Pocula som, ze pocas tehotenstva sa vraj robia 2 akoby tripple testy, prvy okolo 12 tt a druhy okolo 16 tt. Eobili Vam oba testy alebo len jeden z nich? Vdaka
len v 16tt
Vsetkym robia obe... plus k tomu este meranie NT....
Tieto testy by sa mali robit v 12tt a neskor o 3 tyzdne. Pocita sa to ako jeden test, nakolko sa porovnavaju hodnoty medzi nimi.
@mishicca aj pri prvej dcére aj teraz som za prenatálny skríning - morfologický ultrazvuk platila, je to dobrovolné vyšetrenie v 13tt a 20tt. Možno dr robí len krvné testy, ale podrobný morfo ultrazvuk napr v KE robia len dvaja lekári čo viem a tým, že to je dobrovolné tak to poisťovňa neprepláca. V 13 tt mi brali krv tam potom v 16tt mi brala moja doktorka za toto som neplatila.
Robili mi obe a platili sme....
@mishicca mne totiz v prvom tehotenstve robili iba ten druhy...a preto neviem ako to bude teraz
Ja som zatial len v 10tt ale na prvy ober som uz objednana a druhy spravi neskor tiez. Ja neplatim nic, ani som nikdy u mojho gyn nic neplatila.
Pocas prveho tehotenstva to prebiehalo u mna tak, ze v 12 tt mi lekarka robila ultrazvuk kde zistovala hodnoty CRL, NB a NT, no krv mi vtedy nebrala. A az v 16 tt mi brala krv. Lenze teraz som znova tehotna a chcela by som aby mi brala krv uz teraz v 12 tt len neviem ci to robia a ci to bude mozne.
@katka2602 ja som neplatila za nic :D este aj v knizke mam napisane morf.utz. zalezi to urcite od lekara. Pri prvom som mala ineho, tam som nic neplatila tiez, ale sono nemal a chodila som na sono do nemocnice. Jedine co odo mna pytal, bolo 5 e za vypisanie tlaciva na materske. Teraz mam inu lekarku,.a.neplatim absolutne nic za taketo banalne veci... utzv ma v ambulancii a robi mi ho zadarmo kazdu jednu prehliadku. Este aj to 3D mi urobila zadarmo, za co sa bezne plati inde.
@mishicca Za klasické USG sa neplatí,ale toto nie je klasické USG ani banálna vec, tieto merania nevie spraviť gynekológ s obyčajným usg, napr mojej gynekologičke vôbec usg neukázalo, že sa malému poriadne nezatvára chlopňa na srdiečku, videl to až na morfologickom usg, kedže jeho stroj je oveľa lepší a citlivejší a zaoberá sa vrodenými chybami. Aj mne robí USG na každej poradni aj mi vytlačí foto a neplatím nič, ale tieto dobrovolné sú spoplatnené (pravdaže, sa bavíme o súkromnej ambulancii - čo viem tak naj sú 3 lekári na SR Košice prof Dankovčík, Martin Mudr Grochal a Bratislava Čunderlík, títo 3 sa považujú za kapacitu SR) Ale tak stále to zaleží od lekára, ak si neplatila nič tak super, ale si jedna z mala 🙂 Napr. za tlačivo ja som u svojej neplatila ani cent 🙂 vlastne u svojej doktorky nikdy nič neplatím.
@marienka24 Mne krv nerie automaticky, brala v 12tt v 16tt a idem teraz 29.1 a bude mi ju brať opäť. Tak jej povedz, že chceš odber krvi na tripple testy.
@marienka24 v 12tt ti zoberie krv ohladom teba,krvna skupina,rh faktor,choroby.. v 16tt ti bude brat krv ohladom babatka,cize ci nie je choré.. v 12tt sa neberie krv "kvoli" babatku,vtedy sa robia merania
Mne robili teraz v 12tt a neplatila som nič.
A ďalšie mi sestrička povedala že v 16 tt.
@katka2602 odber na tripple testy vraj stoji okolo 300 eur keby som to chcela teraz...to mi povedala sestricka
@marienka24 to nie su triple ale trisomy testy,za tie za tolko plati...triple su zadara a su inak o nicom..
@snehovagula1 preco su o nicom?
@marienka24 zjavne sa nerozumiete so sestričkou. 300€ stoja Trisomy testy, ktoré sa robia ak je nejaké podozrenie na poruchy. Tripple test + morfologicky usg sa robi v 12-13tt a 18-20tt a stoja cca 50-60€ podľa toho u koho. Zadarmo určite nie sú, keďže podrobný usg len tak bežný gynekolog nerobí. Ja som dávala robiť Nifty testy stali 450€ lebo mal doktor podozrenie na downov syndróm, našťastie je všetko v poriadku. Ak chces len tripple test bez usg t.j. len odber krvi to by ti mal tvoj doktor spraviť v rámci poradne. Ja mám všetky výsledky v knižke.
@marienka24 castokrat vychadzaju triple testy falosne pozitivne,nie su vobec spolahlive,co viem mali ich uz davno zrusit len stale ich robia....
Mne brali krv len v 16tt, na vsetko - krvný obraz, krvná skup.a Rh (aj ked z prvehu tehu moju krv.skupinu vedeli), rastepy neural.trubice a Down. Ale v tomto tehu som v 12tt mala vyššie NT, tak nas poslali na prvotrimedtralny skrining (3D+krvne testy). Ale pri prvom tehu robili krv.testy len v tom 16tt, všetko naraz.
@snehovagula1 áno, pozitivne výsledky tripple testu sa potvrdia len u 2-3%pripadov, no podla lekarov vraj maju význam (asi len na strasenie ludi). Mne vyšiel prvotrimestralny skrining na Downa 1:168, tripple 1:35. Genetik mi vravel, ze prvotrimestralny sa robi skoro, preto je nepresny, tripple však berie do úvahy aj výsledky prvotrimestr.skriningu. Skratka, jeden zlý výsledok a uz sa to vezie. Navyše, ja som mala vo vysledku tripplu poznámku laboratoria: Pozitívny skríning na DS je vyšší ako priemerne hodnoty len kvôli vyššiemu veku matky. (o 2tyzdne budem mat 33) Ked som si porovnavala hodnoty jednotlivých markerov, nemala som presny meridian, no bola som ďaleko od kritickych hodnot. Navyse, tripple testy v KE kraji vyhodnocuje laboratórium Medirex KE, cirou náhodou aj firma, ktorá ponuka trisomy test sa vola Medirex (moje zistenie). Je aj test Nifty od fi Zentya, ale ten je drahší (ale aj komplexnejsi). My sme nakoniec trisomy odmietli (sam lekár ma presviedčal, ze su to vyhodene nekrestanske peniaze) a odporučil mi amniocentezu (keby trisomy vyšiel pozitivne, aj tak by som sa vraj amniu nevyhla). Som týždeň po amniu, sme v pohode a čakáme na výsledky (ze drobec je zdravý). Pri takej vysokej falosnej pozitivite tripple testov som o tom presvedčená. 😃
@evkaiska budes to mat dobre....ja som tiez mala 1:380,po morfosone sme spadli na 1:8,amnio downa nepotvrdila,maly je zdravy ako buk 1.3.bude mat rok....aj ja som presne mala 33r.a hodnoty tiez ked som pozerala nebol dovod aby bol maly chory,ale aj tak bol to strasny stres vdaka vlastne jednemu lekarovi....viac info v sprave ak chces...
@snehovagula1 Dnes to uz vsetko viem. Uz viem, ze lekári zbytocne stresujú, možno preto, aby sa kryli, ale nevadí im, ze 98% mamičiek sa zbytocne trapi. Lebo aj ked si od začiatku vravím, ze určite je vsetko ok, ze nie je dôvod, aby bolo niečo zle, lebo ani hodnoty v testoch, ani NT nenasvedčuju o DS, červík pochybnosti robi svoje a najma moj manžel je strašný stresmen a vsetko mi sťažuje. Keby som sa mala dnes rozhodnúť, resp.ak budem este niekedy tehotná, urcite vsetky tie testy a vyšetrenia odmietnem.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj robili mi obe.