Prítomnosť partnera na poradni na Kramároch

mishaella
21. okt 2015

Ahojte maminy,
ktorá ste rodila na Kramároch je možné mať počas poradní prítomného partnera pri sebe?
Keď som chodila k svojej gynekologicke na poradne tam mohol byť, mala vtedy aj iný prístup, viac komunikovala, odpovedala keď sme sa pýtali, aj ohľadom výsledkov vyšetreni a prišlo mi to normálne, je to naše spoločné dieťa tak to chceme zdieľať a prežívať spolu aj jeho prípravu na svet.
Teraz posledný mesiac musím už na kontroly chodiť do pôrodnice k porodnikovi a neviem ako to tam chodí.
Určite by som sa cítila lepšie aj istejšie keby tam mohol byť. Tak ma zaujíma či je to tam normálne alebo moc ani nie.
Vďaka za info a skúsenosti.
Pekný večer.

eri28
21. okt 2015

@mishaella ja neviem ja som nerodila na svk, ale podla mna tam moze byt.Ved co by to bolo za doktora keby otca dietata nepustil do ordinacie.Ked si nie ista skus tam zavolat a opytat sa sestricky.

hradnapani
21. okt 2015

@mishaella ak sa nic nezmenilo, tak poradna na kramaroch prebieha systemom: odovzdanie mocu sestrickam, hop na kozu na vysetrenie, dve otazky a rychlo dalsia co je na rade cakajuca v kabinke. Mozno na ctg partnera pustia, lebo vtej ambulancii mozu byt naraz aj dve zeny, tak neviem, ci by otca pustili.

mishaella
autor
21. okt 2015

@hradnapani aha, tak to som nevedela ze to funguje takto. Niesom moc ok s tým že hneď v rade bude čakať ďalšia žena :/ trochu narušenie súkromia mi to príde.

hradnapani
21. okt 2015

@mishaella ano, hned za tymi vetchymi dverami v kabinke caka dalsia polovyzlecena, co vsetko pocuje a snad nic nevidi. Nic moc 😒

canama
21. okt 2015

@mishaella sukromie je to posledne coho sa ti na preplnenych Kramaroch dostane. 😒

maslenka47
21. okt 2015

@canama
@mishaella toto je spolocny znak vsetkych Bratislavskych nemocnic, hlava na hlave a jak na beziacom pase. Vyhnut sa tomu mozes v zasade dvoma sposobmi 1) nechodit tam (co samozrejme neodporucam, ale donutit ta nemoze nikto) alebo 2) si dohodnut s porodnikom sukromne terminy mimo beznych ordinacnych hodin, co zrejme nebude zadarmo (ak na to vobec pristupi).

maslenka47
21. okt 2015

@mishaella nuz a este ak cakas, ze ti tam budu robit sono a uvidis male, tak na to radsej velmi rychlo zabudni 😖

mishaella
autor
21. okt 2015

@maslenka47 "ďakujem" za podporu :( človek z tejto strany vždy odchádza veľmi "motivovaný" a plný pozitívnej energie. Asi ste tam mala zle skúsenosti len ale nemusíte deprimovat aj iných.
A také sono som ani neočakávala že mi budú robiť.
Pýtala som sa jednu konkrétnu vec a na tú mi odpoveď dali uz. A ak ste ma chcela šokovať mnozstvom žien tak na samotnej poliklinike som už bola dvakrát z toho raz na monitore a žiaden natresk čo tu opisujete sa tam nekonal. Takže vám to moc nevyšlo s tým znechutením ma.

mishaella
autor
21. okt 2015

@maslenka47 bola som v časti kde sú ambulancie porodnikov už posledné dva týždne dvakrát a žiadne preplnené čakárne sa nekonali.

mishaella
autor
21. okt 2015

@hradnapani tak ak dotyčná je v kabíne tak by môj partner v ambulancii nemal byť prekážkou. Veď ona bude v kabínke nie tiež v ambulancii.

mishaella
autor
21. okt 2015

@hradnapani aké vyšetrenia mam očakávať? Mne gynekologicka robila už len kontrolu krčka a sono zvonka kvôli srdiečku. Čo bola chvíľka. Aj tu to bude podobne?
Totiž zaujímalo by ma ci kontrolujú napr veľkosť,váhu dieťaťa čo je už dostatočne veľké. Lebo od 30TT neviem koľko a ci malý pribral. A odvtedy budú pomaly 2 mesiace.
A viem ze známej ktorá ale rodila v Kochovi ukončiť tehu v 8 mesiaci lebo mala už nepriberala a ani dokrmovanie ibfuziami či ako nepomáhalo.

katkakovac
21. okt 2015

@mishaella na ctg sa partner nedostane, nie je tam na to miesto. A sama som bola svedkom ako sestricka poslala aktivneho otecka von. To iste aj ked ides k lekarovi. Proste tam nie je cas a hlavne priestor na to, aby tam partner s tebou bol. Zial statna nemocnica, ale lekari su prijemny (okrem jedneho, meno si nepametam) a vzdy mi ochotne odpovedali na otazky. Z partnerom urcite musite absolvovat predporodnu pripravu ak chce ist k porodu a tam sa dozviete vsetko potrebne. Prave tam je na to cas aj priestor a ta pani ktora to vedie je neskutocne trpezliva a skusena, takze vie zodpovedat akukolvek otazku 😉

mircalla
21. okt 2015

@mishaella napis sem katarina.jandova@kramare.fnspba.sk urcite moze ist na predporodnu pripravu
ale pochybujem, ze poradna...inak ved to uz trva asi 5 min - meranie, krcok, prietoky
ja som inak na poradni teda radsej sama

mishaella
autor
21. okt 2015

@katkakovac hej to mam zajtra a mne taka skvelá neprišla, už som u nej bola na Predporodnej príprave a viem ze to co tam trepe nemá s realitou nič spoločné. Tlači žebam kaleráby do hlavy o baby friendly hoci v realite ta nemocnica taká nieje. Nemám rada počúvať také klamstvá. Takže od tej prípravy pre partnera neočakávam nič. Pre nás stratený čas ale nútia do toho. Pritom už len pýtať peniaze od otca pri pôrode vlastného dieťaťa je možné len na Slovensku a príde mi to absurdné. Ale asik tu to tak skoro nezrusia lebo biznis.
Mne by skôr pomohlo keby mohol byť prítomný na poradni lebo viem ze keď je tam žena sama.radi ju odbiju a odíde vybavená na rýchlo, majú ju na háku, neradi odpovedajú na otázky o informovaní ako je na tom dieťa ani nehovorím. Takže skúsim ich požiadať aby tam mohol byť. Až taka mega požiadavka to nieje hádam.

mishaella
autor
21. okt 2015

@mircalla ja mam aj pôrodný plán a keďže viem ako sa to lekárom "páči" ak žena chce niečo riešiť tak je lepšie keď tam je aj partner a nieje na to sama.

Jandovu poznám ale to je len prednáška. Ona pri pôrode nebude a ja teraz ani neriesim pôrod samotný. Takže to s tým teraz asi ani nemá nič spoločné.

mircalla
21. okt 2015

@mishaella tak ja neviem, ale kto tam bol, bol s nou spokojny, dost som v soku, co pises...prepac, ako ta citam, celkovo mi pripadas, ze asi potrebujes nejaky specialny pristup - nic ti nevyhovuje a partner chodi s tebou do kazdej poradne, sorry ale smiesne
Vsak chod rodit inam, ked na vsetko kydas..zaplat si 1700 euro u kocha a mozno nebudes nadavat
Lekara si si mala tiez vybrat takeho, co komunikuje a neobije ta (predstav si, aj taki su tam), a nie si vodit manzela ako male decko

mishaella
autor
21. okt 2015

@mircalla čo je smiešne na tom ze chodí partner so mnou? Nerozumiem. Je to aj jeho dieťa a sám od seba to chcel, príde mu to prirodzené lebo vie ako funguje u nás zdravotníctvo ak je človek sám, obaja máme nejednu zlú skúsenosť. Chce vedieť či je malé ok. Sám sa pýta aj také veci ktoré napr mňa nenapadli alebo som sa zabudla opýtať keďze je to moje prvé tehotenstvo a moc skúsenosti okolo toho nemám.

A vôbec čo ma vôbec riešiš. Ak mienis len takto rypavo útočiť aby si si vybila svoju frustráciu tak si na zlej adrese. Ja svoje dosiahnem a bude tam môcť byť a že teba nesprevadzal asi nikto (možno nemal ani kto) je tvoj problém.

mircalla
21. okt 2015

@mishaella A zaujimave, ze si este nerodila na kramaroch ale presne vies, ze su to klamstva, co jandova rozprava....
ja mam lekara, co komunikuje, opytam sa- odpovie. rozhodne nie je bezne vodit na kazdu poradnu okrem screningu a morfo UZV partnera....este som o tom nepocula
kazdeho tehotenstvo je raz prve....ale akoze ok...tvoja vec
ale dost ma zaraza ako obvinujes jandovu z klamstiev a nemas s tou nemocnicou skusenosti

hradnapani
21. okt 2015

@mishaella na tu pani psychologicku mam podobny nazor, nase statne nemocnice maju od bfh dost daleko a keby to mal niekto poriadne prehodnocovat, tak vacsina ten statut asi strati, ale tak nie o tom som chcela... co sa tyka vysetrenia, taka rychlovka - krcok, meranie brucha metrom, nejake otazky a vyhodnotenie ctg.

mishaella
autor
21. okt 2015

@mircalla rodilo mi tam par známych a mali tiež dosť

mishaella
autor
21. okt 2015

@hradnapani mne ctg robili v pondelok a vyhodnotil ho primár. Teraz budú robiť zas? Lebo vtedy to trvalo.skoro pol hodinu. Otázky aké? Nech viem na čo sa pripraviť? Lebo ja ich budem niekoľko mať ale či mi na ne zodpovedajú dosť pochybujem.

mircalla
21. okt 2015

@mishaella vsak chod inam - preco tam teda ides? mozes si predsa vybrat. ked su taki otrasni a tvoji znami mali zle skusenosti, tak nerozumiem preco ides rodit do nemocnice, ktorej vobec nedoverujes...mas ich na vyber dost, nikto ta tam predsa ist nenuti

hradnapani
21. okt 2015

@mishaella otazky take, ake polozis. Ja uz si nepamatam, co sa ma lekar pytal, ale asi standardnu otazku, ze ako sa citim alebo co sa chcem opytat. Ale mne sa zdalo, ze napriklad ten dotycny by mi na otazky aj odpovedal, neprisiel mi zase nejaky uponahlany, ale ja som sa nepytala, nemala som zaujem.

mishaella
autor
21. okt 2015

@mircalla neobvinujem len konštatujem čo je realita. Že vyzdvihuje kramare ako baby friendly a prečo potom v realite bonding pri prirodzenom pôrode bez komplikácií pár minút pritom tvrdí že 2 hodiny, pomoc sestier na novorodeneckom s dojčením ešte horšia, rooming-in in nieje vôbec taký ako tvrdí..? A môžem pokračovať.
Keby to fungoval tak ako ona tvrdí nebolo by toľko.negatívnych názorov a skúsenosti nemyslite ci tu, na Mamile, a iných fórach.
Celkovo väčšina slovenských pôrodnic zavádza. Ale to teraz nieje podstatne.
A to ze ty si o niečom nepočula neznamená že to neexistuje. Na to by som ti mohla odpovedať aj hlaskou z jedného českého filmu ale zdržím sa radšej.

mishaella
autor
21. okt 2015

@mircalla čo je teba do toho? Neprosím sa ti o názor.

mishaella
autor
21. okt 2015

@hradnapani ja otázky mam ale či mi na ne bude chcieť odpovedať je druhá vec. Najmä keď viem aký postoj majú k pôvodným plánom ☹

mircalla
21. okt 2015

@mishaella no ja by som nesla rodit do nemocnice, na ktoru mam vyslovene negativny nazor, to je cele. vsetko je tam podla teba zle, takze nerozumiem tvojmu rozhodnutiu ist rodit prave tam. novorodenecke bolo podla mojho nazoru super (uz som tam rodila, takze mam vlastnu skusenost)

hradnapani
21. okt 2015

@mishaella myslim, ze odpovede dostanes. Ale druha vec je, ci ta potesia alebo nie. Ale ak ti mozem poradit, ak mas nejake zalezitosti tykajuce sa babatka tesne po narodeni, prekonzultuj ich s primarkou novorodeneckeho oddelenia. Ak ti to ona odsuhlasi vopred, malo by to potom hladsie prebiehat po porode. To je moje poucenie z "krizoveho vyvoja" po prvom porode. Vela stastia! Lebo to co sa deje s dietatom po porode, vratane bondingu, je uz v kompetencii pracovnikov novorodeneckeho a nie porodnika.

mishaella
autor
21. okt 2015

@mircalla slovenské nemocnice stoja za... To je realita.
Keby žijem inde s radosťou idem rodiť tam ale žijem tu. Tak sa zaujímam. A prečo nemám právo žiadať od nemocnice viac keď si platím zdravotku a aj v pôrodnici pomaly za všetko. Ešte aj hajzlak a vlastný pohár si tam musí človek nosiť. Hanba je to. Keby nieje povinné platiť si zdravotné poistenie tak idem rovno do súkromnej ale nebaví ma už platiť dvojmo.
Skrátka zdravotníctvo stojí a padá na pasivite ľudí a miesto toho aby boli podporeni aspoň ti ktorí by to chceli zmeniť tak do nich ešte utocte. Takýmto spôsobom si Slováci ani lepšiu starostlivosť nezaslúžia, lebo veď platte ale že vám seru za to na hlavu je OK.

mishaella
autor
21. okt 2015

@hradnapani vďaka za info. Čiže lepšie je ešte pred pôrodom ísť aj za ňou dobre som pochopila.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre