ahoj dievcata... chcem sa vas spytat, ci mi viete niekto poradit ako to je s povinnymi vysetreniami, ktore je gynekolog zo zakona povinny vykonat v poslednom mesiaci...som v 39tt a uz od 31tt+0 mi nerobil ziadne vysetrenie moj lekar ak neratam ten ster na streptokoka v 36tt....hneva ma ale hlavne to, ze kym ostatne baby co poznam chodia kazdy tyzden na ozvy plodu, na prietoky, ctg atd a ja chodim akurat tak si pokecat so sestrickou kedze za lekarom udajne ani nemusim chodit co mi je samozrejme velmi divne kedze som pocula ze prave posledne tyzdne su tehulky viac monitorovane....ale ako hovorim sestricka ma uistila ze nie su potrebne ziadne vysetrenia co mi pride ako nonsens kedze uz od 32 tyzdna ani neviem co je s malou ci je vsetko v pohode....pohyby citit ale netusim ci je vsetko ok s pupocnikom ,so srdieckom a tak... bola by som rada keby ste mi vedeli poradit ako mam postupovat, pretoze jedine co ma uz teraz napada je vyziadat si vypis so ZP ci si iba uctuje za niektore vykony ale mi ich nerobi alebo su fakt neni povinne a zalezi od lekara....vopred vam dakujem
Aj u mojho gynek.to bolo tak,do 8 mes.a potom som chodila do nemocnice na ozvy a sono. Ale to ti mal Dr.povadat!
@blumka hej mam, ale sestricka mi dava kazdy tyzden termin u nich, cize u mojho gynekologa ten mi ale ziadne vysetrenia nerobi ani sa snim nestretavam....a do nemocnice mam ist az ked sa spusti porod...tvrdila mi zevraj ziadne ozvy plodu ani nic nie je povinne....nechapem preco ale vsetky ostatne baby z mojho okolia chodili alebo chodia aj na ozvy a niektore aj na ctg...a mne stale tvrdia ze to len rizikove a ja neviem co ked ani jedna z kamosiek nema rizikove tehu...uz nejak teda asi vydrzim buduci piatok uz mam termin tak snad bude vsetko ok....
@matozazzo mne nepovedal ani to ze mam vysadit magne B6....nahodou som sa to docitala na forach pred 2 tyzdnami.... takze asi tak....zjavne ma ma na salame takze asi beriem kartoteku a idem het...
v poslednom mesiaci je vyšetrenie každý týždeň - buď u tvojho dr. alebo v nemocke. Keď je tvoj dr. lajdák, tak choď tam, kde chceš rodiť. Zisti si, kedy tam je poradňa a hlás sa tam. Hlavne, nech ste obaja ok. 🙂
@sisushka_7 ale ty predsa mozes ist do nemocnice nezavisle od navstevy tvojho gynekologa...je to tvoje pravo ist v poslednom mesiaci na ozvy a monitor do nemocnice. ja by som sa veru bala nevedeit co sa deje...a ist az ked sa porod rozbehne mi pride trosku nezodpovedne
@malapepka no dnes som bola za sestrickou v poradni ale zase len moc a tlak....bud tyzden by som uz mala rodit takze uz asi nic nevyriesim ale rozmyslam o podani staznosti minimalne poistovni....skoda ze som to nezacala riesit skor a nechala som sa zakazdym ukecat sestrickou ze to tak ma byt...
@sisushka_7 a ak budes prenasat? 2 tyzdne napr.?
@blumka hej len doteraz mi bohuzial nikto nevedel presne povedat ako postupovat ci mozem alebo nemozem ist do nemocnice kedze sestricka mi tvrdila ze to len rizikove tehulky chodia....termin uz mam bud tyzden ale mozno zajtra pojdem teda kuk do nemocky ci je fakt vsetko ok ....
@sisushka_7 jasne chapem, ale teraz uz vies 😉
@blumka nato mi dnes povedala sestricka ze bud tyzden v poradni mi lekar vypise papier na termin do nemocnice ak neporodim v uz stanoveny termin....tzn. ak neporodim 1ho mam ist stym papierom 4ho do nemocky.... lebo on tam ten tyzden cely nebude takze ma nebude vediet riesit cize mi to vypise vopred....znovu zaujimava vec preto som sa rozhodla sem prihlasit a spytat sa...
@sisushka_7 som ti pisala prispevok a mi ho neodoslalo..tak este raz... 😅 Neviem aky papier o com ti chce vypisovat, kedze ten posledny mesiac uz by ta ani on nemal rieist..vsetky tie vysetrenia sa robia uz v nemocnici a tam sa rozhoduje ci sa porod vyvola na termin, resp. par dni po termine alebo ta nechaju prenasat atd...Fakt by som necakala na jeho rozhodnutie a jeho papier..ved za to nic nedas ked pojdes do nemocnice na vysetrenie, na ktorom si uz davno mala byt 😉
@blumka sak prave to ma asi hneva najviac ze uz pred troma tyzdnami som sa pytala sestricky ci by som nemala chodit do nemocky a ona mi tvrdila ze nie....mozno je to tym ze moj gynekolog je aj porodnikom v nemocnici kam sa chystam ist rodit a MAL by robit niektore vysetrenia on co samozrejme nerobi... takze zajtra idem pozriet do nemocky a volam do ZP a vypytam si vypis som fakt zvedava .... dakujem za odpovede velmi si mi pomahla 🙂
@sisushka_7 môj dr. je toho názoru, že do pôrodnice, až keď sa rodí. Ale on mi teda skontroloval aj krčok, aj srdiečko. Ale ja som chcela mať istotu, zároveň si to aj tam okuknúť, tak som to urobila takto - v 36.tt som bola u môjho dr. v poradni, potom som prišla domov, naraňajkovala som sa a vyrazila do pôrodnice tam na poradňu. O týždeň som išla do poradne už len v nemocnici. Iba som môjmu oznámila, že do pôrodu budem chodiť do poradne v nemocke. Ty sa v pôrodnici môžeš hlásiť aj bez odporúčania tvojho dr. Veď máš tehu knižku, tak nie je o čom. A nenechaj sa oblbnúť nejakou sestričkou, jej brucho, dieťa, pôrod to nie je...
dievcata su porodnice ktore neberu bezne tehotne mesiac pred porodom a tie musia chodit k povodnemu gyn. napr.tusim v Trnave je to tak....
v kazdom pripade ti ale tvoj lekar nerobi potrebne vysetrenia... ja by som si to dala preverit na tvojej zdravotnej poistovni ze co si na teba uctuje... a trvala minimalne na prietokoch a utz
@sisushka_7 co by ine za to dali, keby maju takeho lekara, ktory im da pokoj aj s tymi zbytocnymi vysetreniami.. co si myslis, ze bez kazdotyzdenneho monitorovania na ctg a usg neporodis? bud rada, ze nemusis lietat po nemocniciach, vyloz si nohy, sprav si caj a tes sa na babatko
a co sa tyka tej povinnosti, ziadne vysetrenia nie su povinne, "povinne" musis ty absolvovat JEDNU prehliadku u lekara v deviatom mesiaci (plus kazdy mesiac jednu, tusim od stvrteho mesiaca), ak chces dostat od statu prispevok pri narodeni dietata.. inak lekar zo zakona neviem, ci ma nejake predpisy, co sa tyka vysetreni, lebo u kazdeho je to inak
@sisushka_7 chapem...je to jeho povinnost, ti to povedat..to bude zrejme zaujimavy vypis zo ZP 😉 verim, ze tvoj drobcek je v poriadku 😉
mna takto odignoroval doktor pri prvom tehotenstve. posledné sono v 20tt a potom už nič. Našťastie som si vybavila v 24tt vyšetrenie 4D u iného doktora, tak som bola uistená, že je všetko v poriadku a budeme mať dievča. Potom som čakala tak ako ty. Ale v 36tt mi to už nedalo a šla som do nemocky, tam prišli na to, že malá je zle otočená a nakoniec mi o dva týždne urobili sekciu. U svojho doktora som už nebola, uplne som ho obišla a všetko si už dohadovala v nemocnici. Teraz čakám druhé a čuduj sa svete, že ten moj doktor mi už robil sono každých 10 týždnov, v 32tt mi kontroloval prietoky, na poradnu ma nahána každý týžden a každý týžden ma posiela do nemocnice na ctg. Takže ono to tak asi má byť, len záleží na doktorovi ako sa k tomu postaví. Chod do nemocnice kde chceš rodiť a oni ti povedia čo a ako. Držím palce, nech ti všetko dobre dopadne 🙂
@blumka vrele dufam inak mu spravim zo zivota peklo .... pohyby su ok ale predsa chcem mat aj ja klud ze je v pohode a som aj zvedava ako je velka uz 🙂 takze mozno si vypytam aj ultrazvuk aj ked tusim ze aj prietoky sa robia ultrazvukom ale mohli by mi malu aj odmerat 🙂 uz ked tam budem 🙂
@reanda mas pravdu ze v tehotenstve ie je povinne nic..ale skor v takom zmysle, ze mam pravo na informaciu a ja sa rozhodnem ci to budem absolvovat. Minimalne co mal jej lekar urobit, ju informovat o beznom postupe v poslednom mesiaci a nechat to na nej ako sa rozhodne 😉 urcite bez ctg porodi ale co ak ma babo v brusku nejaky problem? to asi lekar ktory nerobi ziadne vysetrenie nezisti
@reanda myslim si ze vela by asi nedali za lekara co ma v riti skoro 8 tyzdnov co je s dietatkom.... nebavime sa o ziadnom UZV ani porodnickych vysetreniach ale hlavne o obycajnom vysetreni oziev plodu a prietokov..... pretoze neviem ci vies ale ak pupocna snura nezasobuje dostatkom krvy dieta pohyby mozes citit a moze sa ti narodit postihnute dieta.... co myslis co by za toto dali mnohe zeny ??? podla teba je to takto v poriadku??? podla mna nie...
@maznacik007 zajtra akurat idem volat do poistovne.....
@blumka lenze ani doktor nie je povinny robit tak, ako su "bezne postupy" .. mozno keby ho poziadala o vysetrenie, tak jej ho spravi, ona sa ale iba, aspon tak pise, pytala, ci to netreba.. a odpovedali jej dobre - tie vysetrenia naozaj nie su potrebne
@moncha v 36. tyzdni ti zistili, ze babo je "zle" otocene a v 38. ti robili sekciu, mozno keby si nebehala zbytocne po vysetreniach, tak sa babo do 40teho tyzdna otoci "normalne" a ty by si porodila bez problemov prirodzene
ja sa ani nedivim, ze ti doktori su aki su.. vsak si o to zenske samy koleduju.. ak nemaju miliony zbytocnych a snad aj skodlivych vysetreni, len aby vedeli, kolko babo vazi a podobne zbytocnosti - ako keby na tom mohli nieco zmenit, tak im idu robit "zo zivota peklo"
ach jo
@reanda to ci nie su potrebne je podla mna velmi subjektivny pocit...podla mna ak je lekar profesional tak mamicku oboznami so vsetkym, na co ona ma narok, lebo na toto narok urcite ma 😉 on to vzal na seba, ze netreba...ak sa dietatku nieco stane, to uz samozrejme na seba nevezme. Ja nehovorim o usg na kazdej poradni a zbytocnych vysetreniach, sama som niektore odmietla, ale podla mna nevysetrit nijako od 31t do 39tt je trosku nezodpovedne..
@reanda a podla teba doktor nie je povinny robit ziadne vysetrenia ja som ale povinna platit si so zakona ZP a on si bude uctovat za vysetrenia ktore nerobi ktore neohrozuju dieta pretoze ide iba o prilozenie tzv lievika k brusku aby sa zistilo ci bije dietatku spravne srdiecko.... a tak isto ak sa na nieco spytam hociakou formou lebo tu uz iba slovickarcis tak kludne mozu pacientov zavadzat.... a nie si ty nahodou lekarka??? asi by ma to neprekvapilo.....
@sisushka_7 tak preco ho nepoziadas o to obycajne vysetrenie oziev plodu, ked mas obavy?
@reanda pretoze som za nim nebola uz ani nepamatam kedze dalej ako za sestrickou som sa nedostala kedze mi povedala ze sa to standardne nerobi iba rizikovym tehotenstvam...len mi bolo zahadou preco mam zakazdym zaskrtnute + v knizke na ozvy plodu ak mi to nerobia a hlavne ked sa to akoze standardne nerobi.... a nemam obavy ale urcite by som bola kludnejsia keby sa mu racilo aspon oboznamit ma na svoje prava ked uz sa pytam.... je ale pravda ze som to mohla uz aj skor riesit a nespoliehat sa na "upokojenia" od sestricky....ale to uz teraz nezmenim ale az zistim ze si uctoval poistovni za ukony ktore mi nerobil budemm to riesit....
@sisushka_7 on ta bude rodit? lebo ak nie tak si uz mala chodit do nemocnice kde budes rodit. Divny pristup.
@zuzkat1 nie nemam zajednaneho lekara....mozno to je dovod preco ma tam neposlal.... asi dufal ze odrodim pri nom ale nechcem si dat vyvolavat porod chcem pockat kym sa spusti sam....takze odrodim u lekara ktory bude mat sluzbu...
@sisushka_7 ked mas zazmluvneneho tak musi dojst ked zacnes rodit.ale u toho tvojho by som asi nechcela
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@sisushka_7 posledny mesiac by si sa uz mala hlasit v nemocnici, tam sa robia tie vysetrenia, o ktorych hovoris...Zrejme uz mas vybratu nemocnicu, kde budes rodit, takze ber knizku a bez tam