Potrebujem podporiť pred skúškami na VŠ

16. máj 2021

Ahojte, aby som tak v skratke vysvetlila svoju situáciu od zajtra ma čakajú ústne skúšky na VŠ (prezenčne) žijem sama bez rodičov (nechcem zachádzať do detailov) a úplne mám pocit, že nedám skúšky. Také klišé ako určite to dáš, nestresuj si aj ja hovorím ale možno potrebujem to "počuť" alebo skôr v tomto prípade prečítať aj od druhých keďže nie je kto, kto by mi to povedal. Kamarátov samozrejme mám ale tých nechcem svojou situáciou zaťažovať, že sa bojím ísť na skúšku, že mám pocit, že nič neviem a nedám to atď. nehovoriac o tom, že aj oni sa učia na skúšky a na moje výlevy nemajú náladu ani čas. Alebo je niečo, čo vám pomohlo pred skúškami aby ste sa menej báli a nestresovali? Ja keď sa mám vyskúšať alebo len zopakovať vetu, ktorú si tesne predtým prečítam sa tak vystresujem a dostanem také okno, že ani poriadne neviem, že akej témy sa tá veta týkala nie to ešte celú vetu zopakovať. Ústne prezenčné skúšky kvôli tejto situácii som mala len 2 tak je veľká šanca, že aj kvôli tomu sa bojím lebo nemám dosť skúseností a po vyše roku štúdia a skúšok výhradne online zrazu ísť do školy a medzi ľuďmi niečo prezentovať, hovoriť je pre mňa veľký šok. Bojím sa aj toho, že sa nejako strápnim zakoktám alebo poviem blbosť a najväčšiu traumu mám z toho, že dostanem úplné okno a nebudem vedieť poriadne ani ako sa volám.

simsalabim
16. máj 2021

Ved na ustnej skuske mas cas na pripravu, vacsinou tak 20-30minut, takze mas cas si odpoved premysliet a viest tym smerom, ktory ovladas. Okno vacsinou byva iba chvilkove, potom sa rozpamatas.

sisa_s
16. máj 2021

Pred kazdou skuskou a statnicou si poviem, ze ak to nedam, nevadi, svet sa nezruti, existuje dalsi termin a na tom mi to pojde lepsie, lebo to uz mam parkrat prejdete 🙂 a chodim na skusky kludna, nevystresovana a vychadza mi to 🙂 ved pred ustnou mas pripravu nie? Na tej mi toooolko veci napadne, ze az som sama prekvapena, co vydolujem z hlavy, ked len tak sedim a carbem si na papier 😀 ked sa dopredu vystresujes a budes hystercit v hlave, tak jasne, ze len to negativne budes vnimat

lindous
16. máj 2021

Mala som veru skúšky u vyučujúcich, ktorí boli postrachom školy, pred ktorými som myslela, že sa povraciam, takže tvoj stres chápem, ale ...
- keď už došlo k odpovedi, stres viac menej opadol
- skúšajúci vie, že si v strese, keď sa aj zakoktáš, nie je to žiadna tragédia, pre teba to je výnimočná situácia, jemu prešli rukami už desiatky študnetov a keď odídeš, už ani nebude vedieť o čom ste sa vlastne bavili 😅
- nezostaň ticho, aj keď povieš hlúposť dostatočne sebavedomo, bude to znieť , že si sa iba zo stresu preriekla (a veru, že sa mi to naozaj stalo, zasmiali sme sa na tom 😂 )
- hovor o čom vieš, zbytočne nespomínaj niečo na čo nechceš, aby sa ťa viac pýtali
- je to prvý termín ? ak aj nespravíš nič hrozné sa nedeje, pôjdeš na ďalší a už budeš trochu oťukaná

Držííím prsty 🙂

lindous
16. máj 2021

A ešte ku tomu, že sa bojíš, že dostaneš totálne okno ... tak v tomto by som bola povedala, že je ústna možno trochu aj výhodou, na písomnej by to znamenalo prázdny papier, na ústnej to na tebe vyučujúci vidí a správnymi otázkami z teba niečo vytiahne, navedie ťa a nakopne 🙂

savanna
16. máj 2021

Snaz sa hlavne vzdy nieco povedat, aj ked zacnes omackami, otazky sa vzdy prelinaju, takze nieco si vzdy vies pospajat. Samozrejme, vyucujuci su rozni, ale mnohi ti daju sancu, ked vidia, ze si aktivna a snazis sa komunikovat.
Ja som zo zaciatku robila aj taku chybu, ze som sa snazila kazdu otazku az prilis dopodrobna naucit a potom som nestihala prejst si vsetko, je lepsie vypisat si zakladne body ku kazdej otazke a toho sa drzat.
Zalezi samozrejme aj na type predmetu, toto sa skor tyka takych tych "biflovacich" predmetov, ked islo o skusky z matiky, statistiky, atd., tak som si naozaj dala zalezat, aby som prepocitala aj 90% prikladov, aby ma nic neprekvapilo.

evkamotka
16. máj 2021

Nenacinaj nic, co nevieš. Toc stale o tom, co vies. To mi dal radu moj ocino este pred ustnymi maturitami a velmi to pomohlo. Potom som na tento princip nezabudla ani na vyske.
Ak si sa to ucila, aj ked sa bojis, povies. Ak si sa to neucila, uznavam ze je realny dovod na obavy. Ucitelia vedia ze si v strese, ked zazmatkujes, nic sa nedeje

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre