Potrebujem radu, ukludnit, prefackat, povzbudit, ja neviem...
mam okolo 30, nie sme tehotni ale postupne zaciname rozmyslat nad babatkom (uz by sme chceli), ale mam šialeny strach z porodu...som taky strachoprdko cely zivot, pomaly normalna prehliadka u zubara ma stoji stres v cakarni, 1.prehliadka u gynekologa nedavno - to som sa tak hanbila a bala ze som si na tej koze drzala zakryte oci (ano jak puberťacka), proste stresujem so vsetkeho viac nez normalni ludia 🙂
a ked mi vcera kamaratka povedala ze jej doktor povedal teraz po porode ze necakal ze to prezije, ze cisty zazrak, lebo jej vytiekla cela plodova voda (cize isli na sucho), kliešťami, a nakoniec ze skoro vykrvacala, ze tam vrieskal po sestrickach nech bezia po anesteziologov a drzal jej otvor lebo jej isla prudom krv a myslel si ze je koniec, tak ma ide porazit od strachu...
to fakt je tazke bolestive? ako ste to zvladli? ci az tak ste sa nebali? viem ze to kazda prezije, a potom ked uz bude babatko v ruke tak nebudes citit bolest, atd, ale ajtak :(
vdaka
@permanentka aj ja som sa sialene bala, taktiez mi sestra farbisto opisala jej prvy porod 😀 teraz mam porody za sebou dva a myslis, ze keby to bolo take na neprezitie, dam sa na to dva krat? /a raz sa na to este chcem dat/
nevravim, ze to je bezbolestny zazitok - v podstate je to bolestive dost, ale prezit sa to da.. a poviem to takto - ja mavam silne migreny tak dva krat mesacne.. a keby som si mala vybrat medzi mojimi migrenami dva krat mesacne a porodom raz za 9mesiacov, tak urcite volim radsej porody.. 😉
nepocuvaj/necitaj farbiste opisovanie, aj tak je kazdy porod iny a neda sa to nijako naplanovat.. okrem toho, teraz existuje epidural, co sice bolesti uplne nezabrani, ale aspon si oddychnes, ked uz budes vysilena..
a je jedna velka pravda, ktorej som ja ako bezdetna nevedela pochopit - ked uvidis dieta, bude ti uplne suma fuk kazda bolest ktoru si prezila, alebo ktora ta este caka.. ked uvidis dieta, uvidis v nom cely svoj svet a budes najstastnejsia zo vsetkych.. fakt 🙂 vela stastia pri snazeni..
Mne predporodna priprava moc nepomohla pri 1; pri 2 som si pozerala prispevky na nete o bezbolestnom porode, drzala som sa rad, predychat kazdu kontrakciu, kazda znamena blizsie k cielu k porodu, setrit sily, nekricat, robit presne to co povie personal na sale. Odrodila som uplne v pohode a bez menej bolesti ako pri 1 porode. Drzim palce 🙂
Netreba sa bat, kazdy porod je iny a netreba pocuvat strasidelne zazitky svojich kamaratok.
Ked som bola prvy krat tehotna, tiez som sa bala, ale len kvoli tomu ze to bola pre mna nezname. Chodila som na predporodnu pripravu, tam som sa oboznamila s okolnostami porodu a upokojilo ma to 🙂
K porodu som pristupovala pozitivne, aj ked sa skomplikoval, syncek mal pupocnik omotany okolo krku, nevladala som tlacit, mala som uzasnu porodnicku, ktora mi pomohla.
Pri druhom porode som sa obavala podobneho scenaru a nakoniec som bez problemov porodila dcerku, od porodnicky som dostala pochvalu ako som to krasne zvladla.
V obidvoch pripadoch som si dala pichnut epiduralku, to mi pomohlo odstranit strach z bolesti.
Takze moja rada: nalad sa pozitivne na babatko a na vsetko co sa tyka porodu, vela stastia pri snazilkovani 🙂
baby a da sa nejak predchadzat tomu aby nevytiekla cela plodova? lebo vraj aj to sposobilo toto :( ze maly nebol dost nizko a teda nebol ako taky "štupel" cize vytieklo vsetko...ci s tym sa neda nic robit?
Kedze uz cakam druhe tak viem ze sa neni coho bat a aj ked moze mat clovek strach pride to tak ci tak aj bolesti aj vsetko niako to clovek musi vydrzat nic stym nespavy ale ta nekonecna radost potom ked uvidis to krasne malinke stvorenie
@permanentka nemôžeš takto rozmýšlať, niekomu ani nevytečie, musia prepichovať plodové vaky… nenahováraj si také veci, niekto porodí za 5 min a niekto sa trápi dni, sú ženy, čo majú katastrofálny zážitok z pôrodu, ale väčšina z nás má viac detí, tak určite sa to dá prežiť 😝 😉
Ja som sa bála prvého pôrodu najmä ako niečoho neznámeho... keď nevieš do čoho ideš. A po 2 rokoch som sa na to dala opäť 😉 tak to nebude také hrozné a to som ani raz nemala epidurál. Pri druhom mi doma odtiekla voda doma, myslím, že všetka, lebo jej bolo dosť, do nemocnice som to mala cca trištvrte hodiny a bolo to v poriadku. Myslím, že prvý pôrod som zvládla lepšie aj preto, že som nevedela čo a ako to bude a proste som len počúvala pôrodnú asistentku, lekára a svoje telo... predýchavala a držala za ruku manžela. Aj pre neho to bol taký obrovský zážitok, že to odvtedy odporúča každému mužovi 😉 . Ale asi 2 mesiace pred prvým pôrodom som mala naozaj obrovský strach...odišiel akosi sám, keď som sa už ledva hýbala v deviatom mesiaci a nevedela som sa dočkať tej chvíle, kedy to príde 🙂 . Zbytočne sa nestresuj a keď už budeš čítať alebo počúvať pôrodné historky, tak si vyberaj len tie pozitívne. Ja som kedysi aj zrušila jednu "kamošku", že si také strašenie má nechať radšej pre seba a nehovoriť mi nič
@permanentka s odtecenim vody asi nic nenarobis....ale porod je fakt uzasna zalezitost a pre mna najkrajsi a najsilnejsi zazitok v zivote. Bolest? Ano ale pravdu povediac som velmi nevnimala lebo som sa cely cas rozpravala s dcerkou a hovorila jej ze to zvladneme. Ked si uvedomis ake tazke je to pre to babatko tak zabudnes na seba 😉 a este k hrozostrasnym pribehom...stavaju sa aj take veci, moja sestra napriklad kvoli tomu uz nechcela 2 dieta ale myslim si ze vsetko je o stave mysli. Ked sa busldes tesit a pozitivne mysliet tak to krasne zvladnes. Drzim palce v snazeni a aj pri porode
@permanentka no mne pomaha mat dostatok info aby som sa nebala, takze zacala by som tym. Mne tiez sposobuju nemocnice a lekary velky stres a odpor takze moja cesta bola ist na to co najprirodzenejsie. Rodila som v teplej vode so sestrou a porodnou asistentkou v pritmi a hrala relaxacna hudba bol to ten najkrajsi a nasilnejsi zazitok v zivote. Ak si zdrava a mas normalne tehotenstvo a do porodu sa nezasahuje umelo katastroficke scenare sa zvacsa nedeju. Myslim ze ze by si mala zacat ziskavat info a zistit coho sa bojis a preco a podla toho zvolit tu naj cestu pre teba, co v tejto chvili moze znamenat cokolvek, mozno aj pockat kym budes zrelsia...
@permanentka boze ja som taka ista;)) preto som si vybavila cisarskym.normalny porod si doteraz newiem predstavit.to by som asi nedala.sice aj ten cisarak som si inak prefstavovala bolo to horsie kedze ja bojim aj ihly ale dalo sa ;) to zvladnes ale nesmies uz doprddu robit paniku
@permanentka ahoj, moj doktor vravel že už mali aj pacientky ktorym museli do karty uviesť niečko ako panicky strach z bolesti a spravili im tym padom cisarsky...stretavaju sa aj s tym a uvadza sa to tam ako nejaka psych. diagnoza pre ktoru bola spravena sekica...snad ťa strach nepripravi o niečo take užasne ako je mať babatko 🙂
@permanentka plodova voda nevytecie cela - pretoze sa vytvara stale.. to, co vravela tvoja kamaratka mohlo mat ine priciny.. kedze krvacala, mohla mat placentu previu, alebo malo plodovej vody - to sa vacsinou zistuje pred porodom..
ked som prvy krat rodila, plodova voda mi praskla doma, izba bola doslova cela mokra a tiekla zomna cely cas kym som neporodila, co bolo dost dlho - 23h a sestricka mi sama vysvetlovala, ze plodova voda sa stale dokola tvori aby babo nebolo nasucho.. v porodnici ta sleduju, davaju pozor.. a nechcem nijako napadat tvoju kamaratku, nepoznam ju - ale niektore kamaratky maju taku tendenciu, troska zvelicovat.. zvacsa je to preto, aby boli este hrdinskejsie ako su.. ja taku kamaratku mam a jej pribehy beriem vzdy s rezervou.. 😉
@permanentka aj ja som sa najprv strasne bala a bola som presvedcena, ze ked raz otehotniem, vybavim si cisarsky rez.... ked som naozaj otehotnela, zacala som zbierat informacie a chcela som rodit do vody... no potom som sa dozvedela o knihe Hypnoporod, ktora mi velmi pomohla a zacala som porod vnimat ako nieco, co dam... napriek tomu, ze vsetky kamosky v okoli mali tazke a niecim skomplikovane porody, ja som si hovorila, ze moj bude v pohode a co najprirodzenejsi... je fakt, ze mi mm zaplatil za slusnost, dostojnost a intimitu pri porode - rodila som u Kocha, co ma tiez upokojilo (predstava, ze na mna bude kukat sto ludi ma tiez desila)
nakoniec som mala super porod - o 3. mi odtiekla plodova voda, o 5. sme prisli do porodnice (a to som soferovala☺) a o 8. sa narodila mala 😊 a este na sale som mm povedala, ze som ochotna mat dalsie ;)
Bolelo to, ale menej a kratsie ako som cakala☺
permanentka, ja som sa absolútne nebála... bolo to moje prvé dieťatko a tiež som si čo to prečítala po internete (kto nie, že?), aj popočúvala od kamarátok či kolegýň... ale ja som sa nestresovala, tešila som sa, kedy to príde... bábo som očakávala 12.októbra, keď tu zrazu 26.septembra mi doma o pol štvrtej poobede odtiekla plodová voda (už pár dní predtým som večer pociťovala mierne pobolievanie, ale to vždy prešlo a v ten deň tiež už, ale tie už neprešli), všetko mokré a stále to tieklo, v nemocnici nedvíhali, keď som volala, či už mám ísť, tak som volala ku svojmu gyndošovi a sestrička, že sa mám ponáhľať, že nemám čakať hodinu a pol, kým dojde priateľ z roboty, tak ma nakoniec viezol sused - a ja stále bola pokojná akoby nič, tešila som sa a myslela len na to, že konečne uvidím toho drobčeka, čo mi tam tak krásne kopkal v brušku :D :D :D a v nemocke všetci kľud, otvorená na pol prsta, akurát voda zo mňa šla :D keby bola vedela, že mám čas, zostanem ešte doma, lebo voda celá nikdy nevytečie 🙂 nakoniec som malého porodila na druhý deň o pol siedmej ráno :D bolesti to boli riadne, pomaly som sa otvárala a malý bol stále akosi vysoko a navyše som nemala bolesti do krížov, ale strašné kŕče od brucha do nôh :D stenala som ako kôň. minula v sprche hektolitre vody, písala domov, že nech donesú peniaze na epi (aj doniesli, ale v noci by mi ju aj tak nemal kto pichnúť) a nakoniec to aj tak zvládla :D :D :D poviem ti, najhoršie aj tak bolo to šitie, lebo všetok ten adrenalín už opadol 🙂 ale neľutujem, aj keď som na sále povedala, že ak ešte raz, tak len epi alebo cisárskym, ale šla by som do toho znova :D
jediný problém je asi ten, že aj keď nie som nejaká štíhla, ale mám asi úzku panvu - nevedela som ho pretlačiť, skončila som poriadne rozstrihnutá až po riť a to mal drobec len 2680g 🙂 tak nabudúce (ak sa ešte pošťastí) poviem gyndošovi, nech sa na to pozrie :D
Ak chces deti, budes musiet tak ci tak niekedy rodit 🙂)) ja som sa bala porodu ako cert kriza. Ked som pri starsej ostala tehu prva vec ktora ma napadla ked som uvidela dve ciarky, ze ako ja pre boha porodim 🙂)) a vies co nakoniec som sa na porod tesila. Asi kaDa sme tak naprogramovana, ze ten posledny mesiac je u tak unavny, ze sa zena uz tesi na to kedy porodi. Pamatam sa ako som sa tesila, ked mi pivedali ze sa ide rodit (mala som kontrakcie ale uprimne nevedela som ze je o uz ono bo to bolo uplne v pohode 🙂) moj prvy porod bolcékom fajn, kym mi nedali oxytocin, ani som nevedela ze rodim. Ano bolelo to, ale urcite to bolo lepsie ako som si predstavovala. Pol roka pomporode som zase otehu s dvojickami- jednovajecne. Hned na zaciatku mi dr vravel, ze to bude cisarsky. Toho som sa nebala vobec. Nakoniec pre mna osobne bol cisraky urcite horsi ako normalny porod. Nestresuj sa dopredu, urcite to za to stoji, kazda jedna z nas ti to tu povie. 🙂
Ja by som este odporucila necitat horory na internete, niektore zeny radi prehanaju a robia so seba hrdinky ako prezili hroznyyy porod. Ano su aj komplikovane porody, ale ja ked som citala na nete skusenosti tak na 99% to bolo iba same strasenie. To si mamicky cakatelky ani vuduce mamicky fakt nemusia citat. A kazdy je jedinecny, ma iny prah bolesti. A v dnesnej dobe ak sa bojis bolesti, das si epidural a mas to v suchu. 🙂
@permanentka mne nemala aka voda odtiect, od 36tt som takmer ziadnu vodu nemala- aanhydramnion. Pri porode PA hovori "aj tych par kvapiek je zelenych...." Prietoky, placenta,babo ok- nechali ma prenasat do 40+5, potom vyvolavanie porodu. ditko sa narodilo zdrave. 😉
@permanentka Ahoj,pre mna osobne moje pôrody boli takym zázitkom ze som povedala môjmu muzovi aj gynekológovi ze najradsej by som rodila kazdy rok🙂(a to prirodzenim pôrodom bez epidulárky a raz aj bez vody)
@permanentka ja sa tiez bojim sialene zubara a pred porodom som mala rovnaky strach aj z porodu. teraz by som sla radsej znovu rodit ako k zubarovi 🙂 jasne, ze to nie je bez bolesti, ale fakt sa to da prezit a este ked si das epidural, to je strasne fasa vec 🙂 ja som sa na zaciatku bala tak strasne, ze hned ako som zistila, ze som tehotna som prebrowsovala vsetko a hladala som, kde by mi spravili cisarsky, nech to prespim, ale prestala somsa bat porodu az pocas tehotenstva, trvalo mi to sice par mesiacov, chodila ku mne dula, ktora ma na to pripravovala, pozerala som si videa, precitala asi cely internet a to mi tak nejak pomohlo. Ja som ten typ, co potrebuje vediet presne co ma caka, a pripravit sa na to. To mi dost pomohlo, paniku som znovu citila, az ked malo prist na vec, vytlacit to von 🙂 ale ked si uz v tom procese, ze sa to cele deje, tak ti to tak nepride...ja som strasne revala, ked som pocula zeny okolo mna, co rodili predomnou ako ochkali, lebo som sa bala, ale ked som to sama mala za sebou, tak som si povedala, ze som cakala nieco ovela horsie ako to v skutocnosti bolo a to som malu tlacila hodinu a pol. Neboj, sama na to prides a aj ked sa budes sialene bat, pride den, kedy tuzba po drobcovi bude silnejsia ako akykolvek strach a 9 mesiacov je dlha doba na to, aby si sa na to pripravila
No mne je gynekologicka prehliadka vzdy neprijemna a gynekologicka mi vzdy min.3krat povie uvolnite sa, a tiez mam ruku na ociach 😀....ale porod, je ine kafe! Samozrejme ze vzdy sa najdu ludia okolo teba ktori ti budu chcie povedat svoj porodny pribeh a mozno to ake to bolo krvave a strasidelne atd. Aj tato tvoja kamoska o tejto plodovej vode, vies kolko roznych komplikacii moze existovat pri porode? Ja neviem, ani som to nechcela vediet, lebo som o tom nechcela pocut. Podla mna najdolezitejsia je psychicka priprava, samozrejme ako prvorodicka nevies co ta caka, ale da sa na to pripravit. Ja som sa mesiace a mesiace nastavovala stylom ze moj porod bude rýchly, lahky a bezbolestny a ze moje babetko bude zdrave a krasne...takou akoby autosugesciou som si to nahovarala, v myslienkach som si inu moznost ani nepripustala...a vies co? Moj porod bol taky rýchly, ze mi nestihli spravit ani klistir, ani zmerat panvu, tlak mi merali ked som uz tlacila, kontrakcie som mala akoby silnejsie predmenstruacne bolesti...
Ze vraj vyborna kniha je hypnoporod, su aj rozne CDecka videa na youtube a ako ti vysie holky spominali aj dula je fajn. A mozno by si mohla vyhladat niekoho kto by ti pomohl zbavit sa toho strachu. 🙂Drzim palce, porod je krasna vec, ved privedies na svet noveho cloviecika... 🙂
Tam v tom uvodnom probleme kamaratky musel byt este iny zadrhel, mazanie porodnych ciest sa deje nielen plodovou vodou, dokonca ta nie je primarne na toto urcena. Ono vselijake roztodivne problemy mozu nastat, o tom potom, zaroven si treba jasne uvedomit ze ich statisticka pocetnost je natolko nizka, ze pripady ktore skoncia trvalymi nasledkami ci nebodaj smrtou su daleko za hrozbou ze sa vam toto stane v aute. Teda ano, nikto nezakryva ze iste riziko je. Ale toto riziko je radovo nizsie nez ked clovek sada kazdy den do auta, tam ma vyssiu sancu ze pri kazdom takomto sadnuti bude mat trvale nasledky ci zaplati cenu najvyssiu. Uvedomujes si to - naozaj realne, vzdy ked do toho auta sadas? Napriek tomu vsetci do aut denne sadame. A samozrejme kor aj kazdy den rodime.
Ono celkovo uz aj mimo tejto temy, porod mozno vynikne ako nieco co sa nastavajucej matky bezprostredne tyka, ale ked si pozrieme podobne celosvetove pocitadlo ako toto:
http://www.worldometers.info/sk/
vidime online sa menit zaujimave udaje. Ano, je dnes prvy den roku a uz doteraz (vo chvili ked lepim tento link) na svete umrelo 627 matiek pocas porodov. Ked ho budes pozerat zrejme toto cislo uz bude vyssie. Ale zaroven si pozrite kolko ludi uz dnes zomrelo nakazlivymi chorobami, kolko rakovinou a kolko tymi dopravnymi nehodami. Viz - najniszia sekcia vramci toho linku "Zdravie". Z toho pohladu by si sa mala viac bat sadnut si do auta cestou do porodnice nez samotneho porodu - a to je jeden holy statisticky FAKT!
Kolko sa narodilo a zomrelo celkovo je potom viz najvrchnejsia sekcia "Svetova populacia".Ked nic ine, je to lekcia pokory, clovek si uvedomi ze nema na to vplyv a nejake batim sa nicim neovlyvni toto pocitadlo. Moze len dve veci: bud sa zblazni...ale to hodi za hlavu, prestane riesit a ukludni sa.
Vela stastia!
@permanentka
Báť sa treba len vlastného strachu. To si ja často opakujem,ak ma čaká niečo nové, z čoho pramenia moje obavy. Super je, že dnes môžeš rodiť aj s partnerom,nie ako ja pred 13timi rokmi sama. On bude Tvoja opora a kontrola všetkého naokolo 🙂
nakonci tehu budeš rada že bude už bližiaci sa termin...ja som mala opuchnute telo, bolel ma chrbat, nohy..bolo mi všetko... tehotenstvo bolo krasne pre mna...ale ked som posledny krat zatlačila tak som bola rada že už nebudem nosit to brucho a cele s tym spojene... Samozrejme pocity štastia, lasky....neuveritelneho štastia z toho maleho zdraveho človiečika....skratka všetko to tam bolo...takže ak nemaš nejake extra komplikacie v tehotenstve tak sa nemaš čoho bat...ver a modli sa...a všetko dobre dopadne...
@permanentka ach jaj, za prve, poziadaj vsetky Tvoje dobre zname, aby si nechali hororove scenare z porodov pre seba a sama ich nevyhladavaj. Za druhe, telo zeny je prisposobene na porod, ked ho nechas pracovat a nebudes mu stazovat pracu stresom, hysteriou, strachom a pod. Uvolni sa a nechaj to na prirodu, na to si bola stvorena a vacsina zien preziva tehotenstvo a porod normlane, bez komplikacii. Mozu nastat, ano, ale je blbost nad nimi premyslat a privolavat si zle veci, plus sa kvoli tomu navyse dobrovolne stresovat. Stres a strach produkuju v tele adrenalin, stiahnu sa Ti svaly a cuduj sa svete, mame problem s porodom. No, niet sa co cudovat. Skus si pozriet napr. nasledovny dokument (nenechaj sa odradit nazvom) a pozriet si nieco o relaxaciach pri porode (hypnoporod - tiez sa nenechaj odradit nazvom), pripadne skus nejaky dobry kurz predporodnej pripravy (teda asi nie tie standardne v porodniciach...🙂 ). Porod moze byt aj peknym zazitkom a fakt by bola skoda, keby si si to takto pokazila. Mas sancu prezit nieco jedinecne a je na Tebe, co s tym urobis.
https://www.youtube.com/watch?v=3vvIPWbQaKEA ešte som chcela dodat....ten porod...to je moment.ked si na neho spomenem tak sa mi všetko vybavi...je to krasna myšlienka...na bolest si ani nespomenem.... Obidva porody si pamatam minutu po minute... Nerieš... V nemocke sa o teba dobre postaraju...na to tam su..
@permanentka - môžem Ti opísať, čo som za tento mesiac zažila u zubára? Pred mesiacom mi opuchlo ďasno, bolesť neznesiteľná. Nezaberali ani lieky. Moja doki mi musela 2x prerezať bez umŕtvenia (len lokálne, žiadna injekcia) ďasno. To bola BOLESŤ (aj toho ďasna predtým, aj týchto zákrokov). Dnes mi ten zákrok musela opakovať zas. Navyše mi do toho rozrezaného ďasna (bez umŕtvenia - keďže kojím, nechcela riskovať) pchala gázu... Nechci vedieť, čo to bolo.
Porodila som 2 deti, 1 s epidurálkou, 1 bez. Ani jeden z pôrodov ma NEBOLEL, dokonca ten druhý bol pre mňa úžasný (prvý tiež, ale malo to isté zádrhely, ktoré - nebyť epidurálu - nemuseli byť), pár hodín som ani netušila, že rodím 😀 A nebolo treba ani nástrih, ani šitie 🙂 Šla by som rodiť hoc aj hneď, aj dvojičky, keby som nemusela opäť zažívať peripetie s ďasnami alebo zubami... A pre pôrod mi naj, naj, naj pomohla knižka Aby porod nebolel od Lucie Groverovej - Suchej. Naozaj nebolel 🙂
Kočky, ja asi zle čítam, to ako dá sa rodiť v pohode? No ja mám za sebou dva pôrody a skoro som im tiež na stole vykrvácala a oba boli teda neskutočne bolestivé. Ešte teraz mám nočné mory a tá bolesť sa nedá ani so zlomeninami porovnať ☹
@makmitka33 ja som tiež posera v zmysle, nejdem do lesa, lebo tam stretnem medveďa a konec môjmu životu 😀 ale k veci, pôrody som mala rýchle, bez nástrihu, bez potrhania,žiadna epi - ukážkové.obklopuj sa radšej takýmito ženami, teda ich zážitkami 😉a to som nečítala žiadnu literatúru, na predporodnej príprave bola asi 2x a nečítala 100% prifarbene zážitky žien 🙂
@permanentka
Pred porodom som vsetko do bodky nastudovala, co a ako ma byt. Citala som vselico mozne. Manzel mi uz vravel, ze nie som normalna aby som stym uz prestala. Strasne som sa bala. A ked to cele prislo som nespoznala porodne bolesti. Ono som mala celu noc pocity ako pred menstruaciou ale som nevedela, ze je to ono. Ale rano ked uzodtiekla voda sme sa ponahlali velmi lebo tie bolesti som uz citila kazde 2 minuty. Cely porod trval 20 minut. Pre mna to nebolo vobec bolestive. Asi preto, ze to prislo tak strasne rychlo.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ale no..az take zle to nie je. Treba ist na predporodnu pripravu, potom vies co ako nasleduje a co mas robit. Hlavne nestresovat... ano trva to cca 10-12 hodin, ale prve hodiny su krce ako pri menzese a len par krat v hodine.. posledne hodiny bolia.. ale mame prirodu a ta to tak zariadi, ze to krasne ide. Len posluchaj svoje telo a ocakavaj vysledok ☺ Hlavne nelezat ako mrcina, lebo to teda boli... 😊