Ahojte. Som 27tt. Vo stvrtok mi volala PA, ze mam prist do nemocnice, lebo mi zistili ze mam RH faktor C negativny. Potrebna je kontrola krvi. Pozrela som si knizocku darcu krvi a tam mam zapisane, ze som A1+. Vsetci moji surodenci su A1+. Moja mama je A1B+. Manzelovu krv tu v NL nikto neskumal. Ani krv mojho prveho dietata. Pani mi po telefone povedala, ze RH faktor sa sklada este z "podfaktorov" a ze aj ked "velky" rh je + napr. C podfaktor moze byt negativny... Nepovedala mi, pri ktorom odbere mi to zistili, ze mam podfaktor negativny. Vo stvrtok mam dalsiu poradnu. Chcem sa spytat- je to mozne, aby som mala podfaktor C negativny, ked som +? Nikdy som nemala transfuziu, ani operaciu...
urcite sa neboj, budu ta viac sledovat na protilatky, plus ti mozno spravia castejsie dopplera, ja som B+, chlap A+ a mala som protilatky v krvi, a chodila som na dopplera najprv raz za dva tyzdne, potom tyzdenne a ked sa protilatky zvysili tak dva krat do tyzdna... a tiez si to nikto nevedel vysvetlit a aj gynekolog povedal ze je to velmi zriedkave ale stava sa ....porod bol vyvolany v 38tt lebo mala uz nebola vyzivovana, ale lekar povedal ze pri tych hodnotach sme to aj tak dopre dotiahli....narodila sa 47cm a 2800g, apgar sice nedosiahol ani na tretikrat 10, mala ja nejake problemy ale vsetko je o.k teraz by tomu sidlo nikto nepovedal ze to bolo ako bolo ....
@saurian @sense dakujem za odpovede. PA mi velmi malo povedala, skor zneistila, lebo ze ak mam rh C neg. a ak este z krvi zistia protilatky, tak ditko sa pravdepodobne narodi anemicke a porod bude vyvolany. Ako keby nestacilo, ze mi nefunguje stitna zlaza a takmer 3 roky sme museli cakat kym sa mi hodnoty SZ ustalia, budu v norme a teda budem moct otehotniet... Inak, existuje nejaka liecba ak budu aj protilatky najdene (napr. injekcie), ci sa len sleduje a maximalne sa vyvola porod, ak ditko uz nie je dobre vyzivovane?
@ervenka no toto ti neviem poradit, kedze u nas tie protilatky nezistili pocas tehotenstva, cele prebehlo v poriadku, porod som mala v termine. u nas to zistili az kvoli komplikaciam po porode - ako dovod silnej novorod.zltacky.
hlavne nestresuj, drzim palce aby bolo vsetko v poriadku 🙂
@ervenka Ahoj, ako si nakoniec s babom dopadla? Ja zijem tiez v NL, som v 11tt a tak isto mi vysla krv A+ ale podfaktor negativny. Z prvych odberov vsak neboli ziadne protilatky. Daj mi prosim vediet, dakujem 🙂
@petulik1991 ahoj. nakoniec sme dopadli dobre, ditko je zdrave. Isla som za nasim huisartsom, lebo PA mi to jednoducho nebola ochotna normalne vysvetlit. Neboli u mna zistene protilatky, brali mi vtedy- 27tt, este v 34tt, 36tt, a ked sa vyvolavany porod rozbiehal krv-41tt. Babo nemalo ani novorodenecku zltacku. A ze injekcie proti Cnegativ. neexistuju. Len sa pozoruje. Pokial mas nejake obavy, neboj sa ich povedat PA, alebo huisatsovi. Mali by ti dat plne info..
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@ervenka
ano je to mozne.
teraz ta budu sledovat na protilatky, akoby si mala rh faktor (hlavny) -.
bud rada ze ti to zistili, ze ta budu sledovat, znizia tym riziko ze pride k rh-izoimunizacii ( ku ktorej zvycajne prichadza ak je zena rh- a partner rh+). malo lekarov toto sleduje, a vobec vie ze aj u rh+ matky moze prist k rh-izoimunizacii.
na sk je bezne, ze krv mm neskumaju, proste vysetria krv zeny ci su/nie su tam tieto protilatky.