Prítomnosť tehotnej matky pri dieťati, ktoré sa lieči chemoterapiou

steblo
29. dec 2018

Dobry den, mojmu 3r synovi diagnostikovali akutnu leukemiu a okamzite zacal s chemoterapeutickou liecbou. Je na onkologickom oddeleni. Ja som v 20 tt. Nechcu ma vsak k synovi pustit lebo chemoterapia ide von aj s potom a moze to ohrozit dietatko. Je tu niekto s podobou skusenostou? Za akych okolonosti moze byt mama v pritomnosti dietata lieceneho chemoterapiou?

bobricek1979
29. dec 2018

@steblo ahoj nemám skúsenosť ale nedá mi ti nepovedat že veľmi moc držím prsty a budem sa modliť za synčeka nech to úspešne vybojuje a je zdravucký tak isto aj vy sa držte moc moc budem myslieť na vás

katarinazakutna
29. dec 2018

je to riskatné pre tehotnú mamičku, okolnosti aby tam mohla byť mama - sú veľmi výnimočné

st44
29. dec 2018

Chudatko male take chore a ani maminku nemoze mat pri sebe. Drzim palce nech sa malinky uzdravi a nech ste vsetci zdravi. Mozno by mohol byt pri nom tatinko alebo starka.

whatever1
29. dec 2018

@steblo to mi je hrozne luto, je tazke predstavit si takuto situaciu😢. Ked tatino pojde za malym nech zoberie sebou iPod alebo nieco a aspon prostrednictvom skypu, messengeru, viber,whatsapp. Staci aj cez mobil. Drzím palce

steblo
autor
29. dec 2018

@st44 dakujem za povzbudzujuce slova. Samozrejme, je tam tatinko a striedaju sa s babkami. Ale mne ako mame puka srdce, ze tam teraz s nim nemozem byt. A tak hladam informacie, za akych okolnosti by som mohla... ruska, rukavice, hoc aj skafander...

duun
29. dec 2018

Držím palce. Skúsila som nájsť niečo odbornejšie k téme, ale všade konštatujú, že je to individuálne a rozhodnúť musí ošetrujúci lekár. Napr. https://www.lecba-rakoviny.cz/Poradna-lekare-od...

abbey1
29. dec 2018

Ahoj. Náš syn sa liečil na Aml, keď som neplánovane otehotnela. Vtedy ma na hospitalizácii so synom nahradil manžel, keďže som tam oficiálne ako tehotná nemohla byť prijatá ďalej. Ale bola som s nimi na izbe od skorého rána do polnoci. Domov som chodila len spať. Keď bol v kritickom stave, sama primárka mi priviezla kreslo od nej, aby som mohla pri malom i nocovať.
Dcéra sa narodila zdravá, teraz už má 18. S malým som absolvovala chemoterapiu i ožarovanie, i v čase, keď som ešte nevedela o tehotenstve. Nijako špeciálne som sa nechranila. Ako i ? Veď dieťa v tom období najviac potrebuje matku, pohladiť, pobozkať, vziať do náručia.
Môžu ti odmietnuť hospitalizáciu, ale nie byť pri ňom. Nedaj sa odbiť.
V tehotenstve je pre dieťatku v brušku najviac kritické obdobie prvých mesiacov. A to ešte ani lekárky, sestričky, ktoré tam pracujú netušia, že sú tehotné.
Nedaj sa odbiť. Syn ťa potrebuje. Veľmi vám držím päste.

st44
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
st44
29. dec 2018

@steblo viem ako strasne sa musis citit. Ved kazda mama chce byt so svojim dietatkom ked je chore. Ty nechces ohrozit zdravie malinkeho este nenarodeneho, ale chces byt pri svojom chorom dietatku. Aspom na chvilu by ta tam mohli pustit kazdy den, ved aj ten malinky by to tam urcite lepsie zvladal s maminkou. Budem sa za vas modlit.

kristina2412
29. dec 2018

@steblo Veľmi na Vás myslím a modlím sa za Vas

terezka1947
29. dec 2018

@steblo ja som bola cele tehotenstvo s mamkou,kt.chodila na chemo,syn je ok...

steblo
autor
6. jan 2019

Mile zienky, dakujem za povzbudenia. Nakoniec som sa po studiu zahranicnych zdrojov a diskusiach s lekarmi (a hlavne prednostkou onkokliniky) dobojovala k syncekovi a k vnutornemu pokoju, ze je v poriadku sprevadzat ho kym je na chemoske. Samozrejme s dodrzanim prisnych pravidiel, hlavne neprist do styku vyluckami (moc, stolica, zvratky) a pouzivat teda pri starostlivosti rukavice. Hladim ho normalne rukou. A syncekovi sa nesmierne dvihla nalada ked som s nim. Takze ideme vpred a spolu! 🙏💪❤️

abbey1
6. jan 2019

@steblo Som rada, že sa vám to podarilo takto vyriešiť. Veľmi držím päste. V jeho veku je All dobre liečiteľná. Poznám dosť deti, dnes už dospelých ľudí, ktore ten boj zvládli.
Držte sa.

tata1401
6. jan 2019

bobricek1979
6. jan 2019

@steblo moc moc držím prsty budem sa modliť a verím, že to zdolá 💕

steblo
autor
27. jan 2019

Nas priebeh akutnej leukemie AML u 3 rocneho synceka velmi komplikovany priebeh a so strasnych zufalstvom bezmocnostou a beznadejou vyjadrujem, ze sme to nedali. 27.12.2018 mu diagnostikovali rakovinu a rano 23.1.2019 zomrel na komplikacie sposobene infekciou pluc v hlbokom utlme bez leukocytov po prvom kole chemoterapie. Aspon ze som pri nom mohla byt takmer kazdu minutu az do konca.

abbey1
27. jan 2019

@steblo Bože, to má strašne. Mrzí. Dúfala som, že má maličký ALL. I náš synček mal AML. To je najhoršia pliaga. Vraj leukémia starých ľudí. U detí priam nevyliečiteľna. Poznám 2 deti, ktoré za z nej dostali. Náš Filipko bojoval 13 mesiacov.
Neskutočne ma mrzí, že ste museli zažiť to isté. Keby si si kedykoľvek potrebovala poplakat, ponadavat, kľudne mi napíšte ip. Je to strašné.
Ešte raz, úprimnú sústrasť. Veľmi som vám držala päste. Drobček malý. :(

abbey1
27. jan 2019

@steblo Ešte mi napadlo. Ak by si potrebovala o svojom trápení hovoriť s odborníkom alebo rodičmi, ktorí tiež prišli o dieťatko, kontaktuj Plamienok v Bratislave, alebo v Nitre Pod krídlami Dominiky. Niekedy aspoň trošku pomôže nezblaznit sa, keď je človek s ľuďmi, ktorí si prechádzajú rovnakou bolesťou. :(

martina8888
27. jan 2019

@steblo dovoľ mi vyjadriť ti úprimnú sústrasť. Ani si neviem predstaviť akú bolesť teraz prežívaš. Drz sa, nech máš dostatok síl pre svoje bábätko.

andrea_ff
27. jan 2019

@steblo neskutocne mi je to luto... na to sa neda nic napisat. Puka mi srdce. Posielam vam vela sily, aby vam pomohla, ako sa len da ♥️♥️♥️😪

ipetka
27. jan 2019

@steblo prijmite prosim moju uprimnu sustrast..

steblo
autor
28. jan 2019

@abbey1 Čítam, že aj vy ste si prešli touto skúsenosťou. Ďakujem za povzbudenia. Keď sa mi bude dať lepšie komunikovať, možno napíšem. Ďakujem.

kristina2412
3. feb 2019

@steblo dievčatá,na Vas obe veľmi myslím a je mi to hrozne ľúto☹️Úprimnú sústrasť vám obom. Až sa hanbím že dnes v noci riesim dcerinu koliku a považujem to za problém.

deny81
3. feb 2019

@steblo úprimnú sústrasť :(

lenzas
4. feb 2019

@steblo uprimnu sustrast :(

bobricek1979
4. feb 2019

@steblo dovoľ mi vyjadriť úprimnú sústrasť, veľa síl tebe aj celej tvojej rodine ani neviem čo povedať napísať niečo silné pre teba a tvoje babetko posielam silu nech to zvládneš budem sa modliť tvoj synček je teraz anjelom tam hore a bude strážiť vaše kroky je mi to nesmierne fakt nesmierne ľúto také ny sa vôbec nikdy nemalo diať myslím na vás 💕

laura_222
22. júl 2019

@steblo ❤️❤️❤️

pomarancu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre