Baby,prečo tehotné by nemali robiť nočné?Kvôli ich zdravotnému stavu(aby to neohrozilo bábo) alebo kvôli tomu,že by zamestnávateľ mal z toho malér??Momentálne som na urade práce,chcela by som ešte do konca roka robiť na dohodu,ale zahŕňa to aj nočné.
Zákonník práce striktne nezakazuje nočnú prácu tehotným ženám,ale ukladá povinnosť zamestnávateľovi zamestnať tehotnú ženu na pozícií,ktorou sa neohrozí jej tehotenstvo a jej zdravie napr.pracoviská s nadmerným zvukom,teplom,pracoviská so škodlivými látkami atď..atď..tu sa tehotnej žene zakazuje pracovať)
Ak sa cítiš žeby si robila nočné smeny(tehotenstvo nie je choroba) a ak prebieha tehotenstvo normálne,tak pracuj.
@sisaka To asi zavisi aj od kazdeho jednotlivo, ja nie som tehotna, ale nijaku nocnu smenu by som nezvladla, nedokazem zaspat cez den a mozem sa od unavy aj plazit, po troch dnoch by som pravdepodobne skolabovala, tak to je skor o tom, ze ak zena dokazala robit nocnu pred tehotenstvom a citi sa na to, tak OK
Ja som takisto až do nástupu na MD robila aj nočné. Zostať pracovať na 12 hodinové smeny a striedať ich mi viacej vyhovovalo a lepšie som to zvládala ako keby som pracovala 5 pracovných dní iba ranné zmeny.
Moja práca tiež pozostáva z nočných. Ako náhle som dala vedieť zamestnávateľovi, že som tehotná už som nemohla vykonávať nočné. A ani som ich nechcela. Ešte len padla 22 hodina, už ma lámalo. Zamestnávateľ, ale môže poskytnúť inú prácu na inej pozícii. V mojej práci ale denná pozostávala z 12 hodinovej šichty a pomysliac, že mám byť v stresovom, infekčnom a ubehanom prostredí ma táto myšlienka hneď prešla. Radšej som šla na PN.
@cukricek12 Zakonnik prace zakazuje nocnu pracu mimo iného aj tehotnym zenam. Takze zamestnavatel by mal pruser a toto je jedno z usanoveni tohto zakona, ktore ma podstatu a je na ochranu tehotných zien. Zmestnavatel je povinny ti poskytnut pracu, kotra zodpoveda tvojmu zdr. stavu bez ohladu na to co mas v prac. zmluve a popise prace.
@cukricek12 pozri si § 160 a nasl. Zakonnika prace (zakon 311/2001 Z.z.). Samotny ZP sice tehotnym zenam pracu v noci nezakazuje, ale existuje nariadenie vlady (cislo neviem, da sa to najst v elektronickych zbierkach zakonov), ktore priamo zakazuje zamestnavat tehotne zeny istymi druhmi prac. Ak tam tvoja praca spada, mas smolu, zamestnavatel ta musi preradit na inu pracu (resp. s tebou neuzavrie dohodu na zakazany druh prace), inak by mal problem s pracovnou inspekciou a hrozila by mu pokuta. Ucelom tejto pravnej upravy je ochrana zdravia tehotnej zeny i nenarodeneho dietata.
Ak vykonavas alebo mas vykonavat nocnu pracu, ktora do toho zoznamu zakazanych nepatri, a ty sama nepoziadas lekara o posudok, ktorym by ti nocnu pracu neodporucil z dovodu ohrozenia tvojho tehotenstva, nie je nezakonne pracovat v noci, ani zamestnavatel by s tym nemal problem. Druha vec je, ci to s tebou "riskne" a ci si ty trufas. Ja som bola prve tri mesiace tehotenstva taka unavena, ze som prespala 16 hodin denne..
@klincek uvidím čo mi teda dnes povedia.prezerala som si aj zoznam zakázaných prác,ale ja to neviem posúdiť či to tam spadá alebo nie.takže dnes sa na to spýtam. keď ma nezobere,tak svet sa nezrúti.je mi dlho doma,tehu je v poriadku,tak som si hovorila,že aspoň niečo nech robím 🙂
P.S. Ja ani neviem,že som tehotná.Pokiaľ nekopne,ani o tom drobcovi neviem 😝
@cukricek12 tak super, v takom pripade ta ta nocna praca aspon pripravi na "nocne" pri malom 😅 ..snad sa podari, drim palce🙂
@klincek tak mala som ísť robiť vizuálnu inšpektorku.žiaľ mi povedali že nemôžem ísť robiť nočné,pretože zamestnávateľ musí prispôsobiť podmienky môjmu zdravot. stavu.Takže nič.Ale za pokus to stálo 🙂
@cukricek12 vsetky vizualne inspektorky vypisuju na cely cas tehotenstva a nielen kvoli nocnym,ale aj kvoli nebezpecnym latkam. Sa cudujem, ze vobec na takychto miestach chcelte pracovat tehotne....Jedna znama tehotenstvo dlho zatajovala, robila vo vyrobe a aj nocne...a teraz sa trapi s chorym syncekom. Ja by som neriskovala, vsak su tam vselijake vypary, farby..neviem kde robis, ale ja som sa tak bala, aby som nemala chore dieta, ze taketo ma ani nenapadlo robit vo vyrobe a este k tomu nocne....
@kimina7 ja by som nikdy neohrozila moje dieťatko 😉 .mne povedali,že práca nie je so žiadnymi chemikáliami a nie je tam nič také čo by mi mohlo uškodiť,lebo to bolo prvé na čo som sa pýatala.Len mi povedali,že je to práca v stoji,tak si musím zvážiť či by som 8 hodín vydržala. určite na 1. mieste je zdravie dieťatka a až potom práca a práve preto by som sa neodvážila tehotenstvo zatajiť.
Ja som nočné robila do piateho mesiaca a to moja práca zahŕňala neustále cestovanie. Prestala som z dôvodu,že už mi vykúkalo bruško tak z bezpeč. dôvodov a po dohode s vedením som bola preradená do kancelárie, kde som bola dva mesiace. Teraz som už doma :D
Ja som robila s plastami a tam hrozili tie vypary, tak som robit nemohla
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@cukricek12 to je na Slovensku zakazane? To je super. Tu v Kanade sa ziadne ohlady neberu, mam tehotne kolegyne a pracuju aj v noci, ziadne vynimky 😒