiz rozdiel o ake ozarovanie ide.
RTG-kde sa robi obycajny snimok je expozicny cas (to je cas priameho ziarenia na telo) len par sekundovy a oziarena osoba je po tejto snimke uplne ''cista'' cize kontakt s osobou po RTG nie je skodlivy pre tehotnu zenu.
CT- je to iste ako FTG akurat sa snimky zhotovuju pomocou pocitaca-kontakt s osobou po CT ne je skodlivy.
MR-magneticka rezonancia nema nic spolocne s radioaktivitou cize kontakt s osobou po MR nie je skodlivy pre tehotnu.
NUKLEARNA MEDICINA-do zily sa vstrekuje radioaktivna latka,ktora ma takzvany polcas rozpadu.Polcas rozpadu znamena,ze za aku dobu sa jeho ''sila'' znizi na polovicu.rozne latky maju rozny polcas rozpadu...niektore pouzivane v medicine maju polcas rozpadu od par minut az po par dni.Riziko kontaktu s takou osobou zalezi teda na danej latke ktoru mu strekli do zily.
RADIOTERAPIA-je to metoda priameho oziarenia bez kontrasnej latky ci pouzitia radioaktivnej latky do zily.V tomto pripade tu ide skor o zvysenu pozornost na infekcie...takato osoba ma imunitny system dost oslabeny a treba davat pozor na navstevy hlavne ak ste vy chory...vy ste pre taku osobu omnoho nebezpecnejsi ako ta osoba pre vas.To iste plati aj pre chemoterapiu.
Osobne som poznala pacientky tehotne,ktore v tehotenstve prechadzali onkologickou liecbou.Par minutovy kontakt s onkologickou osobou este nikoho nezabil-ani nenarodeny plod.Myslim si,ze za par minut sa da stihnut opytat sa blizkeho cloveka ako sa ma...ako postupuje liecba a popriat mu osobne zoci voci vela sil pocas liecby-nech citi vasu podporu.Dokonca by som sa nebala ani par sekundoveho objatia....ale to uz som narocny ironicka.

janka220989
27. júl 2013

nie nemoze, min styri hodiny po oziareni,

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre