Prerušenie tehotenstva v 23. týždni

timih
21. jan 2018

Ahojte, nepíše sa mi ľahko, ale snáď sa so mnou niekto podelí o svoju skúsenosť.Otehotnela som začiatkom septembra, mám 7r synčeka a pred 4 rokmi som bola na čistení lebo nám nebilo srdiečko....už som nemala odvahu otehotnieť, ale u mňa náhodou sa podarli, kedže mám PCO a veľmi nepravidelnú menštruáciu.Bola to veľká radosť a zároveň obavy,či bude všetko v poradku.Srdiečko bilo , ale v 8 týždni ma zaliala krv tak sme utekali na pohotovosť so strachom, ze je asi po všetkom...ale zázrak, naše babo žilo, boli to 2 hematómy.Tak nastal prísny kľudový režim, len ležať vyše mesiaca, ale v pohode, čo človek nespraví, no nie.....potom už bolo dobre, začala som normálnejšie fungovať a keď sme prekročili 1. trimester aj tešiť,.... na to prišiel druhý úder, vyšli nám zlé kombinované testy na prvom screeningu na DS, podstupili sme gen .odber a čakali v strachu na výsledky, dozvedeli sme sa ich 4 dni pred Vianocami - všetko bolo v poriadku, bola to obrovská úľava, teraz sa už naozaj môžme začať tešiť, zvládneme to...........Teraz v piatok sme boli u Mudr.Holána na morfologickom vyšetrení, strávili sme unho dvojnásobok času, keď nám nakoniec povedal, že bohužial nás nepoteší.....svet sa predo mnou a manželom akoby zatočil.....náš synček má komlexnu srdcovu vývojovú vadu + uzku plúcnicu, je to jedna z tých najviac kritických srdcových porúch, ak by to prežil po pôrode, celý život operácie srdiečka, ktoré su veľmi rizikové a mnoho iných pridružených diagnóz, kvôli zlému - nedostatočnému okysličeniu tela a orgánov.........hovoril nám o tom viac.......nakoniec som sa ho spýtala, čo by robil, keby to bola jeho rodina ,odpovedal: keby to bola moja dcéra, pošlem ju určite na prerušenie, lebo to by nebol život.............vola sa to odborne DORV.+ ta plucnica.Plačem celý vikend, je mi hrozne, mám už pomaly 37, veľmi sme chceli surodenca pre syna, ale nie takto.....nechcem sa vyjadrovať bezcitne, tak ma ospravedlnte k to tak vyznie niečo. je to veľmi tazke....mame doma nastastie zdraveho syna a ak by to nase babo vobec prezilo, co by bolo so starsim, ked by som musela stravit vacsinu casu v nemocnicia to asi dlho.v stredu ideme na Kramare pre second opinion aby nám genetik mohol schváliť prerušenie, veľmi sa bojím ako to zvládnem.Mali ste niekto niečo podobné? Alebo máte dietatko s tymito diagnozami?Pripadne ako ste zvladli to vyvolanie porodu? Dakujem

michaella94
21. jan 2018

ahoj...neviem zhodnotit do akej miery je vazne ochorenie vasho dietatka no mam bratranca narodila sa teraz v oktobri s tym ze nic nevedeli...este vten den ho prevazali na jisku do blavy kedz netusili co mu je...nakoniec ma nieco zo srdieckom a viem ze tiez zuzenu tu plucnicu...vtedy absolvoval operaciu srdiecka a teraz vo stvrtok mal plastiku tej plucnice...viem ze na pol roka ho caka este jedna operacia a potom ked bude starsi..inak je to usmievave dietatko 🙂 no ako pisem neviem resne co mal zo srdcom a do akej miery to je vazne unho a u vas..silno vam budem drzat palce a mysliet na vas nech sa uz rozhodnete akokolvek

something
21. jan 2018

Velmi takze rozhodnutie a nik nema pravo ta sudit. Dr.Holan je velky odbornik a hovoril urcite zo srdca. Cely zivot sa bude dieta trapit?Cely zivot sa starat a pozerat na neho ako nemoze to ci ono? A ci vobec moze volaco...urcite sa rozhodnete spravne a tak je to najlepsie

mata128
21. jan 2018

@timih mne sa starsi syn narodil s vrodenou srdcovou vadou-transpozicia velkych ciev. Netusili sme o tom, 24hodinovy bol.prevazany do DKC. Ked som ostala tehotna s mladsim, bola som v DKC na vysetreni,kde drobcovi v brusku kontrolovali srdiecko. Nastastie vsetko v poriadku. Ak ti mozem poradit,zavolaj si do kardiocentra a daj si srdiecko drobceka skontrolovat,az potom sa rozhodni. A ak tam mas v pondelok cestu,rovno sa tam zastav. Fakt su tam obrovski odbornici,nam tam syna zachranili. A nielen nam. Az ti ppvedia to iste,potom sa rozhodni. Vela sil a vsetko dobre ti prajem

mata128
21. jan 2018

@timih ak chces,kludne napis ip

timih
autor
21. jan 2018

dakujem dievcata za vase slova, sme objednani v stredu do detskeho kardiocentra na Kramároch k Mudr.Titelovi, vrj to potvrdit môže len on alebo pani doktorka Kaladarova sa tusim vola, MUdr.Holan povedal, ze títo dvaja su v tom tiez odbronici, ktorí môžu dať druhy názor.Nie je to ľahké vôbec, myslím , e si kladiem dokola otázku ako každá, ktorej sa niečo také stane -prečo my_.....nejak musím vydrať do stredy, žiaľ v zázrak veľmi neverím, vzhľadom k tomu, že nám to zistil Mudr.Holáň...ale kiežby, ešte raz ďakujem

mata128
21. jan 2018

@timih U Tittela som bola aj ja 🙂 fakt precizny lekar,velky odbornik

lula313
21. jan 2018

@timih určite si zájdite pre dalsi názor, aj keď Dr Holan je podľa recenzií kapacita, ktorá sa nemýli.. môj názor je taký, že ak sa má v zivote trápiť, prava matka to nedovolí a vykúpi ho svojim rozhodnutím od bolesti, aj keď ju to bude boliet niekoľkonásobne viac. Držím palce, akékoľvek tvoje rozhodnutie bude správne..

ladyblcha
21. jan 2018

@timih ja len, ze drzim palce, hocijak sa rozhodnes, nesudim. Musi byt toto obdobie cele velmi velmi tazke.

pavlina7
21. jan 2018

Neviem posúdiť diagnózu babetka. Môžem sa len podeliť s mojím príbehom. Mám 7 ročného syna a pred 3rokmi som otehotnela bohužiaľ 12tyzdni mi odišlo silno som krvácala. Odvtedy som sa snažila opäť otehotnieť no márne. V júni som bola na vyšetrení v reproduk. centre. Moje vajíčka už nie sú toho schopné. Vraj len umelé oplod. môžem absolvovať a ani to mi nezaisti či dieťa bude zdravé. Radšej sa teším z toho čo mi príroda dala a nepokusam osud ďalej. Dodnes mi je ľúto za bábätkom ktoré som nedonosila a nikdy nezabudnem.

e3v3a3
21. jan 2018

ahoj. ja som tiež bola na prerušení tehotenstva v 24 týždni, naše bábätko nemalo pľúcnicu vôbec :(

abriela
21. jan 2018

Poznám ten pocit. Od 10tt som vedela, ze dcérka nie je v poriadku a verila na zázrak. V 22 tt mi lekar oznamil ako tebe zlú správu. Po týždni vyvolávačiek som tehotenstvo ukončila sekciou. Mesiac som prežívala nočne mory a pohľad a kočík dieťa ma dlho stále rozplakal. Rozhodnutie je veľmi ťažké. Rozhodneš/rozhodnete sa najlepšie ako vieš a správne.
Budem hnusná, ale ja svoje rozhodnutie neľutujem aj keď radšej by som bola, ak by som takú skúsenosť nemala a na dcéru často myslím. Neviem, či stojí za to, že to nevinne dieťa sa len narodí a prežíva bolesť, nepíšem o psychike rodičov. Dieťa porodíš, ale nebudeš s ním, lebo bude na operáciách, v nemocnici, atď.

deti95060810
21. jan 2018

niečo podobné má syn mojej sesternice. prišlo sa nato ,až keď sa narodilo bábo. bol potrebný okamžitý prevoz do Ba - letecky. V súčasnosti má už chlapec 14 rokov, ale nie je to moc dobré. viem len, že má hlavnú cievu alebo žilu od srdca nevyvinutú, resp. miesto jednej má viac malých... ak chceš niečo viac , tak napíš IP....

deti95060810
21. jan 2018

@abriela v 10 tt? ako si to mohla vedieť?

lucia147852
21. jan 2018

Keď som bola na pôrodnici tiež sa narodilo take bábo
Šlo hneď do ba. Neviem si predstaviť ako sa žije s takým postihom, ale určite zvaz všetko. Možno by si si neskôr buchala hlavu aj keď ti to príde teraz ťažké. Tiež mám choré srdce, vrodenou vašou. Tie prognózy boli že nikdy nebudem mať deti, operácie a neviem čo. Dnes mám dcéru dokonca som porodila prirodzene. To bábo aj keď môže mať ťažší život vámaaj bracekovi môže priniesť veľa radosti. A ak neprežije bude to bolesť ale budete vedieť že ste mu dali šancu a nevzali život vy
Je to určite neskutočne ťažké rozhodnutie a nikto nemá právo odsúdiť ta nech sa rozhodneš akokoľvek. Držím palce. Veľa sily

december12
21. jan 2018

@lucia147852 ....krásne si to napísala...ale budete vedieť že ste mu dali šancu a nevzali život vy.

timih
autor
21. jan 2018

Ďakujem za slová dievčatá,vážim si každé jedno,je mi ľúto čo sa vám niektorým prihodilo,je to veľmi smutné.......v každom prípade počkám do stredy na ďalší nazor a potom sa rozhodne 😞

kvetka_
21. jan 2018

velmi ti drzim palce aby to nebolo az take zle ako povedal Holan ak by nie kludne napis spravu. tiez to mam za sebou v 26 tyzdni u mojho syna nebola sanca po porode tak ja som sa tak rozhodla ☹ stokrat som to olutovala a stokrat som vedela ze som urobila lepsie. je tomu 5 rokov a stale na to myslim ci ti poviem to uz sa neda nejak prezit bez nasledkov. ale ak by di mala zaujem i info ohladom toho vyvolavania atd kludne napis spravu.
ja ked som prisla do nemocky bolo to hrozne lebo postel som mala po babe ci sla na anonymny porod a vedla mna lezala baba co zistila v 5 mesiaci ze je tehotna a len dokola hovorila nech jej to zoberu atd. hrozna nespravidlivost

bocianka123
21. jan 2018

@timih mudr. titel je top.. .ja som tiež u neho bola ... on je top odborník v tejto oblasti.

bobricek1979
21. jan 2018

Ahoj ja len chcem reagovať možno pár slov veľa síl bez ohľadu, ako sa rozhodneš pevne verím že to všetko zvládnete a že vás niekde hore čaká ešte vytúžené zdravé bábätko 👶 aj keď si myslím nádej umiera posledná veľmi ti orajem aby sa to do tretice tiež nepotvrdilo
💕💕💕

anem
21. jan 2018

Urcite na taku vaznu vec si daj este 2 aj 3 aj 5 nazorov od dalsich odbornikov... Znamej tiez zistili podobny problem, no sla za dalsim odbornikom az do Prahy a ten povedal ze to nie je take hrozne. A poznam aj pripad ked povedali ze diet ma poruchu na srdci, ze ked sa narodi bude zit pae dni , nanajvys mesiacov a narodilo sa zdrave...predsa len aj ludia su omylni a aj tie pristroje nie su vsevidiace a obcas sa chybicka vyskytne... Ak pojdes na umele prerusenie je to uz na tvojom svedomi... https://www.rodinka.sk/zdravie/plodnost-zeny/po...

leeshka
21. jan 2018

@anem
@timih zajdi este za dalsim odbornikom, ale doktor holan je super kapacita, cize myslim ze ked on stanovil takuto diagnozu/diagnozy, zial to tak bude:/ ja k nemu tiez idem na morfologicky prave preto nech mam hned istotu ci je problem alebo je vsetko v poriadku, verim ze dokaze poriadne vsetko vysetrit.

vorkola
21. jan 2018

@timih .moja rada.Nepodstupuj interupciu,cely zivot budes trpiet, vola sa to postabortivny syndron.Mysli pozitivne,mozno sa stane zazrak ,alebo v horsom pripade môze dietatko môze zomriet,ale ty budes mat ciste svedomie,Postabortivny syndrom je diagnoza na cely zivot,Pan Boh ti vlastne dal aj skusku,ci to dieta prijmes aj take,ale da ti aj silu,Bojuj,za zivot dietata.Ved ked ho zbadas na tacke take zabité taak ti môze od zialu srdce puknut.Neboj,kolkym diagnostikovali,ze bude postihnute a castokrat sa narodili uplne zdrave.Nedaj si ho zabit.

veronikahrki
21. jan 2018

Kde zacat.....som z dvojiciek....mojej mamine cele tehotenstvo nepovedali ze budeme chore obidve na srdce....nakoniec ked sme sa 9jula narodili nam obom zistili ze mame selest. Nie obycajnu selest....Mame povedali ze nech sa proste zmieri s tym ze do roka jej umrieme obidve. Dalej nas vychovala chodila s nami po lekaroch a td. Jedneho dna nas mali operovat a zrazu zistili ze mame nieco v moči ze operacia sa musi odlozit....zrazu preslo xy rokov a v 15tich sme boli znovu na kardiologii na kramaroch na antolskej kde sme boli sledovane a lekari hovorolk ze potrebujem tu operaciu ze sestre ta selest mizne a mne sa zhorsuje...no mama s tym nesuhlasila lebo predsa vsetci v rodine mali selest a dozili sa 80 rokov....znovu sme sa nemali dozit 18tich narodenin 😂 smiesne....mam coskoro 21 rokov mam selest plus nedavno mi zistili ze mam este takzvany dekeft to znamena 3.5mm dierku v chlopni, ktory udajne treba zoperovat, no zevraj to zase neni zle 🤔....V tejto dobe ja lekarom uz naozaj neverim, lebo vsetko zvalicsuju a nikdy nemaju presne udaje zurcene....Som tehotna 23tt ako aj ty/vy....keby mi toto lekari povedali ozaj poviem respektive napisem pravdu ze neviem co by som robila....., poznam vrla pripadov ktorým mamickam lekari povedali ze budu mat postihnute deticky a su zdrave ako rybicky...no niekrdy je to aj pravda. Rozhodni/te sa ako chces, napriek vsetkemu drzim silno palceky. (Musela som sem v skratke napisat nas pribeh)

mircalla
21. jan 2018

@timih Je mi to velmi luto, skusila by som este ineho lekara. Holan je vyborny (sama som u neho bola krat), ale skus este Grochala v Martine alebo Cunderlika Kramare. Urcite by som sla este k inemu lekarovi, vzhladom k okolnostiam ta podla mna zoberu

aniatko
21. jan 2018

Daj dieťatku šancu na život
My nemáme právo nato, aby sme im ho vzali
Modlí sa zaňho, odovzdávaj ho pod ochranu Panny Márie a uvidíš aké veci sa budú diať
Nakoniec sa narodí zdrave

montemotherone
21. jan 2018

Nikdy nevieme čo ako dopadne. Nikdy nevieme či aj naše zdravé dieťa ťažko neochorie. Medicína nie je všemožná. Tvoj lekár ti povedal toto. Môj muž (tiež lekár) má opačný názor a neposlal by na potrat mňa ani našu dcéru. Je to už vysoké štádium tehotenstva. Si v ťažkej situácii a bohužiaľ trápeniu sa zdá sa nevyhneš, nech sa rozhodneš akokoľvek. V jednom prípade si to ale môžeš vyčítať do konca života ☹
Prajem ti veľa, veľa síl... ❤

e3v3a3
21. jan 2018

moja skúsenosť je taká, že po pitve sa zistilo, že bábätko okrem chýbajúcej plúcnice malo aj málo vyvinuté orgány, chýbajúca plúcnica mohla byť toho dôvodom, potom sa nič nevyvíjalo normálne tak ako malo... takže je pekné veriť, že doktori sa mýlia a všetko bude v poriadku, ale moja skúsenosť je taká, že to bolo ešte horšie ako sa na 3D zistilo...

jankarec
21. jan 2018

@mata128 mudr Holan robil v DKC, je to najvacsi odbornik na prenatalnu diagnostiku vrodenych srdcovocievnych chorob

mata128
21. jan 2018

@jankarec s tym sme sa my uz nestretli,ja som napisala iba nasu skusenost 🙂

katharines
21. jan 2018

Nuz, ak by sa matka Stephena Hawkinga, rozhodla pre potrat kvoli moznemu vyskytu Amyotrofická laterálna sklerózy, svet by prisiel o najvyznamnejsieho fyzika. Ak by sa Mozartova matka rozhodla pre potrat kvoli predchadzajucim detom, ktore sa narodili postihnute, svet by prisiel o genialneho skladatela .... Ak dietatku nedas sancu, pricom sa spolieha len a len na teba, nikdy sa nedozvies aky velky poklad by bolo pre vas i pre svet. Ak je choroba srdiecka vazna, neprezije to. Ale ak ma sancu na zivot, vyuzi cas do porodu a najdi odbornika, ktory vam bude vediet pomoct. Neboj sa. Tvoja rodina i syncek sa mozu velmi obohatit. Len obetovanim svojho utrpenia mozeme zmenit svet k lepsiemu. Nikto nema taky kriz, ktory by nedokazal niest. Prajem celej vasej rodine vela sil. Boh dopusta, ale neopusta.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre