Pozitrónová emisná tomografia a tehotenstvo

bublinka90
9. feb 2016

Ahojte, chodim na PET vysetrenie do BA pravidelne, bola mi podana radioaktivna latka 18FDG v tom čase som bola tehotna a samozrejme som to vobec netusila ☹ ( nerobili mi ziadne testy gravidity). Vysetrenie som podstupila lebo som si bola ista ze nie som tehotna. Tyzden po vysetreni som zistila pozitívny tehotensky test. Predpokladam ze na vysetreni bola som uz v 4-5 tt tehotenstva. Vie mi niekto poradit pripadne sa stretol s podobnym problemom ??? Dakujem za vsetky odpovede ci uz pozitivne alebo negativne

bosoriak
9. feb 2016

@bublinka90 To je otazka najma na tvojho gynekologa. Co som nasla clanky, z pochopitelnych dovodov nie je vela testov v tomto smere. Tu je zaver jedneho z nich:
Fetal doses of < 50 mGy, no evidence for fetal injury
Fetal doses of < 100 mGy, termination not justified
At fetal doses between 100 and 150* mGy, consider individual circumstances
Fetal doses > 150* mGy, possible fetal damage, termination should be seriously considered *equivalent exposure >3 pelvic CT exams
Fetal doses > 500 mGy, fetal risk sufficient to recommend termination
(ak nerozumies, tak do 100mGy nie je dovod na obavy, od 100-150 je to individualne, od 150 je mozne poskodenie plodu, 150mGy zodpoveda 3 CT panvy a od 500mGy je uz odporucena interupcia)

bublinka90
autor
9. feb 2016

Ďakujem
@bosoriak, mne pri pet vysetreni bola podana davka ktora ma potencialnu moznost ohorzit plod vo vyske 8 mSV. Konzultovala som to samozrejme s Gynekologom, Nurologom, s primarkou z Pet vysetrenia, Genetikom. Genetik sa k tomu vyjadril, samozrejme len a len v negativnom, ked mi zacal kreslit ze v pociatocnom stadiu kedy sa vyvíja plod je menej nachylne ale samozrejme moze to mat dosledok na mutaciu genu, ktory sa prejavi slepotou alebo hluchotou alebo pripadnymi inmy vadami dietata. Ani jeden doktor nie je stym nadseny. Citim sa ako kralik pre dalsie vyskumi a studie co bude s plodom. Gynekologicka sa ma pyta ze ako som sa rozhodla ci to nechavam alebo nie. Ja som sa rozhodla ze ANO. Ja som len chcela ci niekto nema niaku podobnu skusenost.

bosoriak
9. feb 2016

@bublinka90 To ma mrzi ☹ Ono je to take zriedkave, ze kazda tehotna je podla mna v tomto pokusny kralik. A kedze lekari to vzdy chcu hrat na istotu, tak podla mna kazdej odporucia ukoncenie tehotenstva. Tak ti drzim palce, nech to dobre dopadne!

8291
9. feb 2016

Dostala si radioaktivnu látku do obehu,ktorá sa dostala aj k plodu,cievnym zásobením,ty sama si bola ešte radiaktivna minimálne 24 hod.kym nastal čas rozpadu látky.pacienti po Petke nesmu byt v kontakte s tehu a detičkami,pretože plod a deti sú stále vo vyvine.ja osobne by som to neriskovala.pretoze keby sa mi narodilo postihnute dieťa následkom Petky,tak by som si to vyčitala celý život.

anakristina
10. feb 2016

@8291 a odkial napr zistim ci u lekara kedykolvek pri mne nesedel clovek ktoremu to robili?a to babo musi byt postihnute alebo je sanca ze bude zdrave?a neplati tu to ze na zaciatku keby sa poskodil tak by sa potratil?

anakristina
10. feb 2016

@bublinka90 napis mail dr zahumenskemu on je taky skuseny aj odpise podla mna.ma rizikovu poradnu v tt.mozno ti napise ze dojdi osobne.kontakt najdes na nete.ma svoj blog.

8291
10. feb 2016

@anakristina pacienti sú poučeny,ze by po vysetrení nemali cestovať mhd ani sa zdrziavať medzi ľuďmi,napr.Biont Ba ma aj ubytovnu,pokial sú pacienti mimo Ba a nevedia si to nijak zaridit,tak môžu prespať tam.Pacienti sú o všetkom poučený a je to uz na ich svedomí ci budú ohrozovat ostatných,zasa ale s takým človek niesi celý deň v uzavretej miestnosti,pokial vyzaruju radiacnu aktivitu.Je vysoka pravdepodobnosť,ze pokial sa plod ožiari,tak sa aj potratí,ale aj pravdepodobnost ze sa donosí geneticky poškodené,pretože pri oziarení dochádza k mutacii génu.Ja osobne by som určite dala na genetika.Je naozaj výnimočná situácia ze tehu podstupi Pet,samozrejme nevedome,pretože vedieť o jej tehu,tak ju nikde nevyšetria.

bublinka90
autor
10. feb 2016

@anakristina plati zasada vsetko alebo nic,a ak by som nepotratila tazko povedat ktory gen bol zmutovany a ci vobec k mutacii doslo, to uz sa nedozviem, niake studie presne som nenasla, dakujem za info budem verit 🙂

katuliena82
10. feb 2016

@anakristina nemusi dost k poskodenie a naslednemu potratu. Keby to tak bolo, nerodili by sa deticky s postihnutiami. Na vyske nas ucili, ze ludia po terapii/vysetreni radioaktivnou latkou sa maju malym detom a tehotnym vyhybat po dobu jedneho tyzdna.
@bublinka90, velmi vam drzim palce. Nech to dobre dopadne pre vas oboch

anakristina
10. feb 2016

@8291 strasne je ze pustia cloveka medzi ludi a nechaju to na jeho svedomie.ved to je nezodpovedne takto riskovat ze niekto ohrozi inych ludi :( no je to tazka otazka s tym babom.je to nespravodlive

8291
10. feb 2016

@anakristina vieš denne vysetria veľa pacientov a kam snimi,nevyzaduju žiadnu špecialnu starostlivosť a predtým ako ich pozvu na vyšetrenie ich o všetkom poučiu,aby si to vedeli zariadiť,odvoz atď,pre dospelého človeka ten pacient veľké nebezpečenstvo nepredstavuje,ale pre bábo a detičky áno,pretože bunky sa stále vyvíjaju,rastu orgány,sústavy,u dospelého nie.Ano s babatkom je to nespravodlive,ale pokial mam nechraneny styk tak je pravdepodobnost že otehotniem a pred vysetrenim sa zistuje ci si tehotna,alebo je možnosť ze by si mohla byt a nevieš o tom,

anakristina
10. feb 2016

@8291 presne.ja som tiez odmietala niektore vysetrenia,rontgeny a tak.vedela som ze sa nechranim tak som to neriskla.kukali sice ale to ma netrapilo

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre