Rizikové tehotenstvo a maródka v Rakúsku

ivana_tarandova
19. júl 2017

Dobrý deň zienky chcem sa opytat pracujem ako op v rakusku a som v 6 mesiaci..chcela by som ist na marodku kedze si plarim pripoistenie..vedeli by ste mi poradit ake tlacivo (krankenmeldung?)mi treba..a co by bolo dobre don napisat ? Alebo ako ho vyplnit. Dakujem

vroni
19. júl 2017

@ivana_tarandova, nijako, to moze len lekar. Ty si sama nemozes urcit PN, ani ked si platis pripoistenie

ivana_tarandova
autor
19. júl 2017

@vroni viem ze to vypisuje lekar..ale je to pn ako sa vravi na oko aby som uz nemusela ist do prace..tak co by bolo vhodne tam napisat aby to brali v uvahu aj v rakusku...

vroni
19. júl 2017

@ivana_tarandova, to je nezmysel. Na PN ta MUSI poslat lekar, ziadnu PN na oko si vystavit nemozes. Ak ta lekar hodi na rizikove tehotenstvo, posudzuje to posudkovy lekar od poistovne a toho zase nezaujima tvoje vyjadrenie, ale vyjadrenie tvojho lekara (aj ked na prehliadku pozvu teba a nie tvojho lekara). Tvoj obvodak alebo gynekolog ta moze poslat na PN. Ale ak ta PN bude dlhsia nez 4 tyzdne, zavola ta na prehliadku posudkovy lekar a ten posudi, ci mas byt doma na rizikovom ci nie. Pokial si opatrovatelka, skus lekarovi (nie poistovni) vysvetlit, ze nevladzes dvihat tazkych pacientov, nevladzes dlho stat, proste nieco, co je realne. Ist na rizikove alebo PN len tak na oko, lebo ty chces, sa jednoducho neda, tie dovody musia byt realne (a dovod "tvrdne mi brucho" ti tu za dovod neuznaju)

ivana_tarandova
autor
19. júl 2017

Prave o tom vravim... 🙂 to na oko.som.napisala len preto aby sme sa chapali ale.zrejme bie..je mi jasne ze len tak pn ma nik neda..je to prave kvoli tazkemu stavu pacienta...ja som len.chcela poradit co za papier mi treba v nemcine alebo staci od doktora a davat to prekladat pretoze som.este nemarodovala nikdy a neviem ako.to funguje

vroni
19. júl 2017

@ivana_tarandova, aha, jasne. Nie, nic nedavas pisomne. Pojdes za gynekologom, vysvetlis situaciu (tazky pacient, nevladzes atd), doktor ti da PN. Po priblizne 4 tyzdnoch si ta predvolaju na kasu. Tam zopakujes to iste, co doktorovi (zase nic netreba pisomne) a tam ti schvalia rizikove (akebo tiez neschvalia, niektori posudkovi lekari su divni). V tvojom pripade snad nebudu robit caviky, od 32 tyzdna by si i tak nastupila na matersku, tak sa im mozno nebude chciet handrkovat o tri tyzdne...

vroni
19. júl 2017

@ivana_tarandova, aha, a v kazdom pripade RAKUSKU PN, so slovenskou sa ani nenamahaj.

ivana_tarandova
autor
19. júl 2017

Dakujem..ano myslim tu rakusku pn..moj doktor uz o.tom vie zajtra.sa.k nemu chystam.cize len od neho papiere dat prelozit do nemciny a poslat na sva ?

vroni
19. júl 2017

@ivana_tarandova, nie, potrebujes PN od rakuskeho gynekologa alebo obvodaka, slovenskeho ti nebudu akceptovat.

ivana_tarandova
autor
19. júl 2017

Bolo mi povedane..ze staci sk doktor ale musi byt preklad pravne overeny..tak uvidím 😔 dakujem

vroni
19. júl 2017

@ivana_tarandova, oficialne mozno, v praxi som take este nezazila. Ale mozno budes prva.

sisa149
21. jan 2018

Ahojte, prosím Vás vie mi tu niekto poradiť? Pracujem v AT 2 roky normálne na zmluvu ako zamestnanec. Robím rizikovu prácu a momentálne som v 6 TT. Poraďte mi prosím ako ísť na rizikové a neprísť o príspevky. Ďakujem.

jarmi111
3. apr 2019

@sisa149 ahoj, no ako si pochodila prosim ta? Lebo aj moja svagrina ma tento isty problem, je zehotna v rakusku a nevie ako ist na rizikove, lebo robi vo fajciarskom podniku, dakujem

vierkasvec
26. feb 2020

@jarmi111 Ahojte, prosím Vás ako ste pochodili s vybavenim na to rizikové tehotenstvo? Dalo sa to,neprisli ste o Materskú? Dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre