Sladidlá v tehotentve

danujka
17. júl 2013

Ahojte...uz dlhsie citam vase diskusie a teraz mam tiez jeden problem, tak som sa rozhodla sa Vas opytat na Vase skusenosti.Som v deviatom tyzdni tehotenstva
a tiez sa snazim davat si pozor na to, co spapam a pijem.Kava mi uz davno prestala chutit,kofolu obmedzujem na raz za cas...ale ak mam dennodenne pit tekutiny
mam problem najst vhodne.Cista voda mi nechuti a aj tak sa sem tam donutim ju vypit ale ak sa budem nutit stale tak si ju nacisto zhnusim. Spomedzi toho vsetkeho vyberu som si nasla ze mi chutia dzusy, ktore riedim 1:1 . Ale stala sa mi taka vec, ze dzus ktory som si kupila, az po vypiti som zistila, ze obsahuje sladidla...aspartam a cyklamat. Vsade citam, ze sladidla su skodlive a chcem sa len opytat, ci hrozi nieco mojmu malemu po vypiti jedneho takeho dzusu. Dalsi si uz samozrejme nekupim a veru este v obchode riadne budem citat etikety..by ma fakt nenapadlo aby v dzuse boli sladidla.Mate niekto skusenost so sladidlmi v tehotnosti? Hrozi nieco? dakujem za reakcie.

sissy27
17. júl 2013

@danujka celkom určite sa po vypití jedného džúsu nestane nič tebe ani dieťaťu... a zas akože netreba to podľa mňa preháňať s tou opatrnosťou, tehotenstvo nie je choroba... ja som fungovala normálne, robila som to, čo som chcela, jedla a pila na čo som mala chuť, všetko s mierou, žiadne komplikácie neboli... možno by si mala viac čítať nejakú beletriu 😉

danujka
autor
17. júl 2013

ja viem, trochu to prehanam 🙂 ....ale rada sa necham uistit...uz len preto, ze minuly rok mi tehotenstvo nevyslo a vobec neviem z akeho dovodu a teraz som v miernom strese ci to bude v poriadku. Kazdu chvilu sa docitam ze hocaky caj nemozem a bylinky tiez...je to sice moje tretie tehu ale po dlhych rokoch a vtedy som veru pila hocaky bylinkovy caj a nic sa nedialo...dakujem za odpoved.. ukludnila ma🙂

ichbinich
17. júl 2013

@danujka:
Z toho jedneho dzusu sa fakt nic nestane... Keby si sa nalievala colou bez cukru, zato so sladilami, by to bolo nieco ine 😉

Dzusy kupuj 100% a ried ich este viac ako 1:1. Nekupuj "ovocny napoj", ani podobne. Kupuj iba to, kde je napisane 100% dzus. Aj ked byva z koncentratov, ale to nevadi. Proste neprevazaju aj vodu cez ocean, ale po zbere sa ovocna stava koncentruje, teda zbavi vody, a potom sa voda priadva az v Europe vo vyrobni.

Velmi dobre chuti aj voda s citronom, pomarancom,... Trosku cerstvo vytlacenej stavy. Alebo aj s bylinkami: medovku, trosku maty a pod. dat do karafy (cerstve bylinky!), zaliat vodou a pit. Bude to mat velmi jemnu chut, bez sladiliel a bubliniek a kadecoho ineho.

Alebo si sprav caj, ovocny mozes urcite, a pi ho chladeny, nie teply 😉

kazunomiya
17. júl 2013

@danujka ahoj, umelym sladidlam a hlavne aspartamu sa urcite treba vyhybat, ale tak ked nieco vypijes omylom tak co uz teraz... nic takeho sa nestane.. problem by bol keby si sa cele dni nalievala colou light. Aspartam sa vyslovene uvadza medzi tymi, ktore su priam skodlive, inak ved on nie je dobry ani pre dospelych a byva na takych potravinach vzdy varovanie.

Dokonca som citala aj nazor ze sa treba vyhnut aj stevii, co povazujem za prehnane... v kazdom pripade dnes su sladidla velmi rozsirene vo vselicom (aj v kyslych uhorkach! - my naschval kupujeme doma take lebo otec nesmie cukor, ale inak by som ich asi teraz nemala jest). takze treba davat pozor a kde najdes aspartam, cyklamat, sacharin, acesulfam K a podobne mnamky, to radsej nekonzumuj. Xylitol a stevia su prirodne a nemuseli by skodit. O xylitole som dokonca citala same chvaly aky je zdravy (hovori sa mu "brezovy cukor"). Ale necitala som ako je to s nim v tehotenstve, takze toto je len moj odhad ze by nemal skodit.

kazunomiya
17. júl 2013

@danujka este k tomu co pit. Ja som objavila paradny "Caj pre tehotne" od Agrokarpaty Plavnica v jednom bioobchode, je velmi chutny, lebo je ciastocne ovocny (su v nom sipky, rakytnik, aronia...). Vyborna je ta voda s citronom, pomarancom. Dzusy mi az tak nevyhovuju, teda, iba riedene, mozu drazdit zaludok... A kdesi som to aj citala ze nie su celkom idealne. Okrem toho pijem medovkovy cajik, rooibos, niekedy aj zeleny caj (ak si bola navyknuta na kavu, je to dobra alternativa, nie je taky silny a na tlak a pod. pomoze tiez). Proti nevolnostiam pomaha zazvorovy caj a citala som ze aj malinovy (z malinovych listov), ale to nemam odskusane. Ten je ale tiez na bezne pitie fajn.
Pijem aj cistu vodu ale si ju filtrujem v takej tej filtracnej kanvici, je potom chutnejsia a menej tvrda.

danujka
autor
17. júl 2013

dakujem vam za ukludnujuce odpovede..ano ten caj pre tehotne som aj ja mala a potom som len nahodou sa docitala ze rakytnik nie je dobry v tehu..tak uz potom neviem...ale vela je takych veci ze niekde pisu ze sa to moze a niekde ze nie...ovocny a zeleny caj teraz tiez nemozem citit..aj ked predtym som ich mala rada..hlava ma boli len sa na ne spomeniem🙂)..ale ten citron vo vode alebo pomaranc to je dobry napad to si spravim veru.

saska.t
17. júl 2013

@danujka rakytnik kludne mozes odporuca sa max 2dcl denne stavy pre tehu,ale v cajom nebude ani 1/3 takze s tym by som si hlavu nerobila,s mierou ide vsetko a nic netreba prehanat 😉

lussy23
18. júl 2013

Ahoj, V Tescu predávajú také džusy, volajú sa Rio fresh. Sú drahé, ale je to čerstvo vymačkané ovocie, bez cukru a vody...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre