Rh faktor pozitívny, ale podfaktor C negatívny

ervenka
10. jan 2015

Ahojte. Som 27tt. Vo stvrtok mi volala PA, ze mam prist do nemocnice, lebo mi zistili ze mam RH faktor C negativny. Potrebna je kontrola krvi. Pozrela som si knizocku darcu krvi a tam mam zapisane, ze som A1+. Vsetci moji surodenci su A1+. Moja mama je A1B+. Manzelovu krv tu v NL nikto neskumal. Ani krv mojho prveho dietata. Pani mi po telefone povedala, ze RH faktor sa sklada este z "podfaktorov" a ze aj ked "velky" rh je + napr. C podfaktor moze byt negativny... Nepovedala mi, pri ktorom odbere mi to zistili, ze mam podfaktor negativny. Vo stvrtok mam dalsiu poradnu. Chcem sa spytat- je to mozne, aby som mala podfaktor C negativny, ked som +? Nikdy som nemala transfuziu, ani operaciu...

saurian
10. jan 2015

@ervenka
ano je to mozne.
teraz ta budu sledovat na protilatky, akoby si mala rh faktor (hlavny) -.
bud rada ze ti to zistili, ze ta budu sledovat, znizia tym riziko ze pride k rh-izoimunizacii ( ku ktorej zvycajne prichadza ak je zena rh- a partner rh+). malo lekarov toto sleduje, a vobec vie ze aj u rh+ matky moze prist k rh-izoimunizacii.
na sk je bezne, ze krv mm neskumaju, proste vysetria krv zeny ci su/nie su tam tieto protilatky.

sense
10. jan 2015

urcite sa neboj, budu ta viac sledovat na protilatky, plus ti mozno spravia castejsie dopplera, ja som B+, chlap A+ a mala som protilatky v krvi, a chodila som na dopplera najprv raz za dva tyzdne, potom tyzdenne a ked sa protilatky zvysili tak dva krat do tyzdna... a tiez si to nikto nevedel vysvetlit a aj gynekolog povedal ze je to velmi zriedkave ale stava sa ....porod bol vyvolany v 38tt lebo mala uz nebola vyzivovana, ale lekar povedal ze pri tych hodnotach sme to aj tak dopre dotiahli....narodila sa 47cm a 2800g, apgar sice nedosiahol ani na tretikrat 10, mala ja nejake problemy ale vsetko je o.k teraz by tomu sidlo nikto nepovedal ze to bolo ako bolo ....

ervenka
autor
10. jan 2015

@saurian @sense dakujem za odpovede. PA mi velmi malo povedala, skor zneistila, lebo ze ak mam rh C neg. a ak este z krvi zistia protilatky, tak ditko sa pravdepodobne narodi anemicke a porod bude vyvolany. Ako keby nestacilo, ze mi nefunguje stitna zlaza a takmer 3 roky sme museli cakat kym sa mi hodnoty SZ ustalia, budu v norme a teda budem moct otehotniet... Inak, existuje nejaka liecba ak budu aj protilatky najdene (napr. injekcie), ci sa len sleduje a maximalne sa vyvola porod, ak ditko uz nie je dobre vyzivovane?

saurian
12. jan 2015

@ervenka no toto ti neviem poradit, kedze u nas tie protilatky nezistili pocas tehotenstva, cele prebehlo v poriadku, porod som mala v termine. u nas to zistili az kvoli komplikaciam po porode - ako dovod silnej novorod.zltacky.
hlavne nestresuj, drzim palce aby bolo vsetko v poriadku 🙂

petulik1991
13. jún 2016

@ervenka Ahoj, ako si nakoniec s babom dopadla? Ja zijem tiez v NL, som v 11tt a tak isto mi vysla krv A+ ale podfaktor negativny. Z prvych odberov vsak neboli ziadne protilatky. Daj mi prosim vediet, dakujem 🙂

ervenka
autor
13. jún 2016

@petulik1991 ahoj. nakoniec sme dopadli dobre, ditko je zdrave. Isla som za nasim huisartsom, lebo PA mi to jednoducho nebola ochotna normalne vysvetlit. Neboli u mna zistene protilatky, brali mi vtedy- 27tt, este v 34tt, 36tt, a ked sa vyvolavany porod rozbiehal krv-41tt. Babo nemalo ani novorodenecku zltacku. A ze injekcie proti Cnegativ. neexistuju. Len sa pozoruje. Pokial mas nejake obavy, neboj sa ich povedat PA, alebo huisatsovi. Mali by ti dat plne info..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre