Milé dámy, prosím vás o radu. Práve som zistila, že som tehotná. Pracujem ako recepčná, 12 hodín kadžé dva dni (nie nočné) a za chvíľu budeme mať hlavnú sezónu, čo znamená pre mňa veľmi stresové obdobie, niekedy sa nemám čas ani najesť :/ Preto by som sa vás chcela opýtať či by ste mi vedeli poradiť, či mám ísť v tomto období na PN alebo chodiť normále no práce. Ja viem, že sa mám rozhodnúť sama, ale chcela by som vedieť vaše skúsenosti.
@nunulik Na PN ťa môže dať jedine lekár, to v prvom rade.
Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie.
tu ti nikto adekvatne neporadi, kedze nevieme kde presne robis a co konkretne robis, v akom si zdrav. stave. ako sa citis. to naozaj musis vediet jedine ty sama. skus hodit rec aj so zamestnavatelom. urcite najdete riesenie.
ja osobne si myslim, ze tehotenstvo sa s tvojou prac. poziciu nevylucuje. ine tehotne zeny bezne pracuju aj na tazsich poziciach ako ty. ved fyzicky nemakas, ci ano?
ďakujem vám za odpoveďe, fyzicky sa veľmi nenamáham, len sa dosť nachodím... mne hlavne ide o tú psychickú záťaž. Ja by som to aj zvládla, len sa bojím, že či by to nemohlo nejako uškodiť dieťatku, keď budem v podstate 3-4 mesiace v strese.
@nunulik tak takto to urcite neber. takmer kazda zena co pracuje pocas tehotenstva je stresu vystavena. a je to jedno ci je ucitelka, uradnicka, recepcna atd....pokial sa bojis iba o psychiku,myslim si,ze zbytocne. a co take manazerky, zeny vo veducich funkciach - aj tie su tehotne a stres maju 100x vacsi ako ty si myslim. alebo kadernicky, tie kolko stoja na nohach, nonstop a tiez raz boli tehotne, tiez predavacky....
az takuzkostlivo to nesmies brat od zaciatku, inak sa z toho zblaznis.
porozpravat so sefom sa urcite porozpravaj, mozno najdete spolocne riesenie, mozno ti ponukne aj nieco menej narocne,popr. na menej hodin. ale tvoja praca nie je podla mna prekazkou v tehotenstve.
tehotne nepracuju 12hodin. Zamestnavatel Ti musi upravit pracovnu dobu, alebo Ta preradi na ine miesto. V tvojom pripade ipravi pracovnu dobu. Ak mas moznost ist na rizikove tehu a byt PN, tak chod.
ja pracujem ako čašníčka a som niekedy aj 18 hodín na nohách...je to len na tebe ako sa ty cítiš..ja plánujem robiť dovtedy, dokedy budem vládať..ak mi doktor povie, že je všetko v poriadku a nemám rizikové, tak nevidím problém pracovať..naše staré mamy ešte v 7. mesiaci kopali zemiaky :D...ale je to len na tebe a ako sa ty cítiš..ja mám tiež niekedy výčitky, že by som mala oddychovať a nie sa namáhať, ale z niečoho žiť musím a aj zarobiť na dieťatko musím 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@nunulik tak veľmi ti gratulujem, čaká ťa najkrajšie obdobie života.. A podľa mňa, ak je to naozaj stresujúce, určite sa daj na PN, žiadna práca nestojí za zdravie dieťatka. Aby si neskôr niečo neľutovala. Alebo sa skús dohodnúť so šéfom na polovičnom úväzku, neviem, aké máte vzťahy, či by sa to dalo.